Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 208 din 18 decembrie 2002  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 208 din 18 decembrie 2002 pentru modificarea si completarea Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 961 din 28 decembrie 2002
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Legea nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 28 martie 2002, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Dupã articolul 9 se introduce articolul 9^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - La societãţile comerciale a cãror strategie de privatizare a fost aprobatã prin hotãrâre a Guvernului, în situaţia în care ca urmare a aplicãrii prevederilor art. 12, 15 şi 17 se modifica cota de participare la capitalul social prevãzutã în strategia de privatizare, instituţia publica implicata este mandatata sa vândã pachetul de acţiuni deţinut de stat aferent cotei de participare la capitalul social astfel modificate."

2. Dupã alineatul (1) al articolului 16 se introduc alineatele (1^1), (1^2) şi (1^3) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Pe perioada administrãrii speciale se instituie şi procedura de supraveghere financiarã a societãţii comerciale de cãtre instituţia publica implicata, constând în obligaţia societãţii comerciale de a efectua toate plãţile cãtre creditorii bugetari, furnizorii de utilitãţi, creditorii comerciali, dupã un grafic întocmit de aceasta şi administratorul special, în scopul reducerii gradului de indatorare.
(1^2) Toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pornite impotriva societãţii comerciale înainte sau dupã instituirea supravegherii financiare se suspenda pe perioada cuprinsã între data instituirii supravegherii financiare şi data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare a pachetului de acţiuni, dar nu mai mult de 6 luni de la data instituirii supravegherii financiare.
(1^3) Pe durata supravegherii financiare se suspenda orice termene de prescripţie a acţiunilor prevãzute la alin. (1^2)."

3. Dupã alineatul (6) al articolului 16 se introduce alineatul (7) cu urmãtorul cuprins:
"(7) De la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor mandatul administratorilor societãţii comerciale, aleşi la propunerea instituţiei publice implicate, înceteazã de drept. Pana la data ţinerii adunãrii generale a actionarilor noul acţionar majoritar numeşte un administrator provizoriu."

4. Alineatul (1) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) În termen de 30 de zile de la solicitarea instituţiei publice implicate creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare asupra societãţii comerciale ce urmeazã sa se privatizeze se vor converti în acţiuni."

5. Litera c) a alineatului (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"c) scutirea la plata a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor de orice fel aferente obligaţiilor bugetare datorate şi neachitate la data de 31 decembrie 2002, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, cuprinse în certificatele de obligaţii bugetare eliberate de creditorii bugetari."

6. Alineatul (5) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Înlesnirile prevãzute la alin. (1), (2) şi (4) îşi pierd valabilitatea în situaţia în care nu s-a realizat transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor."

7. Alineatul (6) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Înlesnirile la plata prevãzute la alin. (1), (2) şi (4) îşi pierd valabilitatea şi în situaţia în care societatea comercialã nu îşi achitã obligaţiile bugetare curente ale fiecãrui an fiscal cu termene scadente începând cu data semnãrii contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni. În cazul în care societatea comercialã nu achitã la scadenta obligaţiile bugetare curente, poate efectua plata acestora în cel mult 90 de zile, împreunã cu majorãrile de întârziere şi penalitãţile de întârziere aferente, dar nu mai târziu de data de 20 decembrie a fiecãrui an fiscal."

8. Dupã alineatul (6) al articolului 18 se introduc alineatele (6^1) şi (6^2) cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Obligaţiile bugetare reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare împreunã cu majorãrile de întârziere şi penalitãţile de orice fel aferente, calculate şi datorate pe perioada cuprinsã între data de 1 ianuarie 2002 şi data semnãrii contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni, altele decât cele care fac obiectul înlesnirilor la plata prevãzute la alin. (1), (2) şi (4), se achitã conform prevederilor legale în vigoare.
(6^2) Majorãrile de întârziere şi penalitãţile de întârziere, aferente obligaţiilor bugetare restante la data de 31 decembrie 2002, datorate şi calculate de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor pana la data intrãrii în vigoare a ordinului comun al creditorilor bugetari şi al instituţiei publice implicate în procesul de privatizare se achitã conform prevederilor legale în vigoare."

9. Alineatul (7) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Nerespectarea condiţiilor şi a termenelor în care s-au aprobat înlesnirile prevãzute la alin. (1), (2) şi (4) atrage anularea acestora, începerea sau continuarea, dupã caz, a executãrii silite pentru intreaga suma neplatita şi obligaţia de plata a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor de întârziere calculate de la data la care termenele şi/sau condiţiile nu au fost respectate."

10. Alineatul (8) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Sumele care fac obiectul înlesnirilor potrivit alin. (1), (2) şi (4) sunt cele stabilite în certificatele de obligaţii bugetare eliberate conform prevederilor prezentei legi, pe baza actelor de control, de organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi de autoritãţile administraţiei publice locale pentru bugetele locale, precum şi în notificãrile emise de instituţia publica implicata, actualizate pana la data semnãrii contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni."

11. Alineatul (10) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"(10) Societãţilor comerciale la care au fost încheiate contracte de vânzare-cumpãrare de acţiuni dupã data de 1 decembrie 2001, precum şi celor aflate în derularea procedurilor de privatizare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi li se acorda înlesnirile la plata prevãzute în contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni sau în actele normative prin care s-au aprobat strategiile de privatizare, respectiv eşalonarea obligaţiilor bugetare pe o perioada de pana la 5 ani, şi scutirea de la plata a majorãrilor de întârziere şi a penalitatilor de orice fel."

12. Alineatul (1) al articolului 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) În dosarul de prezentare instituţia publica implicata în privatizare, cu acordul Ministerului Industriei şi Resurselor şi al Ministerului Finanţelor Publice, va cuprinde urmãtoarele modalitãţi de stingere a datoriilor de natura comercialã pe care societatea ce urmeazã a fi privatizata le are fata de furnizorii de utilitãţi din subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor:
a) scutirea totalã sau parţialã de plata a contravalorii facturilor, inclusiv a majorãrilor de tarif, neachitate la scadenta pana la data de 31 decembrie 2002. Diferenţa rãmasã de plata în sarcina societãţii comerciale care se privatizeazã, precum şi alte obligaţii datorate şi neachitate la scadenta dupã data de 1 ianuarie 2003 pana la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor se esaloneaza la plata pe o perioada de 3-5 ani;
b) scutirea de plata a penalitatilor aferente obligaţiilor datorate şi neachitate pana la data de 31 decembrie 2002, calculate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor;
c) eşalonarea la plata a penalitatilor aferente obligaţiilor datorate şi neachitate la scadenta dupã data de 1 ianuarie 2003, pe o perioada de 3-5 ani."

13. Alineatul (2) al articolului 19 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Furnizorii de utilitãţi, cu acordul Ministerului Industriei şi Resurselor, pot aproba şi conversia în acţiuni a datoriilor de natura comercialã prevãzute la alin. (1), cumpãrãtorul din contractul de vânzare-cumpãrare de acţiuni având drept de preferinta la cumpãrarea acţiunilor rezultate din conversie."

14. Dupã alineatul (2) al articolului 19 se introduc alineatele (3), (4), (5), (6) şi (7) cu urmãtorul cuprins:
"(3) În baza acordului pentru aprobarea înlesnirilor la plata prevãzute la alin. (1), Ministerul Finanţelor Publice poate acorda înlesniri similare cu cele prevãzute la alin. (1) lit. a) pentru obligaţiile datorate şi neachitate la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2002 de cãtre furnizorii de utilitãţi.
(4) În situaţia în care furnizorii de utilitãţi nu au obligaţii restante fata de bugetul de stat la data de 31 decembrie 2002, Ministerul Finanţelor Publice poate acorda înlesnirile prevãzute la alin. (3), pentru obligaţiile datorate şi neachitate bugetului de stat la data de 31 decembrie 2002 de regiile autonome, companiile naţionale, societãţile naţionale şi societãţile comerciale fata de care furnizorii de utilitãţi au obligaţii de plata rezultate din relaţii contractuale. Înlesnirile la plata se vor acorda la nivelul obligaţiilor datorate bugetului de stat la data de 31 decembrie 2002 actualizate cu eventualele plati efectuate pana la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor, nedepasindu-se cuantumul sumelor datorate cãtre furnizorii de utilitãţi, şi cuantumul sumelor datorate de furnizorii de utilitãţi regiilor autonome, companiilor naţionale şi societãţilor naţionale.
(5) Societãţile comerciale care se privatizeazã şi care beneficiazã de prevederile alin. (1)-(4) se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(6) Înlesnirile la plata prevãzute la alin. (3) şi (4) se acorda prin ordin comun al conducatorului instituţiei publice implicate, al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Industriei şi Resurselor.
(7) De prevederile alin. (1)-(4) beneficiazã şi societãţile comerciale în curs de privatizare stabilite în condiţiile alin. (5)."

15. Dupã articolul 40 se introduce articolul 40^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 40^1. - Cererile formulate de instituţia publica implicata în legatura cu calitatea de acţionar la societãţile comerciale aflate în portofoliul acesteia, cu procesul de privatizare, cu obligaţiile decurgând din contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni, cu obligaţiile prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 , aprobatã prin <>Legea nr. 44/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau de prezenta lege, cu executarea hotãrârilor judecãtoreşti şi orice alte acte procedurale efectuate de şi pentru aceasta, sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbru şi a timbrului judiciar, cauţiuni şi orice alte taxe."

16. Alineatul (1) al articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni încheiate în cadrul procesului de privatizare de instituţia publica implicata constituie titluri executorii fãrã îndeplinirea vreunei alte formalitãţi, în cazul neîndeplinirii de cãtre cumpãrãtori a obligaţiilor pecuniare asumate. Constituie titluri executorii fãrã îndeplinirea vreunei alte formalitãţi şi contractele de garanţie realã mobiliarã încheiate între instituţia publica implicata şi cumpãrãtor. Pentru declanşarea procedurii de executare silitã în baza titlurilor executorii prevãzute mai sus este suficienta depunerea la organele competente - executor judecãtoresc, instanta de executare şi altele asemenea - a unei copii a contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni sau a contractului de garanţie realã mobiliarã încheiate în cadrul procesului de privatizare de instituţia publica implicata, purtând menţiunea «conform cu originalul» şi fãrã o prealabilã investire cu formula executorie."

17. Dupã alineatul (2) al articolului 41 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) O data cu înregistrarea ca acţionar a instituţiei publice implicate în condiţiile prevãzute la alin. (1) şi (2), mandatul administratorilor înceteazã de drept. Pana la data ţinerii adunãrii generale a actionarilor instituţia publica implicata numeşte un administrator provizoriu."

18. Dupã articolul 47 se introduc articolele 47^1 şi 47^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 47^1. - Sunt exceptate de la prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investiţii financiare şi pieţele reglementate, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 525/2002 , operaţiunile de majorare a capitalului social efectuate în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 25/2002 privind unele mãsuri de urmãrire a executãrii obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare a societãţilor comerciale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 506/2002 .
Art. 47^2. - (1) Privatizarea societãţilor comerciale înfiinţate ca filiale ale unor societãţi comerciale cu capital majoritar de stat se va realiza de cãtre instituţia publica implicata, potrivit prevederilor prezentei legi şi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 , aprobatã prin <>Legea nr. 44/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Instituţia publica implicata poate acorda, dupã caz, mandat special reprezentanţilor sãi în adunãrile generale ale actionarilor societãţilor comerciale cu capital majoritar de stat, în vederea realizãrii de cãtre acestea a privatizãrii societãţilor comerciale - filiale - la care deţin acţiuni."

ART. 2
Se instituie supravegherea financiarã şi pentru societãţile comerciale aflate în administrare specialã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul Autoritãţii pentru
Privatizare şi Administrarea
Participatiilor Statului,
Ovidiu Tiberiu Musetescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 18 decembrie 2002.
Nr. 208.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016