Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere necesitatea corelãrii reglementãrilor interne cu cele internaţionale privind statutul sportivului profesionist în România, ţinând cont de specificul activitãţii sportive, pentru evitarea unor pierderi financiare însemnate ale unor importante structuri sportive din România, în perioada decembrie 2005 - februarie 2006, ca urmare a acestei necorelãri, acest fapt constituind o situaţie extraordinarã ce vizeazã interesul general şi imediat,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. I
Articolul 14 din <>Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) În condiţiile legii şi în conformitate cu prevederile cuprinse în statutele şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale şi internaţionale, sportivii de performanţã pot fi:
a) amatori;
b) profesionişti.
(2) Sportivul profesionist este cel care pentru practicarea sportului respectiv îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) obţine licenţa de sportiv profesionist;
b) încheie cu o structurã sportivã, în formã scrisã, un contract individual de muncã sau o convenţie în condiţiile Codului civil.
(3) Sportivului profesionist care a încheiat cu o structurã sportivã o convenţie în condiţiile Codului civil i se asigurã, la cerere, participarea şi plata contribuţiei la un sistem de pensii, public şi/sau privat, în condiţiile legii.
(4) Licenţa de sportiv profesionist se obţine în conformitate cu procedurile prevãzute în statutele şi în regulamentele federaţiilor sportive naţionale.
(5) Sportivii strãini pot desfãşura activitate ca sportivi profesionişti la o structurã sportivã din România, în baza permisului de muncã eliberat în condiţiile legii.
(6) Federaţiile sportive naţionale asigurã organizarea evidenţei sportivilor profesionişti din ramura de sport respectivã.
(7) Drepturile şi obligaţiile sportivului profesionist sunt cele prevãzute în statutele şi în regulamentele federaţiilor sportive naţionale, precum şi în contractele sau convenţiile, dupã caz, încheiate între pãrţi.
(8) Calitatea de sportiv profesionist înceteazã în conformitate cu prevederile statutelor şi regulamentelor federaţiilor sportive naţionale.
(9) Ramurile de sport în care se poate practica sportul profesionist se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, iniţiatã de Agenţia Naţionalã pentru Sport, la propunerea federaţiilor sportive naţionale.
(10) Condiţiile de practicare a sportului profesionist se stabilesc prin normele federaţiilor sportive naţionale, cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Sport.
ART. II
Dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenţã, <>Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã, dându-se textelor o nouã numerotare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
p. Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Dan Petrescu
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
p. Ministrul finanţelor publice,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat
Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 205.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: