Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 201 din 22 decembrie 2005  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 201 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.191 din 29 decembrie 2005
ORDONANTA DE URGENTA nr. 201 din 22 decembrie 2005
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.191 din 29 decembrie 2005

Unul din angajamentele asumate de România în cadrul procesului de negociere a Capitolului 3 - Libera circulaţie a serviciilor - este modificarea şi completarea <>Legii nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor.
Acest angajament este cuprins şi în Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, fiind inclus în Planul de mãsuri prioritare pentru integrare europeanã 2005-2006, monitorizat bilunar.
Totodatã, sunt preluate prevederile directivelor europene în domeniul intermedierii în asigurãri, controlului la sediu şi inopinat, managementului riscului, urmând a se adopta în continuare normele în aplicarea <>Legii nr. 32/2000 , pentru armonizarea completa a acestui domeniu.
De asemenea, legislaţia secundarã este condiţionatã de apariţia actului normativ de modificare a <>Legii nr. 32/2000 .
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. I
<>Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 10 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul legii va avea urmãtorul cuprins:
"LEGE
privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor"

2. La articolul 2, punctul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"11. persoane semnificative - membrii consiliului de administraţie şi/sau ai consiliului director şi/sau ai consiliului de supraveghere, conducerea executivã, conducãtorii activitãţilor de asigurãri de viata şi de asigurãri generale, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozita, persoanele desemnate în funcţii de conducere specifice domeniului asigurãrilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, dupã caz, precum şi conducerea executivã a intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari, consiliul director/conducerea executivã a Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România şi conducãtorul compartimentului specializat al administratorului Fondului de compensare;".
3. La articolul 2, dupã punctul 11 se introduc doua noi puncte, punctele 11^1 şi 11^2, cu urmãtorul cuprins:
"11^1. conducerea executivã a asiguratorului/reasiguratorului - persoanele fizice, cel puţin doua, dintre care una, potrivit actelor constitutive şi/sau hotãrârilor organelor statutare ale asiguratorului sau reasiguratorului, este inlocuitoarea de drept a persoanei împuternicite sa conducã şi sa coordoneze activitatea zilnica, precum şi investite cu competenta de a angaja rãspunderea asiguratorului sau reasiguratorului; nu intra în aceasta categorie persoanele care asigura conducerea nemijlocitã a compartimentelor din cadrul asiguratorului sau reasiguratorului, precum şi cele care conduc sucursale sau alte sedii secundare. În cazul sucursalelor asigurãtorilor sau reasiguratorilor din statele membre, care desfãşoarã activitate pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, conducerea executivã este reprezentatã de persoanele împuternicite de aceştia sa conducã activitatea sucursalei şi sa angajeze legal în România asiguratorul sau reasiguratorul;
11^2. conducerea executivã a intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari - persoana sau, în cazul intermediarilor care au forma juridicã de societate pe acţiuni, persoanele fizice, cel puţin doua, dintre care una, potrivit actelor constitutive şi/sau hotãrârilor organelor statutare ale intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari, este inlocuitoarea de drept a persoanei împuternicite sa conducã şi sa coordoneze activitatea zilnica, precum şi investite cu competenta de a angaja rãspunderea intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari; nu intra în aceasta categorie persoanele care asigura conducerea nemijlocitã a compartimentelor din cadrul intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari, a sucursalelor şi a altor sedii secundare. În cazul sucursalelor intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari din statele membre, care desfãşoarã activitate pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, conducerea executivã este reprezentatã de persoana/persoanele împuternicite de aceştia sa conducã activitatea sucursalei şi sa angajeze legal în România intermediarul în asigurãri şi/sau în reasigurari;".
4. La articolul 2, punctul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"30. interes de participare - drepturile în capitalul altor entitãţi, reprezentate sau nu prin certificate, care, prin crearea unei legãturi durabile cu aceste entitãţi, sunt destinate sa contribuie la activitãţile entitatii. Deţinerea de cãtre o entitate a unui procent de cel mult 20% din capitalul altei entitãţi se prezuma ca reprezintã un interes de participare;".
5. La articolul 2, dupã punctul 47 se introduce un nou punct, punctul 47^1, cu urmãtorul cuprins:
"47^1. actuar - persoana fizica înregistratã în Registrul actuarilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi a normelor emise în aplicarea acesteia;".
6. La articolul 2, dupã punctul 54 se introduce un nou punct, punctul 54^1, cu urmãtorul cuprins:
"54^1. asigurator cu activitate compozita - asigurator autorizat sa desfãşoare simultan activitate de asigurãri de viata şi activitate de asigurãri generale;".
7. La articolul 2, punctul 55 va avea urmãtorul cuprins:
"55. intermediarii în asigurãri - persoane fizice sau juridice care desfãşoarã activitate de intermediere în asigurãri în schimbul unei remuneraţii, autorizate sau înregistrate în condiţiile stabilite de prezenta lege şi de normele emise în aplicarea acesteia, precum şi intermediarii din statele membre, care desfãşoarã pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurãri, conform dreptului de stabilire şi libertãţii de a presta servicii, dupã caz;".
8. La articolul 2, punctul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"56. intermediar în reasigurari - persoana fizica şi juridicã romana autorizata în condiţiile prezentei legi, care intermediaza, în schimbul unei remuneraţii, în principal activitatea de reasigurare, precum şi intermediarii din statele membre, care desfãşoarã pe teritoriul României activitate de intermediere în reasigurari, conform dreptului de stabilire şi libertãţii de a presta servicii, dupã caz;".
9. La articolul 2 punctul 57, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) persoana juridicã romana, autorizata în condiţiile prezentei legi, care negociaza pentru clienţii sãi, persoane fizice sau juridice, asiguraţi ori potenţiali asiguraţi, încheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare şi acorda asistenta înainte şi pe durata derulãrii contractelor ori în legatura cu regularizarea daunelor, dupã caz;".
10. La articolul 2, dupã punctul 57 se introduc doua noi puncte, punctele 57^1 şi 57^2, cu urmãtorul cuprins:
"57^1. asistenţi în brokeraj - persoane fizice sau juridice care în baza unui contract cu un broker de asigurare şi/sau de reasigurare primesc o împuternicire în legatura cu un mandat de brokeraj al acestuia şi, sub acoperirea contractului de rãspundere profesionalã a brokerului în cauza, trebuie sa întreprindã anumite activitãţi necesare pentru ducerea la îndeplinire a mandatului de brokeraj;
57^2. mandat de brokeraj - contractul dintre un asigurat sau un potenţial asigurat, în calitatea de mandant, şi brokerul de asigurare şi/sau de reasigurare, în calitate de mandatar, prin care se încredinţeazã mandatarului negocierea sau încheierea contractelor de asigurare sau de reasigurare, acordarea de asistenta înainte şi pe durata derulãrii contractelor ori în legatura cu regularizarea daunelor, dupã caz;".
11. La articolul 2, dupã punctul 58 se introduc doua noi puncte, punctele 58^1 şi 58^2, cu urmãtorul cuprins:
"58^1. subagenti - persoane fizice, altele decât conducãtorul agentului de asigurare persoana juridicã, care au calitatea de angajaţi cu contract de munca cu persoana juridicã şi care acţioneazã în numele acesteia;
58^2. agent de asigurare subordonat - persoana fizica sau juridicã care desfãşoarã activitate de intermediere în asigurãri în numele şi în contul unuia sau mai multor asiguratori, caz în care produsele de asigurare intermediate nu trebuie sa fie concurente, aceştia actionand sub rãspunderea totalã a acestor asiguratori, corespunzãtor produselor intermediate. Este consideratã agent de asigurare subordonat persoana fizica sau juridicã care desfãşoarã activitate de intermediere de asigurãri pe lângã activitatea sa profesionalã principala, dacã produsele de asigurare intermediate sunt complementare bunurilor sau serviciilor furnizate de cãtre instituţiile de credit;".
12. La articolul 2, dupã punctul 63 se introduce un nou punct, punctul 64, cu urmãtorul cuprins:
"64. bancassurance - activitatea de distribuţie a produselor de asigurãri complementare la produsele instituţiilor de credit, desfasurata prin reţeaua instituţiilor de credit şi/sau ofertarea produselor de asigurãri şi a produselor instituţiilor de credit prin canale de distribuţie comune, cu respectarea prevederilor prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia."
13. La articolul 3, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) De la prevederile alin. (2) fac excepţie asiguratorii cu activitate compozita, autorizaţi pana la data de 31 decembrie 2005, precum şi asiguratorii autorizaţi sa desfãşoare activitatea de asigurare în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (11), fãrã ca aceştia din urma sa fie consideraţi ca desfasurand activitate compozita."
14. Alineatul (5) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor este condusã de un consiliu format din 5 membri, dintre care un preşedinte şi un vicepreşedinte."
15. La articolul 4, alineatul (17), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) la expirarea termenului pentru care a fost numit, cu respectarea condiţiilor prevãzute la alin. (13);".
16. Alineatul (21) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(21) Dacã atât preşedintele, cat şi vicepreşedintele se afla în imposibilitate de exercitare a prerogativelor, reprezentarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor va fi asigurata de decanul de varsta dintre ceilalţi 3 membri."
17. Alineatele (25) şi (25^1) ale articolului 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"(25) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor efectueazã schimburi de informaţii cu autoritãţile competente din statele membre, în vederea îmbunãtãţirii activitãţii de supraveghere, în condiţiile în care informaţiile vor fi supuse condiţiilor de confidenţialitate stabilite în normele emise în aplicarea prezentei legi.
(25^1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor încheie memorandumuri de colaborare cu autoritãţi similare privind schimbul informaţiilor confidenţiale, necesare activitãţii de supraveghere, memorandumuri care sa stipuleze ca divulgarea acelor informaţii publicului se face doar cu acordul explicit al acelor autoritãţi sau, în cazurile specificate, doar pentru scopurile pentru care autoritãţile respective şi-au dat acordul."
18. Alineatul (26) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(26) Pentru îndeplinirea atribuţiilor prevãzute la art. 5, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor adopta avize, norme, decizii şi circulare, sub semnatura preşedintelui, dupã deliberare în şedinţe, ţinute conform dispoziţiilor alin. (22)-(24), cu respectarea prevederilor alin. (28);".
19. La articolul 5, literele a), b), d), e) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) elaboreazã şi/sau avizeazã proiectele de acte normative care privesc domeniul asigurãrilor sau care au implicaţii asupra acestui domeniu, inclusiv reglementãrile contabile specifice domeniului asigurãrilor, dupã consultarea cu asociaţiile profesionale ale operatorilor din asigurãri, iar în ceea ce priveşte reglementãrile contabile, şi dupã avizul/informarea, dupã caz, potrivit legii, a Ministerului Finanţelor Publice; de asemenea, avizeazã obligatoriu toate actele administrative individuale care au legatura cu activitatea de asigurare;
b) autorizeaza asiguratorii, reasiguratorii şi brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare sa desfãşoare activitate de asigurare, reasigurare, respectiv intermediere în asigurãri şi/sau în reasigurari, dupã caz, şi aproba orice modificare a documentelor sau condiţiilor pe baza cãrora s-a acordat aceasta autorizare; prin documente se înţelege statutul şi/sau actul constitutiv al societãţii, studiul de fezabilitate şi, numai în cazul persoanelor semnificative, organigrama şi/sau regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi orice alte acte stabilite prin normele de autorizare, emise în aplicarea prezentei legi. Aprobarea modificãrilor, inclusiv în cazul persoanelor menţionate la lit. d), se solicita în cel mult 10 zile calendaristice de la adoptarea hotãrârii, dupã caz, de cãtre adunarea generalã ordinarã sau extraordinarã a actionarilor, privind modificarea documentelor sau a condiţiilor;
............................................................
d) aproba şi, dupã caz, retrage aprobarea, în condiţiile legislaţiei în vigoare şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, pentru persoanele semnificative ale asigurãtorilor, reasiguratorilor, brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România şi ale Fondului de compensare;
e) aproba divizarea sau fuzionarea unui asigurator/ reasigurator/broker de asigurare şi/sau de reasigurare autorizat în România, în condiţiile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia. Aprobarea se da, de la data depunerii documentaţiei complete, în termen de 90 de zile pentru asiguratori/reasiguratori şi în termen de 45 de zile pentru brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare;
...................................................................
g) aproba, la cererea asigurãtorilor, reasiguratorilor şi brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, limitarea, suspendarea sau, dupã caz, încetarea activitãţii, dupã verificarea situaţiei financiare a acestora;".
20. La articolul 5, litera h) va avea urmãtorul cuprins:
"h) supravegheazã situaţia financiarã a asigurãtorilor/ reasiguratorilor/brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi activitatea altor intermediari în asigurãri şi/sau în reasigurari, persoane fizice sau juridice, conform prevederilor prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, inclusiv a sucursalelor acestora stabilite pe teritoriul altor state membre, în conformitate cu dreptul de stabilire, dupã consultarea autoritãţii competente a statului membru al sucursalei;".
21. La articolul 5, dupã litera h) se introduc trei noi litere, literele h^1), h^2) şi h^3), cu urmãtorul cuprins:
"h^1) în vederea aplicãrii principiilor de supraveghere prudentiala şi preventivã, exercita un control permanent asupra activitãţii asigurãtorilor, reasiguratorilor şi a brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare prin analiza şi evaluarea, prin direcţiile de specialitate la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, a informaţiilor cuprinse în rapoartele, informarile şi documentele transmise acesteia în conformitate cu prevederile prezentei legi, ale normelor emise în aplicarea acesteia, precum şi în conformitate cu avizele şi deciziile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
h^2) în vederea protejãrii intereselor asiguraţilor şi a potenţialilor asiguraţi, efectueazã controale periodice sau inopinate la sediile asigurãtorilor, reasiguratorilor şi ale intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, persoane juridice, face investigaţii detaliate privind condiţiile de desfãşurare a activitãţii de cãtre aceştia, între altele prin colectarea de informaţii şi solicitarea de documente privind activitatea lor;
h^3) în vederea asigurãrii unei pregatiri profesionale unitare a persoanelor care lucreazã în domeniul asigurãrilor, aproba, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia şi prin hotãrâri adoptate de Consiliul Comisei de Supraveghere a Asigurãrilor, programa cursurilor şi tematica examenelor de absolvire pentru entitatile care organizeazã astfel de cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã, postliceala sau postuniversitarã, inclusiv pentru profesia de actuar, cu excepţia instituţiilor de învãţãmânt superior acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, precum şi cerinţele minime de abilitare a lectorilor pentru aceste cursuri;".
22. La articolul 5, literele j), n) şi p) vor avea urmãtorul cuprins:
"j) solicita prezentarea de informaţii şi documente, inclusiv cu caracter statistic, referitoare la activitatea de asigurare, managementul acestei activitãţi şi conducerea executivã a acesteia, atât de la asiguratori, reasiguratori, intermediari în asigurãri şi/sau în reasigurari, cat şi de la oricare alta persoana, fizica sau juridicã, care are legatura directa ori indirecta cu activitatea acestora, inclusiv informaţii referitoare la bazele tehnice utilizate pentru calculul primelor de asigurare şi al rezervelor tehnice;
..................................................................
n) primeşte şi rãspunde la toate sesizãrile şi reclamaţiile privind activitatea asigurãtorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari;
..................................................................
p) participa, în calitate de membru, la comitetele sau organismele specifice domeniului asigurãrilor de pe lângã Comisia Europeanã, la asociaţiile internaţionale ale autoritãţilor de supraveghere în asigurãri şi reprezintã România la conferinţe şi intalniri internaţionale;".
23. La articolul 6 alineatul (2), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) în baza schimbului de informaţii, a memorandumurilor de colaborare sau a acordurilor de cooperare, conform condiţiilor stabilite la art. 4 alin. (25), (25^1) şi (25^2)."
24. La articolul 8 alineatul (2), partea introductivã şi literele c), e), f) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor emite decizii sau, dupã caz, circulare, prin care:
c) aproba divizarea sau fuzionarea asigurãtorilor/ reasiguratorilor/brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare;
................................................................
e) înregistreazã şi aproba actuarii;
f) avizeazã actionarii semnificativi direcţi sau indirecti, persoane fizice ori juridice, şi aproba persoanele semnificative ale asigurãtorilor, reasiguratorilor, brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, în conformitate cu criteriile stabilite prin norme emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
g) aproba criteriile şi condiţiile de înscriere în Corpul experţilor în asigurãri, care funcţioneazã pe lângã ea, precum şi statutul acestuia;".
25. La articolul 8 alineatul (2), dupã litera h) se introduc doua noi litere, literele h^1) şi h^2), cu urmãtorul cuprins:
"h^1) actualizeazã nivelul taxei de autorizare pentru asiguratori sau reasiguratori;
h^2) stabileşte/precizeazã alte probleme de interes privind activitatea asigurãtorilor, reasiguratorilor, a intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari şi a Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România;".
26. La articolul 8 alineatul (2), litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) exercita de la sediul sau, prin direcţiile de specialitate, un control permanent, prin analizarea datelor şi informaţiilor cuprinse în rapoartele şi informarile periodice şi anuale, precum şi a documentelor prin care se solicita aprobarea prealabilã a modificãrilor la condiţiile iniţiale de autorizare, asupra activitãţii asigurãtorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, şi dispune efectuarea acţiunilor de control periodic sau inopinat la sediile acestora;".
27. La articolul 8 alineatul (2), litera k) va avea urmãtorul cuprins:
"k) constata şi aplica sancţiuni, ca urmare a controlului permanent, periodic sau inopinat, asigurãtorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, actionarilor semnificativi sau persoanelor semnificative ale acestora, consiliului director/conducerii executive a Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau conducatorului compartimentului specializat al administratorului Fondului de compensare, pentru încãlcarea prevederilor prezentei legi, a normelor, deciziilor şi avizelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;".
28. La articolul 8 alineatul (2), dupã litera k) se introduce o noua litera, litera k^1), cu urmãtorul cuprins:
"k^1) toate deciziile de sancţionare vor cuprinde justificarea legalã a aplicãrii acestora şi vor fi comunicate persoanelor fizice sau juridice impotriva cãrora s-a dispus sancţiunea. În deciziile de sancţionare se vor mentiona şi dreptul de contestare de cãtre persoanele în cauza a mãsurilor sanctionatorii dispuse, termenul pana la care se poate depune contestaţia, precum şi autoritatea sau instanta cãtre care trebuie adresatã contestaţia;".
29. La articolul 8, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor face precizãri sau clarificãri la probleme de interes comun pentru toţi asiguratorii, reasiguratorii sau intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari, prin emiterea unor circulare. Circularele nu instituie obligaţii şi în baza lor nu se pot constata sau aplica sancţiuni."
30. Alineatul (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Deciziile, avizele şi circularele nu sunt supuse publicãrii, cu excepţia celor prevãzute la art. 8 alin. (2) lit. a), c), d) şi h^1), care vor intra în vigoare de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I."
31. Dupã alineatul (2) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Disponibilitãţile Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pot fi plasate în instrumente purtãtoare de dobanda la Trezoreria Statului şi la instituţii de credit, în instrumente ale pieţei monetare, în titluri de stat sau titluri ale administraţiei publice locale, precum şi în alte plasamente sau alocari stabilite prin legislaţia în vigoare."
32. La articolul 11 alineatul (1), literele b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) asiguratori sau reasiguratori autorizaţi în statele membre, care desfãşoarã activitate de asigurare sau de reasigurare pe teritoriul României în conformitate cu dreptul de stabilire şi libertatea de a presta servicii;
c) sucursale aparţinând unor societãţi mama guvernate de legi dintr-un stat terţ, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, potrivit procedurii prevãzute la art. 12 şi cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit art. 15^20 şi 15^21;".
33. La articolul 11 alineatul (1), dupã litera c) se introduc doua noi litere, literele d) şi e), cu urmãtorul cuprins:
"d) filiale ale unor asiguratori sau reasiguratori din state terţe, autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, potrivit procedurii reglementate la art. 12;
e) asiguratori sau reasiguratori care adopta forma de companie europeanã pe acţiuni (SE - Societas Europaea)."
34. La articolul 12 alineatul (4), partea introductivã şi litera a) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate acorda autorizaţia menţionatã la alin. (3) în cazul îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
a) întocmirea pentru toate riscurile dintr-o clasa, iar în situaţia în care asiguratorul doreşte sa acopere numai anumite riscuri incluse în acea clasa, doar pentru acele riscuri, a unui studiu de fezabilitate care va cuprinde cel puţin urmãtoarele informaţii şi documente:
1. natura angajamentelor sau a riscurilor pe care asiguratorul îşi propune sa le acopere;
2. metodele actuariale de calcul folosite pentru stabilirea rezervelor tehnice;
3. principiile programului de reasigurare şi lista cu reasiguratorii, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
4. componentele fondului de siguranta, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
5. resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor şi, în cazul asigurãrii prevãzute în anexa nr. 1 lit. B clasa nr. 18, resursele de care dispune asiguratorul pentru acordarea asistenţei;
6. primele trei exercitii financiare, studiul de fezabilitate care va cuprinde şi:
a) estimarea cheltuielilor aferente conducerii executive şi a celor aferente funcţiilor de conducere specifice domeniului asigurãrilor;
b) estimarea primelor şi a daunelor;
c) bugetul de venituri şi cheltuieli;
d) estimarea resurselor financiare necesare constituirii rezervelor tehnice şi a marjei de solvabilitate;
7. un sistem de tehnologie a informatiei adecvat derulãrii optime a activitãţii de asigurare pe care îşi propune sa o practice, conform celor solicitate la pct. 1, în conformitate cu normele privind autorizarea asigurãtorilor, emise în aplicarea prezentei legi;".
35. La articolul 12 alineatul (4), litera i) se abroga.
36. La articolul 12, dupã alineatul (4) se introduc şase noi alineate, alineatele (4^1), (4^2), (4^3), (4^4), (4^5) şi (4^6), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Condiţiile generale şi specifice ale politelor de asigurare, valoarea primelor de asigurare, modul de calcul al primelor sau formularele şi alte documente pe care un asigurator intenţioneazã sa le utilizeze în relaţiile sale cu asiguraţii nu sunt supuse aprobãrii prealabile sau informarilor sistematice.
(4^2) Având în vedere principiile de supraveghere prudentiala, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate solicita, cu respectarea prevederilor alin. (4^1), informaţii privind bazele tehnice ale calculelor privind primele şi rezervele tehnice, în vederea verificãrii conformarii acestora cu principiile actuariale.
(4^3) Autoritãţile competente ale altor state membre vor fi consultate de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor înainte de a emite o autorizaţie de funcţionare pentru un asigurator care se afla în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) este o filiala a unui asigurator autorizat într-un alt stat membru; sau
b) este o filiala a unei companii de asigurare mama a unui asigurator autorizat într-un alt stat membru; sau
c) este controlat de aceeaşi persoana, fizica sau juridicã, ce controleazã un asigurator autorizat într-un alt stat membru.
(4^4) Autoritãţile competente care supravegheazã instituţiile de credit sau societãţile de servicii şi investiţii financiare dintr-un stat membru vor fi consultate de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor înainte de a emite o autorizaţie de funcţionare pentru un asigurator care se afla în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) este o filiala a unei instituţii de credit sau a unei societãţi de servicii şi investiţii financiare autorizate în Uniunea Europeanã; sau
b) este o filiala a unei companii de asigurare mama a unei instituţii de credit sau a unei societãţi de servicii şi investiţii financiare autorizate în Uniunea Europeanã; sau
c) este controlat de aceeaşi persoana, fizica sau juridicã, ce controleazã o instituţie de credit sau o societate de servicii şi investiţii financiare autorizata în Uniunea Europeanã.
(4^5) Autoritãţile competente menţionate la alin. (4^3) şi (4^4) vor fi consultate atât pentru evaluarea actionarilor, cat şi a reputaţiei şi a experienţei persoanelor semnificative implicate în conducerea unei alte entitãţi din cadrul aceluiaşi grup.
(4^6) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va putea solicita autoritãţilor competente în cauza orice informaţii considerate relevante despre actionariatul unui asigurator sau despre reputaţia şi experienta persoanelor semnificative ale acestuia, atât în vederea emiterii unei autorizaţii de funcţionare, cat şi în ceea ce priveşte evaluarea permanenta a modului de desfãşurare a activitãţii acelui asigurator în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare."
37. Alineatul (5) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Pentru asiguratorii din statele terţe se adauga urmãtoarele cerinţe:
a) sucursalele aparţinând societãţilor de asigurare, societãţilor de reasigurare, precum şi societãţilor mutuale cu sediul social în state terţe deţin pe teritoriul României active în valoare de cel puţin jumãtate din fondul de siguranta prevãzut la data autorizãrii pentru asiguratorii sau reasiguratorii persoane juridice romane;
b) sucursalele aparţinând societãţilor de asigurare, societãţilor de reasigurare, precum şi societãţilor mutuale cu sediul social în state terţe constituie pe teritoriul României un depozit iniţial drept garanţie la o instituţie de credit autorizata de Banca Nationala a României, în valoare de o pãtrime din fondul de siguranta prevãzut la data autorizãrii pentru asiguratorii sau reasiguratorii persoane juridice romane."
38. Alineatul (7) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Autorizaţia se acorda pentru toate riscurile dintr-o clasa de asigurare, exceptând situaţia în care asiguratorul doreşte sa acopere numai anumite riscuri incluse în clasa respectiva."
39. La articolul 12, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu urmãtorul cuprins:
"(7^1) Asiguratorul care solicita autorizaţie pentru o noua clasa de asigurãri sau extinderea la unele ori la toate riscurile acoperite de aceeaşi clasa de asigurãri trebuie sa prezinte pentru aceste situaţii studiul de fezabilitate prevãzut la art. 12 alin. (4) lit. a)-c) şi, dupã caz, numele persoanelor prevãzute la lit. h), precum şi alte documente şi informaţii, în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi."
40. Alineatul (10) al articolului 12 se abroga.
41. La articolul 12 alineatul (12) litera b), punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. actionarii şi persoanele semnificative nu îndeplinesc condiţiile şi criteriile prevãzute de legislaţia în vigoare;".
42. La articolul 12 alineatul (12), dupã litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) sistemul de tehnologie a informatiei de care dispune nu este adecvat derulãrii optime a activitãţii de asigurare pe care îşi propune sa o practice."
43. La articolul 12, dupã alineatul (15) se introduc patru noi alineate, alineatele (16), (17), (18) şi (19), cu urmãtorul cuprins:
"(16) Asiguratorii şi reasiguratorii autorizaţi în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligaţi sa includã în toate documentele emise, inclusiv în corespondenta cu terţii, codul unic alocat prin registrul prevãzut la art. 5 lit. r), precum şi urmãtorul înscris: «Autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor».
(17) Toate rapoartele, informarile, documentele şi solicitarile asigurãtorilor sau reasiguratorilor, precum şi corespondenta de orice fel a acestora cu Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor vor fi semnate, dupã caz, numai de conducerea executivã, de conducãtorul activitãţii de asigurãri de viata şi, respectiv, al activitãţii de asigurãri generale, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozita, sau de persoanele care ocupa funcţiile de conducere specifice domeniului asigurãrilor.
(18) Orice împuternicire data unei alte persoane, emisã inclusiv de actionarii semnificativi, direcţi ori indirecti, de membrii consiliului de administraţie şi/sau ai consiliului director şi/sau ai consiliului de supraveghere, dupã caz, al asiguratorului sau reasiguratorului, este nulã de drept.
(19) Asiguratorii şi reasiguratorii autorizaţi în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligaţi sa afiseze la toate sediile, principale şi secundare, la loc vizibil, copii dupã certificatul de înmatriculare emis de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor dupã înregistrarea în registrul prevãzut la art. 5 lit. r)."
44. Dupã articolul 12 se introduc doua noi articole, articolele 12^1 şi 12^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 12^1. - (1) În vederea obţinerii autorizãrii de funcţionare, precum şi oricând pe perioada derulãrii activitãţii, un asigurator sau reasigurator trebuie sa fie în relaţii de munca cu cel puţin un actuar, iar în cazul în care volumul de activitate necesita angajarea a 2 sau mai mulţi actuari, pentru aceştia se aplica, de asemenea, prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia.
(2) Obligaţiile actuarului sunt urmãtoarele:
a) determinarea valorii rezervelor tehnice;
b) controlul activelor admise sa acopere rezervele tehnice;
c) calculul primelor de asigurare;
d) calculul marjei de solvabilitate minime;
e) calculul marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul;
f) calculul beneficiilor obţinute din fructificarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice pentru asigurãrile de viata;
g) elaborarea, certificarea şi transmiterea cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor a raportului actuarial anual, ale cãrui conţinut şi forma sunt stabilite prin normele emise în aplicarea prezentei legi;
h) certificarea tuturor rapoartelor transmise cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor care conţin calculele prevãzute la lit. a)-f);
i) notificarea, conform prevederilor alin. (3) şi (4), a oricãror nereguli constatate sau a unor situaţii care indica sau conduc la încãlcarea prevederilor prezentei legi şi a normelor emise în aplicarea acesteia.
(3) Actuarul trebuie sa aducã la cunostinta, în scris, în cel mult doua zile lucrãtoare de la data constatãrii, consiliului de administraţie şi/sau consiliului director şi/sau consiliului de supraveghere, dupã caz, precum şi conducerii executive a asiguratorului sau reasiguratorului, pe perioada îndeplinirii obligaţiilor prevãzute la alin. (2), despre orice situaţie care indica comiterea unei încãlcãri a prevederilor prezentei legi şi a normelor emise în aplicarea acesteia.
(4) În termen de 30 de zile calendaristice de la data notificãrii persoanelor menţionate la alin. (3), actuarul va informa Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor atât despre conţinutul notificãrii, cat şi despre mãsurile luate de asigurator în vederea remedierii situaţiei.
(5) Actuarul are obligaţia de a informa Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi în cazul în care, în termen de 10 zile calendaristice de la data notificãrii prevãzutã la alin. (3), asiguratorul nu a întreprins nici o acţiune sau nu a initiat nici o mãsura de remediere a situaţiei.
(6) Persoanele menţionate la alin. (3) nu pot iniţia nici o mãsura sanctionatorie la adresa unui actuar care, în exercitarea obligaţiilor sale, se conformeazã prevederilor alin. (4).
(7) Actuarul poate fi numit sau revocat numai de cãtre consiliul de administraţie şi/sau consiliul director şi/sau consiliul de supraveghere, dupã caz, al asiguratorului sau reasiguratorului, iar dacã actuarul este un membru al unui astfel de consiliu, de cãtre adunarea generalã extraordinarã a actionarilor.
(8) Numirea sau, dupã caz, revocarea actuarului se aduce la cunostinta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor în termen de maximum 3 zile de la data la care s-a adoptat hotãrârea de cãtre organul competent sa ia aceasta decizie, însoţitã, în cazul revocãrii, de motivarea acesteia.
(9) Organul competent, dintre cele menţionate la alin. (6), este obligat sa numeascã un nou actuar în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la data revocãrii actuarului precedent.
(10) În cazul în care organul competent incalca obligaţia prevãzutã la alin. (8), Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor numeşte, în termen de 10 zile calendaristice de la expirarea termenului prevãzut la acelaşi alineat, un actuar pentru o perioada de maximum 6 luni.
(11) Alte prevederi vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
Art. 12^2. - (1) Registrul actuarilor se deschide şi se menţine de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în sistem computerizat şi pe suport hârtie, datele înscrise în acesta fiind permanent accesibile publicului la sediul central al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor. Persoanele înscrise în registru vor constitui Corpul actuarilor, ale cãrui statut şi regulament de organizare şi funcţionare se aproba prin hotãrâre a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(2) Poate fi înregistratã în Registrul actuarilor orice persoana fizica care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele:
a) este licentiata cu diploma de studii superioare de lungã durata;
b) a absolvit cu diploma, în ţara, studii actuariale la instituţii de învãţãmânt superior sau alte forme de pregãtire postuniversitarã, cu condiţia ca cel puţin un membru al comisiei de examinare sa detina calificarea de actuar, sau a absolvit, cu diploma sau prin certificarea unui examen, cursurile unor instituţii recunoscute pe plan internaţional în pregãtirea şi calificarea în profesia de actuar;
c) a lucrat o perioada de cel puţin 3 ani în domeniul asigurãrilor, matematicilor financiare sau statisticilor, activitatea desfasurata necesitand cunoştinţe actuariale;
d) nu are cazier judiciar sau fiscal.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va face înregistrarea în Registrul actuarilor la cererea scrisã a persoanelor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (2).
(4) Actuarii sunt obligaţi sa anunţe, în cel mult 7 zile calendaristice, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor despre orice modificare a datelor care fac subiectul înregistrãrii în Registrul actuarilor.
(5) Cetãţenii strãini sunt exceptaţi de la îndeplinirea cerintei privind studiile actuariale, dacã dovedesc prin acte oficiale recunoaşterea ca actuar obţinutã în ţara de origine.
(6) Sancţionarea unui actuar de trei ori de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi şi a normelor emise în aplicarea acesteia sau condamnarea printr-o sentinta definitiva duce la radierea obligatorie din Registrul actuarilor.
(7) Alte prevederi referitoare la Registrul actuarilor vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
45. La articolul 13, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, taxa de funcţionare prevãzutã la alin. (3) se poate majorã pana la maximum 0,5% din primele brute încasate în perioada pentru care sunt datorate, în raport cu obligaţiile ce revin Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, dupã dobândirea statutului de stat membru al Uniunii Europene."
46. Alineatul (6) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Prin plata taxei de autorizare, prevãzutã la alin. (1), asiguratorul primeşte autorizarea doar pentru o anumitã clasa, exceptând situaţia în care asiguratorul doreşte sa acopere numai anumite riscuri incluse în clasa respectiva, asa cum sunt prevãzute în anexa nr. 1, iar pentru fiecare clasa sau, dupã caz, numai pentru anumite riscuri dintr-o clasa, va achitã taxele prevãzute la alin. (7)."
47. Alineatul (9) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Un asigurator, reasigurator sau un broker de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România, care solicita aprobarea pentru modificãri la condiţiile şi documentele în baza cãrora s-a acordat autorizaţia/avizul, precum şi orice informaţii sau certificari din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru a-i servi în relaţiile cu terţii, va achitã, pentru fiecare modificare, informaţie sau certificare, o taxa de aprobare, avizare sau de certificare, dupã caz, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 35 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a României din data plãţii."
48. La articolul 13, dupã alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (10), cu urmãtorul cuprins:
"(10) Pentru toate autorizaţiile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, distruse, pierdute sau furate, se vor elibera duplicate, la cererea persoanelor îndreptãţite, în condiţiile prevãzute în normele emise în aplicarea prezentei legi, contra unei taxe reprezentând 25% din sumele prevãzute la alin. (1) şi la art. 36 alin. (1)."
49. Articolul 15^10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15^10. - (1) Oricare asigurator care desfãşoarã activitate de asigurare, în baza dreptului de stabilire sau în baza libertãţii de a presta servicii, şi nu respecta prevederile legale în vigoare va transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor toate documentele legale solicitate de cãtre aceasta privind desfãşurarea activitãţii, pe care şi asiguratorii cu sediul social în România au obligaţia sa le transmitã.
(2) Sucursalele şi agenţiile asigurãtorilor şi reasiguratorilor autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor care desfãşoarã activitate de asigurare sau de reasigurare pe teritoriul altor state membre, în baza dreptului de stabilire, sunt obligate sa aibã o marja de solvabilitate conţinând active negrevate de orice sarcini sau datorii, din care se scad activele necorporale. Marja de solvabilitate va fi calculatã în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi.
(3) În scopul calculãrii marjei de solvabilitate, se va tine seama numai de primele şi de daunele aferente activitãţii desfãşurate de sucursala sau agenţia în cauza."
50. La articolul 15^11, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Înainte ca sucursala unui asigurator sa îşi înceapã activitatea, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în decurs de doua luni de la primirea documentaţiei cu privire la intenţia asiguratorului de a-şi începe activitatea pe teritoriul României, va informa autoritãţile competente din statul membru despre condiţiile în care trebuie sa se desfãşoare activitatea de asigurare în România."
51. La articolul 15^13, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, dupã ce a fost informatã de cãtre autoritãţile competente din statul membru de origine al asiguratorului care, în baza dreptului de stabilire, îşi desfãşoarã activitatea printr-o sucursala pe teritoriul României despre intenţia de a efectua, prin personal propriu sau prin persoane desemnate special, un control inopinat, în vederea obţinerii de informaţii necesare supravegherii financiare a asiguratorului, va permite efectuarea acestui control. Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate participa la acest control."
52. La articolul 16 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) capitalul social vãrsat sau, dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, fondul de siguranta ori, în cazul unei societãţi mutuale, fondul de rezerva libera vãrsat;".
53. La articolul 16 alineatul (1), litera c) se abroga.
54. Alineatul (6) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) O treime din marja de solvabilitate minima, prevãzutã la alin. (1) lit. b), trebuie sa constituie fondul de siguranta. Elementele care constituie fondul de siguranta se vor stabili prin norme emise în aplicarea prezentei legi. Mãrimea fondului de siguranta nu poate fi mai mica decât cea prevãzutã în legislaţia europeanã din domeniul asigurãrilor şi va fi actualizatã prin norme emise în concordanta cu prevederile acestei legislaţii. În funcţie de clasele de riscuri subscrise, valoarea minima a fondului de siguranta se stabileşte prin norme emise în aplicarea prezentei legi. În cazul societãţilor mutuale, fondul de siguranta reprezintã cel puţin trei pãtrimi din valoarea minima a fondului de siguranta stabilitã pentru asiguratori."
55. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 18 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Activele unui asigurator admise sa reprezinte rezervele tehnice trebuie sa fie localizate în România sau într-un alt stat membru, pentru riscurile subscrise în România, iar dupã data aderãrii la Uniunea Europeanã, pentru riscurile subscrise în România sau în alt stat membru.
(2) Activele fiecãrui asigurator admise sa reprezinte rezervele tehnice nu pot fi grevate de sarcini şi nu pot face obiectul unor garanţii de orice fel, în favoarea terţilor."
56. La articolul 20 alineatul (1), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) încadrarea unui numãr suficient de persoane care îndeplinesc condiţiile de calificare, pregãtire şi de competenta profesionalã, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi."
57. La articolul 20 alineatul (3), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sa supravegheze activitatea personalului propriu, a unitãţilor din subordine şi a agenţilor, subagentilor şi agenţilor subordonaţi şi sa instituie proceduri antifrauda, astfel încât sa nu fie periclitata activitatea de asigurare desfasurata de asigurator;".
58. La articolul 20 alineatul (3), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) sa îşi organizeze procedurile de control intern, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu normele emise în aplicarea prezentei legi."
59. La articolul 20 alineatul (3), dupã litera c) se introduc cinci noi litere, literele c^1), c^2), c^3) c^4) şi c^5), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) sa transmitã bugetul de venituri şi cheltuieli, în fiecare an, în termen de 10 zile calendaristice de la data aprobãrii acestuia; orice rectificare a acestuia va fi transmisã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor în acelaşi termen;
c^2) sa îşi organizeze un sistem intern de management al riscului, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
c^3) asiguratorii cu activitate compozita au obligaţia sa organizeze şi sa conducã evidenta contabila separat pentru cele doua activitãţi de asigurare;
c^4) sa întocmeascã rapoarte privind activitatea de reasigurare proprie, precum şi programele de reasigurare, ale cãror periodicitate, conţinut şi forma vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi;
c^5) sa instituie proceduri şi sa întreprindã mãsuri de pregãtire a personalului propriu pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi a normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor privind combaterea terorismului şi prevenirea spalarii banilor prin intermediul activitãţii de asigurare;".
60. La articolul 20 alineatul (3), literele d), e) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) sa întocmeascã şi sa prezinte situaţii financiare individuale şi, dupã caz, consolidate, în conformitate cu reglementãrile contabile aplicabile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor conform legislaţiei în vigoare;
e) sa transmitã orice alte raportari financiare, precum şi alte rapoarte, situaţii sau analize solicitate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor ori stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, avize sau decizii;
f) sa ţinã un registru special al activelor admise sa acopere rezervele tehnice constituite pentru asigurãri generale şi un registru special al activelor admise sa acopere rezervele tehnice constituite pentru asigurãrile de viata, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 şi ale normelor emise în aplicarea prezentei legi;".
61. La articolul 20 alineatul (3), dupã litera f) se introduc doua noi litere, literele f^1) şi f^2), cu urmãtorul cuprins:
"f^1) sa instituie proceduri de avizare, constatare şi soluţionare a daunelor în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;
f^2) sa instituie proceduri de primire şi soluţionare a reclamatiilor, inclusiv pe cale amiabila, sa deschidã şi sa menţinã un registru de reclamaţii şi sesizãri şi sa trimitã raportari cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi;".
62. La articolul 20 alineatul (3), litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) sa asigure auditarea situaţiilor financiare anuale şi, dupã caz, consolidate, de cãtre un auditor financiar persoana juridicã, autorizat de Camera Auditorilor Financiari din România, aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi. Din echipa desemnatã de auditor cel puţin o persoana trebuie sa detina calitatea de actuar, asa cum este definitã în prezenta lege, sau sa dovedeascã aceasta calificare prin acte oficiale emise de autoritãţi sau asociaţii profesionale din alte state;".
63. La articolul 20 alineatul (3), dupã litera g) se introduc doua noi litere, literele h) şi i), cu urmãtorul cuprins:
"h) sa publice anual un raport care va conţine cel puţin informaţiile prevãzute în norme emise în aplicarea prezentei legi;
i) sa prezinte direcţiilor de specialitate şi echipelor de control ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor toate raportarile, documentele, situaţiile şi informaţiile solicitate de acestea."
64. Articolul 20^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20^1. - (1) Auditorul financiar va întocmi un raport anual, însoţit de opinia sa, din care sa rezulte dacã situaţiile financiare prezintã o imagine fidela a poziţiei financiare, a performantei financiare, a fluxurilor de trezorerie şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfasurata, conform standardelor profesionale publicate de Camera Auditorilor Financiari din România.
(2) De asemenea, auditorul financiar va analiza practicile şi procedurile controlului şi auditului intern şi, dacã considera ca acestea nu sunt corespunzãtoare, va face recomandãri asiguratorului pentru remedierea lor şi va furniza, la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, orice detalii, clarificãri, explicaţii referitoare la datele cuprinse în situaţiile financiare ale asiguratorului.
(3) Auditorul financiar al unui asigurator trebuie sa informeze Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor de îndatã ce, în exercitarea atribuţiilor sale, a luat cunostinta despre orice act sau fapt, în legatura cu asiguratorul ori cu entitatile care intra în perimetrul de consolidare, care:
a) constituie o încãlcare a legii şi/sau a reglementãrilor ori a actelor emise în aplicarea acesteia, prin care sunt stabilite condiţiile de autorizare şi de desfãşurare a activitãţii asiguratorului;
b) este de natura sa afecteze situaţia patrimonialã a asiguratorului sau buna sa funcţionare;
c) poate conduce la un refuz din partea auditorului de a-şi exprima opinia asupra situaţiilor financiare ale asiguratorului sau la exprimarea de cãtre acesta a unei opinii cu rezerve.
(4) Transmiterea cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor a informaţiilor prevãzute la alin. (3) nu constituie o încãlcare a oricãrei restrictii privind divulgarea de informaţii şi nu va atrage nici un fel de rãspundere asupra persoanei în cauza.
(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor informeazã Camera Auditorilor Financiari din România privind orice încãlcare a prevederilor alin. (1)-(3), în vederea luãrii de cãtre aceasta a mãsurilor necesare pentru remedierea acestor încãlcãri."
65. Articolul 24 se abroga.
66. La articolul 25, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Asiguratorii care practica asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) se vor afilia, pana cel târziu la data de 31 ianuarie 2006, la Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România. Organizarea şi activitatea Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România sunt reglementate şi controlate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
67. Alineatul (4) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Asiguratorii care practica asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) pe teritoriul României şi în afarã lui au obligaţia de a constitui Fondul de compensare. Prin norme emise în aplicarea prezentei legi se vor stabili persoanele îndreptãţite a fi despagubite, contribuţia asigurãtorilor la fond, precum şi modul de organizare şi funcţionare a acestui fond."
68. Titlul capitolului V va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Separarea conducerii asigurãrilor de viata şi asigurãrilor generale pentru asiguratorii cu activitate compozita"
69. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Asiguratorii care pana la 31 decembrie 2005 au fost autorizaţi sa desfãşoare activitate compozita pot desfasura în continuare activitãţile de asigurãri de viata şi generale numai în condiţiile separarii managementului celor doua activitãţi în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia."
70. Dupã articolul 26 se introduc şapte noi articole, articolele 26^1-26^7, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1. - (1) Managementul separat al celor doua activitãţi, menţionat la art. 26, trebuie sa fie organizat astfel încât sa se asigure o separare clara între aceste activitãţi, pentru a se respecta urmãtoarele obiective:
a) interesele deţinãtorilor de poliţe de viata şi, respectiv, de poliţe de asigurãri generale nu trebuie în nici un fel prejudiciate şi, în special, profitul înregistrat de una din cele doua activitãţi sa nu fie folosit în scopul îmbunãtãţirii celeilalte activitãţi, situaţia aceasta putând fi realizatã numai în cazuri excepţionale şi cu aprobarea expresã data de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în condiţiile prevãzute pentru astfel de situaţii prin norme emise în aplicarea prezentei legi;
b) minimul obligaţiilor financiare, în special marjele de solvabilitate, stabilite în conformitate cu prevederile legii şi ale normelor emise în aplicarea acesteia pentru fiecare dintre cele doua activitãţi sunt îndeplinite în mod independent, fãrã un transfer de active de la o activitate cãtre alta.
(2) În cazul în care, prin respectarea prevederilor alin. (1) lit. b), rezulta ca mai sunt active disponibile la una dintre cele doua activitãţi, evidentiate în mod distinct, acestea pot fi folosite pentru cealaltã activitate, dar numai cu aprobarea prealabilã a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va analiza periodic rezultatele celor doua activitãţi, pentru a asigura aplicarea prevederilor acestui articol.
Art. 26^2. - (1) Asiguratorii cu activitate compozita au obligaţia sa organizeze şi sa conducã evidenta contabila separat pentru cele doua activitãţi de asigurare.
(2) În acest scop, veniturile, în special primele încasate, plãţile de la reasiguratori şi cele din investirea activelor, şi cheltuielile, în special cele privind plata daunelor, sumele suplimentare pentru provizioanele tehnice, primele de reasigurare, cheltuielile operationale pentru activitatea respectiva, trebuie sa fie defalcate în conformitate cu natura lor.
(3) Cheltuielile operationale comune celor doua categorii de asigurãri vor fi alocate fiecãrei activitãţi conform unei chei de repartizare, cheie care va fi menţinutã cel puţin pe parcursul unui exerciţiu financiar.
(4) Utilizarea acestei chei de repartizare se face numai cu aprobarea prealabilã a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
Art. 26^3. - Asiguratorii cu activitate compozita trebuie sa calculeze marja de solvabilitate disponibilã separat, în conformitate cu metoda stabilitã prin normele emise în aplicarea prezentei legi, pentru fiecare dintre cele doua activitãţi şi sa întocmeascã un raport prin care sa identifice în mod clar activele şi obligaţiile care sunt folosite pentru calcularea fiecãrei marje.
Art. 26^4. - (1) În cazul în care una dintre cele doua marje de solvabilitate este insuficienta, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va aplica pentru activitatea la care se înregistreazã deficiente mãsuri de redresare specifice, în conformitate cu prevederile legii şi ale normelor emise în aplicarea prezentei legi.
(2) Transferul între cele doua activitãţi, în cazul înregistrãrii unei situaţii precum cea prevãzutã în alin. (1), se va face doar în cazuri excepţionale şi numai în condiţiile stabilite şi aprobate în prealabil de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia.
Art. 26^5. - În vederea asigurãrii unei conduceri prudentiale pentru fiecare dintre cele doua activitãţi desfãşurate de asiguratorii cu activitate compozita, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor confirma sau nu, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, conducãtorii departamentelor de asigurãri de viata şi de asigurãri generale, precum şi persoanele care vor ocupa funcţii de conducere specifice în cadrul acestor departamente.
Art. 26^6. - Asiguratorii cu activitate compozita au obligaţia sa ţinã pentru fiecare dintre cele doua activitãţi câte un registru special al activelor, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
Art. 26^7. - Asiguratorii cu activitate compozita sunt obligaţi sa trimitã cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor toate informaţiile, documentele şi raportarile ale cãror forma, conţinut, informaţii, detalii şi certificari sunt stabilite prin normele emise în aplicarea prezentei legi pentru fiecare activitate."
71. Dupã articolul 26^7 se introduce un nou capitol, capitolul V^1, cu urmãtorul titlu:
"CAPITOLUL V^1
Activitatea de asigurare de viata"
72. Dupã articolul 28 se introduce un nou capitol, capitolul VI, cu urmãtorul titlu:
"CAPITOLUL VI
Mãsuri prudentiale privind reconstituirea rezervelor"
73. Dupã articolul 28 se introduce un nou articol, articolul 28^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 28^1. - (1) Dacã un asigurator nu se conformeazã, dupã caz, prevederilor art. 21 alin. (1) sau art. 27 alin. (2), Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va interzice acestuia sa dispunã liber asupra activelor sale, dupã comunicarea prealabilã a deciziei sale autoritãţilor competente din statele membre în care sunt situate riscurile.
(2) În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor constata ca situaţia financiarã a asiguratorului se deterioreazã în continuare, aceasta poate sa limiteze sau sa interzicã libera alocare a activelor asiguratorului. În consecinta, va informa autoritãţile competente ale altor state membre pe teritoriile cãrora asiguratorul îşi desfãşoarã activitatea asupra tuturor mãsurilor luate şi, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, acestea vor lua aceleaşi mãsuri.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate, de asemenea, sa limiteze sau sa interzicã libera alocare a activelor asiguratorului şi va informa autoritãţile competente ale altor state membre pe teritoriile cãrora asiguratorul îşi desfãşoarã activitatea asupra mãsurilor luate şi, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, acestea vor lua acelaşi mãsuri.
(4) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate sa ia toate mãsurile considerate necesare şi asiguratorii în vederea protejãrii intereselor asiguraţilor în situaţiile descrise în alin. (1), (2) şi (3).
(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi, la cererea autoritãţilor din statul membru de origine, va interzice libera alocare a activelor din România unui asigurator/ reasigurator, care în baza libertãţii de stabilire presteazã activitatea de asigurare/reasigurare pe teritoriul României."
74. Alineatul (1) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Intermediarii în asigurãri şi în reasigurari sunt, dupã caz, înregistraţi la sau autorizaţi de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi, sau la autoritatea competenta din statul membru de origine."
75. Alineatul (3) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari sunt obligaţi sa punã la dispoziţia clienţilor, în scris, înainte de încheierea, modificarea ori reînnoirea contractului de asigurare sau de reasigurare, cel puţin urmãtoarele informaţii referitoare la: denumirea (numele) intermediarului; sediul (adresa) şi registrul în care a fost înscris, precum şi modalitãţile prin care se poate verifica înscrierea; deţinerea a minimum 10% din drepturile de vot sau din capitalul unui asigurator, respectiv reasigurator, deţinerea de cãtre o societate de asigurare sau o societate mama a unei anumite societãţi de asigurare a minimum 10% din drepturile de vot sau din capitalul intermediarului în asigurãri/reasigurari; procedurile de soluţionare amiabile sau pe cale judecãtoreascã a eventualelor neintelegeri sau litigii dintre clienţi şi intermediar, precum şi orice alte informaţii în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi."
76. La articolul 33, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Încasãrile şi plãţile fãcute în numele sau în contul asiguraţilor sau reasiguratilor, reprezentând prime de asigurare sau de reasigurare ori despãgubiri, de cãtre intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari se deruleazã prin conturi deschise la instituţiile de credit, altele decât conturile prin care îşi deruleazã activitatea curenta."
77. Alineatul (5) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În caz de faliment al intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari, sumele consemnate în conturile prin care se deruleazã încasãrile şi plãţile fãcute în numele sau în contul asiguraţilor ori reasiguratilor nu pot fi utilizate la indestularea altor creditori decât cei mentionati de la alin. (4)."
78. Alineatul (6) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Calitatea de agent de asigurare sau agent de reasigurare ori agent de asigurare subordonat, persoana fizica sau juridicã, precum şi cea de subagent este incompatibilã cu cea de broker de asigurare şi/sau de reasigurare ori de asistent în brokeraj."
79. La articolul 33, dupã alineatul (6) se introduc opt noi alineate, alineatele (7)-(14), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Activitatea de bancassurance se desfãşoarã prin agenţi de asigurare subordonaţi în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia.
(8) Prin derogare de la prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari care au forma juridicã de societate pe acţiuni trebuie sa detina capitalul social minim vãrsat în conformitate cu <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi au obligaţia de a numi în conducerea executivã cel puţin doua persoane fizice.
(9) Intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari care au forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã pot opta pentru numirea în conducerea executivã a cel puţin doua persoane fizice.
(10) Toate persoanele numite în conducerea executivã trebuie sa îndeplineascã criteriile şi condiţiile pentru aprobarea persoanelor semnificative ale intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
(11) Orice intermediar în asigurãri şi/sau în reasigurari, care nu a depus la asigurator sau reasigurator sumele încasate cu titlu de prime de asigurare sau de reasigurare, dupã 30 de zile de la scadenta prevãzutã în contract, este prezumat a fi în insolventa din cauza încetãrii plãţilor fata de acesta.
(12) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va putea introduce cerere impotriva intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari mentionati la alin. (11), pentru pornirea procedurii prevãzute de <>Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(13) Orice intermediar în asigurãri, persoana fizica, care nu a depus la asigurator sumele încasate cu titlu de prime de asigurare, dupã 30 de zile de la scadenta prevãzutã în contract, va fi de îndatã executat silit de cãtre asigurator asupra garanţiei constituite potrivit art. 34 alin. (2) lit. d), iar dacã garanţia constituitã nu acoperã prejudiciul, va fi urmãrit potrivit legii asupra oricãror bunuri aparţinând acestuia.
(14) Intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari, persoane juridice, autorizaţi ori înregistraţi, dupã caz, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, sunt obligaţi sa afiseze la toate sediile, principal şi secundare, la loc vizibil, copii dupã certificatul de înmatriculare emis de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, pentru brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare, ori dupã certificatul de înregistrare emis de asiguratori sau reasiguratori, pentru agenţii de asigurare sau de reasigurare, persoane juridice, dupã înregistrarea în registrul prevãzut la art. 34 alin. (4)."
80. La articolul 34 alineatul (3), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sa aibã în vigoare un contract de asigurare de rãspundere civilã, a cãrui valoare sa reprezinte 75% din cea prevãzutã la art. 35 alin. (5) lit. c);".
81. Alineatul (4) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Asiguratorii sunt obligaţi sa deschidã şi sa menţinã un registru, denumit Registrul agenţilor de asigurare, în sistem computerizat şi cu arhivarea obligatorie a tuturor modificãrilor, care face parte din Registrul asigurãtorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, prevãzut la art. 5 lit. r). Forma şi conţinutul acestui registru se vor stabili prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
82. La articolul 34, dupã alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (4^1), (4^2) şi (4^3), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Dupã înregistrare asiguratorii sunt obligaţi sa elibereze intermediarilor în asigurãri, persoane juridice, un certificat de înregistrare, iar intermediarilor în asigurãri, persoane fizice, o legitimatie. Datele şi informaţiile care se vor trece în aceste documente se vor stabili prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
(4^2) Anual acest registru va fi trecut pe suport hârtie, care va fi certificat pentru conformitate de conducerea executivã a asiguratorului sau reasiguratorului.
(4^3) Asiguratorii sunt obligaţi sa înregistreze în registrul prevãzut la alin. (4), în conformitate cu condiţiile prevãzute la alin. (2) şi (3) şi cu cele stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, atât agenţii de asigurare, persoane fizice şi juridice, cu care au încheiat contracte de agent, cat şi subagentii şi agenţii de asigurare subordonaţi; asiguratorii vor actualiza periodic toate datele din acest registru, conform prevederilor normelor menţionate în acest alineat."
83. La articolul 34, dupã alineatul (9) se introduc trei noi alineate, alineatele (10), (11) şi (12), cu urmãtorul cuprins:
"(10) Agenţii de asigurare, persoane fizice şi juridice, şi subagentii înregistraţi în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligaţi sa includã în toate documentele emise, altele decât cele ale asigurãtorilor de la care au mandat, inclusiv în corespondenta proprie cu terţii, codul unic alocat prin registrul prevãzut la art. 5 lit. r), precum şi urmãtorul înscris: «Înregistrat la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor».
(11) Agenţii de asigurare şi agenţii de asigurare subordonaţi, persoane fizice şi juridice, precum şi subagentii sunt obligaţi sa scrie pe toate documentele primite de la asiguratorii de la care au mandat codul unic alocat prin registrul prevãzut la art. 5 lit. r).
(12) De la data aderãrii agenţii de asigurare sau de reasigurare, persoane fizice ori juridice, care doresc sa desfãşoare activitatea de intermediere în asigurãri sau în reasigurari pe teritoriul altor state membre trebuie sa aibã în vigoare un contract de asigurare de rãspundere civilã valabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene şi al statelor aparţinând Spaţiului Economic European, de aceeaşi valoare cu cea prevãzutã pentru brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare."
84. Alineatele (1), (2) şi (3) ale articolului 35 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) O persoana juridicã poate desfasura activitate de intermediere în asigurãri şi/sau în reasigurari, în calitate de broker de asigurare şi/sau de reasigurare, dacã are o autorizaţie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(2) În vederea obţinerii autorizaţiei, solicitantul va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor documente din care sa rezulte ca va respecta prevederile alin. (5) lit. a)-d) şi h) şi alin. (11^2).
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va decide asupra acordãrii autorizaţiei necesare desfãşurãrii activitãţii în calitate de broker de asigurare şi/sau de reasigurare ori asupra respingerii cererii de autorizare, în termen de 60 de zile de la data depunerii documentaţiei complete."
85. La articolul 35, dupã alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (4^1) şi (4^2), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare autorizaţi în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligaţi sa includã în toate documentele emise, inclusiv în corespondenta cu terţii, codul unic alocat prin registrul prevãzut la art. 5 lit. r), precum şi urmãtorul înscris: «Autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor».
(4^2) Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare sunt obligaţi sa scrie pe toate documentele primite de la asiguratori sau reasiguratori codul unic alocat prin registrul prevãzut la art. 5 lit. r)."
86. La articolul 35 alineatul (5), literele a) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sa fie persoana juridicã, în a carei denumire sa fie cuprinsã obligatoriu sintagma broker de asigurare, broker de asigurare-reasigurare sau broker de reasigurare, dupã caz, sau într-un limbaj uzual pentru activitatea de asigurare;
..................................................................
"c) sa aibã în vigoare un contract de asigurare de rãspundere civilã, a cãrui valoare trebuie sa fie în concordanta cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi, care, dupã data dobândirii de cãtre România a statutului de stat membru, sa fie valabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene şi al statelor aparţinând Spaţiului Economic European;".
87. La articolul 35 alineatul (5), dupã litera c) se introduce o noua litera, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) valoarea contractului de asigurare de rãspundere civilã, prevãzut la lit. c), va fi actualizatã periodic, prin norme emise în aplicarea prezentei legi şi în conformitate cu dispoziţiile legislaţiei europene în materie."
88. La articolul 35 alineatul (5), dupã litera g) se introduc doua noi litere, literele h) şi i), cu urmãtorul cuprins:
"h) sa aibã personal angajat care sa corespundã criteriilor de calificare şi pregãtire profesionalã conform normelor privind cerinţele profesionale pentru intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari;
i) sa deschidã şi sa menţinã Jurnalul asistentilor în brokeraj, ale cãrui regim, forma şi conţinut vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi."
89. La articolul 35 alineatul (6), partea introductivã şi litera a) vor avea urmãtorul cuprins:
"(6) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor refuza o cerere de autorizare pentru un broker de asigurare şi/sau de reasigurare în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) asociaţii sau actionarii persoane fizice, precum şi persoanele semnificative, dupã caz, au cazier judiciar pentru infracţiuni contra patrimoniului sau infracţiuni prevãzute în legislaţia financiar-fiscalã;".
90. La articolul 35 alineatul (7), partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Autorizaţia acordatã unui broker de asigurare şi/sau de reasigurare poate fi retrasã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în cazul în care:".
91. La articolul 35 alineatul (7), dupã litera b) se introduc patru noi litere, literele c), d), e) şi f), cu urmãtorul cuprins:
"c) nu a început sa desfãşoare activitatea de broker de asigurare şi/sau de reasigurare în termen de 6 luni de la data eliberãrii autorizaţiei;
d) într-o perioada de 4 luni nu a trimis nici o raportare cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
e) renunţa la activitatea de broker de asigurare şi/sau de reasigurare şi solicita în mod expres retragerea autorizaţiei;
f) incalca în mod repetat dispoziţiile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia."
92. Alineatul (9) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Un broker de asigurare şi/sau de reasigurare nu poate fi acţionar, direct sau indirect, ori administrator la un asigurator, reasigurator, agent de asigurare sau de reasigurare ori la un agent de asigurare subordonat."
93. La articolul 35, dupã alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (9^1), cu urmãtorul cuprins:
"(9^1) Un asigurator, reasigurator, agent de asigurare sau de reasigurare, persoana fizica ori juridicã, sau un agent de asigurare subordonat, persoana fizica ori juridicã, nu poate fi acţionar, direct sau indirect, ori administrator al unui broker de asigurare şi/sau de reasigurare."
94. Alineatul (11) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"(11) Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare nu îşi pot desfasura activitatea prin agenţi de asigurare, persoane fizice sau juridice, subagenti ori agenţi de asigurare subordonaţi, ci numai prin personal propriu şi/sau prin asistenţi în brokeraj."
95. La articolul 35, dupã alineatul (11) se introduc şase noi alineate, alineatele (11^1), (11^2), (11^3), (11^4), (11^5) şi (11^6), cu urmãtorul cuprins:
"(11^1) Mandatul în brokeraj nu poate fi îndeplinit prin intermediul unui agent de asigurare sau de reasigurare, persoana fizica ori juridicã, sau printr-un subagent ori agent de asigurare subordonat.
(11^2) Înainte de a încheia mandatul de brokeraj cu clientul, brokerul trebuie sa îi solicite un înscris din care sa rezulte ca acesta nu a semnat cu unul sau mai mulţi brokeri un mandat cu acelaşi obiect.
(11^3) În cazul în care clientul se considera prejudiciat de modul cum se îndeplineşte mandatul de brokeraj are dreptul de a solicita modificarea prin înţelegere amiabila sau în cazul în care nu se ajunge la nici un acord are dreptul sa revoce mandatul. În toate cazurile de mai sus clientul trebuie sa-şi argumenteze solicitarea în scris, printr-un preaviz trimis cu cel puţin:
1. 10 zile calendaristice înaintea datei de solicitare a înţelegerii amiabile; sau
2. 30 de zile calendaristice înaintea datei de revocare a mandatului.
(11^4) În cazul în care nu se respecta prevederile alin. (11^2) şi alin. (11^3) pct. 1 şi 2, brokerul în cauza este îndreptãţit sa ceara rambursarea cheltuielilor efectuate pana la data la care ia cunostinta despre faptele descrise în prevederile menţionate mai sus sau, dupã caz, sa solicite daune materiale.
(11^5) Personalul propriu al brokerului de asigurare şi/sau de reasigurare, care are ca principala atribuţie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare şi/sau de reasigurare, va fi înscris în registrul prevãzut la art. 5 lit. r), în condiţiile prevãzute prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
(11^6) Asistentii în brokeraj vor fi înscrişi în Jurnalul asistentilor în brokeraj."
96. La articolul 35, dupã alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (13^1), cu urmãtorul cuprins:
"(13^1) Brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare le este interzis sa facã reclama ori publicitate remuneratã pentru produsele, activitatea sau acţiunile de orice fel ale asigurãtorilor ori reasiguratorilor."
97. Alineatul (14) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"(14) În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor constata ca activitatea de publicitate a intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari care au sediul social ori domiciliul, dupã caz, în România nu respecta aceste reguli, aplica sancţiunile prevãzute la art. 39 alin. (3) lit. d) sau e)."
98. La articolul 35, dupã alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (15), (16), (17) şi (18), cu urmãtorul cuprins:
"(15) Toate rapoartele, documentele şi solicitarile brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi corespondenta de orice fel a acestora cu Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor vor fi semnate, dupã caz, numai de persoanele semnificative.
(16) Orice împuternicire data unei alte persoane, emisã inclusiv de administratori sau de administratorul unic, în cazul în care acesta din urma nu face parte din conducerea executivã, este nulã de drept.
(17) Prin derogare de la prevederile alin. (16), când conducerea este asigurata de o singura persoana, în cazuri bine justificate, persoanele menţionate la alin. (16) pot imputernici o alta persoana din cadrul brokerului de asigurare şi/sau de reasigurare, pentru a duce la îndeplinire obligaţiile prevãzute la alin. (15).
(18) Împuternicirea, care trebuie sa indice perioada pentru care se acorda, va fi trimisa în cel mult doua zile calendaristice de la emiterea ei, spre înştiinţare, la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor."
99. Dupã articolul 35 se introduc doua noi articole, articolele 35^1 şi 35^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 35^1. - Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare sunt obligaţi sa prezinte Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor situaţiile financiare anuale, precum şi alte documente, rapoarte ori informaţii cerute de aceasta, la termenele şi în formele stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi sau prin avize, decizii ori circulare.
Art. 35^2. - (1) Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare pot fructifica ori investi capitalul social, veniturile realizate din activitatea de intermediere în asigurãri sau în reasigurari, precum şi rezervele de capital în bunuri mobiliare ori imobiliare (depozite bancare, acţiuni, obligaţiuni, alte titluri de valori mobiliare, imobile destinate activitãţii proprii sau închirierii).
(2) Veniturile din activitatea de închiriere a imobilelor pot reprezenta maximum 15% din veniturile aferente activitãţii de intermediere în asigurãri."
100. La articolul 36, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, taxa de funcţionare prevãzutã la alin. (3) se poate majorã pana la maximum 0,5% din veniturile din activitatea de brokeraj aferente perioadei pentru care sunt datorate, în raport cu obligaţiile ce revin Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, dupã dobândirea statutului de stat membru al Uniunii Europene."
101. Articolul 36^5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36^5. - În cazul retragerii autorizaţiei sau, dupã caz, al radierii din registrul agenţilor de asigurare a unui intermediar în asigurãri şi/sau în reasigurari, care are sediul social ori domiciliul pe teritoriul României, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va informa toate autoritãţile competente pe al cãror teritoriu îşi desfãşoarã activitatea acel intermediar în baza dreptului de stabilire sau a libertãţii de a presta servicii."
102. Dupã articolul 36^6 se introduce un nou articol, articolul 36^7, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 36^7. - Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va lua mãsurile necesare pentru a asigura publicarea corespunzãtoare a condiţiilor în care trebuie sa se desfãşoare activitatea de asigurare pe teritoriul României."
103. Alineatul (2) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor constata ca activitatea de publicitate a asigurãtorilor sau reasiguratorilor cu sediul social în România nu respecta aceste reguli, aplica sancţiunile prevãzute la art. 39 alin. (3) lit. d) sau e)."
104. Titlul capitolului VIII va avea urmãtorul cuprins:
"Activitatea de control şi sancţiuni"
105. Dupã articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 38^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 38^1. - (1) Încãlcarea prevederilor prezentei legi, a normelor adoptate în aplicarea acesteia, precum şi a avizelor, deciziilor sau solicitãrilor de informaţii, documente şi rapoarte se constata de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, prin exercitarea unui control permanent, periodic sau inopinat al activitãţii asigurãtorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau Fondului de compensare.
(2) Efectuarea unui control periodic sau inopinat se hotãrãşte prin decizie a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(3) Sancţiunile se stabilesc de cãtre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor în baza referatelor de constatare întocmite de cãtre direcţiile de specialitate care efectueazã controlul permanent la sediul autoritãţii de supraveghere ori a proceselor-verbale încheiate ca urmare a controalelor periodice sau inopinate efectuate de echipele de control desemnate în acest scop, la sediul asiguratorului, reasiguratorului ori intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari, Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau Fondului de compensare.
(4) Urmãrirea aplicãrii sancţiunilor se face de cãtre direcţiile de specialitate care au întocmit referatele ori de cãtre direcţia de control, pentru controalele periodice sau inopinate.
(5) Controlul permanent se efectueazã la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor de cãtre direcţiile sale de specialitate, asupra:
a) datelor din rapoartele şi informarile, periodice sau anuale, stabilite prin prezenta lege şi prin normele emise în aplicarea acesteia;
b) documentelor şi informaţiilor solicitate prin avize sau decizii de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în vederea exercitãrii unei supravegheri de tip prudential;
c) documentelor şi informaţiilor care necesita aprobarea prealabilã a modificãrilor hotãrâte de cãtre asiguratori, reasiguratori şi brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare;
d) respectãrii termenelor de prezentare a rapoartelor, informarilor, documentelor şi informaţiilor prevãzute la lit. a), b) şi c).
(6) Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor care efectueazã controlul permanent în conformitate cu prevederile alin. (5) vor notifica, prin scrisoare cu confirmare de primire, persoanelor semnificative ale asigurãtorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, ale Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau conducatorului compartimentului specializat al administratorului Fondului de compensare despre încãlcarea prevederilor prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia şi vor solicita acestora ca, în termen de 7 zile calendaristice de la primirea notificãrii, sa remitã un rãspuns prin care sa explice motivul încãlcãrii.
(7) În termen de 3 zile lucrãtoare de la primirea rãspunsului la notificarea prevãzutã la alin. (6), direcţia de specialitate în cauza va propune, printr-un referat de constatare, Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor mãsurile sanctionatorii, la care se anexeazã rãspunsul primit.
(8) Referatul de constatare se va întocmi şi se va prezenta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în acelaşi termen ca cel prevãzut la alin. (7), şi în cazul lipsei unui rãspuns la notificarea prevãzutã la alin. (6).
(9) Termenele prevãzute la alin. (6) şi, respectiv, alin. (7) decurg de la data de înregistrare a notificãrii de cãtre asiguratori, reasiguratori, intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari, Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau Fondul de compensare, dupã caz, şi, respectiv, de la data de înregistrare a rãspunsului la notificare de cãtre direcţia de specialitate emitenta a notificãrii.
(10) În funcţie de natura, gravitatea şi frecventa abaterilor Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor poate hotãrî atât aplicarea unei sancţiuni, în conformitate cu prevederile prezentei legi, cat şi efectuarea unui control inopinat la sediul asiguratorului, reasiguratorului şi intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari sau, în cazul în care este în desfãşurare un control periodic, va dispune extinderea acestuia şi asupra aspectelor negative sesizate.
(11) Controalele periodice şi tematica acestora vor fi notificate cãtre asiguratori, reasiguratori şi brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare sau, dacã este cazul, Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România, agenţilor de asigurare sau de reasigurare şi agenţilor de asigurare subordonaţi, persoane juridice, cu 30 de zile înainte de data de începere.
(12) Asiguratorii, reasiguratorii şi brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România au obligaţia de a pune la dispoziţia echipelor de control periodic sau inopinat un spaţiu adecvat, care pe perioada desfãşurãrii controlului sa fie folosit numai de cãtre membrii echipei.
(13) Controalele inopinate vor viza numai aspecte punctuale, rezultate din analiza rapoartelor şi informarilor, periodice sau anuale, ori a reclamatiilor şi sesizarilor înregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, privind activitatea asigurãtorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, a Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau a Fondului de compensare, dupã caz, şi nu pot dura mai mult de 3 zile lucrãtoare consecutive.
(14) Nici un asigurator, reasigurator şi intermediar în asigurãri şi/sau în reasigurari, Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau Fondul de compensare nu poate refuza efectuarea unui control inopinat."
106. Alineatul (1) al articolului 39 se abroga.
107. La articolul 39 alineatul (2), literele a), b), c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) nerespectarea, în orice mod, a normelor adoptate conform art. 8 alin. (1), precum şi a deciziilor sau avizelor Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emise potrivit art. 4 alin. (26) şi art. 8 alin. (2);
b) înmatricularea asigurãtorilor sau reasiguratorilor la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului fãrã autorizaţia emisã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
c) încãlcarea, în orice mod, a dispoziţiilor art. 5 lit. b), c), d), e), f), g), h), h^1), h^2), h^3), i), j), l), m) şi ale art. 18;
d) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (16), (17) şi (18), art. 12^1, 12^2, 20, 20^1, art. 33 alin. (7), art. 34 alin. (4^1), (4^2) şi (4^3), art. 38^1 alin. (6), (12) şi (14), precum şi ale cap. V, dupã caz;".
108. La articolul 39 alineatul (2), literele g) şi i) vor avea urmãtorul cuprins:
"g) încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 16 şi 35 şi a normelor emise în aplicarea prezentei legi cu privire la menţinerea limitei minime a capitalului social şi, dupã caz, a fondului de rezerva libera vãrsat, a marjei de solvabilitate şi, dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, a fondului de siguranta;
..................................................................
i) nerespectarea prevederilor art. 23, art. 42 alin. (2) şi ale normelor emise în aplicarea prezentei legi privind transferul de portofoliu;".
109. La articolul 39 alineatul (2), literele j) şi k) vor avea urmãtorul cuprins:
"j) neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasã a obligaţiilor prevãzute la art. 27, 28 şi 28^1;
k) nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (3), (4^1), (6), (7) şi (14), art. 34, art. 38^1 alin. (6), (12) şi (14) şi a normelor privind desfãşurarea activitãţii agenţilor de asigurare, ale subagentilor şi agenţilor de asigurare subordonaţi;".
110. La articolul 39 alineatul (2), litera m) va avea urmãtorul cuprins:
"m) nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 35 alin. (13), (13^1) şi (14) şi la art. 38 alin. (2) privind activitatea de publicitate şi de reclama;".
111. La articolul 39 alineatul (2), dupã litera m) se introduc patru noi litere, literele m^1), m^2), m^3) şi m^4), cu urmãtorul cuprins:
"m^1) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (16), (17) şi (18);
m^2) nerespectarea obligaţiilor brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, prevãzute la art. 33 alin. (3), (4^1), (6), (7) şi (14), art. 35, 36, art. 38^1 alin. (6), (12) şi (14) şi în normele emise în aplicare;
m^3) nerespectarea de cãtre asiguratori, reasiguratorii şi brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare, Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România, precum şi de cãtre administratorul Fondului de compensare a termenelor de transmitere sau trimiterea cu date incomplete şi eronate a rapoartelor, raportarilor, analizelor, documentelor şi informaţiilor prevãzute de prezenta lege, de normele emise în aplicarea ei sau prin decizii ori avize;
m^4) nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (3), (3^1) şi (4) şi ale normelor emise în aplicarea acestuia de cãtre Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau administratorul Fondului de compensare;".
112. La articolul 39 alineatul (2), literele n) şi o) vor avea urmãtorul cuprins:
"n) desfãşurarea de cãtre asiguratori sau reasiguratori a activitãţii de asigurare, de reasigurare sau de bancassurance prin intermediari neautorizati şi/sau neinregistrati potrivit legii sau fãrã calificarea şi pregãtirea profesionalã corespunzãtoare;
o) neîndeplinirea ori îndeplinirea în mod defectuos a obligaţiei de ţinere a registrului agenţilor de asigurare sau a jurnalului asistentilor în brokeraj, dupã caz, potrivit legii şi normelor emise în aplicarea acesteia;".
113. La articolul 39 alineatul (3), literele c) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) amenda aplicabilã: asigurãtorilor sau reasiguratorilor, de la 0,5% pana la 1% din capitalul social; intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, cu forma juridicã de societate pe acţiuni, de la 3% la 6%; brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 10% pana la 20% din capitalul social; agenţilor de asigurare persoane juridice, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON); agenţilor de asigurare persoane fizice, subagentilor şi agenţilor de asigurare subordonaţi, persoane fizice, de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON); persoanelor nominalizate la art. 5 lit. d) pct. 2, între 5.000 lei (RON) şi 10.000 lei (RON); persoanelor nominalizate la art. 5 lit. d) pct. 3, 4, 5 şi 6, precum şi conducatorului sau, dupã caz, conducerii executive a agenţilor de asigurare persoane juridice, respectiv a consiliului director/conducerii executive a Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România, a administratorului Fondului de compensare, dupã caz, între 1-6 salarii nete ale persoanelor respective din luna precedenta celei în care a fost constatatã contravenţia. În cazul în care prin aplicarea acestor amenzi se depãşeşte limita maxima prevãzutã pentru amenzi în legea-cadru care reglementeazã regimul juridic al contravenţiilor, se va aplica aceasta;
.................................................................
e) retragerea autorizaţiei asigurãtorilor, reasiguratorilor sau brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, revocarea administratorului Fondului de compensare şi, dupã caz, retragerea avizului acordat potrivit art. 25, precum şi dispunerea cãtre asiguratori/reasiguratori şi brokeri de asigurare/reasigurare a radierii agenţilor de asigurare, persoane fizice sau juridice, a subagentilor, a agenţilor de asigurare subordonaţi sau a asistentilor în brokeraj, din registrele speciale în care aceştia au fost înregistraţi."
114. La articolul 39 alineatul (3), dupã litera c) se introduce o noua litera, litera c^1 cu urmãtorul cuprins:
"c^1) suspendarea temporarã a dreptului de vot al actionarilor semnificativi;".
115. Alineatul (8) al articolului 39 va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penalã de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON) fapta oricãrei persoane constând în desfãşurarea activitãţii de asigurare în/din România fãrã autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, precum şi desfãşurarea activitãţii fãrã înscrierea în Registrul asigurãtorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari."
116. La articolul 39, dupã alineatul (8) se introduc trei noi alineate, alineatele (8^1), (8^2) şi (8^3), cu urmãtorul cuprins:
"(8^1) Se interzice oricãrei persoane care nu are autorizaţie emisã sau nu este înregistratã la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sa utilizeze denumirile de asigurator, reasigurator, broker de asigurare şi/sau de reasigurare, agent de asigurare sau de reasigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat sau derivatele acestora, în legatura cu o activitate, un produs sau un serviciu, cu excepţia cazului în care aceasta utilizare este stabilitã sau recunoscuta prin lege sau printr-un acord internaţional, sau când, din contextul în care sunt folosite aceste cuvinte, rezulta neîndoielnic ca nu este vorba de activitãţi de asigurare, de reasigurare sau de intermediere în asigurãri şi/sau în reasigurari.
(8^2) În orice forma de publicitate, acte oficiale, contracte ori alte asemenea documente, initialele, sigla, emblema sau alte elemente de identificare a unui asigurator, reasigurator sau intermediar în asigurãri şi/sau în reasigurari care funcţioneazã în România ori care sugereaza o legatura cu aceasta pot fi utilizate numai de cãtre şi în legatura cu o subunitate a acelei entitãţi, inclusiv în denumirea acesteia.
(8^3) În scopul exercitãrii activitãţilor specifice, entitatile strãine pot utiliza pe teritoriul României denumirea pe care o utilizeazã şi în ţara de origine. În situaţia în care exista posibilitatea unor confuzii, în scopul asigurãrii unei clarificãri corespunzãtoare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate sa solicite ca numele asiguratorului, reasiguratorului sau intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari respectiv sa fie însoţit de o menţiune explicativa în limba romana."
117. La articolul 39, dupã alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmãtorul cuprins:
"(12) În vederea asigurãrii transparenţei şi aplicãrii unitare a mãsurilor sanctionatorii prevãzute la acest articol, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va emite norme în aplicarea prezentei legi privind gradualizarea mãsurilor sanctionatorii. Mãsurile sanctionatorii trebuie sa fie proporţionale cu gradul de pericol social al faptei sãvârşite, ţinându-se seama de împrejurãrile în care a fost sãvârşitã, de modul şi mijloacele de sãvârşire a acesteia, de scopul urmãrit, de urmarea produsã, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în referatul de constatare/procesul-verbal."
118. Articolul 41^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41^1. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va emite norme privind rezolvarea corespunzãtoare a reclamatiilor şi, pe cale amiabila, a disputelor dintre intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari şi asiguraţi.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va sprijini asociaţiile profesionale ale asigurãtorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari sa coopereze în vederea rezolvarii disputelor transfrontaliere."
119. La articolul 42^1, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor nu are calitate procesuala şi nu poate fi chematã în judecata în procesele declansate impotriva asigurãtorilor/reasiguratorilor/ intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, chiar dacã aceştia se afla în procedura de redresare financiarã sau de faliment, şi nici în procesele impotriva Biroului Asigurãtorilor de Autovehicule din România sau administratorului Fondului de compensare, dupã caz, pentru a rãspunde de neîndeplinirea obligaţiilor asumate de aceştia potrivit legii şi/sau convenţiilor internaţionale."
120. La articolul 43, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este obligat sa permitã accesul gratuit al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor la informaţiile din registrul comerţului central, ţinut în sistem computerizat, referitoare la asiguratorii şi brokerii de asigurare din România, autorizaţi în conformitate cu prevederile prezentei legi, la agenţii de asigurare persoane fizice şi juridice, precum şi la alte persoane fizice sau juridice care sunt sau solicita aprobarea pentru a deveni acţionari semnificativi direcţi sau indirecti ai unui asigurator sau broker; de asemenea, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este obligat sa furnizeze la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor informaţii economico-financiare raportate de asiguratori, reasiguratori, agenţi de asigurare, persoane juridice şi brokeri de asigurare şi/sau de reasigurare în situaţiile financiare anuale."
121. Alineatul (2) al articolului 44 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Asiguratorii care îşi înceteazã activitatea sau, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozita, solicita renunţarea la una dintre activitãţi sunt obligaţi sa procedeze la efectuarea transferului de portofoliu în condiţiile prevãzute în art. 23 şi în normele emise în aplicarea prezentei legi."
122. La articolul 47 punctul 2, litera g) se abroga.
123. Titlul anexei nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"REGISTRUL SPECIAL
al activelor admise sa acopere rezervele tehnice"
124. La anexa nr. 3, punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Directiva 2002/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea de viata (Jurnalul Oficial L 345, 19/12/2002, p. 0001):
- expunere de motive (18), art. 1, art. 2, art. 4, art. 5, art. 6 alin. (5), art. 7, art. 8, art. 9, art. 10, art. 11, art. 13, art. 14, art. 15, art. 17, art. 18, art. 19, art. 20, art. 24, art. 27, art. 28, art. 29, art. 30, art. 31, art. 34, art. 37, art. 39, art. 40, art. 41, art. 42, art. 43, art. 44, art. 45, art. 46, art. 47, art. 48, art. 49, art. 51, art. 53, art. 54, art. 55, art. 61, art. 62, art. 67, art. 69, anexa, anexa 2."
125. La anexa nr. 3, punctul 5 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"5. Directiva 2002/92/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea în asigurãri (Jurnalul Oficial L 009, 15/01/2003, p. 0003):
- art. 1, art. 1(2), art. 2, art. 3, art. 4, art. 6, art. 7, art. 7(3), art. 9, art. 11, art. 12, art. 14."
126. La anexa nr. 3, dupã punctul 10, se introduc trei noi puncte, punctele 11, 12 şi 13, cu urmãtorul cuprins:
"11. Directiva a patra a Consiliului privind conturile anuale ale anumitor tipuri de societãţi comerciale ( 78/660/EEC ), publicatã în Jurnalul Oficial nr. L 222, 14/08/1978:
- Art. 17
12. Regulamentul Consiliului (EC) 2001/2157 privind statutul unei companii europene, publicat în Jurnalul Oficial nr. L 294, 10/11/2001:
- Art. 1 alin. 1
13. Directiva 77/91 publicatã în Jurnalul Oficial nr. L 026, 31/01/1977:
- art. 6 alin. 1."
ART. II
(1) Orice dispoziţii legale referitoare la asigurãri şi/sau reasigurari, privind fondul de siguranta, se vor aplica începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va emite norme în aplicarea <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului act normativ.
(3) În termen de patru luni de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, asiguratorii sau reasiguratorii autorizaţi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor emise în aplicarea acesteia sunt obligaţi sa se conformeze prevederilor <>art. 12^1 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Registrul actuarilor se va deschide de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va remite Registrul actuarilor cãtre Corpul actuarilor, în termen de 4 ani de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã. De la data preluãrii Registrului actuarilor, Corpul actuarilor primeşte statut de asociaţie profesionalã independenta cu rol de autoreglementare a acestei profesii.
ART. III
Alineatul (2) al articolului III din <>Legea nr. 403/2004 privind modificarea şi completarea <>Legii nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 976 din 25 octombrie 2004, se abroga.
ART. IV
<>Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 148 din 10 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 201.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016