Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 200 din 4 decembrie 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 200 din 4 decembrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 815 din 4 decembrie 2008
În contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, conform orientãrilor recente determinate de noul cadru generat de "Strategia Lisabona" revizuitã, cercetarea-dezvoltarea şi inovarea sunt considerate instrumentele cheie pentru creşterea competitivitãţii economice şi asigurarea dezvoltãrii pe termen lung, aceastã orientare predominantã reflectându-se printr-o serie de decizii majore la nivel politic, dintre care menţionãm fixarea ţintei de minimum 3% din PIB cheltuieli totale pentru CD pânã în anul 2010, din care minimum 2% din partea industriei, se impune adoptarea de mãsuri fiscale care sã sprijine activitãţile în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii în România.
În domeniul impozitãrii nerezidenţilor, ca mãsurã de atragere a veniturilor pe piaţa bancarã, s-a prevãzut ca venitul din dobânda la depozitele la termen şi la instrumentele de economisire realizatã de persoanele fizice nerezidente sã nu reprezinte venit impozabil în România.
Având în vedere cã prin modificarea Regulamentului Comisiei nr. 2.454/2007 se creeazã posibilitatea operatorilor economici din Comunitate de a obţine o autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate, care permite acestora sã declare într-un singur stat, respectiv statul de autorizare, toate importurile efectuate într-o anumitã perioadã în diferite state membre, se impune modificarea prevederilor <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, referitoare la taxa pe valoarea adãugatã şi accize, pentru a se asigura în continuare încasarea acestor venituri la bugetul de stat al României, în situaţia în care se depune declaraţia vamalã de import într-un alt stat membru, pentru bunurile importate în România.
În vederea prevenirii propagãrii efectelor crizei economice mondiale în România,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 19^1, cu urmãtorul cuprins:
"Deduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare
Art. 19^1. - (1) La calculul profitului impozabil, pentru activitãţile de cercetare-dezvoltare se acordã urmãtoarele stimulente fiscale:
a) deducerea suplimentarã la calculul profitului impozabil în proporţie de 20% a cheltuielilor eligibile pentru aceste activitãţi; deducerea suplimentarã se calculeazã trimestrial/anual; în cazul în care se realizeazã pierdere fiscalã, aceasta se recupereazã potrivit dispoziţiilor art. 26;
b) aplicarea metodei de amortizare acceleratã şi în cazul aparaturii şi echipamentelor destinate activitãţilor de cercetare-dezvoltare.
(2) Stimulentele fiscale pentru cercetare-dezvoltare se acordã în condiţiile elaborãrii de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv cercetarea-dezvoltarea şi inovarea în condiţiile îndeplinirii dispoziţiilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 , şi de Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea art. 87 şi 88 din Tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare)."
2. Articolul 47 se abrogã.
3. La articolul 67, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2), veniturile sub formã de dobânzi pentru depozitele la termen şi/sau instrumentele de economisire realizate începând cu data de 1 ianuarie 2009 inclusiv sunt venituri neimpozabile."
4. La articolul 117, dupã litera j) se introduce o nouã literã, litera k), cu urmãtorul cuprins:
"k) dobânda la depozitele la termen şi/sau instrumentele de economisire, realizatã din România de persoanele fizice rezidente în alte state decât cele ale Uniunii Europene, începând cu data de 1 ianuarie 2009."
5. La articolul 140, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 140. - (1) Cota standard este de 19% şi se aplicã asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxã sau care nu sunt supuse cotelor reduse."
6. La articolul 140 alineatul (2), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cota redusã de 9% se aplicã asupra bazei de impozitare pentru urmãtoarele prestãri de servicii şi/sau livrãri de bunuri:".
7. La articolul 140, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Cota redusã de 5% se aplicã asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construitã locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţã livratã ca parte a politicii sociale se înţelege:
a) livrarea de clãdiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cãmine de bãtrâni şi de pensionari;
b) livrarea de clãdiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţã utilã de maximum 120 m², exclusiv anexele gospodãreşti, a cãror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depãşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã, achiziţionate de orice persoanã necãsãtoritã sau familie. Suprafaţa utilã a locuinţei este cea definitã prin <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Anexele gospodãreşti sunt cele definite prin <>Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Cota redusã se aplicã numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzãrii pot fi locuite ca atare şi dacã terenul pe care este construitã locuinţa nu depãşeşte suprafaţa de 250 m², inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de douã locuinţe, cota indivizã a terenului aferent fiecãrei locuinţe nu poate depãşi suprafaţa de 250 m², inclusiv amprenta la sol aferentã fiecãrei locuinţe. Orice persoanã necãsãtoritã sau familie poate achiziţiona o singurã locuinţã cu cota redusã de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necãsãtorite, sã nu fi deţinut şi sã nu deţinã nicio locuinţã în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia sã nu fi deţinut şi sã nu deţinã, fiecare sau împreunã, nicio locuinţã în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;
d) livrarea de clãdiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, cãtre primãrii în vederea atribuirii de cãtre acestea cu chirie subvenţionatã unor persoane sau familii a cãror situaţie economicã nu le permite accesul la o locuinţã în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei."
8. La articolul 146 alineatul (1), literele c) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"c) pentru taxa achitatã pentru importul de bunuri, altele decât cele prevãzute la lit. d), sã deţinã declaraţia vamalã de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sã menţioneze persoana impozabilã ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum şi documente care sã ateste plata taxei de cãtre importator sau de cãtre altã persoanã în contul sãu. Importatorii care deţin o autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate eliberatã de alt stat membru trebuie sã deţinã o declaraţie de import pentru TVA şi accize;
d) pentru taxa datoratã pentru importul de bunuri efectuat conform art. 157 alin. (4) şi (5), sã deţinã declaraţia vamalã de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sã menţioneze persoana impozabilã ca importator al bunurilor în scopuri de taxã, precum şi suma taxei datorate. Importatorii care deţin o autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate eliberatã de alt stat membru trebuie sã deţinã o declaraţie de import pentru TVA şi accize. De asemenea, persoana impozabilã trebuie sã înscrie taxa pe valoarea adãugatã ca taxã colectatã în decontul aferent perioadei fiscale în care ia naştere exigibilitatea;".
9. La articolul 151^2, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Persoana care îl reprezintã pe importator, persoana care depune declaraţia vamalã de import sau declaraţia de import pentru TVA şi accize şi proprietarul bunurilor sunt ţinuţi rãspunzãtori individual şi în solidar pentru plata taxei, împreunã cu importatorul prevãzut la art. 151^1."
10. La articolul 156^3 alineatul (5), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor prevãzute la alin. (1), (2) şi (4);".
11. La articolul 156^3, dupã alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmãtorul cuprins:
"(9) Importatorii care deţin o autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate eliberatã de alt stat membru trebuie sã depunã la organele vamale o declaraţie de import pentru TVA şi accize la data la care intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 136."
12. La articolul 157, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Taxa pentru importuri de bunuri, cu excepţia importurilor scutite de taxã, se plãteşte la organul vamal, în conformitate cu reglementãrile în vigoare privind plata drepturilor de import. Importatorii care deţin o autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate eliberatã de alt stat membru trebuie sã plãteascã taxa pe valoarea adãugatã la organul vamal pânã la data la care au obligaţia depunerii declaraţiei de import pentru TVA şi accize."
13. Dupã articolul 191 se introduce un nou articol, articolul 191^1, cu urmãtorul cuprins:
"Deplasarea unui produs accizabil în regim suspensiv dupã ce a fost pus în liberã circulaţie în procedurã vamalã simplificatã
Art. 191^1. - (1) Deplasarea produselor accizabile puse în liberã circulaţie de cãtre un importator care deţine autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate, eliberatã de autoritatea competentã din alt stat membru, iar produsele sunt eliberate pentru consum în România, se poate efectua în regim suspensiv, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) importatorul este autorizat de autoritatea competentã din statul sãu pentru efectuarea de operaţiuni cu produse accizabile în regim suspensiv;
b) importatorul deţine cod de accize în statul membru de autorizare;
c) deplasarea are loc între:
1. un birou vamal de intrare din România şi un antrepozit fiscal, un operator înregistrat sau un operator neînregistrat din România;
2. un birou vamal de intrare în teritoriul comunitar situat în alt stat membru participant la aplicarea procedurii vamale simplificate şi un antrepozit fiscal, un operator înregistrat sau un operator neînregistrat din România, mişcarea produselor accizabile fiind acoperitã de o procedurã de tranzit care începe la frontierã;
3. un birou vamal de intrare în teritoriul comunitar situat într-un stat membru neparticipant la aplicarea procedurii vamale simplificate şi un antrepozit fiscal, un operator înregistrat sau un operator neînregistrat din România, mişcarea produselor accizabile fiind acoperitã de o procedurã de tranzit care începe la frontierã;
d) produsele accizabile sunt însoţite de minimum 3 exemplare ale documentului administrativ de însoţire pentru situaţia prevãzutã la lit. c) pct. 1 sau ale documentului administrativ unic pentru situaţiile prevãzute la lit. c) pct. 2 şi 3.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul importatorului înregistrat în România care deţine autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate, eliberatã de autoritatea vamalã din România, iar produsele sunt eliberate pentru consum în alt stat membru participant la aplicarea procedurii vamale simplificate.
(3) Destinaţiile celor 3 exemplare ale documentului administrativ de însoţire şi ale documentului administrativ unic sunt cele prevãzute în normele aferente <>art. 187 şi 191 din Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
14. La articolul 211, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul produselor provenite din operaţiuni de import efectuate de un importator care deţine autorizaţie unicã pentru proceduri vamale simplificate eliberatã de alt stat membru, acesta are obligaţia de a depune la autoritatea vamalã declaraţia de import pentru TVA şi accize. Exigibilitatea accizei intervine la data înregistrãrii declaraţiei de import pentru TVA şi accize."
ART. II
Scutirea impozitului pe dividendele reinvestite
(1) Dividendele reinvestite începând cu 2009, în scopul pãstrãrii şi creşterii de noi locuri de muncã pentru dezvoltarea activitãţii persoanelor juridice române distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate al acestora înscris la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende.
(2) Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende şi dividendele investite în capitalul social al altei persoane juridice române, în scopul creãrii de noi locuri de muncã, pentru dezvoltarea activitãţii acesteia, conform obiectului de activitate înscris la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
(3) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (1) şi (2) se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
ART. III
Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare la 1 ianuarie 2009, cu excepţia prevederilor art. I pct. 5-7, care intrã în vigoare la data de 15 decembrie 2008.
ART. IV
<>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea,
secretar de stat

Bucureşti, 4 decembrie 2008.
Nr. 200.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016