Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 200 din 18 decembrie 2002  privind societatile de credit ipotecar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 200 din 18 decembrie 2002 privind societatile de credit ipotecar

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 956 din 27 decembrie 2002
ORDONANTA DE URGENTA nr. 200 din 18 decembrie 2002
privind societãţile de credit ipotecar
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 956 din 27 decembrie 2002

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta ordonanta de urgenta reglementeazã organizarea şi funcţionarea societãţilor de credit ipotecar ca instituţii financiare abilitate sa acorde credite ipotecare.

CAP. 2
Constituirea şi obiectul de activitate al societãţilor de credit ipotecar

ART. 2
Societãţile de credit ipotecar sunt societãţi financiare care se constituie ca societãţi comerciale pe acţiuni şi se organizeazã şi funcţioneazã potrivit legislaţiei aplicabile acestora, precum şi potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 3
Obiectul de activitate al societãţilor de credit ipotecar consta în activitãţi de creditare de tip credit ipotecar şi activitãţile conexe, incluzând, fãrã limitare: administrarea de portofolii de credite ipotecare, executarea sau valorificarea creanţelor ipotecare ori privilegiate, respectiv a bunurilor ce fac obiectul garanţiilor sau privilegiilor aferente, tranzacţii în cont propriu cu instrumente monetare negociabile precum swap valutar, vânzãri sau cumpãrãri, inclusiv reversibile de titluri de stat şi alte active monetare eligibile pentru tranzactionare, valuta, instrumente derivate.
ART. 4
Înfiinţarea societãţilor de credit ipotecar se notifica Bãncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la data înmatriculãrii în registrul comerţului, în scop statistic. Documentaţia necesarã în vederea notificãrii este: actul constitutiv semnat de acţionari şi dovada înmatriculãrii la registrul comerţului.
ART. 5
Societãţile de credit ipotecar sunt obligate sa notifice Bãncii Naţionale a României orice modificare intervenita cu privire la documentaţia depusa iniţial.
ART. 6
(1) Societãţile de credit ipotecar pot încheia acte juridice având ca obiect bunurile imobile, respectiv mobile, dobândite în urma executãrii silite sau voluntare a creditelor garantate cu acestea. Societãţile de credit ipotecar pot valorifica astfel de bunuri în condiţiile legii.
(2) Societãţile de credit ipotecar pot avea calitatea de cedent, respectiv de cesionar al unei creanţe sau portofoliu de creanţe ipotecare ori privilegiate, care sunt transferate cãtre orice alta instituţie având calitatea de creditor ipotecar, respectiv achiziţionate de la aceasta.
ART. 7
(1) Capitalul social minim al societãţilor de credit ipotecar este echivalentul în lei al sumei de 3 milioane euro.
(2) Capitalul social trebuie sa fie integral vãrsat, în forma bãneascã, la momentul subscrierii.
(3) Acţiunile emise de societãţile de credit ipotecar nu pot fi decât acţiuni nominative.

CAP. 3
Funcţionarea societãţilor de credit ipotecar

ART. 8
(1) Societatea de credit ipotecar elaboreazã propriile norme interne de creditare care conţin şi cerinţe prudentiale în vederea desfãşurãrii activitãţii astfel încât sa se asigure confidenţialitatea datelor şi informaţiilor furnizate de clienţi şi desfãşurarea activitãţii societãţii de credit ipotecar în conformitate cu regulile unei practici solide şi prudente.
(2) Societatea de credit ipotecar are obligaţia sa organizeze proceduri de control intern adecvate pentru a asigura desfãşurarea activitãţii de acordare a creditelor ipotecare în conformitate cu cerinţele legale şi prudentiale.
ART. 9
(1) Fiecare societate de credit ipotecar numeşte un auditor financiar independent. Nu poate fi numita în aceasta calitate decât o societate de audit financiar, autorizata în condiţiile legii sa desfãşoare aceasta activitate în România.
(2) Auditorul financiar independent:
a) întocmeşte un raport anual cu privire la situaţiile financiare ale societãţii de credit ipotecar, la care va anexa opinia sa, din care sa rezulte dacã situaţiile financiare prezintã o imagine fidela a poziţiei financiare a societãţii de credit ipotecar, performantei financiare şi a fluxurilor de trezorerie;
b) analizeazã procedurile controlului intern şi, dacã considera ca acestea nu sunt corespunzãtoare, face recomandãri societãţii de credit ipotecar pentru remedierea acestora;
c) acorda societãţii de credit ipotecar asistenta financiar-contabila, cu respectarea reglementãrilor specifice şi a principiului independentei, în conformitate cu legislaţia aplicabilã acesteia;
d) auditeaza normele interne de creditare şi formuleazã o opinie cu privire la acestea;
e) desfãşoarã orice alte activitãţi prevãzute de lege privind activitatea de audit financiar.
ART. 10
Societatea de credit ipotecar pãstreazã confidenţialitatea tuturor operaţiunilor pe care le desfãşoarã, inclusiv cu privire la identitatea şi datele puse la dispoziţie de clienţii sãi.
ART. 11
Informaţii privind operaţiunile efectuate pe numele persoanelor fizice şi juridice se vor transmite numai titularilor sau reprezentanţilor lor legali, iar în cauzele penale în care s-a pus în mişcare acţiunea penalã impotriva titularului, numai la cererea scrisã a procurorului sau a instanţei judecãtoreşti.
ART. 12
(1) Orice persoana care participa la activitatea societãţii de credit ipotecar este obligatã sa pãstreze secretul profesional.
(2) Personalul societãţii de credit ipotecar nu poate utiliza în folos personal informaţiile pe care le deţine sau de care a luat cunostinta în orice mod.
(3) Personalul unei societãţi de credit ipotecar, supus prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, nu are dreptul de a folosi sau de a dezvalui, nici în timpul activitãţii, nici dupã încetarea acesteia, fapte sau date care, devenite publice, ar dãuna intereselor ori prestigiului unei societãţi de credit ipotecar sau vreunui client al acesteia.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica şi persoanelor care obţin informaţii de natura celor arãtate mai sus, din activitatea de control şi supraveghere sau din rapoarte ori documente ale societãţii de credit ipotecar.
ART. 13
Activitatea de creditare se deruleazã prin conturi deschise de societãţile de credit ipotecar la bãnci autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României.
ART. 14
(1) Societãţile de credit ipotecar sunt autorizate sa acorde, în regimul de evidenta prevãzut de legislaţia contabila aplicabilã, credite în lei şi în valuta.
(2) Societãţile de credit ipotecar sunt supuse regimului valutar aplicabil bãncilor, prevãzut de normele în vigoare, inclusiv cele referitoare la posibilitatea efectuãrii de operaţiuni de încasare sau plati în moneda strãinã.
ART. 15
În mod individual sau în cadrul uniunilor profesionale societãţile de credit ipotecar îşi pot constitui un corp propriu de executori. Organizarea şi funcţionarea Corpului executorilor proprii ai societãţilor de credit ipotecar se fac potrivit statutului executorilor bancari, aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.
ART. 16
Societãţile de credit ipotecar pot acorda mandat bãncilor sa efectueze orice activitãţi în legatura cu administrarea creditelor ipotecare, inclusiv, dar fãrã limitare la acestea, cele referitoare la colectarea sumelor plãtite de cãtre debitorii societãţii de credit ipotecar în vederea îndeplinirii obligaţiilor acestora rezultate din contractul de credit ipotecar, la urmãrirea efectuãrii rambursarilor, la executarea silitã a ipotecilor şi privilegiilor aferente.
ART. 17
Societãţile de credit ipotecar sunt obligate sa prevadã în normele interne cerinţe prudentiale cu privire la expunerile mari fata de un debitor şi expunerea agregata.
ART. 18
Societãţile de credit ipotecar sunt obligate sa raporteze Bãncii Naţionale a României structura portofoliului de creanţe ipotecare. Raportarea se va face trimestrial pentru fiecare tip de credit ipotecar: achiziţie, construcţie sau amenajare de imobile.
ART. 19
Societãţile de credit ipotecar sunt persoane juridice declarante la Centrala Riscurilor Bancare, în conformitate cu prevederile şi regulamentele Bãncii Naţionale a României, şi sunt obligate sa îi furnizeze acesteia informaţia de risc bancar în legatura cu creditele ipotecare acordate.

CAP. 4
Prevederi contabile şi fiscale

ART. 20
(1) Societãţile de credit ipotecar vor organiza şi vor conduce contabilitatea proprie aplicând în mod corespunzãtor prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale Ordinului ministrului finanţelor publice şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 1.982/5/2001 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile armonizate cu Directiva Comunitãţilor Economice Europene nr. 86/635/CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate aplicabile instituţiilor de credit, pe baza planului de conturi prevãzut în acesta, cu modificãrile ulterioare.
(2) Înregistrarea în contabilitate a veniturilor societãţilor de credit ipotecar se face pe baza contractelor, precum şi a celorlalte acte încheiate potrivit obiectului de activitate al acestora.
ART. 21
Societãţile de credit ipotecar constituie, regularizeazã şi utilizeazã provizioane specifice de risc de credit, care sunt deductibile în întregime la calculul impozitului pe profit. Clasificarea creditelor acordate clientelei, determinarea necesarului de provizioane specifice de risc de credit, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea acestor provizioane se efectueazã prin aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor regulamentelor Bãncii Naţionale a României privind clasificarea creditelor şi plasamentelor şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.
ART. 22
Societãţile de credit ipotecar constituie şi repartizeazã din profitul brut rezerve deductibile fiscal în conformitate cu legislaţia aplicabilã bãncilor şi cu regulamentele Bãncii Naţionale a României.
ART. 23
Desfãşurarea activitãţii financiare a societãţilor de credit ipotecar cu respectarea normelor legale contabile şi fiscale aplicabile acestora este supusã controlului organelor abilitate ale Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile legii.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 24
Societãţile de credit ipotecar împreunã cu orice alte instituţii calificate drept creditori ipotecari se pot asocia în uniuni profesionale care sa le reprezinte interesele colective fata de autoritãţile publice, sa analizeze probleme de interes comun în domeniul creditului ipotecar, sa promoveze cooperarea, sa informeze membrii uniunii şi publicul şi sa organizeze serviciile de interes comun. De asemenea, acestea pot adera la uniuni internaţionale de profil, cu respectarea obligaţiilor ce decurg din actele constitutive.
ART. 25
Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta se completeazã în mod corespunzãtor cu prevederile <>Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 18 decembrie 2002.
Nr. 200.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016