Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 20 din 27 februarie 2008  privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 20 din 27 februarie 2008 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 177 din 7 martie 2008
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 20 din 27 februarie 2008
privind unele mãsuri pentru organizarea şi desfãşurarea alegerilor pentru autoritãţile administraţiei publice locale
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 177 din 7 martie 2008


Luând în considerare termenul foarte scurt rãmas pânã la alegerile locale şi având în vedere necesitatea stabilirii modalitãţii de exercitare a dreptului de vot şi de a fi ales în autoritãţile administraţiei publice locale pentru cetãţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi a asigurãrii bunei organizãri şi desfãşurãri a alegerilor locale, toate acestea vizând interesul public şi constituind o situaţie extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - (1) Cetãţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetãţenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi.
(2) Cetãţenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleşi numai în funcţia de consilier local şi consilier judeţean.
(3) În sensul prezentei legi, prin cetãţenii Uniunii Europene se înţelege cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România."
2. La articolul 6, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Numãrul de candidaţi de pe fiecare listã poate fi mai mare decât numãrul de consilieri stabilit potrivit <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã, cu pânã la un sfert din numãrul mandatelor; fracţiunile se întregesc la cifra 1, indiferent de mãrimea acestora."
3. La articolul 7, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pot depune candidaturi organizaţiile cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale reprezentate în Parlament.
(3) Pot depune candidaturi şi alte organizaţii ale cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale legal constituite, care prezintã la Biroul Electoral Central o listã de membri. Numãrul membrilor nu poate fi mai mic de 15% din numãrul total al cetãţenilor care la ultimul recensãmânt s-au declarat ca aparţinând minoritãţii respective."
4. La articolul 9, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Data alegerilor se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, cu cel puţin 75 de zile înaintea votãrii.
(2) În cazul unor alegeri parţiale, organizate în situaţiile prevãzute de <>Legea nr. 215/2001 , republicatã, precum şi de <>Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, data desfãşurãrii acestora se stabileşte cu cel puţin 35 de zile înaintea votãrii. În acest caz, termenele prevãzute de prezenta lege, cu excepţia celor de 24 de ore, se reduc la jumãtate. Dacã din operaţiunea de reducere la jumãtate a termenelor rezultã fracţiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; Fracţiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul."
5. La articolul 13, alineatul 2 se abrogã.
6. La articolul 16, alineatele (1), (2), (6) şi (9) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative selecteazã şi prelucreazã datele privind cetãţenii cu drept de vot cuprinse în Registrul naţional de evidenţã a persoanelor, tipãreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente, în douã exemplare. Actualizarea listelor electorale permanente se realizeazã de cãtre primarul unitãţii administrativ-teritoriale împreunã cu serviciul public comunitar local de evidenţã a persoanelor. Termenul de punere la dispoziţia primarilor a listelor electorale permanente de cãtre Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor este de 35 de zile de la data stabilirii zilei alegerilor.
(2) În termen de 10 zile de la primirea listelor electorale permanente, potrivit prevederilor alin. (1), primarul este obligat sã punã la dispoziţia partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, la cererea şi pe cheltuiala acestora, copii de pe listele electorale permanente, precum şi de pe listele electorale suplimentare.
...........................................................................
(6) Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pune la dispoziţia primarilor, în 3 exemplare, copii de pe listele electorale permanente, care cuprind alegãtorii din fiecare secţie de votare. Copiile de pe listele electorale permanente se predau, de cãtre primar, în douã exemplare, pe bazã de proces-verbal, preşedintelui biroului electoral al fiecãrei secţii de votare, cu 3 zile înainte de data alegerilor. Un exemplar este pus la dispoziţia alegãtorilor pentru consultare şi un exemplar este utilizat în ziua alegerilor. Al treilea exemplar al copiei se pãstreazã de cãtre primar.
..........................................................................
(9) Copiile de pe listele electorale permanente se semneazã de primar, de secretarul unitãţii administrativ-teritoriale, de şeful serviciului public comunitar judeţean de evidenţã a persoanelor şi de şeful structurii teritoriale a Centrului Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor."
7. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Primarul comunicã biroului electoral de circumscripţie comunalã, orãşeneascã sau municipalã, dupã caz, precum şi biroului electoral de circumscripţie judeţeanã numãrul de alegãtori rezultat din listele electorale permanente şi complementare, în termen de 24 de ore de la constituirea acestora. Primarii sectoarelor municipiului Bucureşti comunicã numãrul total de alegãtori atât birourilor electorale de circumscripţie de sector, cât şi Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti. Birourile electorale de circumscripţie asigurã publicitatea numãrului total de alegãtori prin afişare la sediile acestora.
(2) Numãrul definitiv de alegãtori se comunicã de cãtre primari birourilor electorale de circumscripţie cu 5 zile înaintea datei alegerilor, pe baza datelor cuprinse în copiile de pe listele electorale permanente, în copiile de pe listele electorale complementare şi în lista suplimentarã."
8. Dupã articolul 22 se introduc patru noi articole, articolele 22^1, 22^2, 22^3 şi 22^4, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 22^1. - (1) Listele electorale complementare au caracter permanent şi îi cuprind pe toţi cetãţenii Uniunii Europene cu drept de vot care se aflã în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrãri şi au domiciliul sau reşedinţa în localitatea pentru care se întocmeşte lista.
(2) Listele electorale complementare se întocmesc şi se actualizeazã de primar împreunã cu formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrãri.
(3) Listele electorale complementare se întocmesc în douã exemplare originale şi se semneazã de primar, de secretarul unitãţii administrativ-teritoriale şi de şeful formaţiunii teritoriale a Oficiului Român pentru Imigrãri. Listele electorale complementare se pãstreazã în registre speciale, cu file detaşabile.
(4) Primarul, împreunã cu formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrãri, actualizeazã listele electorale complementare anual, pânã la data de 1 martie. În anul în care au loc alegeri, actualizarea listelor se face în cel mult 45 de zile de la data stabilirii zilei votãrii.
(5) Persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale se radiazã din lista electoralã complementarã, în temeiul comunicãrii fãcute primarului de cãtre instanţa de judecatã, în termen de 5 zile de la rãmânerea definitivã a hotãrârii judecãtoreşti.
(6) În cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile de exercitare a dreptului de vot prevãzute de prezenta lege sau dacã solicitã expres radierea lor din listele electorale prin cerere scrisã adresatã primarului, precum şi în caz de deces, cetãţenii Uniunii Europene sunt radiaţi de cãtre primar din listele electorale complementare. În caz de deces, radierea cetãţenilor Uniunii Europene din listele electorale complementare se face pe baza comunicãrii efectuate de cãtre Oficiului Român pentru Imigrãri.
Art. 22^2. - (1) Listele electorale complementare cuprind în mod obligatoriu urmãtoarele: numele şi prenumele alegãtorului, data şi locul naşterii, statul membru de origine, adresa la care locuieşte în România, numãrul circumscripţiei electorale.
(2) Dispoziţiile alin. (2)-(5) ale art. 16 se aplicã în mod corespunzãtor.
(3) Primarii, împreunã cu formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrãri, realizeazã copii de pe listele electorale complementare. Copiile de pe listele electorale complementare se înainteazã de cãtre primar, pe bazã de proces-verbal, în douã exemplare, birourilor electorale ale secţiilor de votare, cu 3 zile înainte de data alegerilor. Un exemplar este pus la dispoziţia alegãtorilor pentru consultare, iar celãlalt este utilizat în ziua alegerilor. Un exemplar al copiei se pãstreazã de cãtre primar.
(4) Copiile de pe listele electorale complementare se semneazã de primar, de secretarul unitãţii administrativ-teritoriale şi de şeful formaţiunii teritoriale a Oficiului Român pentru Imigrãri.
(5) Copiile de pe listele electorale complementare cuprind numele şi prenumele alegãtorului, data şi locul naşterii, statul membru de origine, adresa la care locuieşte în România, numãrul circumscripţiei electorale, numãrul secţiei de votare şi o rubricã destinatã semnãturii alegãtorului.
(6) Orice neconcordanţã între lista electoralã complementarã şi copia întocmitã potrivit alin. (3) se soluţioneazã de primar, de îndatã, pe baza datelor cuprinse în lista electoralã complementarã.
(7) Orice modificare intervenitã în lista electoralã complementarã, dupã trimiterea copiilor la biroul electoral al secţiei de votare, se comunicã acestuia de cãtre primar, în termen de cel mult 24 de ore.
Art. 22^3. - (1) Cetãţenii Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electoralã în care au loc alegeri şi nu se aflã în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrãri sunt înscrişi, la cerere, de cãtre primar în lista electoralã complementarã, pe baza unui document care le atestã identitatea şi a unui document care atestã adresa la care locuiesc.
(2) Dispoziţiile art. 18 se aplicã în mod corespunzãtor.
(3) Prin document care atestã adresa se înţelege unul dintre urmãtoarele acte:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevãzute de legislaţia românã în vigoare, privind titlul locativ, respectiv contractul de vânzare-cumpãrare, contractul de închiriere şi altele;
b) declaraţia scrisã a gãzduitorului, persoanã fizicã sau juridicã, de primire în spaţiu, însoţitã de unul dintre documentele prevãzute la lit. a);
c) declaraţia pe propria rãspundere a solicitantului, însoţitã de nota de verificare a poliţistului de ordine publicã, prin care se certificã existenţa unui imobil, faptul cã solicitantul locuieşte efectiv la adresa declaratã, pentru persoana fizicã ce nu poate prezenta documentele prevãzute la lit. a) şi b);
d) documentul eliberat de primãrie, din care sã rezulte cã solicitantul figureazã înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.
Art. 22^4. - (1) În ziua votãrii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie în lista electoralã suplimentarã cetãţenii Uniunii Europene omişi din copia de pe lista electoralã complementarã care se prezintã la vot şi fac dovada cã au domiciliul sau reşedinţa în raza teritorialã a secţiei de votare respective, cu oricare dintre documentele emise de Oficiul Român pentru Imigrãri sau cu unul dintre documentele prevãzute la art. 22^3 alin. (3).
(2) În cazul în care alegãtorul, cetãţean al Uniunii Europene, îşi schimbã adresa la care locuieşte în altã circumscripţie electoralã dupã înaintarea copiei de pe lista electoralã complementarã la biroul electoral al secţiei de votare, acesta îşi exercitã dreptul de vot în circumscripţia electoralã pe a cãrei razã teritorialã locuieşte, în baza oricãrui document valabil de identitate însoţit de certificatul de înregistrare care atestã noua adresã sau, dupã caz, de cartea de rezidenţã permanentã ori de permisul de şedere permanentã care atestã adresa anterioarã, însoţit de o adeverinţã eliberatã de formaţiunea teritorialã competentã a Oficiului Român pentru Imigrãri, care atestã adresa actualã. Totodatã, în vederea exercitãrii dreptului de vot, cetãţeanul Uniunii Europene poate adresa primarului o cerere, însoţitã de unul dintre documentele prevãzute de art. 22^3 alin. (3); primarul comunicã, de îndatã, biroului electoral al secţiei de votare, cererea cetãţeanului Uniunii Europene, pentru înscrierea acestuia în lista electoralã suplimentarã.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), alegãtorul este înscris, în ziua alegerilor, pe lista electoralã suplimentarã, de cãtre preşedintele secţiei de votare în a cãrei razã teritorialã se aflã noua adresã la care locuieşte persoana respectivã."
9. La articolul 24, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Desemnarea preşedintelui şi a locţiitorului acestuia se face în şedinţã publicã de cãtre preşedintele tribunalului, în termen de 20 de zile de la stabilirea datei alegerilor. Desemnarea se face, prin tragere la sorţi, dintre magistraţii şi ceilalţi jurişti existenţi în judeţ sau în municipiul Bucureşti. Lista magistraţilor care participã la tragerea la sorţi se întocmeşte de cãtre preşedintele tribunalului, iar cea a celorlalţi jurişti, de cãtre prefect, împreunã cu preşedintele tribunalului şi câte un reprezentant din partea fiecãrui partid politic parlamentar. Listele trebuie sã cuprindã un numãr de persoane mai mare de 10% decât cel necesar. Magistraţii şi ceilalţi jurişti din listã care nu sunt desemnaţi preşedinţi sau locţiitori ai acestora rãmân la dispoziţia preşedintelui tribunalului, pentru înlocuirea, în cazuri deosebite, a titularilor. Lista trebuie sã cuprindã: numele, prenumele, domiciliul, locul de muncã, telefoanele şi semnãturile de luare la cunoştinţã ale persoanelor propuse."
10. La articolul 25 alineatul (1), literele b) şi f) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) verificã dacã listele electorale permanente şi complementare au fost actualizate şi vegheazã la întocmirea copiilor de pe listele electorale permanente şi de pe listele electorale complementare, precum şi la organizarea secţiilor de votare;
..........................................................................
f) stabilesc, pe baza numãrului de alegãtori înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare, comunicat conform dispoziţiilor art. 22 alin. (1), numãrul de susţinãtori necesar pentru depunerea candidaturilor independente;".
11. Articolul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - În termen de douã zile de la constituirea birourilor electorale de circumscripţie, prefecţii aduc la cunoştinţã publicã sediile unde acestea îşi desfãşoarã activitatea, precum şi programul de activitate al acestora."
12. La articolul 28, alineatele (1) şi (8) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor al acestuia şi 5 membri în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv 9 membri în cazul secţiilor de votare din municipii şi din sectoarele municipiului Bucureşti.
...........................................................................
(8) În vederea desemnãrii membrilor biroului electoral al secţiei de votare, preşedintele biroului electoral de circumscripţie comunicã preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, în termen de 24 de ore de la desemnarea acestora potrivit alin. (2), numãrul de candidaţi propuşi de fiecare partid politic, alianţã politicã sau alianţã electoralã. În acelaşi termen, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale care au depus liste de candidaţi ori propuneri de candidaţi pentru funcţia de primar în circumscripţia respectivã sunt obligate sã comunice preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare sau, dupã caz, preşedintelui biroului electoral de circumscripţie comunalã, orãşeneascã, municipalã ori de sector, prin organizaţiile locale, numele şi prenumele reprezentantului lor. Preşedintele biroului electoral de circumscripţie comunalã, orãşeneascã, municipalã sau de sector comunicã, de îndatã, numele şi prenumele reprezentanţilor partidelor politice preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare. Prevederile art. 24 alin. (14) se aplicã în mod corespunzãtor."
13. La articolul 28, dupã alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (14), cu urmãtorul cuprins:
"(14) Dacã partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale care au propus candidaţi la funcţia de primar care participã la al doilea tur de scrutin nu au reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare sau în biroul electoral al circumscripţiei respective, birourile se completeazã cu câte un reprezentant al acestora. Cererile se depun în scris în termen de 48 de ore de la stabilirea rezultatelor primului tur de scrutin. Prevederile alin. (8) se aplicã în mod corespunzãtor."
14. La articolul 29, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) primesc de la primari copiile de pe listele electorale permanente, copiile de pe listele electorale complementare şi listele electorale suplimentare şi asigurã condiţiile necesare în vederea verificãrii acestora de cãtre alegãtori;".
15. La articolul 29, dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) furnizeazã, în ziua alegerilor, date privind prezenţa populaţiei la vot, conform unui calendar de termene stabilit de cãtre Biroul Electoral Central."
16. La articolul 37 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) urmãreşte întocmirea copiilor de pe listele electorale permanente şi a copiilor de pe listele electorale complementare;".
17. La articolul 37 alineatul (1), dupã litera i) se introduce o nouã literã, litera j), cu urmãtorul cuprins:
"j) organizeazã şi implementeazã un sistem de colectare de date şi de informare periodicã a opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot, în baza unui eşantion reprezentativ la nivel judeţean şi naţional."
18. Articolul 40 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Birourile electorale lucreazã în prezenţa majoritãţii membrilor care le compun şi adoptã hotãrâri cu votul majoritãţii membrilor prezenţi. În caz de egalitate de voturi, votul preşedintelui este hotãrâtor."
19. Articolul 44 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - Propunerile de candidaţi pentru consilierii locali, consilierii judeţeni şi pentru primari se fac pe circumscripţii electorale şi se depun la birourile electorale de circumscripţie cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor."
20. La articolului 45, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Listele de candidaţi trebuie sã fie însoţite de declaraţiile de acceptare a candidaturii, semnate şi datate de candidaţi."
21. La articolul 48, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier trebuie sã fie susţinuţi de minimum 1% din numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia respectivã, dar nu mai puţin de 50 în cazul comunelor, de 100 în cazul localitãţilor urbane de rangul II şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localitãţilor urbane de rangul I.
(2) Pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie sã prezinte o listã de susţinãtori, care trebuie sã cuprindã minimum 2% din numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale permanente şi listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candideazã, dar nu mai puţin de 200 în cazul comunelor, de 300 în cazul oraşelor, de 1.000 în cazul municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi de 5.000 în cazul municipiului Bucureşti."
22. La articolul 49, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - (1) Lista susţinãtorilor trebuie sã cuprindã data alegerilor, numele şi prenumele candidatului, funcţia pentru care candideazã, numele şi prenumele susţinãtorului, cetãţenia, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numãrul actului de identitate, semnãtura acestuia, precum şi numele şi prenumele persoanei care a întocmit-o. În cazul cetãţenilor Uniunii Europene, la rubrica «Denumirea, seria şi numãrul actului de identitate» se înscriu denumirea, seria şi numãrul documentului eliberat de Oficiul Român pentru Imigrãri. Persoana care a întocmit lista este obligatã ca, împreunã cu aceasta, sã depunã o declaraţie pe propria rãspundere prin care sã ateste veridicitatea semnãturii susţinãtorilor.
.........................................................................
(3) Susţinãtorii pot fi numai cetãţeni români sau cetãţeni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori reşedinţa în circumscripţia electoralã în cauzã. Un susţinãtor poate sprijini câte un singur candidat la funcţia de consilier local, câte unul la funcţia de consilier judeţean şi câte unul la funcţia de primar."
23. Articolul 51 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - Candidaţii pot renunţa la candidaturã pânã la data rãmânerii definitive a candidaturilor. În acest scop, aceştia depun la biroul electoral de circumscripţie o declaraţie de renunţare, semnatã şi datatã de cel în cauzã."
24. Dupã articolul 53 se introduce un nou articol, articolul 53^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 53^1. - (1) Cetãţenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorialã în care au domiciliul. Propunerile de candidaturi se depun în aceleaşi condiţii ca şi pentru cetãţenii români.
(2) În cazul în care listele de candidaţi cuprind cetãţeni ai Uniunii Europene, în dreptul acestora se înscriu urmãtoarele menţiuni: numele, prenumele, statul membru de origine, locul şi data naşterii, adresa la care locuiesc în România, ocupaţia, profesia şi apartenenţa politicã, iar în cazul alianţelor, şi partidul politic care i-a propus.
(3) În cazul candidaturii unui cetãţean al Uniunii Europene, declaraţia de acceptare a candidaturii cuprinde numele, prenumele, statul membru de origine, adresa din România, ocupaţia, profesia şi apartenenţa politicã, consimţãmântul expres al acestuia de a candida pentru funcţia respectivã, precum şi precizarea cã întruneşte condiţiile prevãzute de lege pentru a candida. Declaraţia de acceptare a candidaturii este însoţitã de un document care atestã adresa din România, potrivit art. 22^3 alin. (3), sau de un document emis de Oficiul Român pentru Imigrãri.
(4) Odatã cu depunerea candidaturii, pe lângã documentele necesare cetãţenilor români, cetãţenii Uniunii Europene prezintã un document care le atestã identitatea şi o declaraţie pe propria rãspundere care cuprinde urmãtoarele menţiuni:
a) cã nu sunt lipsiţi de dreptul de a candida în statul membru de origine, în urma unei hotãrâri judecãtoreşti penale sau civile definitive;
b) cã nu deţin funcţii în alt stat membru al Uniunii Europene, echivalente funcţiilor incompatibile în România cu statutul de ales local.
(5) În termen de 24 de ore de la depunerea candidaturii, biroul electoral de circumscripţie respinge prin hotãrâre toate propunerile de candidaturi care nu conţin în declaraţia pe propria rãspundere menţiunea prevãzutã la alin. (4) lit. a)."
25. La articolul 55, alineatul (7) şi alineatul (8) litera a) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(7) Buletinele de vot se tipãresc pe hârtie asiguratã din rezervele de stat, în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
...........................................................................
(8) [...]
a) în prima etapã, listele depuse de partidele politice parlamentare, alianţele politice şi alianţele electorale care conţin cel puţin un partid politic parlamentar se înscriu în patrulaterele buletinului de vot în ordinea rezultatã din tragerea la sorţi efectuatã de preşedintele biroului electoral de circumscripţie judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, în prezenţa majoritãţii membrilor acestuia;".
26. La articolul 56, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - (1) Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale îşi pot stabili semne electorale, pe care le comunicã Biroului Electoral Central în termen de 10 zile de la constituirea acestuia."
27. La articolul 65, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, candidaţii independenţi, precum şi organizaţiile cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale au obligaţia sã solicite, cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor, conducerii posturilor de radiodifuziune şi de televiziune publice şi private sau, dupã caz, studiourilor teritoriale ale acestora acordarea timpilor de antenã. Solicitãrile fãcute dupã acest termen nu se iau în considerare."
28. La articolul 77, dupã alineatul (4) se introduc douã noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Campania electoralã, la nivel naţional, pentru al doilea tur de scrutin începe de la data comunicãrii oficiale a rezultatelor din primul tur de scrutin, cu excepţia campaniei electorale efectuate prin serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune.
(6) În termen de 24 de ore de la totalizarea voturilor la nivel naţional, serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune repartizeazã noi timpi de antenã pentru partidele politice care au candidaţi în al doilea tur de scrutin, în mod proporţional cu numãrul de candidaţi, precum şi pentru candidaţii independenţi."
29. La articolul 78, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, împreunã cu membrii acestuia, trebuie sã fie prezent la sediul secţiei de votare, în ajunul zilei alegerilor, la ora 18,00, fiind obligat sã dispunã mãsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare dispune îndepãrtarea materialelor de propagandã electoralã de orice tip din şi de pe clãdirea sediului secţiei de votare."
30. La articolul 82, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 82. - (1) Alegãtorii voteazã numai la secţia de votare la care este arondatã strada sau localitatea, potrivit delimitãrii fãcute conform art. 15, şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentarã întocmitã de primar conform dispoziţiilor art. 19 alin. (1)."
31. La articolul 86, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Alegãtorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate sã voteze singur are dreptul sã cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Persoanele care candideazã în circumscripţia în a cãrei razã teritorialã se aflã secţia de votare respectivã nu pot însoţi alte persoane în cabina de votare în scopul de a le ajuta sã voteze."
32. Articolul 87 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 87. - (1) Pentru alegãtorii netransportabili din cauzã de boalã sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisã a acestora, ca o echipã formatã din cel puţin doi membri ai biroului electoral sã se deplaseze cu o urnã specialã şi cu materialul necesar votãrii - ştampilã cu menţiunea «VOTAT» şi buletine de vot - la locul unde se aflã alegãtorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizeazã o singurã urnã specialã. Urna specialã poate fi transportatã numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1), votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de preşedintele biroului electoral de pe copia listei electorale permanente, copia listei electorale complementare sau a listei suplimentare existente la secţia respectivã. Lista se semneazã de preşedinte şi se ştampileazã, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie sã fie radiate din celelalte liste existente la secţie.
(3) În modalitatea prevãzutã la alin. (1) şi (2) pot vota numai persoanele care domiciliazã în raza teritorialã a secţiei de votare respective şi numai dacã se asigurã secretul votului. Cetãţenii Uniunii Europene trebuie sã îndeplineascã, dupã caz, condiţiile prevãzute de art. 22^1 alin. (1), art. 22^3 alin. (1) sau art. 22^4 alin. (1) şi (2)."
33. Articolul 89 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 89. - (1) Dupã închiderea secţiei de votare, preşedintele, în prezenţa membrilor biroului electoral, declanşeazã operaţiunile de numãrare a buletinelor de vot şi de consemnare a rezultatului votãrii, dupã cum urmeazã:
a) sigileazã fanta urnei, introduce ştampilele cu menţiunea «VOTAT» într-un plic care se sigileazã prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare. Dispariţia uneia sau a mai multor ştampile se consemneazã în procesul-verbal ce va însoţi predarea materialelor primite la biroul electoral de circumscripţie;
b) anuleazã buletinele de vot neîntrebuinţate, prin înscrierea pe diagonala primei pagini a menţiunii «ANULAT» sau aplicarea unei ştampile cu menţiunea «ANULAT». Numãrul acestor buletine se înscrie la pct. f) al procesului-verbal prevãzut la art. 90 alin. (3);
c) stabileşte numãrul alegãtorilor înscrişi în copia listei electorale permanente, respectiv în copia listei electorale complementare primite din partea primarului unitãţii administrativ-teritoriale pe a cãrei razã îşi are sediul secţia de votare. Este interzis, sub sancţiunea art. 103 lit. o), ca pe aceste liste sã existe ştersãturi, modificãri sau completãri, altele decât cele rezultate din aplicarea art. 87 alin. (2). Rezultatul numãrãrii se înscrie la pct. a1), respectiv a2) din modelul procesului-verbal prevãzut la art. 90 alin. (3);
d) stabileşte numãrul alegãtorilor prezenţi la urne, prin numãrarea semnãturilor înscrise pe listele electorale existente în secţia de votare. Rezultatele sunt consemnate în procesul-verbal la pct. b1), b2), respectiv b3), b4) din modelul prevãzut la art. 90 alin. (3);
e) dupã desigilarea urnei se numãrã voturile gãsite în urnã, evidenţiindu-se separat voturile valabil exprimate, respectiv voturile nule pentru consiliul local, primar, consiliul judeţean sau, dupã caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti;
f) citeşte cu voce tare, la deschiderea fiecãrui buletin de vot, lista de candidaţi care a fost votatã sau, dupã caz, numele şi prenumele candidatului independent ori numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de primar care a fost votat şi aratã buletinul de vot celor prezenţi; buletinele de vot deschise sunt selectate în funcţie de consiliul local, primar, consiliul judeţean şi, dupã caz, în funcţie de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, sunt aşezate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi de candidaţi independenţi şi sunt numãrate şi legate separat;
g) se consemneazã rezultatul votului în tabele separate pentru consiliul local, pentru consiliul judeţean, respectiv pentru primar de cãtre un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedinte; dacã la consemnarea rezultatelor sunt prezenţi şi candidaţi, aceştia au dreptul sã întocmeascã şi ei un tabel; la municipiul Bucureşti se întocmeşte şi un tabel distinct pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti;
h) în tabelele prevãzute la lit. g) se înscriu şi numãrul total al votanţilor, numãrul total al voturilor nule, listele de candidaţi sau, dupã caz, numele şi prenumele candidaţilor independenţi şi ale celor pentru funcţia de primar, precum şi numãrul voturilor valabil exprimate pentru fiecare; tabelele astfel întocmite sunt instrumente de lucru pentru completarea proceselor-verbale;
i) sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicatã ştampila de control a secţiei de votare, buletinele având alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicatã ştampila «VOTAT» sau la care ştampila este aplicatã pe mai multe patrulatere. Votul este valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicatã a depãşit limitele patrulaterului, opţiunea alegãtorului este evidentã. Buletinele de vot nule nu intrã în calculul voturilor valabil exprimate.
(2) Deschiderea urnelor se face numai în prezenţa membrilor biroului şi, dupã caz, a persoanelor care au dreptul sã asiste la votare. La numãrarea voturilor pot participa, ca delegaţi, reprezentanţii tuturor partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au participat la alegeri şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare. Acreditarea delegaţilor se face de cãtre birourile electorale de circumscripţie comunale, orãşeneşti, municipale sau de sector, dupã caz, la cererea scrisã a conducerilor organizaţiilor judeţene ale partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, fãcutã cu cel puţin douã zile înaintea datei alegerilor."
34. La articolul 90, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Procesul-verbal cuprinde:
a) numãrul total al alegãtorilor prevãzut în listele electorale existente în secţia de votare (pct. a = pct. a1 + pct. a2 + pct. a3 + pct. a4),
din care:
a1) numãrul total al alegãtorilor potrivit copiei de pe lista electoralã permanentã (pct. a1 ≥ pct. b1);
a2) numãrul total al alegãtorilor potrivit copiei de pe lista electoralã complementarã (pct. a2 ≥ pct. b2);
a3) numãrul total al alegãtorilor potrivit listelor electorale suplimentare (pct. a3 ≥ pct. b3);
a4) numãrul total al alegãtorilor în cazul cãrora s-a folosit urna specialã (pct. a4 ≥ pct. b4);
b) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în listele electorale existente la secţie (pct. b = pct. b1 + pct. b2 + pct. b3 + pct. b4),
din care:
b1) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copia de pe lista electoralã permanentã;
b2) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copia de pe lista electoralã complementarã;
b3) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în listele electorale suplimentare;
b4) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, în cazul cãrora s-a folosit urna specialã;
c) numãrul total al voturilor valabil exprimate (pct. c ≤ pct. b - pct. d) (pct. c = suma voturilor valabil exprimate la pct. g);
d) numãrul voturilor nule;
e) numãrul buletinelor de vot primite (pct. e ≥ pct. c + pct. d + pct. f);
f) numãrul buletinelor de vot neîntrebuinţate şi anulate;
g) numãrul voturilor valabil exprimate obţinute de fiecare listã de candidaţi sau de fiecare candidat independent pentru funcţia de consilier sau, dupã caz, numãrul voturilor valabil exprimate obţinute de fiecare candidat pentru funcţia de primar;
h) expunerea pe scurt a întâmpinãrilor formulate şi a modului de soluţionare a acestora, precum şi a contestaţiilor înaintate biroului electoral de circumscripţie;
i) starea sigiliilor de pe urne la încheierea votãrii."
35. La articolul 99, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Procesul-verbal cuprinde:
a) numãrul total al alegãtorilor prevãzuţi în listele electorale din circumscripţia electoralã (pct. a = pct. a1 + pct. a2 + pct. a3 + pct. a4),
din care:
a1) numãrul total al alegãtorilor potrivit copiilor de pe listele electorale permanente (pct. a1 ≥ pct. b1);
a2) numãrul total al alegãtorilor potrivit copiilor de pe listele electorale complementare (pct. a2 ≥ pct. b2);
a3) numãrul total al alegãtorilor potrivit listelor electorale suplimentare (pct. a3 ≥ pct. b3);
a4) numãrul total al alegãtorilor în cazul cãrora s-a folosit urna specialã (pct. a4 ≥ pct. b4);
b) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în listele electorale din circumscripţia electoralã (pct. b = pct. b1 + pct. b2 + pct. b3 + pct. b4), din care:
b1) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente;
b2) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copiile de pe listele electorale complementare;
b3) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în listele electorale suplimentare;
b4) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, în cazul cãrora s-a folosit urna specialã;
c) numãrul total al voturilor valabil exprimate (pct. c ≤ pct. b - pct. d), (pct. c = suma voturilor valabil exprimate la pct. g);
d) numãrul total al voturilor nule;
e) numãrul buletinelor de vot primite (pct. e ≥ pct. c + pct. d + pct. f);
f) numãrul buletinelor de vot neîntrebuinţate şi anulate;
g) numãrul total al voturilor valabil exprimate obţinute de fiecare listã de candidaţi sau de fiecare candidat independent pentru funcţia de consilier sau, dupã caz, numãrul total al voturilor valabil exprimate obţinute de fiecare candidat pentru funcţia de primar, respectiv primar general al municipiului Bucureşti;
h) numele şi prenumele candidaţilor aleşi pentru consiliul local, respectiv consiliul judeţean şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, partidul politic, alianţa politicã sau alianţa electoralã care i-a propus, respectiv menţiunea de candidat independent;
i) numele şi prenumele primarului, respectiv ale primarului general al municipiului Bucureşti ales şi partidul politic, alianţa politicã sau alianţa electoralã care l-a propus ori menţiunea de candidat independent;
j) expunerea pe scurt a întâmpinãrilor şi contestaţiilor formulate şi a hotãrârilor pronunţate de biroul electoral de circumscripţie. Hotãrârile pronunţate de birourile electorale de circumscripţie sunt definitive."
36. La articolul 100, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Procesul-verbal se încheie în douã exemplare, în termen de 24 de ore de la primirea tuturor proceselor-verbale de la birourile electorale de circumscripţie, şi cuprinde:
a) numãrul total al alegãtorilor prevãzuţi în listele electorale din circumscripţiile electorale din judeţ (pct. a = pct. a1 + pct. a2 + pct. a3 + pct. a4), din care:
a1) numãrul total al alegãtorilor potrivit copiilor de pe listele electorale permanente (pct. a1 ≥ pct. b1);
a2) numãrul total al alegãtorilor potrivit copiei de pe lista electoralã complementarã (pct. a2 ≥ pct. b2);
a3) numãrul total al alegãtorilor potrivit listelor electorale suplimentare (pct. a3 ≥ pct. b3);
a4) numãrul total al alegãtorilor în cazul cãrora s-a folosit urna specialã (pct. a4 ≥ pct. b4);
b) numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale din judeţ, care s-au prezentat la urne (pct. b = pct. b1 + pct. b2 + pct. b3 + pct. b4),
din care:
b1) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente;
b2) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copiile de pe listele electorale complementare;
b3) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în listele electorale suplimentare;
b4) numãrul total al alegãtorilor care s-au prezentat la urne, în cazul cãrora s-a folosit urna specialã;
c) numãrul total al voturilor valabil exprimate (pct. c ≤ pct. b - pct. d), (pct. c = suma voturilor valabil exprimate la pct. g);
d) numãrul total al voturilor nule;
e) numãrul buletinelor de vot primite (pct. e ≥ pct. c + pct. d + pct. f);
f) numãrul buletinelor de vot neîntrebuinţate şi anulate;
g) numãrul total al voturilor valabil exprimate obţinute de listele de candidaţi la funcţia de consilier, grupate în funcţie de partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, precum şi în funcţie de candidaţii independenţi, sau, dupã caz, numãrul total al voturilor valabil exprimate obţinute de candidaţii pentru funcţia de primar, grupate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi în funcţie de candidaţii independenţi;
h) numãrul total al mandatelor de consilieri, grupate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi în funcţie de candidaţii independenţi;
i) numãrul total al mandatelor pentru funcţia de primar, grupate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi în funcţie de candidaţii independenţi."
37. La articolul 103, literele c)-e) şi q) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"c) pãstrarea registrelor cu listele electorale permanente şi listele electorale complementare în condiţii necorespunzãtoare;
d) neefectuarea la termen a comunicãrilor prevãzute de lege şi neoperarea acestora în listele electorale permanente şi listele electorale complementare;
e) efectuarea de operaţiuni în listele electorale permanente şi listele electorale complementare de cãtre persoane neautorizate;
..........................................................................
q) continuarea propagandei electorale dupã încheierea campaniei electorale potrivit dispoziţiilor art. 61, prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum şi sfãtuirea alegãtorilor, în ziua votãrii, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevãzut la art. 80 alin. (1), sã voteze sau sã nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale ori candidaţi independenţi;".
38. Articolul 104 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 104. - Contravenţiile prevãzute la art. 103 lit. h), i), l) şi t) se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei, cele prevãzute la lit. c), d), e) şi f), cu amendã de la 1.000 lei la 1.400 lei, cele prevãzute la lit. j), k), o), p), q), r), s) şi ş), cu amendã de la 1.400 lei la 2.000 lei, iar cele prevãzute la lit. a), b), g), m) şi n), cu amendã de la 2.200 lei la 3.000 lei."
39. La articolul 106, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Înscrierea, cu ştiinţã, în copia de pe lista electoralã permanentã sau în copia de pe lista electoralã complementarã a unor persoane care nu sunt înscrise în lista electoralã permanentã sau în lista electoralã complementarã constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani."
40. La articolul 120, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 120. - (1) Guvernul, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii trebuie sã asigure, pentru sprijinirea activitãţii birourilor electorale, statisticienii şi personalul tehnic auxiliar necesar, pe perioada cât funcţioneazã acestea. Personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central este asigurat de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative împreunã cu Autoritatea Electoralã Permanentã, iar statisticienii necesari, de cãtre Institutul Naţional de Statisticã."
41. Articolul 124 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 124. - În sensul prezentei legi, organizaţiile cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale legal constituite sunt asimilate partidelor politice. Organizaţiile cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale care au grup parlamentar propriu în ambele Camere ale Parlamentului sunt asimilate partidelor politice parlamentare."
42. Articolul 125 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 125. - (1) Odatã cu data alegerilor, Guvernul stabileşte, prin hotãrâre, la propunerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi a Autoritãţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale şi cheltuielile necesare pregãtirii şi desfãşurãrii în bune condiţii a alegerilor locale. Hotãrârea privind stabilirea datei alegerilor, hotãrârea privind cheltuielile necesare pregãtirii şi desfãşurãrii în bune condiţii a alegerilor locale şi hotãrârea pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizãrii şi desfãşurãrii în bune condiţii a alegerilor pentru autoritãţile administraţiei publice locale se publicã împreunã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În termen de 5 zile de la stabilirea datei alegerilor, la propunerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi a Autoritãţii Electorale Permanente, Guvernul stabileşte, prin hotãrâre, mãsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizãri şi desfãşurãri a alegerilor, modelul copiei de pe listele electorale permanente, modelul copiei de pe listele electorale complementare, modelul listei electorale suplimentare, modelul extrasului de pe lista electoralã suplimentarã şi al listei susţinãtorilor, precum şi al ştampilelor birourilor electorale de circumscripţie şi ale Biroului Electoral Central, modelul ştampilei de control şi al ştampilei cu menţiunea «VOTAT», modelul timbrului autocolant. În acelaşi termen, Guvernul stabileşte, prin hotãrâre, la propunerea Institutului Naţional de Statisticã, modelul proceselor-verbale pentru consemnarea rezultatului votãrii.
(3) Cu cel puţin 20 de zile înainte de data alegerilor, Autoritatea Electoralã Permanentã stabileşte, prin hotãrâre care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, modelul certificatului doveditor al alegerii consilierilor şi primarului.
(4) Predarea şi primirea formularelor, ştampilelor şi celorlalte materiale necesare votãrii se fac pe bazã de proces-verbal."
43. Articolul 126 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 126. - (1) Prin act de identitate, pentru cetãţenii români, în sensul prezentei legi, se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic sau de serviciu, aflatã/aflat în termenul de valabilitate, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
(2) Cetãţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul la vot pe baza oricãrui document valabil care le atestã identitatea."
44. Dupã articolul 132 se introduce un nou articol, articolul 132^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 132^1. - Autoritatea Electoralã Permanentã elaboreazã materiale şi programe de informare a cetãţenilor Uniunii Europene asupra drepturilor lor electorale şi a modalitãţii de exercitare a acestora."
45. Dupã articolul 133 se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prevederile art. 4^1, 22, 22^1 - 24^4, art. 25 alin. (1) lit. b) şi f), art. 27, art. 37 alin. (1) lit. a), art. 48 alin. (1) şi (2), art. 49 alin. (1) şi (3), art. 53^1, art. 82 alin. (1), art. 87, 89, art. 90 alin. (3), art. 99 alin. (2), art. 100 alin. (2), art. 103 lit. c)-e) şi q), art. 106 alin. (2), art. 126 şi 132^1 transpun Directiva Consiliului 94/80/CE din 19 decembrie 1994 privind stabilirea modalitãţilor de exercitare a dreptului de a alege şi de a fi ales la alegerile municipale pentru cetãţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru a cãrui cetãţenie nu o deţin, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. 368 din 31 decembrie 1994, cu modificãrile ulterioare."
ART. II
În <>Legea partidelor politice nr. 14/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 17 ianuarie 2003, dupã articolul 55 se introduce un nou articol, articolul 55^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 55^1. - Cetãţenii Uniunii Europene care nu deţin cetãţenia românã şi au domiciliul în România au dreptul de a se asocia în partide politice sau de a se înscrie în partide politice în aceleaşi condiţii ca şi cetãţenii români."
ART. III
<>Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123 din 20 februarie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 29, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Numãrul membrilor fiecãrui consiliu local se stabileşte prin ordin al prefectului, în funcţie de numãrul locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului, raportat de Institutul Naţional de Statisticã la data de 1 ianuarie a anului în curs sau, dupã caz, la data de 1 iulie a anului care precedã alegerile, dupã cum urmeazã:



────────────────────────────────────────────────────
Numãrul locuitorilor comunei Numãrul
sau ai oraşului consilierilor
────────────────────────────────────────────────────
pânã la 1.500 9
────────────────────────────────────────────────────
între 1.501 şi 3.000 11
────────────────────────────────────────────────────
între 3.001 şi 5.000 13
────────────────────────────────────────────────────
între 5.001 şi 10.000 15
────────────────────────────────────────────────────
între 10.001 şi 20.000 17
────────────────────────────────────────────────────
între 20.001 şi 50.000 19
────────────────────────────────────────────────────
între 50.001 şi 100.000 21
────────────────────────────────────────────────────
între 100.001 şi 200.000 23
────────────────────────────────────────────────────
între 200.001 şi 400.000 27
────────────────────────────────────────────────────
peste 400.000 31
────────────────────────────────────────────────────



(2) Consiliul General al Municipiului Bucureşti este compus din 55 de consilieri locali."
2. Articolul 30 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - (1) Constituirea consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data desfãşurãrii alegerilor. Convocarea consilierilor declaraţi aleşi pentru şedinţa de constituire se face de cãtre prefect. La şedinţa de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul sãu, precum şi primarul, chiar dacã procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizatã.
(2) Şedinţa este legal constituitã dacã participã cel puţin douã treimi din numãrul consilierilor aleşi. În cazul în care nu se poate asigura aceastã majoritate, şedinţa se va organiza, în aceleaşi condiţii, peste 3 zile, la convocarea prefectului. Dacã nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituitã, se va proceda la o nouã convocare de cãtre prefect, peste alte 3 zile, în aceleaşi condiţii.
(3) În situaţia în care consiliul local nu se poate reuni nici la aceastã ultimã convocare, din cauza absenţei, fãrã motive temeinice, a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocãri anterioare, dacã aceştia nu pot fi înlocuiţi de supleanţii înscrişi pe listele de candidaţi respective, organizându-se alegeri pentru completare, în termen de 30 de zile, în condiţiile Legii privind alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale.
(4) Ordinul prefectului prin care se declarã vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat poate fi atacat de cei în cauzã la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la comunicare. Hotãrârea instanţei este definitivã şi irevocabilã.
(5) Absenţa consilierilor de la şedinţa de constituire este consideratã motivatã dacã se face dovada cã aceasta a intervenit din cauza unei boli care a necesitat spitalizarea sau a fãcut imposibilã prezenţa acestora, a unei deplasãri în strãinãtate în interes de serviciu sau a unor evenimente de forţã majorã."
3. Articolul 31 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Lucrãrile şedinţei de constituire sunt conduse de cel mai în vârstã consilier, asistat de 2 consilieri dintre cei mai tineri.
(2) Pentru validarea mandatelor, consiliile locale aleg prin vot deschis, dintre membrii lor, pe întreaga duratã a mandatului, o comisie de validare alcãtuitã din 3-5 consilieri.
(3) Comisia de validare examineazã legalitatea alegerii fiecãrui consilier şi propune consiliului local validarea sau invalidarea mandatelor.
(4) Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier numai în cazul în care se constatã încãlcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacã alegerea consilierului s-a fãcut prin fraudã electoralã, constatatã în condiţiile Legii privind alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale.
(5) Validarea sau invalidarea mandatelor se face, în ordine alfabeticã, cu votul deschis al majoritãţii consilierilor prezenţi la şedinţã. Persoana al cãrei mandat este supus validãrii sau invalidãrii nu participã la vot."
4. Dupã articolul 31 se introduce un nou articol, articolul 31^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 31^1. - (1) Hotãrârea de validare sau invalidare a mandatelor poate fi atacatã de cei interesaţi la instanţa de contencios administrativ în termen de 5 zile de la adoptare sau, în cazul celor absenţi de la şedinţã, de la comunicare.
(2) Instanţa de contencios administrativ se pronunţã în cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilã nu se mai efectueazã, iar hotãrârea primei instanţe este definitivã şi irevocabilã."
5. Articolul 58 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Validarea alegerii primarului se face în termen de 20 de zile de la data desfãşurãrii alegerilor, în camera de consiliu a judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã comuna sau oraşul, de cãtre un judecãtor desemnat de preşedintele judecãtoriei.
(2) Invalidarea alegerii primarului se poate proununţa în cazurile prevãzute la art. 31 alin. (4)."
6. Articolul 90 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 90. - La constituirea consiliului judeţean se aplicã în mod corespunzãtor dispoziţiile art. 30-35."
ART. IV
La efectuarea operaţiunilor tehnice necesare centralizãrii rezultatelor alegerii autoritãţilor administraţiei publice locale se va utiliza un sistem informatic pus la dispoziţie de Autoritatea Electoralã Permanentã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. Sistemul va avea la bazã soluţia informaticã aflatã în proprietatea Institutului Naţional de Statisticã şi folositã la alegerile locale din anul 2004. Institutul Naţional de Statisticã va opera actualizarea acestuia în conformitate cu modificãrile legislative aduse de prezenta ordonanţã de urgenţã. Dupã actualizare, sistemul informatic se va transfera, cu titlu gratuit, de la Institutul Naţional de Statisticã la Autoritatea Electoralã Permanentã, pe bazã de protocol de predare-preluare, încheiat cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfãşurãrii alegerilor locale.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul internelor
şi reformei administrative
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

p. Preşedintele
Autoritãţii Electorale Permanente,
Marian Muhuleţ

Secretarul general al Guvernului,
Ilie Gavril Bolojan

Departamentul
pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 27 februarie 2008.
Nr. 20.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016