Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 2 din 4 ianuarie 2001  pentru stabilirea unor masuri privind infiintarea, organizarea/reorganizarea sau functionarea, dupa caz, a unor ministere, organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutii publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 2 din 4 ianuarie 2001 pentru stabilirea unor masuri privind infiintarea, organizarea/reorganizarea sau functionarea, dupa caz, a unor ministere, organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutii publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 9 ianuarie 2001


În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgeta.

ART. 1
În subordinea Ministerului Afacerilor Externe funcţioneazã Agenţia Nationala de Control al Exporturilor Strategice şi al Interzicerii Armelor Chimice ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, condus de un preşedinte cu rang de secretar de stat numit prin decizie a primului-ministru.
ART. 2
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Integrãrii Europene ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã.
(2) Sub autoritatea Guvernului şi în coordonarea Ministerului Integrãrii Europene funcţioneazã Institutul European din România ca instituţie publica cu personalitate juridicã.
ART. 3
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, prin reorganizarea Consiliului de Coordonare Economico-Financiarã din structura aparatului de lucru al Guvernului, a Direcţiei Generale de Prognoza din subordinea Ministerului Finanţelor şi a Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala, care se desfiinţeazã.
(2) Ministrul dezvoltãrii şi prognozei asigura directa coordonare a activitãţii Institutului Naţional de Statistica şi Studii Economice, care funcţioneazã ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului.
ART. 4
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Finanţelor Publice ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã.
(2) În subordinea Ministerului Finanţelor Publice funcţioneazã Oficiul Concurentei ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul concurentei, cu personalitate juridicã, condus de şeful oficiului, a cãrui funcţie este asimilatã celei de secretar de stat, ajutat de un adjunct a cãrui funcţie este asimilatã celei de subsecretar de stat.
ART. 5
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Industriei şi Resurselor ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã.
(2) Ministrul industriei şi resurselor asigura directa coordonare a activitãţii:
a) Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale care funcţioneazã ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului, condusã de un preşedinte, a cãrui funcţie este asimilatã celei de secretar de stat, ajutat de un vicepreşedinte, a cãrui funcţie este asimilatã celei de subsecretar de stat, numiţi prin decizie a primului-ministru;
b) Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci care funcţioneazã ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului, condus de un director general numit prin decizie a primului-ministru.
ART. 6
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, iar Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului se desfiinţeazã.
(2) În subordinea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului funcţioneazã Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul nuclear, cu personalitate juridicã, condusã de un preşedinte numit de primul-ministru.
(3) Organizarea şi funcţionarea Comsiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare se stabilesc prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.
ART. 7
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, iar Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei se desfiinţeazã.
(2) Inspectoratele silvice teritoriale pentru controlul aplicãrii regimului silvic trec în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi se reorganizeazã ca inspectorate teritoriale de regim silvic şi cinegetic, instituţii publice cu personalitate juridicã.
(3) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor îndeplineşte atribuţiile prevãzute de lege pentru ministerul de resort fata de Regia Nationala a Pãdurilor.
ART. 8
Se înfiinţeazã Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, iar Ministerul Transporturilor şi Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului se desfiinţeazã.
ART. 9
Se înfiinţeazã Ministerul Turismului ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, iar Autoritatea Nationala pentru Turism, Oficiul de Autorizare şi Control în Turism şi Oficiul de Promovare a Turismului se desfiinţeazã.
ART. 10
Se înfiinţeazã Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperatie ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã.
ART. 11
Se înfiinţeazã Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, prin reorganizarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Agenţiei Naţionale pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare, care se desfiinţeazã.
ART. 12
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Culturii şi Cultelor ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, prin reorganizarea Ministerului Culturii şi a Secretariatului de Stat pentru Culte, care se desfiinţeazã.
(2) În subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor se reorganizeazã Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor ca instituţie publica cu personalitate juridicã, condus de un director general. Directorul general, precum şi cei 20 de arbitri prevãzuţi la <>art. 137 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile ulterioare, sunt numiţi prin ordin al ministrului culturii şi cultelor.
(3) Se înfiinţeazã Centrul Naţional al Cinematografiei ca instituţie publica cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, prin reorganizarea Oficiului Naţional al Cinematografiei care se desfiinţeazã. Centrul Naţional al Cinematografiei este condus de un preşedinte şi de un vicepreşedinte, numiţi prin decizie a primuluiministru.
(4) În subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor se înfiinţeazã Laboratorul Naţional de Cercetare în Domeniul Conservãrii şi Restaurarii Patrimoniului Naţional Cultural Mobil ca instituţie publica cu personalitate juridicã.
ART. 13
(1) Se înfiinţeazã Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, prin reorganizarea Ministerului Sãnãtãţii.
(2) În subordinea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei se reorganizeazã Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, condus de un secretar de stat care funcţioneazã în structura Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 14
Se înfiinţeazã Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, iar Agenţia Nationala pentru Comunicaţii şi Informatica se desfiinţeazã.
ART. 15
Se înfiinţeazã Ministerul Informaţiilor Publice ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, iar Departamentul pentru Relaţiile cu Romanii de Peste Hotare, Departamentul pentru Comunicare şi Departamentul pentru Protecţia Minoritãţilor Naţionale din cadrul aparatului de lucru al Guvernului se desfiinţeazã.
ART. 16
(1) Se înfiinţeazã Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului, prin reorganizarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor care se desfiinţeazã.
(2) Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului asigura directa coordonare a Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 17
Se înfiinţeazã Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, prin reorganizarea Departamentului pentru Relaţiile cu Parlamentul din cadrul Consiliului de Coordonare Economico-Financiarã, care îşi înceteazã activitatea.
ART. 18
Pana la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2001 Ministerul Finanţelor Publice va asigura finanţarea, în condiţiile legii, a organizãrii şi functionarii organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale care se înfiinţeazã, se reorganizeazã ori îşi schimba raporturile de subordonare sau de coordonare, dupã caz, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 19
(1) Ministerele şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale preiau drepturile şi obligaţiile pe care statul le are în calitate de acţionar la unele societãţi comerciale aflate în portofoliul Autoritãţii pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului.
(2) Nominalizarea societãţilor comerciale menţionate la alin. (1) şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale care preiau drepturile şi obligaţiile pe care statul le are în calitate de acţionar la acestea se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 20
Actele normative în care sunt prevãzute ministerele, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiile publice, care se desfiinţeazã, se reorganizeazã ori îşi schimba raporturile de subordonare sau de coordonare, dupã caz, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, se modifica în mod corespunzãtor.
ART. 21
(1) În actele normative în vigoare urmãtoarele denumiri se înlocuiesc în mod corespunzãtor prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta:
a) Consiliul de Coordonare Economicã-Financiarã, Direcţia Generalã de Prognoza şi Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala, cu Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei;
b) Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, cu Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului;
c) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor;
d) Ministerul Transporturilor şi Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, cu Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
e) Autoritatea Nationala pentru Turism, Oficiul de Autorizare şi Control în Turism şi Oficiul de Promovare a Turismului, cu Ministerul Turismului;
f) Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare, cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;
g) Ministerul Culturii şi Secretariatul de Stat pentru Culte, cu Ministerul Culturii şi Cultelor;
h) Ministerul Sãnãtãţii, cu Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
i) Agenţia Nationala pentru Comunicaţii şi Informatica, cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei;
j) Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, cu Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor.
(2) În actele normative în vigoare care reglementeazã regimul silvic şi cinegetic denumirea Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului se înlocuieşte în mod corespunzãtor cu denumirea Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(3) În actele normative în vigoare care reglementeazã stimularea infiintarii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii şi activitatea de comerţ interior denumirile Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala şi Ministerul Industriei şi Comerţului se înlocuiesc în mod corespunzãtor cu denumirea Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperatie.
ART. 22
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 56/1998 privind unele mãsuri pentru restructurarea Guvernului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 515 din 30 decembrie 1998, aprobatã prin <>Legea nr. 157/1999 , precum şi orice dispoziţii contrare.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al
Guvernului,
Petru Şerban Mihailescu

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul,
Acsinte Gaspar

──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016