Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 194 din 27 decembrie 2001  privind modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 194 din 27 decembrie 2001 privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 849 din 29 decembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 29 august 1998, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care se valorifica în condiţiile prezentei ordonanţe, sunt:
a) bunurile mobile, precum şi titlurile de valoare confiscate, devenite proprietate privatã a statului în temeiul legii, al hotãrârilor judecãtoreşti sau al deciziilor organelor împuternicite sa efectueze confiscarea;
b) bunurile mobile, imobile, precum şi titlurile de valoare care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari şi/sau din donaţii;
c) bunurile mobile pãrãsite, ai cãror proprietari sunt neidentificati, predate pe baza de proces-verbal organelor de poliţie, sau bunurile mobile descoperite de organele poliţiei de frontiera în zonele de competenta, care nu au fost reclamate de proprietari timp de un an de la data predãrii de cãtre destinatari şi a cãror valorificare nu este reglementatã prin alte acte normative specifice. În aceeaşi categorie intra şi bunurile ai cãror proprietari sunt cunoscuţi, însã exista indicii temeinice din care rezulta intenţia proprietarilor de a renunţa la exercitarea dreptului de proprietate asupra acestora;
d) sumele consemnate, potrivit legii, în orice scop, pe numele persoanelor fizice sau juridice, la dispoziţia organelor judiciare, pentru care s-a dispus restituirea şi nu s-a cerut ridicarea lor de cãtre cei care le-au depus ori de cãtre aceia care erau îndreptãţiţi sa le ridice în termenul de prescripţie prevãzut de legislaţia în vigoare."
2. La articolul 1, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Organele care au dispus consemnarea sumelor prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. d) sunt obligate sa le declare la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti în termen de 30 de zile de la împlinirea termenului legal de prescripţie."
3. La articolul 1, dupã alineatul (4) se introduc alineatele (5) şi (6) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) bunurile care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare.
(6) Bunurile prevãzute la alin. (5) vor fi distruse de cãtre deţinãtor, pe cheltuiala acestuia, a persoanelor fizice sau juridice de la care au fost confiscate."
4. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Bunurile confiscate care constituie corp delict sau mijloace de proba în procedura judiciarã trec în proprietatea privatã a statului în temeiul unei ordonanţe emise de procuror sau al unei hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive, prin care se dispune valorificarea acestora.
(2) În cazul bunurilor ridicate cu ocazia constatãrii şi sanctionarii contravenţiilor pe baza de proces-verbal, titlul de proprietate îl constituie însuşi procesul-verbal de contravenţie, în cazul în care acesta nu a fost contestat în termenul legal sau dacã a fost contestat, contestaţia a fost respinsã printr-o hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva."
5. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) urmãtoarele categorii de bunuri:
a) medicamentele şi aparatura medicalã, substantele toxice, materialele radioactive, bunurile culturale din patrimoniu, obiectele, veşmintele şi cãrţile de cult, timbrele filatelice, hârtiile de valoare, materialele lemnoase, metalele şi pietrele preţioase sau semipretioase, precum şi bijuteriile din aceste materiale, documentele istorice, materialele de arhiva, care se pun de îndatã la dispoziţie organelor de specialitate ale statului care au competenta de a gestiona astfel de bunuri, conform prevederilor legale;
b) mijloacele de plata în valuta liber convertibilã/neconvertibila, care se depun la Banca Nationala a României, şi mijloacele de plata în lei care se depun la trezoreriile statului ori la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz, în contul bugetului de stat;
c) armele de foc, munitiile, materiile explozive şi diferitele bunuri cu specific militar, care se predau imediat, cu titlu gratuit, inspectoratelor de poliţie sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti ori, dupã caz, Ministerului Apãrãrii Naţionale."
6. Alineatul (4) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Sumele obţinute ca urmare a valorificãrii bunurilor prevãzute la alin. (2) vor fi virate la bugetul de stat dupã deducerea cheltuielilor efectuate conform prevederilor legale în vigoare."
7. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Bunurile prevãzute la art. 1, care au trecut în proprietatea privatã a statului, se valorifica de cãtre Ministerul Finanţelor Publice prin organele sale teritoriale - direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti -, denumite în continuare organe de valorificare.
(2) Valorificarea bunurilor prevãzute la alin. (1) se poate face şi de cãtre administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei generale a finanţelor publice a municipiului Bucureşti, denumite în continuare organe de valorificare.
(3) Sunt considerate organe de valorificare şi structurile de specialitate care au atribuţii în acest sens, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru bunurile intrate în proprietatea privatã a statului, care nu se gãsesc pe teritoriul României. Valorificarea acestor bunuri se va face conform metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului afacerilor externe."
8. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) bunurile de consum alimentar cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele şi pasarile vii, care se predau imediat persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate pentru comercializarea acestor bunuri cãtre populaţie. Valorificarea acestor bunuri se face numai dupã obţinerea avizului de calitate, potrivit legii, în situaţia în care pe ambalaj nu este inscripţionat termenul de valabilitate, la preţuri cu ridicatã practicate în zona, fãrã efectuarea procedurilor de evaluare. În acest caz procesele-verbale de predare-primire se predau în termen de 48 de ore organelor de valorificare."
9. Alineatul (5) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul în care prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva se dispune restituirea bunurilor prevãzute la alin. (3) şi (4), sumele obţinute din valorificarea acestora se achitã persoanei de la care au fost preluate bunurile respective, la nivelul actualizat al preţurilor, de la bugetul de stat sau de la bugetul local, dupã caz."
10. Alineatul (2^1) al articolului 7 se abroga.
11. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) În vederea valorificãrii bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului se va face evaluarea acestora de cãtre o comisie de evaluare, stabilitã prin decizie a directorului general al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, care va avea urmãtoarea componenta:
a) directorul general adjunct al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti - şeful comisiei;
b) şeful serviciului (biroului) pentru valorificarea bunurilor devenite proprietate de stat;
c) şeful serviciului control investigari, valorificare acţiuni ori o persoana desemnatã de acesta din cadrul inspectoratului de concurenta judeţean sau al municipiului Bucureşti;
d) un reprezentant din partea oficiului pentru protecţia consumatorilor judeţean sau al municipiului Bucureşti;
e) reprezentantul instituţiei publice care deţine bunurile respective.
(2) Membrii comisiei de evaluare, precum şi membrii comisiei de distrugere vor primi o indemnizaţie fixa lunarã, stabilitã prin ordin al ministrului finanţelor publice, care se acoperã din veniturile încasate din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului.
(3) În cazul bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, care se valorifica de cãtre administraţiile financiare de sector, comisia de evaluare şi comisia de distrugere se constituie în baza deciziei directorului general al Direcţiei generale a finanţelor publice a municipiului Bucureşti."
12. Alineatul (2^1) al articolului 11 se abroga.
13. La articolul 13, litera b) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"b) creselor, gradinitelor, cãminelor de copii, de bãtrâni, cantinelor pentru saraci, azilurilor, spitalelor, şcolilor, instituţiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, precum şi persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma calamitãţilor naturale, la propunerea direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã consultarea autoritãţilor administraţiei publice locale ori a serviciilor publice descentralizate ale ministerelor de la nivelul unitãţilor administrativ-teritoriale, dupã caz;"
14. La articolul 13, litera d) a alineatului (1) va avea urmãtorul cuprins:
"d) ministerelor, autoritãţilor publice centrale şi locale - echipamente de comunicaţie, tehnica de calcul şi birotica, rechizite, bunuri de folosinta îndelungatã, inventar gospodãresc, materiale de întreţinere şi reparaţii, cu respectarea procedurilor de declarare şi evaluare;"
15. La articolul 13, la alineatul (1) dupã litera e) se introduce litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) Ministerului Afacerilor Externe, bunuri mobile şi imobile aflate în strãinãtate, prin hotãrâre a Guvernului."
16. La articolul 13, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Ministerul Finanţelor Publice poate atribui, cu titlu gratuit, persoanelor juridice bunuri intrate în proprietatea privatã a statului, care au fost achiziţionate din import, în baza unui contract de credit garantat de stat, prin hotãrâre a Guvernului."
17. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Veniturile încasate din valorificarea bunurilor prevãzute la art. 1, dupã deducerea cheltuielilor efectuate în vederea valorificãrii acestora, se vãrsa la bugetul de stat.
(2) Bunurile confiscate de cãtre organele autoritãţii administraţiei publice locale se predau direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, iar sumele încasate din valorificarea acestora se fac venit la bugetul local, dupã deducerea cheltuielilor cu valorificarea efectuate conform legislaţiei în vigoare şi a unui comision de 10% din veniturile încasate.
(3) În situaţia în care nivelul veniturilor încasate din valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului nu asigura acoperirea cheltuielilor necesare în vederea valorificãrii acestora, diferenţa va fi acoperitã de la bugetul de stat sau din veniturile datorate bugetului local.
(4) În categoria cheltuielilor efectuate în vederea valorificãrii bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, în condiţiile prezentei ordonanţe, se cuprind cheltuielile efectuate de la preluarea acestora şi pana la valorificare, atribuirea cu titlu gratuit sau distrugere."
ART. 2
(1) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aflate în cadrul direcţiilor vamale interjudetene, se vor transfera cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, cu excepţia bunurilor care se gãsesc în diferite stadii de valorificare.
(2) La aceeaşi data personalul cu atribuţii de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, din cadrul direcţiilor regionale vamale interjudetene, se transfera în interesul serviciului la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(3) Spaţiile de depozitare şi de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se transfera din administrarea direcţiilor regionale vamale interjudetene în administrarea direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz.
ART. 3
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga:
- <>art. 13^1 din Ordonanta Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 374 din 23 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. II, III şi IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 47/2000 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1995 privind instituirea sistemului de marcare pentru tigarete, produse din tutun şi bãuturi alcoolice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 11 mai 2000.
ART. 4
Cantitãţile de produse din tutun, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pe care organele care au procedat la confiscare le-au predat în custodie agenţilor economici producãtori interni de tigarete, în vederea distrugerii, şi existente în stoc, se vor distruge în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta. Distrugerea se va efectua în prezenta unei comisii de distrugere din care vor face parte un reprezentant al organelor de poliţie şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice. Cheltuielile aferente distrugerii vor fi suportate de fiecare agent economic, care va proceda la distrugerea bunurilor confiscate.
ART. 5
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul de Interne vor supune spre aprobare Guvernului modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
<>Ordonanta Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 29 august 1998, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenta.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

p. Ministru de interne,
Toma Zaharia,
secretar de stat

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016