Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 193 din 9 decembrie 1999  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 51/1998 privind unele masuri premergatoare privatizarii bancilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 193 din 9 decembrie 1999 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 51/1998 privind unele masuri premergatoare privatizarii bancilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 604 din 10 decembrie 1999


În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 privind unele mãsuri premergãtoare privatizãrii bãncilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 15 decembrie 1998, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/1999 şi prin <>Ordonanta Guvernului nr. 54/1999 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 4 se introduc articolele 4^1 şi 4^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1 . - (1) Supravegherea şi îndrumarea activitãţii agenţiei sunt asigurate de un consiliu de supraveghere şi îndrumare, format din 5 membri, cu urmãtoarea componenta:
a) un preşedinte, care este reprezentant al Ministerului Finanţelor;
b) 4 membri, câte un reprezentant al Bãncii Naţionale a României, Ministerului Justiţiei, Departamentului de Control al Guvernului şi Agenţiei Romane de Dezvoltare.
(2) Membrii Consiliului de supraveghere şi îndrumare sunt numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea conducãtorilor instituţiilor prevãzute la alin. (1).
(3) Pot fi membri ai Consiliului de supraveghere şi îndrumare numai persoanele care au studii superioare economice sau juridice şi experienta în domeniul financiarbancar, juridic, managementul riscului, restructurarea creditelor sau recuperarea datoriilor.
(4) Membrii Consiliului de supraveghere şi îndrumare nu pot fi parlamentari şi le este interzis sa reprezinte, direct sau indirect, vreun interes financiar, comercial sau de alta natura care i-ar pune într-o poziţie în care interesul lor personal ar intra în conflict cu obligaţiile şi cu îndatoririle lor fata de agenţie.
(5) Revocarea din funcţie a oricãrui membru al Consiliului de supraveghere şi îndrumare se face de cãtre primul ministru, caz în care conducãtorul instituţiei al carei reprezentant a fost revocat va face o noua propunere, în termen de 10 zile.
Art. 4^2 . - (1) Consiliul de supraveghere şi îndrumare are urmãtoarele atribuţii:
a) aproba politica şi strategia în domeniul valorificãrii activelor bancare aflate în portofoliul agenţiei;
b) aproba direcţiile principale în conducerea operaţiunilor şi rãspunderile ce revin personalului agenţiei;
c) supravegheazã şi indruma activitatea de aducere la îndeplinire a strategiilor şi direcţiilor de acţiune aprobate;
d) avizeazã şi propune Guvernului aprobarea sau modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al agenţiei;
e) aproba structura organizatoricã a agenţiei;
f) aproba raportul anual de activitate al agenţiei;
g) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege.
(2) Consiliul de supraveghere şi îndrumare se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, hotãrând cu majoritatea voturilor membrilor sãi.
(3) La şedinţele Consiliului de supraveghere şi îndrumare participa fãrã drept de vot secretarul de stat al agenţiei."
2. Articolul 5^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1 . - Secretarul de stat al agenţiei are urmãtoarele atribuţii:
a) reprezintã agenţia în raporturile cu Guvernul, cu ministerele, cu organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu autoritãţile administraţiei publice locale, cu alte instituţii, cu persoanele juridice şi fizice, romane şi strãine, precum şi în fata instanţelor judecãtoreşti şi arbitrale;
b) elaboreazã şi propune spre aprobare Consiliului de supraveghere şi îndrumare politica şi strategia în domeniul valorificãrii activelor bancare aflate în portofoliul agenţiei;
c) supune spre aprobare Consiliului de supraveghere şi îndrumare direcţiile principale de acţiune ale agenţiei şi instituirea raspunderilor ce revin personalului acesteia;
d) asigura elaborarea proiectului de buget de venituri şi cheltuieli al agenţiei, pe care îl remite spre avizare Consiliului de supraveghere şi îndrumare;
e) dispune mãsuri operative pentru executarea dispoziţiilor legale privind agenţia, precum şi pentru îndeplinirea politicii şi strategiei în domeniul valorificãrii activelor bancare din portofoliul agenţiei;
f) aproba statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale agenţiei;
g) numeşte şi elibereazã din funcţie, în condiţiile legii, personalul agenţiei;
h) prezintã primului-ministru, pana la data de 30 iunie a anului urmãtor, raportul anual de activitate al agenţiei, aprobat de Consiliul de supraveghere şi îndrumare;
h) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege."
3. Articolul 5^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^2 . - (1) Finanţarea agenţiei este asigurata, în primul an calendaristic de activitate, parţial, prin alocaţii de la bugetul de stat şi, în completare, din sursele prevãzute la alin. (2).
(2) În urmãtorii ani de activitate ai agenţiei finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi operare se asigura din urmãtoarele surse şi se gestioneazã în regim extrabugetar:
a) credite pe termen scurt, mediu sau lung, cu garanţia statului, contractate de agenţie pe piata interna sau externa;
b) comisioane aferente serviciilor de consultanţa prestate de agenţie, pe baza de contract;
c) sume rezultate din valorificarea activelor bancare preluate de agenţie;
d) alte surse.
(3) Agenţia aplica dispoziţiile legale în materie cu privire la controlul intern, auditul intern şi controlul financiar preventiv la instituţiile publice.
(4) Agenţia poate, potrivit legii, sa beneficieze de audit extern."
4. Dupã alineatul (1) al articolului 6 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Membrii Consiliului de supraveghere şi îndrumare primesc o indemnizaţie lunarã în cuantum de 20% din salariul secretarului de stat al agenţiei."
5. Litera b) a alineatului (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"b) valorifica activele bancare la valoarea de piata a acestora, rezultatã din raportul dintre cerere şi oferta, prin:
- iniţierea şi/sau finalizarea procedurilor de executare silitã;
- vânzarea creanţelor prin licitaţii publice sau prin alte proceduri prevãzute de lege;
- negocierea creanţelor şi eşalonarea scadentelor;
- reesalonarea scadentelor, cu actualizarea, dupã caz, a valorii garanţiilor;
- conversia creanţelor în acţiuni sau în pãrţi sociale;
- operaţiuni specifice pieţei de capital ori alte mecanisme reglementate legal;
- alte mãsuri de natura sa faciliteze valorificarea optima a creanţelor."
6. Articolul 8^1 se abroga.
7. Dupã alineatul (1) al articolului 10 se introduc alineatele (2) şi (3) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Periodic, agenţia va realiza auditul operaţiunilor şi al poziţiei financiare, precum şi estimarea independenta a valorii nete şi a valorii realizabile a fiecãrui activ bancar aflat în portofoliul sau.
(3) În vederea îndeplinirii sarcinilor prevãzute la alin. (2), agenţia va încheia, în condiţiile legii, contracte cu firme de audit sau de evaluare cu recunoaştere internationala."
8. Dupã alineatul (4) al articolului 13 se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Alegerea metodei de valorificare a activelor bancare, selectarea activelor bancare care se valorifica sub valoarea neta, precum şi a firmelor de specialitate prevãzute la art. 13 sau a oricãrui alt cumpãrãtor al unei/unor creanţe neperformante, precum şi clauzele din actele juridice încheiate de agenţie pentru valorificarea activelor bancare, incluzând, între altele, clauzele privind sumele şi termenele la care se valorifica activele bancare, nu sunt supuse controlului Curţii de Conturi. Curtea de Conturi controleazã numai încasarea şi folosirea, potrivit destinaţiilor prevãzute de lege, a veniturilor realizate de agenţie."
9. Alineatul (3) al articolului 19^1 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Salariaţii agenţiei, membrii Consiliului de supraveghere şi îndrumare şi membrii Comitetului de coordonare a restructurãrii au obligaţia de a pãstra secretul profesional, fiind interzisã folosirea sau dezvaluirea, în timpul activitãţii în cadrul agenţiei şi apoi pe o perioada de 5 ani de la încetarea acesteia, de date sau fapte care, devenite publice, ar dãuna intereselor agenţiei sau ale bãncilor cãrora li se aplica dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta."
10. Litera e) a alineatului (1) al articolului 19^2 va avea urmãtorul cuprins:
"e) membrii Consiliului de supraveghere şi îndrumare, membrii Comitetului de coordonare a restructurãrii şi salariaţii agenţiei."
11. Dupã articolul 22 se introduce articolul 23 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - În cazul debitorilor societãţi comerciale la care statul sau autoritãţile administraţiei publice locale sunt acţionari, care au evidentiate în conturile din bilanţ creanţe neperformante şi creanţe bugetare restante, se pot aplica şi metodele de stingere a creanţelor bugetare restante, prevãzute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 15/1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. 2
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Guvernul, la propunerea agenţiei, va aproba modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 387/1999 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Valorificare a Activelor Bancare.
ART. 3
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/1998 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/1999 , prin <>Ordonanta Guvernului nr. 54/1999 şi prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
--------------

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016