Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 192 din 25 noiembrie 2008  privind aprobarea unor masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului locurilor de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 192 din 25 noiembrie 2008 privind aprobarea unor masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului locurilor de munca

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 815 din 4 decembrie 2008
Având în vedere necesitatea realizãrii în cât mai bune condiţii a veniturilor bugetare, prin accelerarea încasãrilor, necesitatea fluidizãrii activitãţilor economico-financiare a operatorilor economici, care, deşi sunt viabili din punct de vedere economic, întâmpinã dificultãţi în achitarea obligaţiilor fiscale din lipsã de lichiditãţi ca urmare a crizei economice internaţionale, necesitatea luãrii unor mãsuri de ordin legislativ în vederea creşterii numãrului locurilor de muncã, necesitatea corelãrii unor prevederi legale în materia cesiunii creanţelor fiscale, precum şi faptul cã este posibil ca pânã la finele anului 2008 sã nu fie aprobatã de cãtre Parlament Legea bugetului asigurãrilor sociale pentru anul 2009,
întrucât aceste împrejurãri vizeazã interesul public şi constituie elementele unei situaţii extraordinare ce nu suferã amânare, se impune adoptarea de mãsuri imediate pentru relaxare fiscalã în vederea creşterii economice şi a numãrului locurilor de muncã.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 513 din 31 iulie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 114, dupã alineatul (7) se introduc nouã noi alineate, alineatele (8)-(16), cu urmãtorul cuprins:
"(8) Pentru plata cu cel puţin 10 zile înainte de termenul de platã stabilit conform art. 111 a tuturor obligaţiilor fiscale datorate bugetelor administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, contribuabilii beneficiazã de o bonificaţie de 5% din valoarea obligaţiilor datorate.
(9) Bonificaţia prevãzutã la alin. (8) nu se aplicã în urmãtoarele cazuri:
a) pentru obligaţiile fiscale reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursã;
b) pentru obligaţiile fiscale reprezentând accize;
c) contribuabililor care au obligaţii fiscale restante şi pentru care nu a fost suspendatã executarea actului prin care s-au stabilit obligaţiile fiscale, în condiţiile legii;
d) contribuabililor care nu depun declaraţiile fiscale la termenele stabilite de lege.
(10) Bonificaţiile prevãzute la alin. (8) se calculeazã lunar de contribuabil, iar plata anticipatã va fi diminuatã cu valoarea bonificaţiei. Veniturile astfel constituite se utilizeazã ca surse proprii de finanţare.
(11) În cazul în care, ca urmare a inspecţiei fiscale, se constatã diferenţe ale obligaţiilor de platã ca urmare a declarãrii unor sume mai mici decât cele datorate, organul de control va obliga contribuabilul la plata diferenţelor, a bonificaţiei de 5% acordate în condiţiile alin. (8), precum şi a majorãrilor de întârziere aferente.
(12) În cazul în care, ulterior declarãrii obligaţiilor de platã, contribuabilul corecteazã din proprie iniţiativã obligaţia de platã, în sensul majorãrii acesteia, este obligat la plata diferenţelor, a bonificaţiei de 5% acordate în condiţiile alin. (8), precum şi a majorãrilor de întârziere aferente.
(13) Declaraţiile de impozite, taxe şi contribuţii cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursã pot fi corectate de cãtre contribuabili pânã la data depunerii situaţiei financiare anuale pentru anul de raportare sau pânã la data de 30 iunie a anului urmãtor celui de raportare, în cazul entitãţilor care nu au obligaţia depunerii situaţiei financiare anuale.
(14) Declaraţiile de venit pot fi corectate de cãtre contribuabili pânã la data comunicãrii deciziei de impunere anualã emise pentru anul de raportare.
(15) Declaraţiile anuale privind impozitul pe profit şi declaraţiile anuale informative pot fi corectate de cãtre contribuabili pânã la data de 30 iunie a anului urmãtor celui în care existã obligaţia depunerii acestor declaraţii, cu excepţiile prevãzute de reglementãrile legale în vigoare.
(16) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (8)-(15) se aprobã prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã."
2. La articolul 175^1, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã poate cesiona creanţele pe care le administreazã, astfel cum acestea sunt individualizate prin titluri executorii şi confirmate prin certificate de atestare fiscalã.
................................................................
(3) Cesionarul creanţei fiscale preia ca urmare a cesiunii de creanţã toate drepturile cedentului, inclusiv garanţiile acestuia. Contractul de cesiune de creanţe încheiat în aplicarea prezentului articol constituie titlu executoriu, fãrã a fi necesarã transmiterea titlurilor de creanţã şi a titlurilor executorii."
3. La articolul 219 alineatul (1), dupã litera b^1) se introduc douã noi litere, literele b^2) şi b^3), cu urmãtorul cuprins:
"b^2) corectarea declaraţiilor fiscale depuse la 3 termene de declarare din cadrul unui an fiscal sau consecutive, în sensul majorãrii obligaţiilor de platã datorate;
b^3) declararea, din eroare, de sume de platã, reprezentând obligaţii fiscale la bugetele administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, mai mici decât cele datorate şi care astfel ar intra sub incidenţa prevederilor art. 114 alin. (8) privind acordarea bonificaţiei;".
4. La articolul 219 alineatul (2), dupã litera d) se introduc douã noi litere, literele d^1) şi d^2), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) cu amendã între 4% şi 5% din sumele reprezentând diferenţe declarate în plus, în cazul sãvârşirii faptelor prevãzute la alin. (1) lit. b^2);
d^2) cu amendã între 4% şi 5% din sumele reprezentând diferenţele constatate ca urmare a efectuãrii inspecţiei fiscale, în cazul sãvârşirii faptelor prevãzute la alin. (1) lit. b^3);".
ART. II
(1) Prin derogare de la prevederile <>art. 18 alin. (3) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cotele de contribuţii aferente lunii decembrie 2008 prevãzute la art. 16-18 din <>Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2008 nr. 387/2007 , cu modificãrile ulterioare, se aplicã pânã la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2009.
(2) Începând cu data de 1 decembrie 2009, cotele de contribuţie de asigurãri sociale se stabilesc dupã cum urmeazã:
a) pentru condiţii normale de muncã - 27,5%;
b) pentru condiţii deosebite de muncã - 31%;
c) pentru condiţii speciale de muncã - 37%.
ART. III
<>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 84^2 se introduce un nou articol, articolul 84^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 84^3. - (1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou-create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).
(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat."
2. Articolul 85^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 85^1. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea mãsurilor de stimulare prevãzute la art. 80, 84^3 şi 85 din lege pot beneficia pentru persoanele respective, opţional, numai de una dintre mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80, 84^3 sau 85.
(2) Angajatorii care beneficiazã de subvenţionarea locurilor de muncã în condiţiile art. 80, 84^3 sau art. 85 alin. (1) şi (2) şi care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncã, din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2), anterior termenelor prevãzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouã subvenţie din bugetul asigurãrilor pentru şomaj pe o perioadã de 2 ani de la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu."
ART. IV
Prin derogare de la prevederile <>art. 80 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea punctului de pensie, stabilitã potrivit prevederilor <>art. 80 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru anul 2009 este de 763,7 lei şi se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2009.
ART. V
<>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, 372 din 28 aprilie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 259, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevãzute de <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se datoreazã şi se calculeazã începând cu data de 1 ianuarie 2010."
2. La articolul 260 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) de cãtre bugetul de stat, pentru persoanele prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. a), c), d), f) şi i), iar pentru persoanele prevãzute la art. 213 alin. (2) lit. h), începând cu 1 ianuarie 2010;".
ART. VI
Prevederile art. I pct. 1 şi cele ale art. III se aplicã începând cu data de 1 ianuarie 2009.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Eugen Teodorovici,
secretar de stat

Ministrul muncii, familiei
şi egalitãţii de şanse,
Mariana Câmpeanu

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 25 noiembrie 2008.
Nr. 192.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016