Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 189 din 21 decembrie 2005  pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 189 din 21 decembrie 2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.179 din 28 decembrie 2005
Având în vedere angajamentele asumate de România în procesul de integrare în Uniunea Europeanã, în cadrul capitolului 3 "Libera circulaţie a serviciilor", referitoare la modificarea şi completarea unor prevederi din cadrul legislaţiei privind asigurãrile, în concordanţã cu directivele europene din acest domeniu,
ţinând seama de prevederile Raportului comprehensiv de monitorizare 2005 pentru România, prin care sunt semnalate unele probleme legate de gradul scãzut de asigurare pentru rãspundere civilã pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie (RCA) a autovehiculelor înmatriculate, respectiv 75%, precum şi necesitatea îmbunãtãţirii de urgenţã a stãrii tehnice a parcului de vehicule rutiere,
înţelegând cã amânarea adoptãrii reglementãrilor convenite cu Uniunea Europeanã pune în pericol semnarea de cãtre România a Acordului multilateral de garantare (MGA),
întrucât timpul rãmas pânã la elaborarea urmãtorului raport de monitorizare este insuficient pentru recurgerea la calea procedurii legislative parlamentare ordinare sau extraordinare,
în considerarea situaţiei extraordinare create prin insuficienta reglementare a problematicii asigurãrii vehiculelor supuse înmatriculãrii,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. 1
(1) Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor constituie şi administreazã baza de date naţionalã integratã a vehiculelor rutiere înmatriculate, care se actualizeazã pe baza datelor furnizate în sistem informatizat de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Registrul Auto Român şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu datele specifice acestora, referitoare la vehiculele asigurate pentru rãspundere civilã pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, vehiculele care au efectuatã inspecţia tehnicã periodicã, respectiv la radierea persoanelor juridice.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Registrul Auto Român şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului au obligaţia de a transmite Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor datele prevãzute la alin. (1) în maximum 20 de zile de la încheierea asigurãrii sau, dupã caz, de la efectuarea inspecţiei tehnice periodice respective. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.
(3) În vederea realizãrii obligaţiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi ale Registrului Auto Român, prevãzute la alin. (2), societãţile de asigurãri şi societãţile autorizate sã efectueze inspecţii tehnice periodice ale vehiculelor sunt obligate sã comunice acestor instituţii datele prevãzute la alin. (1), în termen de 5 zile de la încheierea asigurãrii, respectiv a efectuãrii inspecţiei tehnice a vehiculului, precum şi listele cu vehiculele pentru care aceste condiţii au fost îndeplinite anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi nu au expirat pânã la data respectivã.
(4) Modalitãţile concrete de interconectare între bazele de date proprii ale instituţiilor prevãzute la alin. (1) se stabilesc pe bazã de protocoale încheiate între acestea în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, iar informaţiile se transmit cu titlu gratuit.
(5) Condiţiile şi modalitãţile de comunicare a datelor prevãzute la alin. (1), precum şi termenele şi forma în care trebuie transmise aceste date se stabilesc prin norme emise de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, respectiv de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
ART. 2
(1) Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor efectueazã periodic, dar cel mult trimestrial, compararea parcului de vehicule înmatriculate cu cel pentru care au fost îndeplinite obligaţiile referitoare la încheierea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie auto, denumitã în continuare asigurare, respectiv la efectuarea inspecţiei tehnice periodice, denumitã în continuare inspecţie tehnicã, precum şi cu cel de vehicule aparţinând persoanelor juridice, pe baza datelor primite în condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (2).
(2) Prima comparare prevãzutã la alin. (1) se efectueazã cel mai târziu la data de 1 februarie 2006. Pe baza datelor rezultate cu aceastã ocazie, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor trimite de îndatã informãri tuturor persoanelor ale cãror vehicule înmatriculate nu sunt asigurate sau nu au efectuatã inspecţia tehnicã, cu privire la consecinţele juridice ale neîndeplinirii, pânã la data de 31 martie 2006, a obligaţiilor legale corespunzãtoare.
(3) Informãrile prevãzute la alin. (2) se transmit la adresele de domiciliu şi, dupã caz, de reşedinţã ori la sediile proprietarilor de vehicule înmatriculate.
ART. 3
(1) Începând cu data de 1 aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 90 de zile de la data expirãrii inspecţiei tehnice sau a asigurãrii, se suspendã de drept înmatricularea vehiculelor rutiere aflate în aceastã situaţie. Suspendarea se aduce la cunoştinţã proprietarului vehiculului de îndatã, în scris, de cãtre Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau, dupã caz, de cãtre serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat înmatricularea.
(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplicã şi vehiculelor înmatriculate ale cãror inspecţii tehnice sau asigurãri au expirat înainte de data de 1 aprilie 2006.
(3) În cazul autovehiculelor pentru care, la data de 1 aprilie 2006, inspecţia tehnicã sau asigurarea a expirat de o perioadã mai mare de 90 de zile, înmatricularea se suspendã începând cu aceastã datã.
(4) Beneficiazã de neaplicarea suspendãrii în condiţiile prevãzute la alin. (2) sau, dupã caz, alin. (3) persoanele care au primit informãrile prevãzute la art. 2 alin. (2) şi care pânã la data de 31 martie 2006 prezintã la Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor dovada încheierii, în condiţiile legii, a asigurãrii sau/şi, dupã caz, a efectuãrii inspecţiei tehnice.
ART. 4
(1) Suspendarea înmatriculãrii instituitã în condiţiile art. 3 înceteazã la data la care proprietarul vehiculului prezintã la Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor dovada încheierii, în condiţiile legii, a asigurãrii sau/şi, dupã caz, a efectuãrii inspecţiei tehnice.
(2) Suspendarea înmatriculãrii se revocã de drept în cazul în care proprietarul vehiculului face dovada cã, la data instituirii suspendãrii, îndeplinea toate condiţiile prevãzute de lege cu privire la asigurare şi inspecţia tehnicã.
ART. 5
(1) În termen de 30 de zile de la desfiinţarea unei persoane juridice care deţine vehicule înscrise în circulaţie, înmatricularea acestora se suspendã din oficiu, pânã la data reînmatriculãrii sau, dupã caz, a radierii în condiţiile legii.
(2) Vehiculul fãrã stãpân sau abandonat, care a trecut de drept în proprietatea unei unitãţi administrativ-teritoriale în condiţiile <>Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public ori privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, se radiazã de drept din evidenţele Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, pe baza dispoziţiei primarului prin care se constatã schimbarea titularului dreptului de proprietate. Primarii au obligaţia de a comunica dispoziţiile respective la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în termen de 3 zile de la emiterea acestora.
ART. 6
În cazul vehiculelor ale cãror certificate de înmatriculare, eliberate în conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea <>Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector, nu au fost preschimbate pânã la data de 31 octombrie 2001, înmatricularea se suspendã din oficiu, dacã proprietarul nu solicitã preschimbarea certificatului în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. 7
(1) Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a cãror înmatriculare a fost suspendatã în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON).
(2) Neîndeplinirea de cãtre societãţile de asigurãri şi societãţile autorizate sã efectueze inspecţii tehnice periodice ale vehiculelor a obligaţiilor prevãzute la art. 1 alin. (3) atrage atenţionarea în scris a persoanelor juridice vinovate. Încãlcarea de cãtre acestea în mod repetat a obligaţiilor menţionate se sancţioneazã cu suspendarea, pe perioade de 1 la 6 luni, a autorizãrii de a practica asigurãrile obligatorii RCA sau de a efectua inspecţia tehnicã periodicã.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se efectueazã de poliţişti anume desemnaţi, iar sancţiunile prevãzute la alin. (2) se aplicã de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau, dupã caz, de cãtre Registrul Auto Român.
ART. 8
Cheltuielile necesare aplicãrii prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, referitoare la transmiterea comunicãrilor prevãzute la art. 2 alin. (2) şi la art. 3 alin. (1), se suportã din bugetul alocat Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
ART. 9
(1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã nu se aplicã în cazul autovehiculelor cu valoare istoricã şi al celor destinate doar participãrii la competiţii sportive oficiale.
(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se completeazã cu cele ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 21 decembrie 2005.
Nr. 189.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016