Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere <>Decizia Curţii Constituţionale nr. 604/2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 469 din 25 iunie 2008, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea prevederilor <>art. 121 alin. (1)-(3) din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificãrile ulterioare, fapt care a determinat suspendarea prevederilor care reglementau calea de atac împotriva hotãrârii de respingere a accesului la procedura de azil în România,
ţinând cont de faptul cã asigurarea finalitãţii dispoziţiilor Regulamentului (CE) nr. 343/2003 al Consiliului din 18 februarie 2003 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul dintre statele membre de cãtre un resortisant al unui stat terţ, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 50 din 25 februarie 2003, presupune instituirea unor norme speciale de procedurã, derogatorii de la dreptul comun,
având în vedere faptul cã în lipsa unei reglementãri a prezentei situaţii pe calea ordonanţei de urgenţã, pe de o parte, Oficiul Român pentru Imigrãri se aflã în imposibilitatea de a asigura continuitatea îndeplinirii obligaţiilor prevãzute de lege pentru implementarea politicilor României în domeniul azilului şi, pe de altã parte, nu este posibilã asigurarea accesului direct şi efectiv al solicitanţilor de azil la instanţa de judecatã în cadrul procedurilor speciale prevãzute de <>Legea nr. 122/2006 , cu modificãrile ulterioare,
luând în considerare faptul cã toate aceste elemente vizeazã interesul public, iar reglementarea lor nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ARTICOL UNIC
<>Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 428 din 18 mai 2006, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 14, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Hotãrârea prin care se soluţioneazã cererea de azil se redacteazã şi va cuprinde, în mod obligatoriu, situaţia în fapt şi în drept, precum şi informaţii privind calea de atac de care beneficiazã, termenul de depunere a plângerii, precum şi organul sau instanţa competentã la care se depune plângerea împotriva unei hotãrâri de respingere."
2. La articolul 17, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Pentru motive justificate de interesul public, securitatea naţionalã, ordinea, sãnãtatea şi morala publicã, protecţia drepturilor şi libertãţilor altor persoane - chiar dacã strãinul are mijloace materiale necesare pentru întreţinere - Oficiul Român pentru Imigrãri, pe toatã durata procedurii de azil sau a procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererii de azil, dupã caz, îi poate stabili un loc de reşedinţã şi poate dispune transportarea lui cu însoţitor în acel loc, din oficiu sau la solicitarea autoritãţilor competente."
3. Articolul 54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 54
Comunicarea hotãrârii de soluţionare a cererii de azil
(1) Admiterea sau respingerea cererii de azil se face prin hotãrâre, care se comunicã de îndatã, în scris, solicitantului, prin comunicare directã de cãtre reprezentanţii Oficiului Român pentru Imigrãri sau prin trimitere poştalã, cu confirmare de primire, la ultima reşedinţã declaratã a acestuia.
(2) În cazul în care comunicarea hotãrârii nu este posibilã în condiţiile prevãzute la alin. (1), aceasta se face prin afişarea la sediul structurii Oficiului Român pentru Imigrãri emitente a unei note de informare ce va cuprinde: numãrul documentului temporar de identitate al solicitantului, numãrul şi data hotãrârii, soluţia cu privire la cererea de azil, termenul de depunere a plângerii şi instanţa competentã cu soluţionarea acesteia, în cazul hotãrârilor de respingere a cererii de azil, precum şi data afişãrii.
(3) În cazul prevãzut la alin. (2), nota de informare este afişatã pe toatã durata termenului de depunere a plângerii, iar hotãrârea se considerã a fi comunicatã de la data afişãrii notei de informare.
(4) Motivele de acordare a unei forme de protecţie nu se comunicã."
4. La articolul 55, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Împotriva hotãrârii prevãzute la art. 53 alin. (1) lit. b) şi c) se poate face plângere, în termen de 10 zile de la comunicare."
5. La articolul 56, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Plângerea motivatã se depune la structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea sau la instanţa competentã şi va fi însoţitã de copia de pe hotãrârea de respingere a cererii de azil, precum şi de înscrisurile sau orice alte elemente pe care se sprijinã plângerea."
6. La articolul 56, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Plângerea motivatã depusã la structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri se înainteazã de îndatã instanţei competente, însoţitã de înscrisurile sau orice alte elemente care au stat la baza emiterii hotãrârii.
(1^2) În cazul în care plângerea a fost depusã de solicitant direct la instanţa de judecatã, se citeazã de îndatã Oficiul Român pentru Imigrãri la adresa structurii specializate pe probleme de azil care a emis hotãrârea de respingere a cererii de azil."
7. La articolul 80, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Soluţionarea plângerii este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea. Dispoziţiile art. 56 se aplicã în mod corespunzãtor."
8. La articolul 85, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Soluţionarea plângerii este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea. Dispoziţiile art. 56 se aplicã în mod corespunzãtor."
9. La articolul 89, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul prevãzut la alin. (2) se va emite de îndatã o hotãrâre prin care se justificã neacordarea permisiunii de a rãmâne pe teritoriul României. Aceastã hotãrâre se comunicã direct strãinului care a fost informat cu privire la data la care trebuie sã se prezinte la sediul structurii specializate pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri. În cazul în care strãinul nu se prezintã la data stabilitã şi nici nu prezintã motive care sã justifice absenţa sa, comunicarea se face potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. (2) şi (3), care se aplicã în mod corespunzãtor."
10. La articolul 89, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Soluţionarea plângerii este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea. Dispoziţiile art. 56 se aplicã în mod corespunzãtor."
11. La articolul 93, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Soluţionarea plângerii este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea. Dispoziţiile art. 56 se aplicã în mod corespunzãtor."
12. La articolul 95, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Împotriva hotãrârii solicitantul poate depune plângere. Dispoziţiile art. 56-69 se aplicã în mod corespunzãtor."
13. La articolul 111, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Soluţionarea plângerii este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea. Dispoziţiile art. 56 se aplicã în mod corespunzãtor."
14. La articolul 120, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Hotãrârea se comunicã potrivit dispoziţiilor art. 54, care se aplicã în mod corespunzãtor."
15. Articolul 121 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 121
Calea de atac
(1) Împotriva hotãrârii prevãzute la art. 120 alin. (3) se poate face plângere în termen de douã zile de la comunicare. Efectuarea transferului în statul membru responsabil este suspendatã pânã la expirarea termenului legal de depunere a plângerii.
(2) Plângerea se depune, personal sau prin reprezentant, în condiţiile art. 56, şi este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã structura competentã a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea.
(3) Instanţa de judecatã soluţioneazã plângerea în termen de 5 zile şi pronunţã o hotãrâre motivatã prin care:
a) respinge plângerea şi menţine hotãrârea Oficiului Român pentru Imigrãri;
b) admite plângerea, anuleazã dispoziţia de transfer în statul responsabil şi dispune acordarea accesului la procedura de azil în România.
(4) Hotãrârea instanţei este definitivã şi irevocabilã.
(5) În cazul în care prin hotãrârea instanţei de judecatã se admite plângerea şi se dispune acordarea accesului la procedura de azil naţionalã, iar solicitantul de azil a fost deja transferat în statul membru responsabil, Oficiul Român pentru Imigrãri întreprinde demersurile necesare în vederea readmiterii solicitantului pe teritoriul României."
16. La articolul 122, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Hotãrârea se comunicã potrivit dispoziţiilor art. 54, care se aplicã în mod corespunzãtor."
17. La articolul 123, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Împotriva hotãrârii prevãzute la art. 122 alin. (5) se poate face plângere în termen de douã zile de la comunicare. Efectuarea transferului în statul membru responsabil este suspendatã pânã la expirarea termenului legal de depunere a plângerii.
(2) Soluţionarea plângerii este de competenţa judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã structura specializatã pe probleme de azil a Oficiului Român pentru Imigrãri care a emis hotãrârea. Dispoziţiile art. 56 se aplicã în mod corespunzãtor."
18. La articolul 123, alineatul (3) se abrogã.
19. La articolul 125, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În vederea realizãrii transferului în statul membru responsabil, îndepãrtarea strãinului de pe teritoriu se face sub escortã, în condiţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România, republicatã."
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
Ministrul internelor şi reformei administrative,
Cristian David
Ministrul afacerilor externe,
Lazãr Comãnescu
p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat
Bucureşti, 25 noiembrie 2008.
Nr. 187.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: