Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 17 din 23 februarie 2011  privind administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat, pana la data de 31 decembrie 2010, de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sistemului asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 17 din 23 februarie 2011 privind administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat, pana la data de 31 decembrie 2010, de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sistemului asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 28 februarie 2011

    Având în vedere faptul cã, în prezent, bugetul de stat are de recuperat creanţe restante de la angajatorii care datoreazã sume cu titlu de comision, în baza <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, republicatã, precum şi faptul cã, începând cu data de 1 februarie 2011, a fost abrogatã <>Legea nr. 130/1999, republicatã, iar inspectoratele teritoriale de muncã nu mai au competenţã pentru colectarea şi stingerea creanţelor fiscale conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ne aflãm în situaţia în care nu existã niciun organ de specialitate al statului care sã aibã competenţe în recuperarea acestor debite,
    ţinând cont de faptul cã, la data de 1 februarie 2011, mai existã angajatori care încã datoreazã comisionul restant în baza <>Legii nr. 130/1999, republicatã, iar Inspecţia Muncii, prin structurile sale teritoriale, nu mai are bazã legalã în vederea recuperãrii acestor sume,
    pentru a se evita împlinirea termenului de prescripţie privind recuperarea creanţelor bugetare reprezentând comisionul datorat de angajatori pânã la data de 31 decembrie 2010,
    pentru o mai bunã organizare a sistemului pentru şomaj fãrã a fi astfel afectate în vreun fel drepturile stabilite pentru aceastã categorie specialã de beneficiari,
    în considerarea faptului cã elementele sus-menţionate conduc la imposibilitatea recuperãrii la bugetul de stat a acestor creanţe bugetare restante, vizând un interes public, aceasta constituie o situaţie extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã, şi impune adoptarea de mãsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţã,
    în temeiul <>art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    (1) Creanţele reprezentând comisionul datorat pânã la data de 31 decembrie 2010 de angajatori inspectoratelor teritoriale de muncã pentru pãstrarea şi completarea carnetelor de muncã, respectiv pentru certificarea legalitãţii înregistrãrilor efectuate în baza prevederilor <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, republicatã, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente, stabilite prin titluri de creanţã şi neachitate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, se fac venit la bugetul de stat şi au regim de creanţã bugetarã.
    (2) Administrarea creanţelor bugetare prevãzute la alin. (1) se efectueazã de cãtre inspectoratele teritoriale de muncã, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia mãsurilor de executare silitã.
    (3) Executarea silitã a creanţelor bugetare prevãzute la alin. (1) se efectueazã de cãtre organele fiscale competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, în temeiul înscrisurilor în care sunt individualizate creanţele şi care reprezintã titluri executorii.
    (4) Inspectoratele teritoriale de muncã vor preda organelor fiscale competente titlurile prevãzute la alin. (3), neatacate în termenul legal şi devenite executorii, ori, dupã caz, vor comunica dispozitivul hotãrârii judecãtoreşti irevocabile prin care s-a soluţionat contestaţia formulatã împotriva acestora.
    ART. II
    Responsabilitatea pentru prescrierea pânã la 31 decembrie 2010 a dreptului de a cere executarea silitã pentru sumele reprezentând comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de muncã, inclusiv dobânzile şi penalitãţile de întârziere datorate, potrivit legii, aparţine inspectoratelor teritoriale de muncã.
    ART. III
    (1) Pentru creanţele bugetare prevãzute la alin. (1) al art. I datorate pânã la data de 31 decembrie 2010, procedurile de executare silitã aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã vor fi continuate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale subordonate, care se subrogã în drepturile şi obligaţiile Inspecţiei Muncii şi inspectoratelor teritoriale de muncã, dupã caz, în calitate de creditor bugetar, şi le succedã de drept în aceastã calitate, actele îndeplinite anterior rãmânând valabile.
    (2) Pentru litigiile având ca obiect contestaţiile la executare silitã, Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale subordonate se subrogã în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale Inspecţiei Muncii şi inspectoratelor teritoriale de muncã, dupã caz, şi dobândesc calitatea procesualã a acestora, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecãtoreşti, indiferent de faza de judecatã.
    (3) În cazul debitorilor aflaţi în procedura insolvenţei, înscrierea la masa credalã pentru creanţele prevãzute la art. I alin. (1) se efectueazã de cãtre inspectoratele teritoriale de muncã.
    ART. IV
    Declaraţiile fiscale privind stabilirea comisionului datorat pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2010 se depun în continuare la inspectoratul teritorial de muncã în a cãrui razã teritorialã îşi are sediul angajatorul care datoreazã comisionul.
    ART. V
    Procedura de predare-primire a titlurilor executorii prevãzute la art. I, precum şi a documentelor privind mãsurile de executare silitã întreprinse de inspectoratele teritoriale de muncã va fi aprobatã prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale.
    ART. VI
    <>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 5, punctele V, VI şi VII vor avea urmãtorul cuprins:
    "V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contribuţia de asigurãri pentru şomaj atât de cãtre asigurat, cât şi de angajator sau, dupã caz, numai de cãtre asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurãrilor pentru şomaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj au datorat şi au plãtit contribuţia de asigurãri pentru şomaj;
    VI. asigurat - persoana fizicã ce realizeazã venituri, potrivit legii, şi pentru care angajatorul este obligat sã reţinã şi sã plãteascã contribuţia individualã de asigurãri pentru şomaj, precum şi persoana care se asigurã prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj;
    VII. indemnizaţie de şomaj - o compensaţie parţialã a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncã sau a veniturilor absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt care nu s-au putut încadra în muncã;".
    2. La articolul 16, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
    "b) nu au putut ocupa loc de muncã dupã absolvirea unei instituţii de învãţãmânt;".
    3. La articolul 17 alineatul (2), litera c) se abrogã.
    4. La articolul 34, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele pentru care angajatorul este scutit, în condiţiile legii, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj."
    5. La articolul 37, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 37. - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele în care angajaţii sau, dupã caz, şi angajatorii au datorat contribuţii de asigurãri pentru şomaj în sistemul asigurãrilor pentru şomaj în România, precum şi în alte ţãri, în condiţiile stabilite prin acordurile şi convenţiile internaţionale la care România este parte."
    6. La articolul 38 alineatul (1), litera n) se abrogã.
    7. La articolul 38, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Indemnizaţia de şomaj se acordã de la data prevãzutã la alin. (1), dacã cererea este înregistratã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în termen de 10 de zile de la aceastã datã.
    (3) Dacã cererea este înregistratã dupã expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevãzutã la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordã începând cu data înregistrãrii cererii."
    ART. VII
    Persoanele care solicitã dreptul la indemnizaţie de şomaj înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã beneficiazã de acest drept în condiţiile stabilite de prevederile legale în vigoare la data solicitãrii dreptului.
    ART. VIII
    Alineatul (25) al articolului III din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 571/2003 privind codul fiscal şi alte mãsuri financiar-fiscale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 28 iunie 2010, aprobatã prin <>Legea nr. 279/2010, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(25) Perioadele în care s-au datorat contribuţiile individuale de asigurãri pentru şomaj în conformitate cu prevederile prezentului articol constituie stagiu de cotizare în sistemul asigurãrilor pentru şomaj."


           PRIM-MINISTRU
             EMIL BOC

                 Contrasemneazã:


                 ────────────────
                Ministrul muncii,
         familiei şi protecţiei sociale,
               Ioan Nelu Botiş

          Ministrul finanţelor publice,
             Gheorghe Ialomiţianu


    Bucureşti, 23 februarie 2011.
    Nr. 17.
                ____________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016