Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 166 din 29 octombrie 1999  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor si al altor impozite indirecte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 166 din 29 octombrie 1999 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor si al altor impozite indirecte

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 527 din 29 octombrie 1999
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor şi al altor impozite indirecte, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 380 din 29 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 196/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare*), se modifica şi se completeazã astfel:

1. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru tigarete, indiferent de provenienta şi de calitatea acestora, se datoreazã bugetului de stat o acciza specifica, stabilitã în echivalent euro pe 1.000 de tigarete, la care se adauga o cota procentualã aplicatã asupra preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate.
(2) Cuantumul accizei specifice şi cel al accizei procentuale sunt prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul vor fi stabilite de cãtre fiecare agent economic producãtor intern sau importator şi vor fi notificate Ministerului Finanţelor.
(4) Înregistrarea de cãtre Ministerul Finanţelor a preţurilor astfel stabilite se va face pe baza declaraţiei scrise a fiecãrui agent economic în cauza, modelul-tip al acesteia fiind prezentat în anexa nr. 18 la prezenta ordonanta de urgenta.
(5) Declaraţia se va întocmi de cãtre agentul economic în cauza, în doua exemplare, din care un exemplar se depune la Ministerul Finanţelor - Direcţia generalã legislaţie impozite indirecte, iar al doilea exemplar, cu numãrul de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor, va rãmâne la agentul economic.
(6) Declaraţia va cuprinde, în mod expres, data de la care se vor practica preţurile maxime şi se va depune la Ministerul Finanţelor cu minimum doua zile înainte de data practicãrii acestor preţuri.
(7) Cu minimum 24 de ore înainte de data efectivã a intrãrii lor în vigoare, lista cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate, cu numãrul de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor, va fi publicatã de cãtre agentul economic producãtor sau importator în doua cotidiene de mare tiraj.
(8) Ori de câte ori se intenţioneazã modificãri ale preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate, agenţii economici producãtori interni sau importatori au obligaţia sa redeclare preţurile pentru toate sortimentele de tigarete, indiferent dacã modificarea intervine la unul sau mai multe sortimente. Redeclararea se face pe baza aceluiaşi model de declaraţie şi cu respectarea termenelor prevãzute mai sus.
(9) Dupã primirea declaraţiilor privind preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul Ministerul Finanţelor va transmite copii de pe acestea direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Garzii financiare centrale şi Direcţiei Generale a Vamilor.
(10) Preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul în vigoare sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici autorizaţi sa comercializeze tigarete şi nu pot fi depasite.
(11) Toţi agenţii economici autorizaţi sa comercializeze tigarete sunt obligaţi sa afiseze permanent, în locuri vizibile, lista cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul în vigoare pentru toate sortimentele pe care le comercializeazã.
(12) Comercializarea sortimentelor de tigarete ce nu se regãsesc în listele cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate şi date publicitãţii de cãtre agenţii economici producãtori sau importatori este interzisã."

----------
*) Dupã aprobarea ei prin lege <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 a mai fost modificatã prin:
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 18 decembrie 1998;
- <>Legea nr. 148/1999 de aprobare şi modificare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 50/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 din 29 iulie 1999;
- <>Ordonanta Guvernului nr. 74/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 417 din 30 august 1999;
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 20 septembrie 1999;
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 143/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 din 30 septembrie 1999.

2. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Baza de impozitare pentru stabilirea componentei procentuale a accizelor la tigarete, atât pentru produsele din producţia interna, cat şi pentru produsele din import, o constituie preţul maxim de vânzare cu amãnuntul declarat."

3. Articolul 11^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11^1 . - (1) Toate livrãrile de produse din tutun efectuate atât de cãtre agenţii economici producãtori interni şi importatori, cat şi de ceilalţi agenţi economici care comercializeazã astfel de produse vor fi efectuate pe baza de factura fiscalã. Transferurile de produse din tutun între gestiuni se vor efectua pe baza de avize de expediţie, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 831/1997 .
(2) Modelul facturii fiscale utilizate de cãtre agenţii economici producãtori interni şi importatori de tigarete este prezentat în anexa nr. 19 la prezenta ordonanta de urgenta. Agenţii economici producãtori interni şi importatori de tigarete pot utiliza sisteme informatice financiar-contabile proprii pentru emiterea formularelor speciale, în condiţiile stabilite de Ministerul Finanţelor pentru formularele cu regim special, fãrã a mai utiliza formularele pretiparite de Regia Autonomã <<Imprimeria Nationala>>. Agenţii economici în cauza vor solicita direct Regiei Autonome <<Imprimeria Nationala>> o plaja de serii şi numere specifice acestor facturi.
(3) Agenţii economici care comercializeazã tigarete, alţii decât agenţii economici producãtori interni şi importatori, vor utiliza la facturare formularele speciale prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 .
(4) Agenţii economici care comercializeazã produse din tutun, altele decât tigaretele, vor utiliza, de asemenea, la facturare formularele speciale prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 .
(5) Pe fiecare factura fiscalã se va înscrie calitatea agenţilor economici, atât a furnizorului, cat şi a cumpãrãtorului de produse din tutun, respectiv de producãtor intern, importator, comerciant angro sau en detail.
(6) Fiecare transport de produse din tutun va fi însoţit efectiv, în mod obligatoriu, de factura fiscalã. Lipsa acesteia presupune ca marfa are provenienta ilicitã. Prin însoţire efectivã se înţelege, în acceptia prezentei ordonanţe de urgenta, existenta documentului de livrare a acestor produse asupra delegatului aflat în mijlocul de transport.
(7) Comisarii Garzii financiare pot opri mijloacele de transport pentru verificarea documentului de însoţire a mãrfii.
(8) În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta agenţii economici producãtori interni şi importatori, precum şi ceilalţi agenţi economici care comercializeazã produse din tutun vor inventaria formularele cu regim special aflate în stoc şi le vor preda Regiei Autonome <<Imprimeria Nationala>> în vederea distrugerii, fãrã returnarea costurilor legate de producerea lor. De asemenea, vor fi distruse toate formularele cu regim special comandate sau aflate în execuţie la Regia Autonomã <<Imprimeria Nationala>>, fãrã returnarea costurilor legate de producerea lor."

4. La articolul 34, dupã alineatul (31) se introduc alineatele (31^1) şi (31^2) cu urmãtorul cuprins:
"(31^1) Folosirea în facturi a unui alt preţ de vânzare cu amãnuntul decât cel declarat şi în vigoare la data facturarii se sancţioneazã cu amenda egala cu valoarea la preţ cu amãnuntul a facturii respective.
(31^2) Comercializarea de sortimente de tigarete care nu se regãsesc în listele cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate şi date publicitãţii sau la preţuri mai mari decât cele declarate - în vigoare la acea data - se sancţioneazã cu anularea autorizaţiei de comercializare a agentului economic care a sãvârşit fapta."

5. Poziţia nr. 5 din anexa nr. 1 "Lista cuprinzând taxele speciale de consumaţie (accize)" va avea urmãtorul cuprins:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Acciza
crt. Denumirea produsului sau a U.M. (echivalent euro/U.M.)
grupei de produse
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
"5. Tigarete 1.000 tigarete 2+25%****)"
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



6. Anexele nr. 18 şi 19, care fac parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta, completeazã anexele la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor şi al altor impozite indirecte.

ART. 2
(1) Produsele din tutun confiscate începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se predau cu titlu gratuit producãtorilor interni de tigarete, astfel:
a) sortimentele care se regãsesc în nomenclatorul de fabricaţie al agenţilor economici producãtori interni se predau acestora cu titlu definitiv;
b) sortimentele care nu se regãsesc în nomenclatorul de fabricaţie al agenţilor economici producãtori interni se predau în custodie, de cãtre organele care au procedat la confiscare, marilor agenţi economici producãtori interni: British American Tobacco, Philip Morris, R.J. Reynolds şi Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" - S.A. Fiecare agent economic producãtor intern are obligaţia sa preia în custodie, potrivit ordinii menţionate, cantitãţile de produse din tutun confiscate pe parcursul unui trimestru. Aceste cantitãţi vor rãmâne în custodie pana în momentul distrugerii lor, distrugere ce se va efectua în baza aprobãrii date de Ministerul Finanţelor, la cererea agentului economic. Din comisia de distrugere vor face parte un reprezentant al poliţiei şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor. Cheltuielile aferente distrugerii se vor suporta de cãtre fiecare agent economic care va proceda la distrugerea bunurilor confiscate în parte.
(2) Refuzul agenţilor economici producãtori interni de a prelua cantitãţile de produse din tutun confiscate constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de 100 milioane lei.
ART. 3
Prezenta ordonanta de urgenta intra în vigoare în termen de 5 zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul finanţelor,
Mihai Aristotel Ungureanu,
secretar de stat

ANEXA 18



Producãtorul/importatorul ........................
Numãrul de înmatriculare în registrul comerţului/anul .................
codul fiscal .....................................
Sediul ...........................................
Judeţul ..........................................
Contul ...........................................
Banca ............................................
Autorizaţia de comercializare nr. ..... din ......

DECLARAŢIE
privind preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul pe sortimente de tigarete

Începând cu data de ................ preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul practicate pe sortimente vor fi urmãtoarele:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numãrul tigaretelor/ Preţul maxim
crt. Denumirea sortimentului pachet de vânzare cu
amãnuntul
(lei/pachet)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────







───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director general, Director economic,
............... .................



ANEXA 19




Seria .... nr. ... I.N.


Furnizorul ............. Cumpãrãtorul .............
Numãrul de înmatriculare codul fiscal .............
în registrul FACTURA Sediul ...................
comerţului/anul ........ FISCALĂ Judeţul ..................
codul fiscal ........... Contul ...................
Sediul ................. Banca ....................
Judeţul ................ Numãrul facturii ... Autorizaţia de
Contul ................. Data ............... comercializare nr. .......
Banca .................. Numãrul avizului de din ......................
Autorizaţia de însoţire a
comercializare nr. ..... mãrfii .............
din ....................

┌───────────────────────────┐
│ Curs de schimb în vigoare │
│ 1 euro = ........... lei │
│ Cota T.V.A. .......... % │
└───────────────────────────┘

┌────┬────────────────────┬────┬─────┬───────┬───────┬──────┬───────┬─────────┐
│ │ │ │ │Preţul │Valoa- │Preţul│ │ │
│Nr. │ │ │ │ cu │rea │de li-│Valoa- │ │
│crt.│ │ │ │amanun-│la │vrare │rea │ Valoa- │
│ │Denumirea produsului│U.M.│Can- │tul │preţ │unitar│la │ rea │
│ │ │ │tita-│decla- │cu │fãrã │preţ │ T.V.A. │
│ │ │ │tea │rat │amanun-│T.V.A.│de │ (lei) │
│ │ │ │ │(lei/ │tul │(lei) │livrare│ │
│ │ │ │ │pachet)│(lei) │ │ (lei) │ │
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────────┤
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────────┤
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────────┤
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────────┤
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────┴───────┴──────┼───────┼─────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL VALOARE │ │ │
├────┼────────────────────┼────┼─────┤ FACTURATĂ: ├───────┴─────────┤
│ │ │ │ │ │ Total de plata │
│ │ │ │ │ │ = col.7 + col.8 │
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────────────┬──────┼─────────────────┤
│ │Cantitatea totalã │ │ │Total valoare │ │ Acciza totalã │
│ │facturatã = numãr │ │ │la preţ │ │(acciza specifica│
│ │unitãţi specifice │ │ │cu amãnuntul │ │ + acciza ad │
│ │(o unitate │ │ │ │ │ valorem) │
│ │specifica = 1.000 │ │ │ │ │ │
│ │tigarete) │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────┼────┼─────┼───────────────┼──────┼─────────────────┤
│ │Acciza specifica │ │ │ Acciza ad │ │ │
│ │(numãr unitãţi │ │ │ valorem │ │ │
│ │specifice x .... │ │ │ │ │ │
│ │euro x curs │ │ │ │ │ │
│ │lei/euro) │ │ │ │ │ │
├────┴─────────┬──────────┴────┴─────┴───────────────┴──────┴─┬───────────────┤
│Semnatura şi │ Date privind expediţia: │Semnatura şi │
│ştampila │ Numele delegatului │ştampila │
│furnizorului │ ......................................... │cumpãrãtorului │
│ │ Buletinul/cartea de identitate seria ...... │ │
│ │ nr. ..... eliberat/eliberata .............. │ │
│ │ Mijlocul de transport ..................... │ │
│ │ Expedierea s-a efectuat în prezenta noastrã │ │
│ │ la data de .......... ora ................. │ │
│ │ Semnãturile: │ │
└──────────────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────────┘


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016