Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 163 din 13 octombrie 2000  pentru diminuarea arieratelor la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 163 din 13 octombrie 2000 pentru diminuarea arieratelor la bugetul de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 514 din 19 octombrie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Pentru încasarea obligaţiilor restante reprezentând impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului de stat persoanele juridice care la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta înregistreazã majorãri de întârziere neachitate beneficiazã de amânarea la plata a acestora pana la data de 15 decembrie 2000 inclusiv.
ART. 2
În categoria majorãrilor de întârziere prevãzute la art. 1 sunt cuprinse:
a) majorãrile de întârziere datorate şi neplãtite pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta inclusiv, aferente impozitelor, taxelor şi altor venituri ale bugetului de stat neachitate în termen conform prevederilor legale în vigoare;
b) majorãrile de întârziere stabilite prin acte de control încheiate de organele competente, efectuate ulterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta şi pana la data de 15 decembrie 2000 inclusiv, aferente impozitelor, taxelor şi altor venituri ale bugetului de stat datorate pana la data intrãrii în vigoare a acesteia;
c) majorãrile de întârziere stabilite prin acte de constatare care au fost contestate, potrivit legii, şi se afla în curs de soluţionare la organele competente.
ART. 3
(1) Majorãrile de întârziere prevãzute la art. 1 sunt cele stabilite prin acte de constatare ale organelor competente, precum şi cele calculate de persoanele juridice pe propria rãspundere.
(2) Majorãrile de întârziere menţionate la alin. (1) se reflecta în contabilitatea debitorilor persoane juridice, într-un cont de ordine şi evidenta în afarã bilanţului.
ART. 4
(1) Majorãrile de întârziere prevãzute la art. 1 se scutesc la plata dacã debitele restante la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, care le-au generat, reprezentând impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului de stat, se vor achitã pana la data de 31 octombrie 2000.
(2) Se scutesc la plata şi majorãrile de întârziere datorate şi neplãtite pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, aferente impozitelor, taxelor şi altor venituri ale bugetului de stat achitate pana la aceeaşi data.
ART. 5
În cazul în care debitele reprezentând impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului de stat, restante la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, se vor achitã pana la data de:
a) 30 noiembrie 2000, majorãrile de întârziere prevãzute la art. 1 se reduc cu 60%;
b) 15 decembrie 2000, majorãrile de întârziere prevãzute la art. 1 se reduc cu 45% .
ART. 6
Pentru a beneficia de prevederile art. 4 alin. (1) sau (2) ori ale art. 5, dupã caz, debitorii persoane juridice sunt obligaţi sa îşi achite integral obligaţiile provenind din impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului de stat, cu termene de plata scadente începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta şi pana la data de 29 decembrie 2000 inclusiv.
ART. 7
Înlesnirile prevãzute la art. 4 sau 5, dupã caz, se aplica şi pentru majorãrile de întârziere aferente debitelor restante la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, respectiv cele datorate începând cu aceasta data şi pana la data plãţii debitelor care le genereazã inclusiv.
ART. 8
Prevederile art. 4 sau 5, dupã caz, nu se aplica diferenţelor de majorãri de întârziere rãmase de plata în sarcina persoanelor juridice care au beneficiat de prevederile <>art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 68/1999 privind stimularea plãţii obligaţiilor fata de bugetul de stat.
ART. 9
Dacã persoana juridicã are mai multe obligaţii restante la bugetul de stat şi face plata integrala numai pentru un anumit impozit, taxa sau alt venit al bugetului de stat, prevederile art. 4 sau 5, dupã caz, se vor aplica corespunzãtor numai pentru majorãrile de întârziere care au fost generate de acel venit bugetar.
ART. 10
(1) Dacã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta agenţii economici care au în derulare eşalonãri la plata obligaţiilor la bugetul de stat achitã, pana la unul dintre termenele: 31 octombrie, 30 noiembrie sau 15 decembrie, dupã caz, 30% din debitele rãmase de plata din eşalonare la data respectiva, împreunã cu majorãrile aferente datorate conform <>art. 83 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de reducerea cu 30% din suma rãmasã de plata reprezentând majorãri de întârziere eşalonate la plata conform aceleiaşi înlesniri aprobate.
(2) În lunile anterioare celei în care achitã procentul de 30% din debitele eşalonate agenţii economici trebuie sa respecte plata ratelor în conformitate cu esalonarile aprobate.
(3) Începând cu luna imediat urmãtoare achitãrii procentului de 30% numãrul de rate pe care agenţii economici le mai au de plata din eşalonarea aprobatã se reduce astfel încât lunar agenţii economici vor achitã câte doua rate consecutive din cele rãmase de plata împreunã cu majorãrile aferente datorate conform <>art. 83 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 .
(4) La fiecare plata efectuatã conform prevederilor alin. (3) majorãrile de întârziere se reduc cu un procent egal cu ponderea pe care o reprezintã suma debitelor achitate în total debite pe care agenţii economici le mai aveau la data plãţii de achitat din eşalonarea respectiva.
(5) Majorãrile de întârziere amânate la plata pana la o data ulterioara datei de 15 decembrie 2000 se reduc cu 30% dacã debitele amânate la plata pana la aceeaşi data se achitã pana la data de 15 decembrie 2000 în proporţie de 30% împreunã cu majorãrile aferente datorate pana la data de 15 decembrie 2000 conform <>art. 83 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 .
(6) Diferenţa de 70% rãmasã din majorãrile de întârziere amânate la plata se scuteşte la plata dacã diferenţa de 70% rãmasã din debitele amânate la plata împreunã cu majorãrile aferente datorate conform <>art. 83 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 se achitã pana la o data ce reprezintã jumãtate din perioada rãmasã din amânare începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(7) Pentru a beneficia de prevederile alin. (1) şi (4) sau (5) şi (6), dupã caz, debitorii persoane juridice sunt obligaţi sa îşi achite integral obligaţiile provenind din impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului de stat, cu termene de plata scadente începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta şi pana la ultima zi a ultimei luni de plata a debitului restant.
(8) Agenţii economici care apreciazã ca nu se pot încadra în prevederile alin. (1)-(7) vor respecta înlesnirile la plata astfel cum au fost aprobate.
ART. 11
Debitorii beneficiazã de înlesnirile prevãzute la art. 4 sau 5, dupã caz, şi în situaţia în care achitã, în termen de 15 zile de la data încheierii sau a comunicãrii documentelor de verificare sau constatare, diferenţele de impozite şi taxe şi majorãrile de întârziere aferente acestora, constatate ulterior de organele competente pentru perioada de pana la 15 decembrie 2000.
ART. 12
(1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta nu se aplica majorãrilor de întârziere stabilite în actul de constatare, în cazul faptelor ce constituie infracţiuni de evaziune fiscalã, dacã instanţele judecãtoreşti au pronunţat hotãrâri definitive în legatura cu aceste fapte, comise anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, indiferent de data la care a fost pronunţatã hotãrârea definitiva.
(2) În cazul hotãrârilor penale de condamnare, pronunţate de instanţele judecãtoreşti, pentru infracţiuni de evaziune fiscalã, rãmase definitive dupã acordarea înlesnirilor la plata prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta, înlesnirile se anuleazã, iar organele Ministerului Finanţelor vor determina obligaţiile bugetului de stat datorate ca urmare a luãrii acestei mãsuri.
ART. 13
În cazul în care debitele provenind din impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului de stat nu se achitã în condiţiile prevãzute la art. 4 sau 5, dupã caz, organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor vor începe sau vor continua de îndatã, dupã caz, procedura de executare silitã prevãzutã de lege.
ART. 14
Veniturile excepţionale rezultate în urma regularizãrii contabile a operaţiunilor prevãzute la art. 4, 5 şi 10 nu se impoziteazã în condiţiile în care cheltuielile excepţionale care au fost influentate cu majorãrile de întârziere respective nu au fost deductibile fiscal.
ART. 15
(1) Pentru a beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenta debitorii persoane juridice sunt obligaţi sa depunã în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a acesteia, la organele fiscale teritoriale la care sunt înregistraţi ca plãtitori de impozite şi taxe, situaţia majorãrilor de întârziere calculate şi neplãtite, pe feluri de impozite, taxe sau alte venituri ale bugetului de stat.
(2) Organele fiscale teritoriale vor tine evidenta majorãrilor de întârziere scutite sau reduse la plata în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta.
(3) În perioada 15 decembrie 2000-31 martie 2001 organele de control abilitate de lege vor verifica agenţii economici beneficiari de facilitãţile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta, respectiv scutire sau reducere la plata majorãrilor de întârziere, pentru constatarea eventualelor diferenţe de impozite şi taxe, precum şi a majorãrilor de întârziere aferente, urmând ca achitarea acestora sa se realizeze conform art. 11.
ART. 16
În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Finanţelor va elabora norme metodologice de aplicare.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes
---------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016