Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 16 din 27 februarie 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 16 din 27 februarie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 158 din 29 februarie 2008

Începând cu 1 ianuarie 2008, potrivit prevederilor <>Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de alocaţia de stat pentru copii toţi copiii în vârstã de pânã la 18 ani, care nu au dobândit capacitate deplinã de exerciţiu, în condiţiile <>legii, conform semnificaţiei termenului de copil, prevãzutã de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificãrile ulterioare, şi potrivit actelor internaţionale în materie la care România este parte. Totodatã, dreptul la alocaţia de stat nu mai este condiţionat de participarea şcolarã a copiilor, aceasta acordându-se tuturor copiilor în vârstã de pânã la 18 ani, potrivit prevederilor <>Legii nr. 61/1993 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Pânã la 1 ianuarie 2008, alocaţia de stat pentru copii se acorda şi tinerilor care împliniserã vârsta de 18 ani şi care urmau cursurile învãţãmântului liceal sau profesional, pânã la terminarea acestora, cu condiţia ca aceştia sã nu repete anul şcolar, cu excepţia celor care repetã din motive de sãnãtate, dovedite cu certificat medical.
Eliminarea, începând cu ianuarie 2008, a acestei categorii de beneficiari a condus la nemulţumiri în rândul acestor tineri şi la crearea unei stãri accentuate de tensiune socialã, alocaţia de stat fiindu-le utilã pentru acoperirea unor cheltuieli legate de urmarea procesului educaţional.
Întrucât aceste elemente constituie situaţii extraordinare şi vizeazã interesul public, este necesar sã fie adoptate mãsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţã, pentru reglementarea situaţiei sus-menţionate.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 din 28 februarie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordã şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani care urmeazã cursurile învãţãmântului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, pânã la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevãzuţi la alin. (3) care repetã anul şcolar nu beneficiazã de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetã din motive de sãnãtate, dovedite cu certificat medical."
2. La articolul 4, alineatul (2^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru copiii pentru care s-a stabilit mãsura de protecţie specialã prevãzutã la <>art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificãrile ulterioare, alocaţia de stat pentru copii se plãteşte numai în cont personal."
3. La articolul 4, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Pentru tinerii prevãzuţi la art. 1 alin. (3), plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bazã de cerere. Procedura de platã se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
4. La articolul 4, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Alocaţia de stat pentru copiii prevãzuţi la alin. (2^1) se vireazã în conturile personale deschise pentru aceştia de cãtre conducãtorul direcţiei generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului din subordinea consiliului judeţean, respectiv din subordinea consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumitã în continuare direcţie generalã, inclusiv pentru copiii încredinţaţi organismului privat acreditat şi licenţiat în condiţiile legii. Sumele cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se capitalizeazã pânã la împlinirea de cãtre aceştia a vârstei de 14 ani. Dupã împlinirea de cãtre titular a vârstei de 14 ani alocaţia de stat poate fi plãtitã direct acestuia cu încuviinţarea conducãtorului direcţiei generale sau, în funcţie de opţiunea acestuia, poate fi capitalizatã în continuare în contul personal al acestuia, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani."
5. La articolul 4, dupã alineatul (7) se introduc douã noi alineate, alineatele (8) şi (9), cu urmãtorul cuprins:
"(8) În situaţia în care copiii prevãzuţi la alin. (7) sunt în întreţinerea familiei sau, dupã caz, s-a instituit mãsura alternativã a tutelei ori mãsura de protecţie specialã a plasamentului la o familie, persoanã sau la asistentul maternal, suma cu titlu de alocaţie de stat capitalizatã în condiţiile art. 4 alin. (4) poate fi utilizatã de cãtre reprezentantul legal al copilului în interesul acestuia, prin hotãrârea comisiei pentru protecţia copilului.
(9) Dupã împlinirea de cãtre copiii prevãzuţi la alin. (2^1) a vârstei de 18 ani, aceştia beneficiazã de alocaţie de stat pentru copii în aceleaşi condiţii ca tinerii prevãzuţi la art. 1 alin. (3)."
6. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2), (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru tinerii prevãzuţi la art. 1 alin. (3) inspectoratul şcolar judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, denumit în continuare inspectorat şcolar, transmite direcţiilor teritoriale pânã la data de 1 octombrie a fiecãrui an situaţia centralizatoare privind elevii înscrişi în anul şcolar. Situaţia va cuprinde şi elevii înscrişi în unitãţile de învãţãmânt private acreditate ori autorizate în condiţiile legii.
(3) Pe parcursul anului şcolar, inspectoratele şcolare transmit lunar direcţiilor teritoriale situaţia privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care nu mai urmeazã cursurile învãţãmântului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii.
(4) Pentru tinerii înscrişi în unitãţile de învãţãmânt din subordinea altor autoritãţi ale administraţiei publice centrale de specialitate, aceste unitãţi de învãţãmânt au obligaţia de a transmite direcţiilor teritoriale situaţiile prevãzute la alin. (2) şi (3)."
7. La articolul 6, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii înceteazã începând cu luna urmãtoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare."
8. La articolul 6, dupã alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmãtorul cuprins:
"(8) Pentru tinerii prevãzuţi la art. 1 alin. (3) plata alocaţiei de stat pentru copii se suspendã pe perioada vacanţei şcolare de varã, plata urmând sã fie reluatã din oficiu, inclusiv pentru perioada suspendãrii, numai în situaţia în care aceştia se înscriu în anul şcolar urmãtor."
ART. II
(1) Pentru anul 2008 tinerii prevãzuţi la art. I pct. 1 beneficiazã de alocaţie de stat începând cu luna intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) În vederea stabilirii drepturilor de alocaţie de stat pentru tinerii prevãzuţi la art. I pct. 1 înscrişi în anul şcolar 2007-2008, aceştia depun la unitatea de învãţãmânt cerere însoţitã de copia actului de identitate. Unitatea de învãţãmânt transmite la inspectoratul şcolar judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, cererile depuse, însoţite de un tabel centralizator care va cuprinde numele şi prenumele tânãrului, codul numeric personal, adresa de domiciliu a acestuia şi, în cazul în care acesta opteazã pentru plata în cont bancar, numãrul contului în care urmeazã sã se efectueze plata.
(3) Cererile şi actele doveditoare prevãzute la alin. (2) se transmit de cãtre inspectoratul şcolar judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, direcţiilor de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pânã la data de 1 a fiecãrei luni. Acestea sunt însoţite de un tabel centralizator care va cuprinde numele şi prenumele tânãrului, codul numeric personal, adresa de domiciliu a acestuia şi, în cazul în care acesta opteazã pentru plata în cont bancar, numãrul contului în care urmeazã sã se efectueze plata.
ART. III
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse va supune aprobãrii prin hotãrâre a Guvernului normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. IV
<>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dupã aprobarea acesteia din urmã prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

p. Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Remus Pricopie,
secretar de stat

Bucureşti, 27 februarie 2008.
Nr. 16.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016