Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 27 noiembrie 2001  privind regimul accizelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 27 noiembrie 2001 privind regimul accizelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 30 noiembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Accize

SECŢIUNEA 1
Sfera de aplicare

ART. 1
Accizele reprezintã taxe speciale de consumaţie care se datoreazã bugetului de stat pentru anumite produse din ţara şi din import, al cãror regim este reglementat prin prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
Se datoreazã accize pentru:
a) alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere;
b) produse din tutun;
c) uleiuri minerale;
d) alte produse şi grupe de produse prevãzute în anexa nr. 2.

SECŢIUNEA a 2-a
Accize pentru alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere

ART. 3
Grupa "alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere" cuprinde:
a) alcool etilic, distilate de origine agricolã şi bãuturi alcoolice distilate;
b) vinuri;
c) bere;
d) bãuturi fermentate, altele decât berea şi vinul;
e) produse intermediare.
ART. 4
(1) Subgrupa "alcool etilic, distilate de origine agricolã şi bãuturi alcoolice distilate" cuprinde urmãtoarele categorii de produse, care au o concentraţie alcoolicã în volum ce depãşeşte 1,2%:
a) alcool etilic;
b) distilate de origine agricolã: distilate din cereale, distilat de vin, distilate din fructe şi orice alte distilate de origine agricolã;
c) bãuturi alcoolice distilate;
d) alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care conţin alcool etilic rafinat.
(2) Bãuturile alcoolice distilate cuprind: bãuturile alcoolice distilate care au în conţinutul lor alcool etilic de origine agricolã; rachiurile obţinute din vin şi din subproduse rezultate din fabricarea vinului; tuica şi rachiurile din fructe.
(3) Alcoolul etilic cuprinde: alcoolul etilic rafinat, alcoolul etilic brut, alcoolul etilic tehnic şi alcoolul etilic denaturat.
(4) Alcoolul etilic rafinat este alcoolul etilic obţinut prin fermentarea alcoolicã a lichidelor zaharoase rezultate din materii prime agricole de origine vegetala, urmatã de distilare şi de rafinare, având concentratia alcoolicã minima de 95,5% în volum.
(5) Alcoolul etilic brut este alcoolul etilic obţinut prin fermentarea alcoolicã şi distilarea lichidelor zaharoase rezultate din materii prime agricole de origine vegetala, având concentratia alcoolicã mai mica de 95,5% în volum. Comercializarea alcoolului etilic brut de cãtre agenţii economici producãtori, precum şi utilizarea acestuia la obţinerea bãuturilor alcoolice de orice fel sunt interzise.
(6) Alcoolul etilic tehnic este alcoolul rezultat exclusiv ca produs secundar din procesul de rafinare a alcoolului etilic brut - în proporţie de maximum 10% din cantitatea totalã de alcool etilic obţinutã -, care datoritã compoziţiei sale nu poate fi utilizat în industria alimentara.
(7) Alcoolul etilic denaturat este alcoolul etilic rafinat care este denaturat prin introducerea unor substanţe specifice fiecãrei destinaţii, alta decât consumul alimentar, astfel încât sa nu poatã fi utilizat la obţinerea bãuturilor alcoolice.
(8) Încadrarea tipurilor de alcool şi de bãuturi alcoolice distilate în una dintre categoriile prevãzute la alin. (1) se face cu respectarea reglementãrilor legale în domeniu.
ART. 5
(1) Vinul este bãutura obţinutã exclusiv prin fermentarea alcoolicã, completa sau parţialã, a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi ori nezdrobiţi, sau a mustului de struguri.
(2) În subgrupa "vinuri" sunt cuprinse: vinurile linistite, vinurile spumoase şi vinurile speciale.
(3) Vinurile linistite sunt vinuri de masa şi vinuri de calitate, altele decât cele cuprinse în categoria vinurilor spumoase şi vinurilor speciale.
(4) Vinurile linistite cuprind vinurile cu o concentraţie alcoolicã dobandita de minimum 8,5% în volum şi o concentraţie alcoolicã totalã de maximum 18% în volum, cu condiţia ca alcoolul conţinut în aceste produse finite sa rezulte în întregime din fermentare.
(5) Musturile în fermentare sau oprite din fermentare, cu o concentraţie alcoolicã de peste 1,2% în volum, sunt supuse aceluiaşi regim de accize ca şi vinurile linistite.
(6) Din punct de vedere al regimului accizelor, în categoria vinurilor linistite sunt incluse şi vinurile care dezvolta în sticlele în care sunt imbuteliate ca produs finit o presiune de maximum 1 bar la temperatura de 20°C.
(7) Vinurile spumoase sunt vinurile cu conţinut în dioxid de carbon de origine exogena, care dezvolta în sticlele în care sunt imbuteliate ca produs finit o presiune de minimum 3 bari la temperatura de 20°C şi care au o concentraţie alcoolicã ce depãşeşte 1,2% în volum, dar nu depãşeşte 15% în volum, cu condiţia ca alcoolul conţinut în produsul finit sa rezulte în întregime din fermentare.
(8) În categoria "vinurilor spumoase" se includ şi vinurile spumante şi sampania. Vinurile spumante şi sampania sunt vinurile cu un conţinut în dioxid de carbon de origine total endogenã, obţinute prin fermentarea secundarã a vinului apt pentru consum şi care dezvolta în sticlele în care sunt imbuteliate ca produs finit o presiune de minimum 3 bari la temperatura de 20°C.
(9) În categoria vinurilor speciale sunt cuprinse vinurile petiante şi vinurile perlante.
(10) Vinurile petiante sunt produsele cu un conţinut în dioxid de carbon de origine endogenã, care dezvolta în sticlele în care sunt imbuteliate ca produs finit o presiune cuprinsã între 1 bar şi 2,5 bari la o temperatura de 20°C, cu o concentraţie alcoolicã dobandita de minimum 7% în volum şi o concentraţie alcoolicã totalã de minimum 9% în volum, dar care nu depãşeşte 12% în volum.
(11) Vinurile perlante sunt produsele cu un conţinut în dioxid de carbon de origine total sau parţial exogena, care dezvolta în sticlele în care sunt imbuteliate ca produs finit o presiune cuprinsã între 1 bar şi 2,5 bari la o temperatura de 20°C, cu o concentraţie alcoolicã dobandita de minimum 7% în volum şi o concentraţie alcoolicã totalã de minimum 9% în volum, dar care nu depãşeşte 12% în volum.
(12) Din punct de vedere al regimului accizelor, în categoria vinurilor speciale sunt incluse şi vinurile care dezvolta în sticlele în care sunt imbuteliate ca produs finit o presiune cuprinsã între 2,5 şi 3 bari la o temperatura de 20°C.
ART. 6
(1) Berea este produsul realizat prin fermentarea alcoolicã aeroba a unor musturi obţinute din malt, cereale, hamei şi apa.
(2) În aceasta categorie sunt cuprinse toate sortimentele de bere obţinute potrivit prevederilor alin. (1), cu o concentraţie alcoolicã în volum mai mare de 0,5%, dar care sa nu depãşeascã 10%.
(3) Pentru berea produsã de micii producãtori independenţi care deţin instalaţii de fabricaţie cu o capacitate nominalã anuala care nu depãşeşte 200.000 hl se aplica accize specifice reduse.
(4) Fiecare agent economic producãtor de bere are obligaţia sa depunã la organul fiscal teritorial la care este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, pana la data de 15 ianuarie a fiecãrui an, o declaraţie pe propria rãspundere privind capacitatile de producţie pe care le deţine.
(5) Beneficiazã de nivelul redus al accizelor numai agenţii economici mici producãtori care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii: sunt agenţi economici producãtori de bere care din punct de vedere juridic şi economic sunt independenţi fata de orice alt agent economic producãtor de bere, utilizeazã instalaţii fizice distincte de cele ale altor fabrici de bere, folosesc spaţii de producţie diferite de cele ale oricãrui alt agent economic producãtor de bere şi nu funcţioneazã sub licenta de produs a altui agent economic producãtor de bere.
(6) În situaţia în care un agent economic producãtor de bere care beneficiazã de nivelul redus al accizelor îşi mãreşte capacitatea de producţie prin achiziţionarea de noi capacitãţi sau prin extinderea celor existente, acesta va înştiinţa în scris organul fiscal la care este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe despre modificãrile produse, va calcula şi va vãrsa la bugetul de stat accizele în cuantumul corespunzãtor noii capacitãţi de producţie, începând cu luna imediat urmãtoare celei în care a avut loc punerea în funcţiune a acesteia.
ART. 7
În subgrupa "bãuturi fermentate, altele decât berea şi vinul" sunt cuprinse bãuturile fermentate - cidru de mere, cidru de pere, hidromel şi altele asemenea -, amestecurile de bãuturi fermentate, precum şi amestecurile de bãuturi fermentate cu bãuturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în alta parte, care au o concentraţie alcoolicã ce depãşeşte 1,2% în volum, dar nu depãşeşte 15% în volum, cu condiţia ca alcoolul conţinut în produs sa rezulte în întregime din fermentare.
ART. 8
(1) Prin produse intermediare se înţelege toate produsele care au o concentraţie alcoolicã ce depãşeşte 1,2% în volum, dar nu depãşeşte 22% în volum, şi care nu sunt acoperite de prevederile art. 5, 6 şi 7.
(2) Se considera produs intermediar şi orice bãutura fermentatã menţionatã la art. 7, care are o concentraţie alcoolicã ce depãşeşte 5,5% în volum şi care nu rezulta în întregime din fermentare.
ART. 9
Produsele care nu se regãsesc la art. 5, 7 şi 8 şi care au o concentraţie alcoolicã ce depãşeşte 22% în volum sunt supuse aceluiaşi regim de accize ca şi bãuturile definite la art. 4.
ART. 10
(1) Plãtitori de accize pentru produsele prevãzute în secţiunea a 2-a sunt agenţii economici - persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate - care produc sau importa astfel de produse.
(2) De asemenea, plãtitori de accize sunt:
a) agenţii economici prevãzuţi la alin. (1), care cumpara de la producãtorii individuali - persoane fizice - produse de natura celor supuse accizelor prin prezenta ordonanta de urgenta, pentru prelucrare şi/sau comercializare;
b) agenţii economici, pentru cantitãţile de produse supuse accizelor, obţinute din producţia proprie sau din import, care sunt:
- produse acordate ca dividende sau ca plata în natura actionarilor, asociaţilor şi, dupã caz, persoanelor fizice;
- produse consumate pentru reclama şi publicitate;
- produse înstrãinate sub orice forma, cu sau fãrã titlu gratuit, ori utilizate în orice alt scop decât comercializarea.
(3) Pentru alcoolul etilic rafinat şi distilatele de origine agricolã, provenite din ţara sau din import, utilizate ca materie prima în obţinerea bãuturilor alcoolice distilate, acciza se plãteşte o singura data de cãtre agentul economic producãtor sau importator de astfel de materii prime.
(4) Pentru alcoolul etilic rafinat şi distilatele de origine agricolã, provenite din producţie proprie, introduse în prelucrare pentru obţinerea bãuturilor alcoolice distilate, în sistem integrat, acciza se plãteşte o singura data pentru produsele finale rezultate din prelucrare.
(5) Pentru bãuturile alcoolice distilate produse în ţara exclusiv din alcool etilic rafinat sau din distilate de origine agricolã, achiziţionate direct de la agenţii economici producãtori interni sau provenite din import, nu se datoreazã accize.
ART. 11
Pentru produsele prevãzute în secţiunea a 2-a accizele datorate bugetului de stat sunt stabilite în suma fixa pe unitatea de mãsura şi sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 12
(1) În cazul produselor prevãzute în secţiunea a 2-a, provenite din import sau din ţara, utilizate ca materie prima pentru obţinerea altor produse supuse accizelor, altele decât bãuturile alcoolice distilate produse exclusiv din alcool etilic rafinat sau din distilate de origine agricolã, agenţii economici prelucratori vor deduce, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru produsele finale facturate, accizele plãtite în vama sau la achiziţionarea de pe piata interna a materiei prime.
(2) Deducerea se face pe rãspunderea agenţilor economici în raport cu cantitatea de materie prima utilizata efectiv, în limita normelor de consum, pentru obţinerea produselor finale supuse accizelor şi livrate în fiecare luna calendaristicã. Limitele normelor de consum în funcţie de care se face deducerea accizelor aferente materiei prime sunt cele aprobate de organul de conducere al agentului economic.
(3) Deducerea este condiţionatã de existenta urmãtoarelor documente justificative care atesta provenienta legalã a cantitãţilor utilizate ca materie prima:
a) în cazul achiziţionãrii materiei prime direct de pe piata externa: licenta de import sau documentul care atesta autorizarea comercializãrii în calitate de agent economic importator, declaraţia vamalã de import, factura externa şi dovada plãţii accizelor în vama;
b) în cazul achiziţionãrii materiei prime direct de la agenţii economici producãtori interni: o copie de pe documentul care atesta autorizarea comercializãrii materiei prime de cãtre furnizor, în calitate de agent economic producãtor, factura fiscalã în care acciza sa fie evidenţiatã separat şi dovada plãţii acesteia de cãtre agentul economic achizitor, prin ordinul de plata confirmat de banca la care plãtitorul are contul deschis;
c) în cazul achiziţionãrii materiei prime direct de la agenţii economici importatori: o copie de pe documentul care atesta autorizarea comercializãrii materiei prime de cãtre furnizor, în calitate de agent economic importator, o copie de pe declaraţia vamalã de import, factura fiscalã care sa ateste provenienta materiei prime şi în care acciza sa fie evidenţiatã separat, precum şi dovada plãţii acesteia de cãtre agentul economic achizitor, prin ordinul de plata confirmat de banca la care plãtitorul are contul deschis.
(4) Pentru deducerea accizelor aferente produselor importate sau achiziţionate de pe piata interna şi utilizate ca materie prima pentru obţinerea produselor prevãzute la secţiunea a 2-a agenţii economici vor proceda astfel:
a) vor evidenţia în jurnalul privind cumpãrãrile de materii prime, supuse accizelor, întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 4, toate intrãrile de produse utilizate ca materie prima şi accizele aferente acestora;
b) vor evidenţia în jurnalul privind vânzãrile de produse finite supuse accizelor, întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 5, toate livrãrile de produse şi accizele aferente acestora.
(5) Jurnalul privind cumpãrãrile de materii prime şi cel privind vânzãrile de produse finale supuse accizelor, rezultate din prelucrare, vor fi întocmite pentru fiecare luna calendaristicã, pe baza documentelor de evidenta operativã, şi vor fi prezentate în termen de 5 zile de la expirarea lunii organului fiscal teritorial, în vederea înregistrãrii şi vizarii de cãtre acesta.
(6) Jurnalul privind cumpãrãrile de materii prime şi cel privind vânzãrile de produse finale supuse accizelor, nevizate de cãtre organul fiscal teritorial, nu constituie documente justificative pentru deducerea prevãzutã de lege.
(7) Nu se accepta deducerea decât pentru accizele aferente materiilor prime achiziţionate direct de la agenţii economici producãtori interni sau importatori.
(8) Nu se accepta deducerea unor accize aferente materiilor prime în cuantum mai mare decât cel al accizelor aferente produselor finale livrate.
Scutiri
ART. 13
Sunt scutite de la plata accizelor:
a) produsele exportate direct de agenţii economici producãtori sau prin agenţi economici care îşi desfãşoarã activitatea pe baza de comision.
Beneficiazã de regimul de scutire numai produsele exportate direct sau prin agenţi economici comisionari de cãtre producãtorii care deţin în proprietate utilajele şi instalaţiile de producţie necesare pentru realizarea acestor produse;
b) produsele aflate în regim vamal de tranzit şi produsele aflate în regim vamal de admitere temporarã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii la termen a regimului vamal acordat;
c) produsele livrate la rezerva de stat şi la rezerva de mobilizare, pe perioada în care au acest regim;
d) alcoolul etilic rafinat utilizat în producţia de medicamente;
e) alcoolul etilic rafinat utilizat în producţia de oţet alimentar;
f) alcoolul etilic rafinat utilizat în industria cosmetica;
g) alcoolul etilic rafinat utilizat pentru producerea de arome alimentare pentru alimente sau bãuturi nealcoolice care au o concentraţie alcoolicã ce nu depãşeşte 1,2%;
h) alcoolul etilic tehnic - în limita cantitãţii maxime stabilite la art. 4 alin. (6).
ART. 14
(1) Pentru produsele prevãzute la art. 13 lit. d)-g) scutirea de la plata accizelor se acorda pe baza documentelor justificative care atesta provenienta legalã a alcoolului etilic rafinat, plata efectivã a accizelor aferente şi numai pentru cantitãţile utilizate cu destinatiile expres menţionate în prezenta ordonanta de urgenta, astfel:
a) prin compensare, conform prevederilor legale în materie, cu alte impozite şi taxe datorate bugetului de stat;
b) prin restituire, conform prevederilor legale în materie, a accizelor plãtite la achiziţionarea alcoolului etilic rafinat.
(2) În situaţia agenţilor economici producãtori de alcool, care lucreazã în sistem integrat, scutirea de la plata accizelor prevãzutã la art. 13 lit. e) se acorda direct pe baza documentelor justificative şi numai pentru cantitãţile utilizate expres cu aceste destinaţii.
ART. 15
Toate produsele prevãzute în secţiunea a 2-a, exportate şi ulterior reintroduse în ţara, urmeazã regimul accizelor prevãzut de lege pentru produsele provenite din import.
Faptul generator
ART. 16. - Faptul generator al accizelor îl constituie:
a) data efectuãrii livrãrii, pentru produsele din producţia interna;
b) data achiziţionãrii marcajelor, pentru produsele ce intra sub incidenta sistemului de marcare şi care urmeazã sa fie importate;
c) data înregistrãrii declaraţiei vamale de import, pentru produsele importate, altele decât cele supuse sistemului de marcare;
d) data cumpãrãrii, înscrisã în borderoul de achiziţie şi în documentul de recepţie a produselor supuse accizelor, pentru agenţii economici achizitori prevãzuţi la art. 10 alin. (2) lit. a);
e) data acordãrii produselor ca dividende sau ca plata în natura, data la care au fost consumate pentru reclama şi publicitate şi, respectiv, data la care au fost înstrãinate ori utilizate în orice alt scop decât comercializarea, pentru produsele prevãzute la art. 10 alin. (2) lit. b).
Regimul documentelor fiscale
ART. 17
(1) Pentru toate livrãrile şi transferurile de alcool, de alcool sanitar, distilate de origine agricolã, efectuate de cãtre agenţii economici producãtori interni şi importatori, precum şi pentru toate livrãrile de bãuturi alcoolice efectuate de cãtre agenţii economici producãtori interni, importatori şi comercianţi în sistem angro se vor utiliza în mod obligatoriu facturi fiscale speciale sau avize speciale de însoţire a mãrfii, dupã caz.
(2) Facturile fiscale speciale şi avizele speciale de însoţire a mãrfii au regim special, sunt realizate în conformitate cu prevederile legale şi se tiparesc de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A., utilizându-se hârtii, cerneluri speciale şi alte elemente de siguranta.
(3) Pe lungimea în diagonala a fiecãrui document prevãzut la alin. (1) se vor inscriptiona, dupã caz, cuvintele: "Alcool", "Alcool sanitar", "Distilat" sau "Bãuturi alcoolice". În cazul transferurilor de produse între gestiunile aceluiaşi agent economic, avizele de însoţire a mãrfii vor avea inscripţionat în plus şi cuvântul "transfer".
(4) Documentele cu regim special vor fi distribuite de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A. fiecãrei direcţii generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza solicitãrii acestora.
(5) Necesarul de astfel de documente va fi stabilit de fiecare agent economic. Distribuirea documentelor cãtre utilizatori se va face direct de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, contra cost, pe baza de comenzi scrise, conform modelului prezentat în anexa nr. 6. Nota de comanda va fi aprobatã numai dacã solicitantul justifica necesitatea achiziţionãrii de facturi fiscale speciale şi de avize speciale de însoţire a mãrfii, în calitate de agent economic autorizat sa comercializeze alcool, alcool sanitar, distilate de origine agricolã şi bãuturi alcoolice, conform prevederilor legale.
(6) Orice noua comanda de astfel de documente va fi condiţionatã de justificarea utilizãrii documentelor ridicate anterior, prin prezentarea evidentei achiziţionãrii şi utilizãrii documentelor fiscale speciale, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
(7) Pe fiecare document prevãzut la alin. (1) emitentul acestuia va înscrie atât calitatea furnizorului, cat şi a cumpãrãtorului de alcool, de alcool sanitar, distilate de origine agricolã şi de bãuturi alcoolice, dupã caz, respectiv de producãtor, importator, comerciant angro sau en detail.
(8) Fiecare transport de alcool, de alcool sanitar, distilate de origine agricolã şi de bãuturi alcoolice va fi însoţit în mod obligatoriu de documentele prevãzute la alin. (1). În lipsa acestor documente se considera ca marfa are provenienta ilicitã.

SECŢIUNEA a 3-a
Accize pentru produse din tutun

ART. 18
(1) În grupa "produse din tutun" se includ:
a) tigaretele;
b) tigarile şi tigarile de foi;
c) tutunul destinat fumatului.
(2) Tigaretele sunt considerate cilindrii din hârtie specialã, cu sau fãrã filtru, cu lungimi şi diametre diferite, umpluti cu tutun tãiat, sosat şi/sau aromatizat.
(3) Tigarile şi tigarile de foi sunt considerate, dacã sunt fumate ca atare, rulourile de tutun care conţin tutun natural integral şi au invelis exterior din hârtie de tutun natural.
(4) Tutunul destinat fumatului este tutunul care a fost tãiat sau în alt mod faramitat, batut sau presat în bucãţi şi care poate fi fumat fãrã prelucrare industriala. În aceasta categorie se includ: tutunul pentru pipa, tutunul destinat rularii în tigarete, tutunul de prizat şi tutunul de mestecat.
(5) Tutunul de prizat este o pulbere de tutun fin macinat, de culoare galbena pana la brun, aromata sau nearomata.
(6) Tutunul de mestecat este tutunul realizat dintr-un amestec de tutun închis la culoare, uscat, indulcit cu miere sau cu sirop.
ART. 19
(1) Pentru produsele din tutun plãtitori de accize sunt agenţii economici, persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate, care produc sau care importa astfel de produse.
(2) Agenţii economici sunt, de asemenea, plãtitori de accize pentru toate cantitãţile de produse supuse accizelor, obţinute din producţia proprie sau din import, dupã cum urmeazã:
a) produse acordate ca dividende sau ca plata în natura actionarilor, asociaţilor şi, dupã caz, persoanelor fizice;
b) produse consumate pentru reclama şi publicitate;
c) produse înstrãinate sub orice forma, cu sau fãrã titlu gratuit, ori utilizate în orice alt scop decât comercializarea.
ART. 20
(1) Pentru tigarete, indiferent de provenienta şi de calitatea acestora, se datoreazã bugetului de stat o acciza specifica stabilitã pe 1.000 de tigarete, la care se adauga o cota procentualã aplicatã asupra preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate.
(2) Cuantumul accizei specifice şi cel al accizei procentuale sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(3) Preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul vor fi stabilite de fiecare agent economic producãtor intern sau importator şi vor fi notificate Ministerului Finanţelor Publice.
(4) Înregistrarea de cãtre Ministerul Finanţelor Publice a preţurilor astfel stabilite se va face pe baza declaraţiei scrise a fiecãrui agent economic în cauza, modelul-tip al acesteia fiind prezentat în anexa nr. 8.
(5) Declaraţia se va întocmi de agentul economic în cauza, în doua exemplare, din care un exemplar va fi depus la Ministerul Finanţelor Publice, iar al doilea exemplar, cu numãrul de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor Publice, va rãmâne la agentul economic.
(6) Declaraţia va cuprinde în mod expres data de la care se vor practica preţurile maxime şi va fi depusa la Ministerul Finanţelor Publice cu minimum 2 zile înainte de data practicãrii acestor preţuri.
(7) Cu minimum 24 de ore înainte de data efectivã a intrãrii în vigoare lista cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate, cu numãrul de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor Publice, va fi publicatã, prin grija agentului economic producãtor sau importator, în doua cotidiene de mare tiraj.
(8) Ori de câte ori se intenţioneazã modificãri ale preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate, agenţii economici producãtori interni sau importatori au obligaţia sa redeclare preţurile pentru toate sortimentele de tigarete, indiferent dacã modificarea intervine la unul sau la mai multe sortimente. Redeclararea se face pe baza aceluiaşi model de declaraţie şi cu respectarea termenelor prevãzute la alin. (6) şi (7).
(9) Dupã primirea declaraţiilor privind preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul Ministerul Finanţelor Publice va transmite copii de pe acestea direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Garzii financiare şi Direcţiei Generale a Vamilor.
(10) Este interzisã comercializarea tigaretelor de cãtre orice agent economic autorizat sa comercializeze astfel de produse la preţuri mai mari decât preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul în vigoare.
(11) Agenţii economici autorizaţi sa comercializeze tigarete sunt obligaţi sa afiseze permanent, în locuri vizibile, lista cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul în vigoare pentru toate sortimentele pe care le comercializeazã.
(12) Comercializarea sortimentelor de tigarete ce nu se regãsesc în listele cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate şi date publicitãţii de agenţii economici producãtori sau importatori este interzisã.
ART. 21
(1) Pentru produsele din tutun, altele decât tigaretele, se datoreazã bugetului de stat accize specifice stabilite pe unitatea de mãsura şi sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Pentru tutunul provenit din producţia interna sau din import, utilizat în exclusivitate ca materie prima pentru obţinerea pe cale industriala a produselor din tutun, accizele se datoreazã şi se calculeazã o singura data, respectiv la data efectuãrii livrãrii produselor rezultate din prelucrare.
(3) Utilizarea tutunului ca materie prima pentru obţinerea pe cale industriala a produselor din tutun va fi justificatã prin:
a) licenta de atestare a dreptului de marcare, în cazul agenţilor economici producãtori interni de produse din tutun;
b) contractele încheiate direct între agenţii economici producãtori interni sau importatori de tutun cu agenţii economici producãtori interni de produse din tutun.
Scutiri
ART. 22
Sunt scutite de la plata accizelor:
a) produsele exportate direct de agenţii economici producãtori sau prin agenţi economici care îşi desfãşoarã activitatea pe baza de comision.
Beneficiazã de regimul de scutire numai produsele exportate, direct sau prin agenţi economici comisionari, de cãtre producãtorii care deţin în proprietate utilajele şi instalaţiile de producţie necesare pentru realizarea acestor produse;
b) produsele aflate în regim vamal de tranzit şi produsele aflate în regim vamal de admitere temporarã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii în termen a regimului vamal acordat;
c) produsele livrate la rezerva de stat şi la rezerva de mobilizare, pe perioada în care au acest regim.
ART. 23
Produsele din tutun exportate şi ulterior reintroduse în ţara urmeazã regimul accizelor prevãzut de lege pentru produsele provenite din import.
Faptul generator
ART. 24
Faptul generator al accizelor îl constituie:
a) data efectuãrii livrãrii - pentru produsele din producţia interna;
b) data achiziţionãrii marcajelor - pentru produsele din tutun ce urmeazã sa fie importate;
c) data acordãrii produselor ca dividende sau ca plata în natura, data la care au fost consumate pentru reclama şi publicitate şi, respectiv, data înstrãinãrii ori utilizãrii în orice alt scop decât comercializarea - pentru produsele prevãzute la art. 19 alin. (2).
Regimul documentelor fiscale
ART. 25
(1) Toate livrãrile de tigarete efectuate de agenţii economici producãtori interni şi importatori vor fi facturate în momentul livrãrii, utilizându-se pentru aceasta, în mod obligatoriu, facturi fiscale speciale. Transferurile de tigarete între gestiuni se vor efectua pe baza de avize de însoţire a mãrfii, conform prevederilor legale care reglementeazã regimul formularelor comune privind activitatea financiarã şi contabila.
(2) Modelul facturii fiscale speciale utilizate de cãtre agenţii economici producãtori interni şi importatori de tigarete este prezentat în anexa nr. 9. Facturile fiscale speciale au regim special, sunt realizate în conformitate cu prevederile legale şi se tiparesc de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A., utilizându-se hârtii, cerneluri speciale şi alte elemente de siguranta.
(3) Facturile fiscale speciale vor fi distribuite de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A. fiecãrei direcţii generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza solicitãrii acestora.
(4) Necesarul de facturi fiscale speciale va fi stabilit de fiecare agent economic. Distribuirea documentelor cãtre utilizatori se va face direct de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, contra cost, pe baza de comenzi scrise, conform modelului prezentat în anexa nr. 6. Nota de comanda va fi aprobatã numai dacã solicitantul justifica necesitatea achiziţionãrii de facturi fiscale speciale, în calitate de agent economic autorizat sa comercializeze tigarete, conform prevederilor legale.
(5) Orice noua comanda de facturi fiscale speciale va fi condiţionatã de justificarea utilizãrii documentelor ridicate anterior, prin prezentarea evidentei achiziţionãrii şi utilizãrii documentelor fiscale speciale, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
(6) Agenţii economici producãtori interni şi importatori de tigarete pot utiliza sisteme informatice financiar-contabile proprii pentru emiterea formularelor speciale, în condiţiile stabilite de Ministerul Finanţelor Publice pentru formularele cu regim special, fãrã a mai utiliza formularele pretiparite de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A. Agenţii economici în cauza vor solicita direct Companiei Naţionale "Imprimeria Nationala" - S.A. o plaja de serii şi de numere.
(7) Pe fiecare factura fiscalã specialã emitentul acesteia va înscrie atât calitatea furnizorului, cat şi a cumpãrãtorului de produse din tutun, respectiv de producãtor intern, importator, comerciant angro sau en detail.
(8) Facturarea produselor din tutun, altele decât tigaretele, şi transferul acestora între gestiuni se vor efectua de cãtre agenţii economici producãtori interni şi importatori de astfel de produse, conform prevederilor legale care reglementeazã regimul formularelor comune privind activitatea financiarã şi contabila.
(9) Fiecare transport de tigarete şi de produse din tutun, cu excepţia transferurilor de produse din tutun între gestiuni, efectuate potrivit prevederilor alin. (1), va fi însoţit, în mod obligatoriu, de factura fiscalã. În lipsa acesteia se considera ca marfa are provenienta ilicitã.
(10) Trecerea tigaretelor şi produselor din tutun ale agentului economic furnizor în mijloace de transport auto, în vederea distribuirii mãrfurilor respective cãtre comercianţii en detail, reprezintã un transfer între gestiuni, mijlocul de transport respectiv fiind asimilat unei gestiuni separate a furnizorului, gestionarul fiind însoţitorul transportului.

SECŢIUNEA a 4-a
Accize pentru uleiuri minerale

ART. 26
(1) În acceptia prezentei ordonanţe de urgenta, prin uleiuri minerale se înţelege urmãtoarele produse:
a) gudron de huila, de lignit sau de turba şi alte gudroane minerale;
b) benzoli, toluoli, xiloli, uleiuri de creozot;
c) uleiuri brute din petrol sau uleiuri din minerale bituminoase;
d) uleiuri din petrol sau uleiuri din minerale bituminoase, altele decât uleiurile brute;
e) gaz de sonda şi alte hidrocarburi gazoase;
f) vaselina, parafina, alte tipuri de ceara minerala şi produse similare;
g) cocs de petrol, bitum de petrol şi alte reziduuri de uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase;
h) amestecuri bituminoase;
i) hidrocarburi aciclice;
j) hidrocarburi ciclice: benzen, toluen, xileni şi amestecuri de izomeri ai xilenului;
k) preparate lubrifiante;
l) preparate antidetonante şi aditivi preparati pentru uleiuri minerale;
m) alchilbenzeni în amestec şi alchil-naftaline în amestec.
(2) Uleiurile minerale pentru care se datoreazã accize sunt:
a) benzine cu plumb;
b) benzine fãrã plumb;
c) motorine;
d) petrol turboreactor;
e) alte uleiuri medii şi grele utilizate drept combustibil pentru încãlzit;
f) gaze petroliere lichefiate (propan, butani, simpli sau în amestec);
g) hidrocarburi ciclice: benzen, toluen, xileni şi amestecuri de izomeri ai xilenului;
h) uleiuri pentru motoare auto.
(3) Încadrarea produselor în categoriile prevãzute la alin. (1) se face cu respectarea reglementãrilor legale în domeniu.
(4) Uleiurile minerale, altele decât cele prevãzute la alin. (2), sunt supuse unei accize dacã sunt utilizate sau sunt puse în vânzare drept combustibil sau carburant. Nivelul accizei va fi fixat, dupã destinaţie, la nivelul prevãzut de prezenta ordonanta de urgenta pentru combustibil sau pentru benzina cu plumb.
(5) Pe lângã produsele menţionate la alin. (1) orice produs utilizat sau pus în vânzare drept carburant ori component pentru a creste volumul final al carburantilor este impozitat drept carburant. Nivelul accizei va fi cel prevãzut de prezenta ordonanta de urgenta pentru benzina cu plumb.
(6) Vânzarea de cãtre un agent economic producãtor a produselor prevãzute la alin. (2) cãtre o rafinarie, în vederea prelucrãrii sau etilarii, se face la preţuri fãrã accize. În aceasta situaţie accizele se datoreazã bugetului de stat o singura data de cãtre rafinaria prelucratoare, la livrarea produselor finale rezultate din prelucrare sau etilare.
ART. 27
(1) Pentru uleiuri minerale accizele datorate bugetului de stat sunt stabilite în suma fixa pe unitatea de mãsura şi sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Plãtitori de accize pentru uleiurile minerale sunt agenţii economici producãtori, procesatori sau importatori de astfel de produse.
(3) Agenţii economici producãtori sau procesatori sunt plãtitori de accize pentru toate cantitãţile de uleiuri minerale obţinute, inclusiv pentru cele rezultate din operaţiuni de procesare a ţiţeiului sau a altor materii prime, operaţiuni efectuate în baza contractelor încheiate între agentul economic prestator şi beneficiarul prestaţiei.
(4) La preluarea produselor rezultate din procesare agentul economic beneficiar va plati agentului economic procesator tariful de procesare plus o suma egala cu valoarea accizelor aferente cantitãţilor preluate.
(5) Produsele obţinute în sistem de procesare pot fi preluate de cãtre beneficiar fãrã plata accizelor cãtre procesator, numai atunci când:
a) beneficiarul prestaţiei este o rafinarie. În acest caz rafinaria beneficiara datoreazã acciza la bugetul de stat la livrarea pe piata interna a produselor finale rezultate din operaţiunea de procesare;
b) beneficiarul prestaţiei este un agent economic, altul decât o rafinarie, care garanteazã valoarea accizelor aferente cantitãţilor de produse rezultate în sistem de procesare, care urmeazã sa fie preluate, conform contractelor încheiate între procesator şi beneficiarul prestaţiei. În acest sens agentul economic respectiv depune la organul fiscal teritorial la care este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe scrisori de garanţie bancarã în favoarea Ministerului Finanţelor Publice. Scrisorile de garanţie bancarã admise vor fi emise de bãnci comerciale şi vor avea o valabilitate cu 30 de zile mai mare decât valabilitatea contractului încheiat între agentul economic procesator şi beneficiarul prestaţiei. În vederea preluãrii cantitãţilor de produse rezultate din procesare agentul economic beneficiar va depune procesatorului o copie de pe aceste scrisori de garanţie, vizata de organul fiscal. În acest caz beneficiarul prestaţiei datoreazã acciza la bugetul de stat la livrarea pe piata interna a produselor finale rezultate din operaţiunea de procesare. În situaţia în care pana în ultima zi a lunii, pentru luna precedenta, agenţii economici în cauza nu prezintã organului fiscal teritorial la care sunt înregistraţi ca plãtitori de impozite şi taxe ordinul de plata vizat de banca sau de trezorerie pentru accizele plãtite în termenul prevãzut de lege, scrisoarea de garanţie va fi executatã la simpla solicitare a Ministerului Finanţelor Publice, fãrã îndeplinirea altor formalitãţi.
(6) Pentru uleiurile minerale de natura celor pentru care se datoreazã accize, aduse din import în vederea procesarii în baza contractelor încheiate între agentul economic procesator şi agentul economic importator, acciza se plãteşte în momentul întocmirii formalitãţilor de vamuire. Pentru produsele rezultate din procesare agenţii economici prelucratori vor deduce, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru aceste produse accizele plãtite în vama, aferente cantitãţii de materie prima introduse în prelucrare. La preluarea produselor rezultate din procesare agentul economic beneficiar va plati agentului economic procesator tariful de procesare, precum şi diferenţa de accize astfel calculatã, aferentã cantitãţilor preluate. Nu se accepta deducerea unor accize aferente materiilor prime în cuantum mai mare decât cel al accizelor aferente produselor finale livrate.
(7) Rafinariile pot procesa benzinele de prima distilare, de DAV, de cocsare, de cracare termica, de piroliza şi orice alte semifabricate rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime numai în cazul în care aceste produse provin direct de la rafinarii sau de la agenţi economici importatori, însoţite de certificate de origine a produsului.
(8) Toate operaţiunile privind prelucrarea, procesarea, etilarea, precum şi orice alte operaţiuni legate de obţinerea uleiurilor minerale pot fi efectuate numai de agenţii economici producãtori sau procesatori de astfel de produse, care sunt înregistraţi în aceasta calitate şi care au prevãzutã în statut activitatea de producţie sau de procesare.
(9) Agenţii economici care prelucreaza produsele prevãzute la art. 26 alin. (2), achiziţionate fie prin operaţiuni proprii de import, fie direct de la agenţii economici importatori, vor deduce, pe baza de documente justificative, din valoarea accizelor aferente produselor finale facturate valoarea accizelor efectiv plãtite fie în vama, fie la achiziţionarea produselor de la agentul economic importator. Nu se accepta deducerea unor accize aferente materiilor prime în cuantum mai mare decât cel al accizelor aferente produselor finale livrate.
(10) În cazul produselor prevãzute la art. 26 alin. (2), achiziţionate de rafinarii direct de la rezerva de stat sau de la rezerva de mobilizare, din a cãror prelucrare rezulta alte uleiuri minerale, agenţii economici procesatori vor deduce, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru produsele finale facturate accizele efectiv plãtite la achiziţionarea produselor introduse în prelucrare.
(11) Agenţii economici plãtitori datoreazã la bugetul de stat accize şi pentru cantitãţile de uleiuri minerale folosite pentru consumul propriu, altul decât cel utilizat în scop tehnologic pentru realizarea altor produse, în limita normelor de consum admise.
(12) Produsele rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, de natura celor prevãzute la art. 26 alin. (1), pentru care, potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, nu se datoreazã accize, se vor comercializa de cãtre agenţii economici producãtori sau de cãtre agenţii economici beneficiari ai produselor rezultate din operaţiuni de procesare potrivit contractelor încheiate cu procesatorii numai direct cãtre utilizatorii finali.
Scutiri
ART. 28
Sunt scutite de la plata accizelor:
a) produsele exportate direct de agenţii economici producãtori sau prin agenţi economici care îşi desfãşoarã activitatea pe baza de comision.
Sunt scutite de asemenea:
a(1) produsele exportate de o rafinarie care le-a obţinut în calitate de beneficiar al unui contract de prestãri de servicii încheiat cu o alta rafinarie procesatoare;
a(2) produsele rezultate din operaţiuni de procesare a unor materii prime provenite din import, în cazul în care sunt exportate direct de agentul economic care a efectuat importul materiei prime;
b) produsele aflate în regim vamal de tranzit şi produsele aflate în regim vamal de admitere temporarã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii la termen a regimului vamal acordat;
c) produsele livrate la rezerva de stat şi la rezerva de mobilizare, pe perioada în care au acest regim;
d) produsele de la rezerva de stat şi de la rezerva de mobilizare, acordate cu titlu gratuit sub forma de ajutor umanitar, în baza prevederilor actelor normative emise în acest sens;
e) combustibilii pentru încãlzit, achizitionati direct de la producãtori, pe baza de contracte, de cãtre spitale, sanatorii, cãmine de bãtrâni şi cãmine de copii, utilizaţi pentru consum propriu;
f) combustibilii pentru încãlzit, utilizaţi de persoane fizice pentru consumul casnic;
g) combustibilii pentru încãlzit achiziţionate direct de la producãtori, pe baza de contracte, de cãtre agenţii economici pentru consum tehnologic propriu sau pentru producerea de agent termic şi apa calda pentru populaţie;
h) benzina de aviatie şi petrolul turboreactor, utilizate drept carburant în aviatie;
i) produsele destinate a fi utilizate tehnic şi consumate pentru exploatarea navelor de transport maritim internaţional;
j) hidrocarburile ciclice achiziţionate direct de la producãtori, pe baza de contracte, de cãtre agenţii economici, pentru utilizarea în scop industrial.
ART. 29
(1) Pentru produsele prevãzute la art. 28 lit. a 2 ), g) şi j) scutirea de la plata accizelor se acorda pe baza documentelor justificative şi numai pentru cantitãţile utilizate cu destinatiile expres menţionate în prezenta ordonanta de urgenta, astfel:
a) prin compensare, conform prevederilor legale în materie, cu alte impozite şi taxe datorate la bugetul de stat;
b) prin restituire, conform prevederilor legale în materie, a accizelor plãtite la achiziţionarea produselor respective.
(2) Pentru produsele prevãzute la art. 28 lit. e) şi f) scutirea de la plata accizelor se acorda prin restituirea accizelor plãtite la achiziţionarea produselor respective direct de la producãtori, pe baza documentelor justificative, şi numai pentru cantitãţile utilizate cu destinatiile expres menţionate în prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Condiţiile de acordare a scutirilor prevãzute la art. 28 lit. h) şi i) vor fi stabilite prin normele metodologice emise de Ministerul Finanţelor Publice în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 30
Produsele exportate şi ulterior reintroduse în ţara urmeazã regimul accizelor prevãzut de lege pentru produsele provenite din import.
Faptul generator
ART. 31
Faptul generator al accizelor îl constituie:
a) data efectuãrii livrãrii - pentru produsele din producţia interna;
b) data înregistrãrii declaraţiei vamale de import - pentru produsele importate;
c) data întocmirii documentului de trecere în consum - pentru produsele folosite pentru consumul propriu.
Regimul documentelor fiscale
ART. 32
(1) Pentru toate livrãrile şi transferurile de produse prevãzute la art. 26 alin. (2), efectuate de cãtre agenţii economici producãtori interni, procesatori şi importatori de astfel de produse, se vor utiliza în mod obligatoriu, dupã caz, facturi fiscale speciale sau avize speciale de însoţire a mãrfii.
(2) Facturile fiscale speciale şi avizele speciale de însoţire a mãrfii au regim special, sunt realizate în conformitate cu prevederile legale şi se tiparesc de Compania Nationala "Imprimeria Nationala"-S.A., utilizându-se hârtii, cerneluri speciale şi alte elemente de siguranta.
(3) Pe lungimea în diagonala a fiecãrui document prevãzut la alin. (1) se vor inscriptiona cuvintele "Uleiuri minerale". În cazul transferurilor de produse între gestiunile aceluiaşi agent economic, avizele de însoţire a mãrfii vor avea inscripţionat în plus şi cuvântul "transfer".
(4) Documentele cu regim special vor fi distribuite de Compania Nationala "Imprimeria Nationala"-S.A. fiecãrei direcţii generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe baza solicitãrii acestora.
(5) Necesarul de astfel de documente va fi stabilit de fiecare agent economic. Distribuirea documentelor cãtre utilizatori se va face direct de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, contra cost, pe baza de comenzi scrise, conform modelului prezentat în anexa nr. 6. Nota de comanda va fi aprobatã numai dacã solicitantul justifica necesitatea achiziţionãrii de facturi fiscale speciale şi de avize speciale de însoţire a mãrfii.
(6) Orice noua comanda de astfel de documente va fi condiţionatã de justificarea utilizãrii documentelor ridicate anterior, prin prezentarea evidentei achiziţionãrii şi utilizãrii documentelor fiscale speciale, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
(7) Pe fiecare document prevãzut la alin. (1) emitentul acestuia va înscrie atât calitatea furnizorului, cat şi a beneficiarului, precum şi destinaţia uleiurilor minerale livrate.
(8) Fiecare transport de uleiuri minerale va fi însoţit în mod obligatoriu de documentele prevãzute la alin. (1). În lipsa acestor documente se considera ca marfa are provenienta ilicitã.

SECŢIUNEA a 5-a
Accize pentru alte produse şi grupe de produse

ART. 33
Sunt supuse, de asemenea, regimului accizelor produsele şi grupele de produse prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 34
(1) Plãtitori de accize pentru produsele prevãzute în anexa nr. 2, cu excepţia celor cuprinse la nr. crt. 1, 2 şi 3, sunt agenţii economici, persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate, care produc, importa şi comercializeazã astfel de produse. Pentru produsele prevãzute la nr. crt. 1, 2 şi 3 din anexa nr. 2 plãtitori de accize sunt agenţii economici importatori.
(2) Agenţii economici sunt, de asemenea, plãtitori de accize pentru cantitãţile de produse importate sau obţinute din producţia proprie, dupã cum urmeazã:
a) produse acordate ca dividende sau ca plata în natura actionarilor, asociaţilor şi, dupã caz, persoanelor fizice;
b) produse consumate pentru reclama şi publicitate;
c) produse înstrãinate sub orice forma, cu sau fãrã titlu gratuit, ori utilizate în oricare alt scop decât comercializarea.
(3) Plãtitori de accize sunt şi persoanele fizice care introduc în ţara autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv rulate.
ART. 35
Agenţii economici care comercializeazã bunuri de natura celor prevãzute în anexa nr. 2, provenite de la persoane fizice, inclusiv bunurile amanetate de persoanele fizice, care au devenit proprietatea caselor de amanet, sunt obligaţi sa retina şi sa vireze la bugetul de stat accizele stabilite potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, cu excepţia bunurilor prevãzute la art. 34 alin. (3).
ART. 36
Accizele preced taxa pe valoarea adãugatã şi se calculeazã o singura data prin aplicarea cotelor procentuale prevãzute în anexa nr. 2 asupra bazei de impozitare, care reprezintã:
a) pentru produsele din producţia interna - preţurile de livrare, mai puţin accizele, respectiv preţul producãtorului, care nu poate fi mai mic decât suma costurilor ocazionate de obţinerea produsului respectiv;
b) pentru produsele din import - valoarea în vama, stabilitã potrivit legii, la care se adauga taxele vamale şi alte taxe speciale, dupã caz;
c) pentru bunurile provenite de la persoanele fizice neinregistrate ca agenţi economici, dar comercializate prin agenţi economici contravaloarea ce se cuvine deponentului;
d) pentru bunurile amanetate de cãtre persoanele fizice şi devenite proprietatea caselor de amanet - contravaloarea încasatã de casele de amanet la vânzarea bunurilor respective, mai puţin accizele.
ART. 37
Pentru cafea, cafea cu inlocuitori şi cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, accizele se datoreazã o singura data şi se calculeazã prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de mãsura, prevãzute în anexa nr. 2, asupra cantitãţilor importate.
Scutiri
ART. 38
Sunt scutite de la plata accizelor:
a) produsele exportate direct de agenţii economici producãtori sau prin agenţi economici care îşi desfãşoarã activitatea pe baza de comision. Beneficiazã de regimul de scutire numai produsele exportate, direct sau prin agenţi economici comisionari, de cãtre producãtorii care deţin în proprietate utilajele şi instalaţiile de producţie necesare pentru realizarea acestor produse;
b) produsele aflate în regim vamal de tranzit şi produsele aflate în regim vamal de admitere temporarã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii la termen a regimului vamal acordat;
c) bunurile din import provenite din donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţificã şi tehnica, acordate instituţiilor de învãţãmânt şi de cultura, ministerelor şi altor organe ale administraţiei publice de cãtre guverne strãine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate;
d) produsele livrate la rezerva de stat şi la rezerva de mobilizare, pe perioada în care au acest regim.
ART. 39
(1) Agenţii economici exportatori de cafea prajita, obţinutã prin operaţiuni proprii de prajire a cafelei verzi importate direct de aceştia, pot solicita organelor fiscale teritoriale la care sunt înregistraţi ca plãtitori de impozite şi taxe, pe baza de documente justificative, restituirea accizelor plãtite în vama, aferente numai cantitãţilor de cafea verde utilizate ca materie prima pentru cafeaua exportata.
(2) Restituirea se efectueazã:
a) prin compensare, conform prevederilor legale în materie, cu alte impozite şi taxe datorate la bugetul de stat;
b) prin restituire, conform prevederilor legale în materie, a accizelor plãtite în momentul întocmirii formalitãţilor de vamuire pentru cafeaua verde.
ART. 40
Produsele exportate şi ulterior reintroduse în ţara urmeazã regimul accizelor prevãzut de lege pentru produsele provenite din import.
Faptul generator
ART. 41
Faptul generator al accizelor îl constituie:
a) data efectuãrii livrãrii - pentru produsele din producţia interna;
b) data înregistrãrii declaraţiei vamale de import - pentru produsele importate;
c) data vânzãrii bunurilor - pentru produsele prevãzute la art. 36 lit. c) şi d);
d) data acordãrii produselor ca dividende sau ca plata în natura, data la care au fost consumate pentru reclama şi publicitate şi, respectiv, data înstrãinãrii ori utilizãrii în orice alt scop decât comercializarea - pentru produsele prevãzute la art. 34 alin. (2).
Regimul documentelor fiscale
ART. 42
(1) Pentru toate livrãrile sau transferurile de cafea, cafea cu inlocuitori şi cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, efectuate de cãtre agenţii economici producãtori interni, importatori şi comercianţi în sistem angro, se vor utiliza în mod obligatoriu, dupã caz, facturi fiscale speciale sau avize speciale de însoţire a mãrfii.
(2) Facturile fiscale speciale şi avizele speciale de însoţire a mãrfii au regim special, sunt realizate în conformitate cu prevederile legale şi se tiparesc de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A., utilizându-se hârtii, cerneluri speciale şi alte elemente de siguranta.
(3) Pe lungimea în diagonala a fiecãrui document prevãzut la alin. (1) se va inscriptiona cuvântul "Cafea". În cazul transferurilor de cafea, de cafea cu inlocuitori şi de cafea solubila, inclusiv al amestecurilor cu cafea solubila, între gestiunile aceluiaşi agent economic, avizele de însoţire a mãrfii vor avea inscripţionat în plus şi cuvântul "transfer".
(4) Documentele cu regim special vor fi distribuite de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A. fiecãrei direcţii generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe baza solicitãrii acestora.
(5) Necesarul de astfel de documente va fi stabilit de fiecare agent economic. Distribuirea documentelor cãtre utilizatori se va face direct de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, contra cost, pe baza de comenzi scrise, conform modelului prezentat în anexa nr. 6. Nota de comanda va fi aprobatã numai dacã solicitantul justifica necesitatea achiziţionãrii de facturi fiscale speciale şi de avize speciale de însoţire a mãrfii, în calitate de agent economic autorizat sa comercializeze cafea, cafea cu inlocuitori, cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, conform prevederilor legale.
(6) Orice noua comanda de astfel de documente va fi condiţionatã de justificarea utilizãrii documentelor ridicate anterior, prin prezentarea evidentei achiziţionãrii şi utilizãrii documentelor fiscale speciale, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
(7) Pe fiecare document prevãzut la alin. (1) emitentul acestuia va înscrie atât calitatea furnizorului, cat şi a cumpãrãtorului de cafea, cafea cu inlocuitori, cafea solubila, inclusiv de amestecuri cu cafea solubila, dupã caz, respectiv de producãtor, importator, comerciant angro sau en detail.
(8) Fiecare transport de cafea, cafea cu inlocuitori, cafea solubila, inclusiv de amestecuri cu cafea solubila, va fi însoţit în mod obligatoriu de documentele prevãzute la alin. (1). În lipsa acestor documente se considera ca marfa are provenienta ilicitã.
(9) Trecerea cantitãţilor de cafea ale unui agent economic furnizor în mijloace de transport auto, în vederea distribuirii acestora cãtre comercianţii en detail, reprezintã un transfer între gestiuni, mijlocul de transport respectiv fiind asimilat unei gestiuni separate a furnizorului, iar însoţitorul transportului fiind considerat mandatarul furnizorului.
(10) Agenţii economici producãtori sau importatori, care comercializeazã cafea, cafea cu inlocuitori, cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, pot utiliza sistemele informatice financiar-contabile proprii pentru emiterea formularelor speciale, cu obligativitatea respectãrii prevederilor alin. (3), fãrã a mai utiliza formulare pretiparite de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A. Agenţii economici în cauza vor solicita prin direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, o plaja de serii şi de numere de la Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A.

CAP. 2
Impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna

ART. 43
(1) Pentru titeiul şi gazele naturale din producţia interna agenţii economici autorizaţi potrivit legii datoreazã la bugetul de stat impozit în momentul livrãrii acestora.
(2) Impozitul datorat se calculeazã prin aplicarea sumelor fixe stabilite pe unitatea de mãsura, prevãzute în anexa nr. 3, asupra cantitãţilor livrate.
ART. 44
Sunt scutite de la plata acestor impozite cantitãţile de ţiţei şi de gaze naturale din producţia interna, exportate direct de agenţii economici producãtori.

CAP. 3
Dispoziţii comune

ART. 45
(1) Accizele şi impozitele prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta se plãtesc în lei.
(2) Valoarea în lei a accizelor şi a impozitelor datorate la bugetul de stat, stabilite potrivit prezentei ordonanţe de urgenta în echivalent euro pe unitatea de mãsura, se determina prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României pentru ultima zi a fiecãrui trimestru. Acest curs se utilizeazã pentru calculul accizelor şi al impozitelor reglementate de prezenta ordonanta de urgenta, pe toatã durata trimestrului urmãtor.
ART. 46
Agenţii economici plãtitori de accize şi de alte impozite reglementate prin prezenta ordonanta de urgenta sunt obligaţi sa se înregistreze ca plãtitori de astfel de impozite la organele fiscale teritoriale, conform dispoziţiilor legale privind înregistrarea fiscalã.
ART. 47
(1) Agenţii economici plãtitori au obligaţia sa calculeze accizele şi impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, dupã caz, sa le evidentieze distinct în factura şi sa le verse la bugetul de stat la termenele stabilite, fiind rãspunzãtori pentru exactitatea calculului şi vãrsarea integrala a sumelor datorate.
(2) Plãtitorii au obligaţia sa ţinã evidenta accizelor, a impozitului la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, dupã caz, conform normelor metodologice emise de Ministerul Finanţelor Publice în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 48
În toate situaţiile prevãzute de lege deducerea, compensarea sau restituirea accizelor este condiţionatã de existenta documentelor fiscale completate cu date reale şi corecte, în conformitate cu prevederile legale în materie.
ART. 49
(1) Agenţii economici plãtitori de accize, care au efectuat tranzacţii cu produse supuse accizelor prin documente fiscale care ulterior au fost pierdute, distruse sau deteriorate, au obligaţia ca în termen de 30 de zile calendaristice din momentul înregistrãrii pierderii, distrugerii sau deteriorarii sa reconstituie pe baza evidentelor contabile accizele aferente acestor tranzacţii.
(2) În situaţia nereconstituirii obligaţiilor fiscale de cãtre agentul economic, organul fiscal va stabili suma acestora prin estimare, inmultind numãrul documentelor pierdute, distruse sau deteriorate cu media accizelor înscrise în facturile de livrare pe ultimele 6 luni de activitate înainte de data constatãrii pierderii, distrugerii sau deteriorarii documentelor fiscale.
ART. 50
Plãtitorii de accize şi de impozit la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna au obligaţia sa declare lunar la organul fiscal teritorial la care sunt luati în evidenta ca plãtitor de taxe şi impozite sumele datorate la bugetul de stat cu acest titlu şi sa depunã anual deconturile privind accizele şi impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, conform dispoziţiilor legale privind declararea obligaţiilor de plata la bugetul de stat.
ART. 51
Plata accizelor şi a impozitului la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna se efectueazã lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare, pe baza declaraţiei privind obligaţiile de plata la bugetul de stat.
ART. 52
Decontãrile între agenţii economici producãtori sau importatori de produse supuse accizelor, în calitate de furnizori, şi agenţii economici cumpãrãtori ai acestor produse se vor face integral numai prin unitãţi bancare.
ART. 53
Neachitarea în termen a accizelor şi a impozitului la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna de cãtre plãtitorii stabiliţi prin prezenta ordonanta de urgenta genereazã plata de majorãri de întârziere, precum şi de penalitãţi de întârziere, conform prevederilor legale în materie.
ART. 54
Controlul asupra modului de respectare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta se face de cãtre organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale aparatului teritorial al acestuia.
ART. 55
Actele emise de organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor Publice prin care se stabilesc sau se constata, dupã caz, obligaţii de plata privind accizele sau impozitul la titeiul şi gazele naturale din producţia interna constituie titluri executorii în condiţiile stabilite de prevederile legale în materie.
ART. 56
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) producţia şi comercializarea de alcool tehnic obţinut prin fermentarea materiilor prime agricole de origine vegetala, altul decât cel rezultat ca produs secundar din procesul de obţinere a alcoolului etilic rafinat;
b) comercializarea alcoolului brut de cãtre agenţii economici, precum şi utilizarea acestuia la obţinerea bãuturilor alcoolice de orice fel;
c) achiziţionarea alcoolului etilic rafinat şi a distilatelor de origine agricolã din alte surse decât de la agenţii economici producãtori interni sau importatori legal autorizaţi;
d) nedeclararea de cãtre micii producãtori de bere a modificãrii capacitãţilor de producţie;
e) neînscrierea în facturile fiscale a preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate pentru produsele pentru care se stabilesc preţuri maxime de vânzare;
f) comercializarea la preţuri mai mari decât preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate a produselor pentru care s-au stabilit astfel de preţuri;
g) comercializarea produselor care nu se regãsesc în listele cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate de cãtre agenţii economici producãtori şi importatori;
h) procesarea benzinelor de prima distilare, de DAV, de cocsare, de cracare termica, de piroliza şi a oricãror alte semifabricate rezultate din prelucrarea ţiţeiului, provenite de la alţi agenţi economici decât agenţii economici importatori sau producãtori interni;
i) comercializarea produselor rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, de natura uleiurilor minerale accizabile, pentru care nu se datoreazã accize, de cãtre agenţii economici producãtori, procesatori sau importatori, cãtre alţi beneficiari decât utilizatorii finali;
j) efectuarea de operaţiuni privind prelucrarea, procesarea, etilarea, precum şi orice alte operaţiuni legate de obţinerea uleiurilor minerale, de cãtre orice persoana fizica sau juridicã, neautorizata ori neinregistrata ca agent economic producãtor sau procesator de astfel de produse;
k) practicarea de cãtre agenţii economici producãtori sau importatori a unor preţuri de vânzare mai mici decât costurile ocazionate de producerea sau de importul produselor vândute, la care se adauga acciza şi taxa pe valoarea adãugatã;
l) neînscrierea distinctã a valorii accizelor în facturile emise de agenţii economici producãtori şi importatori, precum şi neînscrierea impozitului la titeiul şi gazele naturale din producţia interna în facturile emise de agenţii economici producãtori;
m) neutilizarea documentelor fiscale speciale;
n) nesolicitarea plajelor de serii şi numere pentru emiterea documentelor fiscale prin utilizarea sistemelor informatice financiar-contabile proprii;
o) neînscrierea în facturile fiscale speciale a calitãţii furnizorului şi a cumpãrãtorului de produse supuse accizelor, precum şi a destinaţiei produselor, în cazul în care legea prevede acest lucru;
p) neefectuarea prin unitãţi bancare a decontãrilor între agenţii economici producãtori sau importatori de produse supuse accizelor şi agenţii economici cumpãrãtori de astfel de produse;
q) deţinerea de cãtre agenţii economici producãtori sau importatori de produse supuse accizelor a unor cantitãţi de astfel de produse, a cãror provenienta nu poate fi doveditã cu documente legal întocmite.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
- cu amenda între 1.000.000.000 lei şi 5.000.000.000 lei şi confiscarea produselor, iar în cazul în care acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din aceasta vânzare, cele de la lit. a) şi b), în plus confiscarea utilajelor şi a instalaţiilor pentru cele prevãzute la lit. a);
- cu amenda între 1.000.000.000 lei şi 3.000.000.000 lei şi confiscarea produselor astfel achiziţionate, cea de la lit. c);
- cu amenda de la 100.000.000 lei la 500.000.000 lei, cea de la lit. d);
- cu amenda de la 500.000.000 lei la 1.000.000.000 lei, cele de la lit. e) şi n);
- cu amenda de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei, cele de la lit. f), l) şi o);
- cu amenda de 50.000.000 lei şi confiscarea stocului de produse în cauza, cea de la lit. g);
- cu amenda de la 2.000.000.000 lei la 3.000.000.000 lei şi confiscarea produselor obţinute, cea de la lit. h);
- cu amenda de la 1.000.000.000 lei la 2.000.000.000 lei, confiscarea cantitãţilor de produse astfel cumpãrate şi confiscarea veniturilor obţinute din vânzarea produselor, cea de la lit. i);
- cu amenda de la 2.000.000.000 lei la 5.000.000.000 lei, confiscarea produselor rezultate şi a veniturilor obţinute din vânzarea acestor produse, cea de la lit. j);
- cu amenda de la 500.000.000 lei la 1.000.000.000 lei şi confiscarea veniturilor obţinute din vânzarea produselor, cea de la lit. k);
- cu amenda de la 1.500.000.000 lei la 2.000.000.000 lei, confiscarea cantitãţilor de produse astfel comercializate şi confiscarea veniturilor obţinute din vânzarea produselor, cea de la lit. m);
- cu amenda de la 500.000.000 lei la 1.000.000.000 lei, confiscarea cantitãţilor de produse astfel cumpãrate şi confiscarea veniturilor obţinute din vânzarea produselor pentru care decontarea s-a fãcut contrar prevederilor legale, cea de la lit. p);
- cu amenda de la 3.000.000.000 lei la 5.000.000.000 lei şi confiscarea cantitãţilor de produse astfel deţinute, cea de la lit. q).
(3) În situaţia în care amenzile aplicate sunt achitate în termen de 48 de ore de la încheierea procesului-verbal de constatare, cuantumul acestora va reprezenta 50% din minimul amenzii prevãzut de prezenta ordonanta de urgenta pentru fapta constatatã.
(4) Limitele amenzilor contravenţionale prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta pot fi actualizate anual, în funcţie de evoluţia ratei inflaţiei, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.
(5) Fapta de a nu inregistra sau de a inregistra eronat operaţiunile supuse accizelor sau impozitului la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, cu intenţia vãditã de a diminua aceste obligaţii fata de bugetul de stat, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
(6) Constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţii potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta se fac de cãtre personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi al unitãţilor sale teritoriale, împuternicit în acest scop.
(7) Contravenţiilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta li se aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 57
Urmãrirea, încasarea şi executarea silitã a accizelor şi a impozitului la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta, se efectueazã conform reglementãrilor legale în materie.
ART. 58
Soluţionarea contestaţiilor asupra sumelor constatate, privind accizele, respectiv impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, şi a altor mãsuri aplicate prin actele de control sau de impunere ale organelor Ministerului Finanţelor Publice se face conform reglementãrilor legale în materie.
ART. 59
Soluţiile privind aplicarea unitarã a prevederilor legale în domeniul accizelor vor fi supuse analizei şi aprobãrii Comisiei centrale fiscale, constituitã în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 60
(1) Ministerul Finanţelor Publice va emite, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României, Partea I, normele metodologice de aplicare a acesteia, care vor fi supuse aprobãrii Guvernului.
(2) Poziţiile şi codurile tarifare corespunzãtoare produselor supuse accizelor vor fi specificate în anexele la normele metodologice respective.
ART. 61
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 62
(1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002, cu excepţia celor prevãzute la poziţia 6) din nota de la anexa nr. 1, care intra în vigoare la data de 1 decembrie 2001 şi se aplica pana la data de 31 decembrie 2001 inclusiv.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga prevederile art. 1-27 şi ale <>art. 43-50 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 27/2000 privind regimul produselor supuse accizelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 42 din 31 ianuarie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 181/2000 privind instituirea monopolului de stat asupra comercializãrii alcoolului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 551 din 8 noiembrie 2000, ale <>art. 6 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 116/1998 privind instituirea regimului special pentru activitatea de transport maritim internaţional, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 29 august 1998, precum şi orice alte dispoziţii contrare.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat





ANEXA 1
LISTA
cuprinzând taxele speciale de consumaţie (accize)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Acciza Acciza
crt. Denumirea produsului sau a grupei U.M. (echivalent (echivalent
de produse euro/U.M.) euro/U.M.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4*6)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Alcool, distilate, bãuturi
alcoolice, vinuri şi bere

1. Alcool etilic, distilate de
origine agricolã şi bãuturi
alcoolice distilate
1.1. Alcool etilic hl alcool pur*1) 70
1.2. Distilate de origine
agricolã: distilate din
cereale, distilat de vin,
distilate din fructe şi
orice alte distilate de
origine agricolã hl alcool pur 70
1.3. Bãuturi alcoolice
distilate hl alcool pur 70
1.4. Alte produse destinate
industriei alimentare sau
consumului, care conţin
alcool etilic rafinat hl alcool pur 70
2. Vinuri
2.1. Vinuri linistite, hl/1 grad alcoolic*2) 0,55
din care:
2.1.1. Vinuri din hibrizi
producãtori direcţi - H.P.D. hl/1 grad alcoolic 2,00
2.2. Vinuri spumoase hl/1 grad alcoolic 2,75
2.3. Vinuri speciale hl/1 grad alcoolic 2,75
3. Bere, hl/1 grad Plato*3) 0,47
din care:
3.1. Bere produsã de
producãtorii independenţi
cu o capacitate de producţie
anuala mai mare de 100 mii hl
şi pana la 200 mii hl inclusiv hl/1 grad Plato 0,44
3.2. Bere produsã de
producãtorii independenţi cu o
capacitate de producţie anuala
mai mare de 50 mii hl şi
pana la 100 mii hl inclusiv hl/1 grad Plato 0,41
3.3. Bere produsã de
producãtorii independenţi
cu o capacitate de producţie
anuala de pana la 50 mii
hl inclusiv hl/1 grad Plato 0,38
4. Bãuturi fermentate, altele
decât berea şi vinul hl/1 grad alcoolic 2,30
5. Produse intermediare hl/1 grad alcoolic 2,30

B. Produse din tutun

6. Tigarete 1.000 tigarete 2,42+33%*4) 2,25+31%*4)
7. Tigarete şi tigari de foi 1.000 bucãţi 7 6,60
8. Tutun destinat fumatului, kg 15,40 14,30
din care:
8.1. Tutun destinat rularii
în tigarete kg 7 7

C. Uleiuri minerale

9. Benzine cu plumb tona 290
10. Benzine fãrã plumb tona 235
11. Motorine tona 115
12. Petrol turboreactor tona 290
13. Alte uleiuri medii şi grele,
utilizate drept combustibil
pentru încãlzit, tona 115
din care:
13.1 Pacura tona -
14. Gaze petroliere lichefiate,
din care:
14.1 Utilizate drept carburant tona 100
14.2 Utilizate drept combustibil
pentru încãlzit tona 100
14.3 Utilizate în consum casnic*5) tona -
15. Hidrocarburi ciclice: benzen,
toluen, xileni şi amestecuri de
izomeri ai xilenului tona 290
16. Uleiuri pentru motoare auto tona 50
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
*1) Hl alcool pur reprezintã 100 litri de alcool etilic rafinat cu concentratia de 100% alcool în volum, la temperatura de 20°C, conţinut într-o cantitate data de produs alcoolic.
*2) Hl/1 grad alcoolic reprezintã concentratia alcoolicã exprimatã în % de volum, respectiv 1%.
*3) Gradul Plato reprezintã greutatea de zahãr exprimatã în grame, continuta în 100 g de soluţie masurata la origine la temperatura de 20°/4°C.
*4) Cota procentualã se aplica asupra preţului maxim de vânzare cu amãnuntul declarat.
*5) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate în consum casnic se înţelege gazele petroliere lichefiate distribuite în butelii tip aragaz.
*6) Nivelul accizelor prevãzut în coloana 4 lit. B "Produse din tutun" intra în vigoare la data de 1 decembrie 2001 şi se aplica pana la data de 31 decembrie 2001 inclusiv. Pentru aceasta perioada valoarea în lei a accizelor stabilite în echivalent euro pe unitatea de mãsura se determina prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României pentru ultima zi a lunii noiembrie 2001.



ANEXA 2

LISTA
cuprinzând taxele speciale de consumaţie (accize) pentru alte produse
şi grupe de produse din import şi din ţara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Acciza Acciza
crt. Denumirea produsului sau a grupei de produse (%) (echivalent
euro/U.M.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cafea verde - 800/t
2. Cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori - 1.200/t
3. Cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila - 4,50/kg
4. Confecţii din blanuri naturale (cu excepţia celor de
iepure, oaie, capra) 40 -
5. Articole din cristal*1) 50 -
6. Bijuterii din aur şi/sau din platina, cu excepţia
verighetelor 20 -
7. Autoturisme şi autoturisme de teren (inclusiv din
import, rulate):
a) echipate cu motor cu benzina:
● cu capacitatea cilindrica sub 1.601 cmc
- cu grad normal de poluare*2) 1 -
- cu grad redus de poluare 0 -
● cu capacitatea cilindrica între 1.601 şi 1.800 cmc
- cu grad normal de poluare 3,5 -
- cu grad redus de poluare 1,5 -
● cu capacitatea cilindrica între 1.801 şi 2.000 cmc
- cu grad normal de poluare 6 -
- cu grad redus de poluare 3 -
● cu capacitatea cilindrica între 2.001 şi 2.500 cmc
- cu grad normal de poluare 12 -
- cu grad redus de poluare 6 -
● cu capacitatea cilindrica peste 2.500 cmc
- cu grad normal de poluare 18 -
- cu grad redus de poluare 9 -
b) echipate cu motor Diesel:
● cu capacitatea cilindrica sub 1.601 cmc
- cu grad normal de poluare 1 -
- cu grad redus de poluare 0 -
● cu capacitatea cilindrica între 1.601 şi 2.000 cmc
- cu grad normal de poluare 3 -
- cu grad redus de poluare 1,5 -
● cu capacitatea cilindrica între 2.001 şi 2.500 cmc
- cu grad normal de poluare 6 -
- cu grad redus de poluare 3 -
● cu capacitate cilindrica între 2.501 şi 3.100 cmc
- cu grad normal de poluare 12 -
- cu grad redus de poluare 6 -
● cu capacitatea cilindrica peste 3.100 cmc
- cu grad normal de poluare 18 -
- cu grad redus de poluare 9 -
8. Produse de parfumerie
8.1 Parfumuri, 30 -
din care:
- ape de parfum 20
8.2 Ape de toaleta, 10 -
din care:
- ape de colonie 5
9. Aparate video de înregistrat sau de reprodus,
chiar incorporand un receptor de 15 -
semnale videofonice; combine audio*3)
10. Dublu radiocasetofoane cu redare de pe banda
magnetica sau compact disc 15 -
11. Camera video 15 -
12. Cuptoare cu microunde 15 -
13. Aparate pentru condiţionat aer, de perete sau
de ferestre, formând un singur corp 15 -
14. Arme de vanatoare şi arme de uz individual,
altele decât cele de uz militar sau de sport 50 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*1) Prin cristal se înţelege sticla având un conţinut minim de monoxid de plumb de 24% din greutate.
*2) Gradul de poluare se determina de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Roman", conform reglementãrii naţionale "Condiţii tehnice pentru vehicule rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România", elaborata în corelatie cu legislatiile similare în vigoare în Uniunea Europeanã.
*3) Combine audio sunt produse ce reunesc (în aceeaşi carcasa sau în module) cel puţin 4 aparate sau funcţiuni diferite, dintre care cel puţin 3 sunt funcţiuni audio (recepţie, înregistrare, reproducere).



ANEXA 3
LISTA
cuprinzând impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea produsului Impozit
crt. sau a grupei de produse U.M. (echivalent euro/U.M.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ţiţei tona 4,00
2. Gaze naturale 1.000 mc 7,40
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna se datoreazã pentru cantitãţile livrate, exclusiv cantitãţile livrate cu titlu de redeventa.



ANEXA 4

Denumirea agentului economic
......................................................
Sediul ...............................................
Codul plãtitorului de accize..........................

JURNAL
privind cumpãrãrile de materii prime supuse accizelor
luna .................... anul ...................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Felul Tãria Valoarea Acciza Acciza
crt. şi Furni- Denumirea Canti- alcoolicã totalã unitarã totalã
data zorul produsu- U.M. tatea (% volum) (lei) (lei/ cuprin-
docu- lui U.M.) sa în
mentu- preţul
lui de
cumpa-
rare
(lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
......................... ..............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)






ANEXA 5

Denumirea agentului economic
..............................................................
Sediul .......................................................
Codul plãtitorului de accize .................................

JURNAL
privind vânzãrile de produse finite supuse accizelor
luna ............... anul ...................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Felul Tãria Valoarea Acciza Acciza
crt. şi Bene- Denumirea Canti- alcoolicã totalã unitarã totalã
data fici- produsu- U.M. tatea (% volum) (lei) (lei/ (lei)
docu- arul lui U.M.)
mentu-
lui
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
......................... ..............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│┌───────────┐ Nota de comanda │ │
││ ROMÂNIA │ │ │
││ ┌───┐ │ pentru documente fiscale speciale │ │
││ │MFP│ │ │ │
││ └───┘ │ ┌──────────┐ ┌───────────┐ │ Anexa nr. 6 │
││MINISTERUL │ numãrul│ │ din data de │ │ │ │
││FINANŢELOR │ └──────────┘ └───────────┘ │ │
││ PUBLICE │ │ │
│└───────────┘ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ┌────────────────────┐ │
│ Cod fiscal │ │ │
│ ├────────────────────┴─────────────────────────────────────────┐ │
│ Denumire │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┬──────────────────────────────┘ │
│ Judeţul │ │ │
│ ├───────────────────────────────┤ ┌─────────┐ ┌───┐│
│ Localitatea │ │Cod poştal│ │sector│ ││
│ ├───────────────────────────────┤ ├─────────┤ └───┘│
│ Strada │ │Numãrul │ │ │
│ ├──────┬────┬───────┬───┬───────┤ ├─────────┤ │
│ Blocul │ │Sc. │ │Et.│ │Ap. │ │ │
│ ├──────┴────┴───────┤ ├───────┴─────┐ └─────────┘ │
│ Telefon │ │Fax│ │ │
│ └───────────────────┘ └─────────────┘ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────┬──────────┬───────────┬──────┬───────┬──────┬────────────────────┐
│ Codul │Cantitatea│Unitatea de│ Preţ │Valoare│ T.V.A│ Valoare totalã │
│documentului│solicitatã│ mãsura │unitar│ (lei) │ (lei)│ inclusiv T.V.A. │
│ │ │ │ │ │ │ (lei) │
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
├────────────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼────────────────────┤
└────────────┴──────────┴───────────┴──────┴───────┴──────┴────────────────────┘

D.G.F.P. a judeţului ..........................................
Data aprobãrii comenzii .......................................
Numãrul documentelor aprobate .................................
Modalitatea de plata ..........................................

..................................... .........................
(semnatura şi ştampila solicitantului) (semnatura şi ştampila)

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│┌───────────┐ Evidenta achiziţionãrii şi utilizãrii │ │
││ ROMÂNIA │ documentelor fiscale speciale │ │
││ ┌───┐ │ │ │
││ │MFP│ │ │ │
││ └───┘ │ ┌──────────┐ ┌───────────┐ │ Anexa nr. 7 │
││MINISTERUL │ în luna│ │ anul │ │ │ │
││FINANŢELOR │ └──────────┘ └───────────┘ │ │
││ PUBLICE │ │ │
│└───────────┘ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ┌────────────────────┐ │
│ Cod fiscal │ │ │
│ ├────────────────────┴─────────────────────────────────────────┐ │
│ Denumire │ │ │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────────────┤ │
│ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┬──────────────────────────────┘ │
│ Judeţul │ │ │
│ ├───────────────────────────────┤ ┌─────────┐ ┌───┐│
│ Localitatea │ │Cod poştal│ │sector│ ││
│ ├───────────────────────────────┤ ├─────────┤ └───┘│
│ Strada │ │Numãrul │ │ │
│ ├──────┬────┬───────┬───┬───────┤ ├─────────┤ │
│ Blocul │ │Sc. │ │Et.│ │Ap. │ │ │
│ ├──────┴────┴───────┤ ├───────┴─────┐ └─────────┘ │
│ Telefon │ │Fax│ │ │
│ └───────────────────┘ └─────────────┘ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────┬───────┬─────────┬─────┬──────┬──────┬─────┬─────────┐
│ │Stoc la│Achiziţii│Total│Canti-│Canti-│Total│Stoc la │
│ │incepu-│ în │ I │tatea │tatea │ II │sfârşitul│
│ │tul │cursul │(col.│utili-│anuala│(col.│lunii │
│ │lunii │lunii │1+2) │zata │ în │4+5) │(col.3-6)│
│ │ │ │ │ în │cursul│ │ │
│ │ │ │ │cursul│lunii │ │ │
│ │ │ │ │lunii │ │ │ │
├────────────────────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────────────┬───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. facturi│ │ │ │ │ │ │ │
│1. Alcool şi│fiscale │ │ │ │ │ │ │ │
│ distilate ├───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. avize │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de însoţire│ │ │ │ │ │ │ │
│ │a mãrfii │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. facturi│ │ │ │ │ │ │ │
│2. Bãuturi │fiscale │ │ │ │ │ │ │ │
│ alcoolice ├───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. avize │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de însoţire│ │ │ │ │ │ │ │
│ │a mãrfii │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. facturi│ │ │ │ │ │ │ │
│3. Produse │fiscale │ │ │ │ │ │ │ │
│ din ├───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ tutun │Nr. avize │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de însoţire│ │ │ │ │ │ │ │
│ │a mãrfii │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. facturi│ │ │ │ │ │ │ │
│ │fiscale │ │ │ │ │ │ │ │
│4. Cafea ├───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. avize │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de însoţire│ │ │ │ │ │ │ │
│ │a mãrfii │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. facturi│ │ │ │ │ │ │ │
│5. Uleiuri │fiscale │ │ │ │ │ │ │ │
│ minerale ├───────────┼───────┼─────────┼─────┼──────┼──────┼─────┼─────────┤
│ │Nr. avize │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de însoţire│ │ │ │ │ │ │ │
│ │a mãrfii │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴───────────┴───────┴─────────┴─────┴──────┴──────┴─────┴─────────┘

Verificat de organul fiscal Certificatã de conducerea agentului economic

Semnatura ................ Semnatura .....................
Data ..................... Data ..........................





ANEXA 8

Producãtorul/importatorul ................................................
Numãrul de înmatriculare în registrul comerţului/anul ....................
codul fiscal .............................................................
Sediul ...................................................................
Judeţul ..................................................................
Contul ...................................................................
Banca ....................................................................
Autorizaţia de comercializare nr. .......... din .........................


DECLARAŢIE
privind preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul pe sortimente de tigarete

Începând cu data de ....... preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul,
practicate pe sortimente, vor fi urmãtoarele:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Numãrul Preţul maxim de vânzare
crt. sortimentului tigaretelor/pachet cu amãnuntul (lei/pachet)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director general, Director economic,
......................... ..............................





ANEXA 9


Furnizorul ____________________________ Seria ________nr. ______I.N.

Numãrul de înmatriculare în registrul Cumpãrãtorul ____________
comerţului/anul________________________

codul fiscal __________________________

Sediul ________________________________
F A C T U R A
Judeţul _______________________________ F I S C A L A

Contul ________________________________ codul fiscal _____________

Banca _________________________________ Sediul ___________________

Autorizaţia de comercializare _________ Judeţul __________________

nr. ___________ din ___________________ Contul ___________________

Numãrul facturii ..... Banca ____________________

Data ................. Autorizaţia de
comercializare nr. _______
Numãrul avizului de din ______________________
însoţire a mãrfii .............



┌──────────────────────────────┐
│ Curs de schimb în vigoare │
│ 1 euro = ........... lei │
│ Cota T.V.A. ........... lei │
└──────────────────────────────┘
┌───┬──────────┬───┬──────┬─────────┬───────────┬─────────┬───────────┬────────┐
│Nr.│Denumirea │U/M│Canti-│Preţul cu│Valoarea la│Preţul de│Valoarea la│Valoarea│
│crt│produsului│ │tatea │amãnuntul│preţ cu │livrare │ preţ de │ T.V.A │
│ │ │ │ │declarat │amãnuntul │unitar │ livrare │ (lei) │
│ │ │ │ │(lei/ │ (lei) │fãrã TVA │ (lei) │ │
│ │ │ │ │ pachet) │ │ (lei) │ │ │
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
├───┼──────────┼───┼──────┼─────────┴───────────┴─────────┼───────────┼────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL VALOARE FACTURATĂ: ├───────────┴────────┤
│ │ │ │ │ │Total de plata= │
│ │ │ │ │ │col 7 + col 8 │
├───┼──────────┴───┼──────┼─────────────────────┬─────────┼────────────────────┤
│ │Cantitatea │ │Total valoare la preţ│ │ Acciza totalã │
│ │totalã factu- │ │cu amãnuntul │ │(acciza specifica + │
│ │rata = numãr │ │ │ │acciza ad valorem) │
│ │unitãţi speci-│ │ │ │ │
│ │fice ( o uni- │ │ │ │ │
│ │tate specifica│ │ │ │ │
│ │= 1.000 tiga- │ │ │ │ │
│ │ rete) │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼────────────────────┤
│ │Acciza speci- │ │ │ │ │
│ │fica (numãr │ │ │ │ │
│ │unitãţi speci-│ │ Accize ad valorem │ │ │
│ │fice x .......│ │ │ │ │
│ │euro x curs │ │ │ │ │
│ │ lei/euro) │ │ │ │ │
├───┴─────────┬────┴──────┴─────────────────────┴─────────┼────────────────────┤
│Semnatura şi │Date privind expediţia: │ Semnatura şi │
│ ştampila │Numele delegatului________________________ │ ştampila │
│furnizorului │Buletinul/cartea de identitate seria______ │ cumpãrãtorului │
│ │nr. ___________________ │ │
│ │eliberat/aliberata _______________________ │ │
│ │Mijlocul de transport ____________________ │ │
│ │nr. ______________________________________ │ │
│ │Expedierea s-a fãcut în prezenta noastrã │ │
│ │la data de ____________ ora ______________ │ │
│ │Semnãturile: │ │
│ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────────────────────────┴────────────────────┘





─────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016