Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 155 din 21 noiembrie 2001  privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 794 din 13 decembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Consiliile locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a infiinta, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân.
ART. 2
(1) Consiliile locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a amenaja din fonduri proprii, în funcţie de necesitaţi, în condiţiile prevãzute în anexa nr. 1, adaposturi pentru cainii fãrã stãpân, respectiv pentru acei caini care circula liberi, fãrã insotitor, în locuri publice.
(2) Consiliile locale au obligaţia de a încadra în serviciile înfiinţate potrivit art. 1 cel puţin un medic veterinar şi cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenta, supravegherea, asistenta medicalã veterinara şi efectuarea unor acţiuni sanitare veterinare prevãzute de legislaţia sanitarã veterinara.
(3) În cazul în care este posibil, serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân pot fi concesionate potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 3
(1) În adãposturile ce aparţin asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor pot fi cazati caini fãrã stãpân numai dupã sterilizare, vaccinare antirabica şi tatuare.
(2) Adãposturile prevãzute la alin. (1) trebuie sa aibã asigurata, prin contract, asistenta medicalã veterinara.
ART. 4
Cainii fãrã stãpân vor fi capturati şi transportaţi în adãposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân, unde vor fi cazati o perioada de pana la 7 zile, cu respectarea normelor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
ART. 5
(1) Dupã examinarea lor de medicul veterinar, cainii fãrã stãpân care sunt agresivi, bolnavi cronici şi incurabili vor fi eutanasiati imediat ce au fost adusi în adaposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a cainilor bãtrâni sau bolnavi ori care nu au fost revendicati sau adoptati în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 6
(1) Eutanasierea cainilor se va face numai de medicii veterinari care poseda atestatul de libera practica eliberat de Colegiul medicilor veterinari, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 3.
(2) Se interzice uciderea cainilor de cãtre alte persoane sau prin alte metode decât cele prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 7
(1) În situaţia în care, dupã expirarea termenului de cazare prevãzut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati, aceştia vor fi eutanasiati.
(2) În perioada de cazare a cainilor în adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a cainilor.
(3) Cainii nerevendicati pot fi adoptati şi de cãtre centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop.
ART. 8
(1) Încredinţarea cainilor revendicati sau ceruti spre adopţie se face numai dupã ce aceştia au fost sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati şi identificati prin cele doua metode concomitente: tatuare şi aplicarea zgarzii cu placuta numerotatã.
(2) Revendicarea sau adoptia cainilor de cãtre solicitanti se va face pe baza declaraţiei-angajament, al carei model este prevãzut în anexa nr. 4, cu achitarea unei taxe care reprezintã cheltuielile medicale şi de întreţinere, al carei cuantum se stabileşte prin hotãrâre a consiliului local.
ART. 9
Cadavrele animalelor eutanasiate sau colectate de pe strãzi vor fi incinerate, interzicandu-se folosirea lor pentru obţinerea de piei, grãsimi, carne, fãina proteica şi alte produse.
ART. 10
Toate serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân vor tine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activitãţii de asistenta sanitarã veterinara, în care se vor mentiona urmãtoarele: data capturãrii, data şi ora cazarii în adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numãrul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, substanta utilizata şi numele persoanei care realizeazã eutanasia, numãrul de tatuaj, numãrul fisei de adopţie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predãrii cadavrelor la societãţile ce vor executa incinerarea, precum şi persoanele care au instrumentat manoperele respective.
ART. 11
Acţiunile de capturare, adãpostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adopţie şi eutanasie se pot efectua şi în prezenta reprezentanţilor societãţilor de protecţie a animalelor, în cazul în care aceştia solicita acest lucru, în baza unui program orar prestabilit.
ART. 12
Serviciile pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân la nivel local au obligaţia de a comunica lunar direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi prefecturilor numãrul de caini înregistraţi şi numãrul de tatuaj. Toate datele vor fi centralizate la nivel naţional de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara.
ART. 13
Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu caini şi abandonarea sau inducerea de suferinţe cainilor.
ART. 14
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea dispoziţiilor prevãzute la art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 şi 10, precum şi a condiţiilor prevãzute în declaraţia-angajament, cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei;
b) nerespectarea dispoziţiilor prevãzute la art. 6 alin. (2) şi la art. 13, cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei.
ART. 15
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de inspectorii poliţiei sanitare veterinare.
ART. 16
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 14 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 17
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca


ANEXA 1


CONDIŢII MINIME
pentru funcţionarea unui adapost pentru caini

A. Cazarea animalelor
1. Animalele trebuie sa fie separate pentru a se reduce stresul asupra lor şi pentru a controla bolile.
2. Animalele vor fi separate pe urmãtoarele criterii:
a) stare de sãnãtate;
b) varsta;
c) sex;
d) grad de agresivitate.
Mamele care alapteaza vor fi cazate împreunã cu puii.
3. Pardoselile trebuie sa fie în panta, cu scurgerea spre exterior sau în canalizare, pentru a impiedica acumularea apei pe zonele de acces. Pardoselile trebuie sa fie fãcute din ciment care a fost etansat şi care poate fi uşor curatat şi dezinfectat.
4. Pereţii dintre custi trebuie sa aibã cel puţin 185 cm înãlţime şi trebuie sa împiedice scurgerea apei şi a dejectiilor de la o cusca la alta.
5. Materialele utilizate pentru pereţii custilor pot fi urmãtoarele:
a) caramida tencuita şi vopsita;
b) metal incastrat în beton;
c) beton;
d) plasa de sarma.
6. Deasupra pereţilor despartitori se pune o plasa de sarma cu înãlţimea de 60 cm.
7. Custile exterioare pot fi confectionate din plasa pe stâlpi metalici sau din lemn.
8. Adapostul trebuie sa aibã drenaj şi instalaţii corespunzãtoare pentru depozitarea încãrcãturii de deşeuri zilnice. Drenarea existenta la fiecare teren de alergare trebuie sa împiedice contaminarea cu urina sau cu fecale a altor terenuri de alergari.
9. Trebuie sa existe un control în ceea ce priveşte încãlzirea, ventilatia şi umiditatea corespunzãtoare, în vederea asigurãrii confortului animalelor, personalului şi publicului vizitator.
10. În toate zonele cu custi trebuie sa existe un mijloc de circulare a aerului fie cu ajutorul ventilatoarelor de evacuare, fie cu ajutorul unor ferestre care sa poatã fi deschise.
11. Custile exterioare trebuie sa fie acoperite în mod obligatoriu. Toate terenurile de alergare în aer liber, în cazul în care acestea exista, trebuie sa fie dotate cu gard şi porţi cu lacate pentru a impiedica îndepãrtarea neautorizata a cainilor.

B. Spaţiile pentru adãpostire şi pentru intervenţii medicale
1. Custile individuale trebuie sa corespundã urmãtoarelor standarde minime:
a) pentru cainii de talie mare: 120 cm x 160 cm sau 1,92 mp;
b) pentru cainii de talie mijlocie: 110 cm x 148 cm sau 1,92 mp;
c) pentru cainii de talie mica: 91 cm x 122 cm sau 1,10 mp;
d) custile comune nu trebuie sa adaposteasca mai mult de 4 caini pe o suprafata de 6,5 mp.
2. Locurile imprejmuite trebuie sa aibã urmãtoarele dotãri:
a) sa existe apa potabilã în permanenta;
b) vasele de apa sa fie curate şi dezinfectate zilnic şi întotdeauna înaintea aducerii unui nou animal în cusca;
c) vasele pentru alimentare sa fie aşezate astfel încât cainii sa nu poatã urina sau defeca în ele şi sa poatã fi curatate şi dezinfectate uşor;
d) dacã spaţiile nu sunt incalzite, se pun în mod obligatoriu scanduri pentru odihna şi culcusuri;
e) pentru culcusurile cainilor tineri se vor folosi paturi, prosoape, cutii de carton, care pot fi curatate şi dezinfectate uşor.
3. Trebuie sa fie asigurat suficient spaţiu pentru ca personalul sa lucreze comod.
4. Spaţiul pentru primire trebuie sa fie corespunzãtor acţiunilor de adopţie.
5. Sala pentru eutanasie şi locul de depozitare a cadavrelor nu vor fi accesibile publicului, iar în limita posibilitãţilor pentru cadavre se vor folosi saci de plastic.
6. Fiecare adapost va fi dotat cu o sala de chirurgie sau cu mai multe, în funcţie de capacitate, cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare. În aceste sali se vor desfasura intervenţiile chirurgicale de castrare a animalelor, precum şi eutanasierea.

C. Controlul bolilor
1. Zilnic fiecare animal va fi examinat clinic, iar orice eveniment medical va fi înregistrat în fişa individualã şi în registrul central.
2. Examinarea se va face de cãtre medicul veterinar al adapostului sau în lipsa acestuia, de cãtre tehnicianul veterinar.
3. Se va instrui fiecare membru al personalului sa recunoascã semnele de boala şi sa le aducã la cunostinta personalului veterinar.

D. Hranirea cainilor şi curãţenia adaposturilor
1. Cateii în varsta de 6-12 sãptãmâni vor fi hraniti de 3 ori pe zi, iar cainii în varsta de peste 12 sãptãmâni pana la 12 luni vor fi hraniti de doua ori pe zi. Cainii peste un an vor fi hraniti o data pe zi.
2. Hrana trebuie sa fie întotdeauna proaspãta. Hrana uscata va fi administratã individual şi supravegheat.
3. Toate custile, boxele şi spaţiile închise vor fi spalate şi dezinfectate zilnic.
4. Fiecare spaţiu de cazare va fi curatat şi dezinfectat înainte de intrarea unui nou animal.
5. În timpul curãţeniei se va evita contactul apei sau al dezinfectantului cu animalele.

E. Vehiculele
1. Fiecare adapost trebuie sa aibã unul sau mai multe vehicule pentru transportul cainilor.
2. Vehiculele trebuie sa ofere animalelor siguranta, securitate, protecţie impotriva intemperiilor naturii şi aerisire adecvatã. Fiecare animal trebuie sa aibã o cusca separatã, în condiţii speciale fiind acceptate maximum 2 animale. Trebuie sa existe o cusca separatã pentru animalele moarte şi pentru animalele bolnave.
3. Vehiculele trebuie sa fie curate şi vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a cainilor fãrã stãpân şi cu numãrul de telefon.
4. Vehiculul trebuie sa posede urmãtorul echipament: plasa, scara, custi metalice sau din fibra de sticla, instrumente pentru prindere, trusa de prim-ajutor.
5. Soferii vehiculelor trebuie sa fie instruiti sa acorde ajutor animalelor bolnave.
6. Se interzice efectuarea eutanasiei în vehicule de transport pentru caini.


ANEXA 2

NORME
privind capturarea şi transportul cainilor

A. Capturarea cainilor
1. Capturarea cainilor se va face de cãtre personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie sa fie format din persoane instruite în acest sens.
2. Capturarea cainilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal. Persoanele care captureaza cainii fãrã stãpân vor fi în mod obligatoriu vaccinate antirabic.
3. Persoanele care captureaza cainii vor lucra în echipe de câte doi plus soferul mijlocului de transport şi vor purta echipament de protecţie adecvat.
4. Personalul calificat poate captura cainii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea cainilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capãt o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strânge în jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa ţinã cainele la distanta şi sa-l poatã manipula. Bucla trebuie fixatã la largimea dorita, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui în caz de urgenta sau atunci când este pus într-o cusca. De asemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul custilor capcana, în care se introduce mancare şi care sunt dotate cu usi mobile care cad dupã intrarea animalului în cusca.
5. Cainii foarte agresivi, situati în spaţii inaccesibile sau suspecti de a fi turbati, pot fi imobilizati cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeazã gazul carbonic comprimat sau cartuse cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit injectarea cainilor cu produse imobilizante.
6. Se vor utiliza hidroclorura de ketamina şi xylazina. Injectarea pe cale intramusculara a celor doua produse în asociere este recomandatã pentru caini, având un efect rapid, aproximativ 5 minute, şi fiind puţin periculoasa pentru trecatori.
7. O alta asociere de produse foarte eficienta - etorfina cu acepromazina - poate fi folositã cu respectarea legislaţiei în vigoare.
8. Armele de captura nu pot fi utilizate pentru capturarea cateilor, aceştia putând fi rãniţi grav.

B. Transportul cainilor
1. Cainii docili pot fi transportaţi pana la adaposturi în vehicule închise de tip camioneta. Ei pot fi legaţi cu o lesa de colier, dar în interiorul unei custi puse în vehicul. Animalelor li se pot pune şi botnite din nailon.
2. Se va utiliza un sistem care sa reducã la minimum manipularea directa a animalului.
3. Custile pentru transportul animalelor trebuie sa fie alese în funcţie de talia animalului. Cusca trebuie sa fie întotdeauna mai lungã decât corpul animalului. Aceste custi trebuie sa fie fabricate din materiale solide pentru a rezista la uzura. Se pot utiliza şi custi din material plastic.
4. Vehiculele trebuie sa fie bine ventilate şi sa protejeze animalele impotriva intemperiilor naturii.


ANEXA 3

EUTANASIEREA CAINILOR

1. Se recomanda pentru a fi eutanasiate animalele care nu au fost revendicate sau care nu au putut fi adoptate. Eutanasia se recomanda, de asemenea, în cazul animalelor care prezintã comportament foarte agresiv, boli cronice şi boli incurabile.
2. Eutanasierea cainilor se efectueazã de cãtre un medic veterinar.
3. Eutanasierea cainilor se realizeazã numai prin utilizarea barbituricelor - pentobarbital sodic; acesta este disponibil sub trei forme: soluţie sterila care poate fi utilizata şi ca anastezic, soluţie 20%, nesterila, specialã pentru eutanasie, şi pudra. Administrarea intravenoasa este posibila numai în cazul în care animalul este contentionat corespunzãtor. Dacã aceasta nu este posibila, injectia poate fi administratã în cavitatea peritoneala. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru catei calea de administrare care se utilizeazã este cea peritoneala.
4. La animalele nervoase, excitate sau agresive se pot administra tranchilizante ori sedative prin injectarea intramusculara a ketaminei, acepromazinei sau xylazinei. Produsele narcotice pot fi administrate şi pe cale orala.
5. Medicul veterinar este singura persoana care poate avea acces la barbiturice şi care poate decide în privinta utilizãrii medicamentelor periculoase.


ANEXA 4


FORMULAR DE ADOPŢIE

CONSILIUL LOCAL .............................
Serviciul de gestionare a cainilor fãrã stãpân


DECLARAŢIE-ANGAJAMENT
nr. ......./.....

Subsemnatul(a) ...................................................., domiciliat(a) în ..................................., str. ......................................... nr. .........., bl. ......., et. ......., ap. ........, sc. ......., judeţul/sectorul .............................., telefon ............................, posesor/posesoare al/a BI/CI seria ........ nr. ......................, eliberat(a) de ..................... la data de ......................., ma angajez sa adopt cainele cu numãrul de tatuaj ............... adapostit de Serviciul de gestionare a cainilor fãrã stãpân, în urmãtoarele condiţii:
1. sa respect normele de îngrijire şi hranire a cainelui;
2. sa prezint periodic cainele la medicul veterinar, în cazul în care se impune intervenţia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. sa anunţ Serviciul de gestionare a cainilor fãrã stãpân în cazul decesului sau al înstrãinãrii acestuia;
4. sa nu abandonez cainele, iar în cazul în care nu îl mai doresc, sa îl predau Serviciului de gestionare a cainilor fãrã stãpân;
5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fãrã stãpân taxa care reprezintã cheltuielile medicale şi de întreţinere aferente cazarii cainelui.

Data ....................

Semnatura adoptatorului, Semnatura reprezentantului
........................ Serviciului de gestionare a
cainilor fãrã stãpân
............................


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016