Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 153 din 7 noiembrie 2002  privind organizarea si functionarea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 153 din 7 noiembrie 2002 privind organizarea si functionarea Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 826 din 15 noiembrie 2002
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
(1) Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, denumit în continuare ORNISS, se organizeazã şi funcţioneazã ca instituţie publica cu personalitate juridicã în subordinea Guvernului României şi în coordonarea directa a primului-ministru, cu autoritate la nivel naţional în domeniul securitãţii informaţiilor clasificate.
(2) ORNISS asigura implementarea unitarã, la nivel naţional, a mãsurilor de securitate a informaţiilor naţionale clasificate, precum şi a celor echivalente care fac obiectul tratatelor, înţelegerilor şi acordurilor bilaterale sau multilaterale la care România este parte.
(3) ORNISS reprezintã organismul naţional de legatura pentru informaţiile clasificate cu Oficiul de Securitate al NATO (NOS), cu structurile de securitate similare din statele membre şi partenere ale Aliantei Nord-Atlantice, precum şi cu cele ale statelor cu care România a încheiat tratate, înţelegeri sau acorduri care prevãd protecţia informaţiilor clasificate.
(4) ORNISS exercita atribuţii de reglementare, autorizare, evidenta şi control în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, ale Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 585/2002 , şi ale Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 353/2002 , scop în care:
a) organizeazã evidenta listelor şi a informaţiilor secrete de stat, a termenelor de menţinere în nivelul de clasificare, a personalului verificat şi avizat pentru lucrul cu informaţiile secrete de stat şi a registrelor de autorizari de la instituţiile care deţin sau care utilizeazã informaţii clasificate;
b) elaboreazã norme, instrucţiuni şi proceduri pentru protecţia informaţiilor naţionale clasificate şi, respectiv, a informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, denumita în continuare NATO;
c) asigura respectarea standardelor naţionale şi, respectiv, ale NATO privind gestionarea documentelor clasificate;
d) coopereazã cu instituţiile publice, inclusiv cu cele care au atribuţii privitoare la protecţia informaţiilor clasificate, potrivit legii;
e) aproba eliberarea certificatelor de securitate pentru acces la informaţii naţionale clasificate;
f) elibereazã certificate de securitate pentru acces la informaţii NATO clasificate şi pentru participarea la activitãţi organizate în cadrul Aliantei Nord-Atlantice;
g) stabileşte cerinţele de securitate pentru încãperile şi containerele speciale, mecanismele de închidere, sistemele de cifru şi încuietori şi autorizeaza utilizarea lor pentru pãstrarea informaţiilor secrete de stat, potrivit legii;
h) organizeazã şi coordoneazã activitãţile de pregãtire a structurilor şi funcţionarilor de securitate la persoanele juridice care gestioneazã informaţii clasificate;
i) elibereazã, în condiţiile prevãzute de standardele naţionale, autorizaţii speciale pentru fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrãri de arte plastice pe teritoriul României, în obiective sau locuri de importanta deosebita pentru protecţia informaţiilor clasificate;
j) asigura, prin intermediul agentiilor specializate, implementarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România şi a Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în România, referitoare la protecţia informaţiilor stocate în cadrul sistemelor de prelucrare şi transmitere automatã a datelor;
k) coordoneazã implementarea unitarã la nivel naţional a mãsurilor de protecţie a informaţiilor clasificate din domeniul industrial;
l) elibereazã autorizaţii şi certificate de securitate industriala în conformitate cu standardele în domeniu;
m) organizeazã evidenta autorizaţiilor şi a certificatelor de securitate industriala la nivel naţional;
n) organizeazã şi controleazã Sistemul Naţional de Registre (SNR) a cãrui baza este Registrul Central;
o) efectueazã constatãri în cazurile de nerespectare a prevederilor legale de securitate, ce pot induce riscuri pentru securitatea informaţiilor clasificate, îl informeazã operativ pe primul-ministru şi ia mãsurile legale ce se impun;
p) avizeazã acordurile internaţionale departamentale care privesc protecţia informaţiilor clasificate;
q) coordoneazã, la dispoziţia primului-ministru, activitãţile necesare negocierii şi încheierii acordurilor internaţionale în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate;
r) acrediteazã şi reacrediteaza sistemele de protecţie a informaţiilor clasificate.
ART. 2
(1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin ORNISS este abilitat sa solicite informaţiile necesare de la conducãtorii autoritãţilor şi ai instituţiilor publice, ai agenţilor economici cu capital integral sau parţial de stat şi ai altor persoane juridice de drept public ori privat.
(2) Conducãtorii autoritãţilor şi ai instituţiilor publice, ai agenţilor economici cu capital integral sau parţial de stat şi ai altor persoane juridice de drept public ori privat au obligaţia de a pune la dispoziţie ORNISS datele şi informaţiile referitoare la protecţia informaţiilor clasificate din domeniul lor de activitate, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.
ART. 3
(1) ORNISS este condus de un director general asimilat funcţiei de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii.
(2) Salarizarea directorului general se face potrivit poziţiei nr. 5 din anexa nr. II/2 la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Directorul general prezintã Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii, anual şi ori de câte ori este nevoie, informãri privind activitatea desfasurata de ORNISS.
(4) Directorul general prezintã primului-ministru, anual şi ori de câte ori este nevoie, informãri, evaluãri şi analize ale situaţiei din domeniul de responsabilitate, precum şi propuneri concrete de remediere a deficienţelor constatate şi de perfecţionare a cadrului de activitate specifica.
(5) Directorul general este ordonator principal de credite bugetare şi reprezintã ORNISS în raporturile cu autoritãţile şi instituţiile publice, cu persoanele juridice şi fizice, romane sau strãine.
(6) În exercitarea conducerii ORNISS directorul general emite ordine şi decizii, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 4
(1) Pe lângã directorul general funcţioneazã Consiliul de coordonare ca organ consultativ.
(2) Consiliul de coordonare funcţioneazã potrivit regulamentului aprobat prin decizie a primului-ministru, la propunerea directorului general.
(3) Membrii Consiliului de coordonare sunt numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea directorului general.
ART. 5
(1) Structura organizatoricã, regulamentul de organizare şi funcţionare şi statul de funcţii ale ORNISS, pana la nivelul direcţiilor inclusiv, se aproba de primul-ministru, la propunerea directorului general, în limita numãrului de posturi aprobat.
(2) În cadrul direcţiilor se pot organiza sectoare, servicii sau birouri, dupã caz, cu aprobarea directorului general.
(3) Numãrul maxim de posturi din structura ORNISS este de 125, exclusiv demnitarul şi cabinetul acestuia.
ART. 6
Salarizarea personalului de conducere şi de execuţie din cadrul ORNISS se face potrivit cap. II din anexa nr. I, anexei nr. V/2 şi anexei nr. VI la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Personalul ORNISS beneficiazã de salariile de baza stabilite potrivit art. 6, de celelalte drepturi salariale prevãzute de lege pentru personalul din instituţiile publice centrale, precum şi de spor de confidenţialitate de pana la 25% din salariul de baza.
ART. 8
În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin ORNISS administreazã şi foloseşte spaţii corespunzãtoare, echipamente şi sisteme de receptionare, prelucrare, stocare şi transmitere a informaţiilor.
ART. 9
Numãrul de autoturisme şi consumul lunar de carburanţi pentru parcul auto din dotarea ORNISS se stabilesc potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 10
(1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ORNISS se asigura de la bugetul de stat.
(2) Fondurile necesare în anul 2002 pentru finanţarea cheltuielilor privind organizarea şi funcţionarea ORNISS se asigura din Fondul de rezerva bugetarã la dispoziţia Guvernului pe anul 2002, în limita sumei de 3.800.000 mii lei.
(3) Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sa introducã modificãrile corespunzãtoare în volumul şi în structura bugetului de stat pe anul 2002.
ART. 11
Atribuţiile Autoritãţii Naţionale de Securitate, stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 864/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Securitate, vor fi preluate de ORNISS în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 12
(1) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 845/2002 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 23 august 2002.
(2) La data încheierii procesului de preluare a atribuţiilor prevãzute la <>art. 11 se abroga Hotãrârea Guvernului nr. 864/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Securitate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 495 din 10 octombrie 2000, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat

Directorul general al
Oficiului Registrului Naţional
al Informaţiilor Secrete de Stat,
Marius Petrescu

p. Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Ion Giurescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 7 noiembrie 2002.
Nr. 153.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016