Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 15 din 18 septembrie 1998  pentru completarea   Ordonantei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 15 din 18 septembrie 1998 pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creantelor bugetare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 359 din 22 septembrie 1998
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 din 31 ianuarie 1996, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 108/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare se completeazã, dupã cum urmeazã:

Dupã articolul 92 se introduc articolele 92^1 - 92^12 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 92^1. - Ministerul Finanţelor, în numele statului sau al administraţiei publice locale, dupã caz, exercita toate drepturile acţionarului la societãţile comerciale, inclusiv la cele rezultate din restructurarea regiilor autonome, la care stingerea creanţelor bugetare se face potrivit modalitãţilor prevãzute în prezenta ordonanta.
Societãţile comerciale care sunt supuse prevederilor prezentei ordonanţe se stabilesc prin hotãrâri ale Guvernului, iniţiate de Ministerul Finanţelor, cu avizul ministerelor care gestioneazã creanţe bugetare restante.
Prin aceleaşi hotãrâri ale Guvernului se transfera acţiunile deţinute de stat de la Fondul Proprietãţii de Stat la Ministerul Finanţelor, care le va administra pe durata exercitãrii procedurilor prevãzute în prezenta ordonanta.
În termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a hotãrârilor Guvernului prevãzute la alin. 2 şi 3 se vor efectua menţiunile corespunzãtoare atât în registrul comerţului, cat şi în registrele de evidentiere a actionarilor, constituite conform legii.
Operaţiunile prevãzute la alin. 4 sunt obligatorii şi sunt scutite de plata oricãror taxe, tarife sau comisioane.
În cazul nerealizarii stingerii totale sau parţiale a creanţelor bugetare prin modalitãţile prevãzute în prezenta ordonanta, prin hotãrâre a Guvernului acţiunile deţinute de stat vor fi transferate de la Ministerul Finanţelor la Fondul Proprietãţii de Stat.
Art. 92^2. - În cazul debitorilor, societãţi comerciale la care statul sau autoritãţile administraţiei publice locale sunt acţionari, creanţele bugetare restante se pot stinge prin urmãtoarele modalitãţi:
a) plata efectivã facuta de cãtre terţe persoane cãtre Ministerul Finanţelor, care acţioneazã atât în calitatea prevãzutã la art. 92^1 , cat şi ca reprezentant al titularilor creanţelor bugetare restante;
b) plata efectivã facuta de cãtre terţe persoane juridice din sumele obţinute ca urmare a vânzãrii acţiunilor deţinute de stat pe pieţele organizate, dispusã de Ministerul Finanţelor;
c) plata efectivã facuta de cãtre debitor din sumele obţinute ca urmare a vânzãrii acţiunilor din emisiunea facuta în acest scop, la cererea Ministerului Finanţelor;
d) plata efectivã facuta de cãtre debitor din sumele obţinute ca urmare a unor emisiuni de obligaţiuni convertibile în acţiuni, facuta în acest scop, la cererea Ministerului Finanţelor;
e) prin orice combinatie a modalitãţilor prevãzute la lit. b)-d).
Art. 92^3. - În cazul modalitatii prevãzute la art. 92^2 lit. a), preţul acţiunilor destinate vânzãrii se stabileşte prin negociere directa sau indirecta cu terţii plãtitori ori prin licitaţie, pe baza unui raport de evaluare întocmit anterior.
Procedurile privind evaluarea acţiunilor, negocierea şi licitaţia se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, initiata de Ministerul Finanţelor. În aceeaşi hotãrâre se vor reglementa modalitãţile prin care Ministerul Finanţelor va reprezenta interesele celorlalţi creditori bugetari şi modul în care se va face distribuirea sumelor în vederea stingerii creanţelor bugetare.
Preţul acţiunilor tranzacţionate pe pieţele organizate nu va putea fi mai mic decât cel prevãzut în ordinul de vânzare dat de Ministerul Finanţelor.
Art. 92^4. - Terţii plãtitori sunt obligaţi sa vireze integral sumele rezultate din vânzarea acţiunilor, potrivit art. 92^2 lit. a), în termenele stabilite în convenţia încheiatã cu Ministerul Finanţelor, în conturile indicate de acesta.
Neplata sumelor datorate în termenul stabilit conform alin. 1 atrage rezoluţiunea de plin drept a convenţiei încheiate. Ministerul Finanţelor este obligat sa prevadã clauza penalã pentru neexecutarea convenţiei, care nu poate fi mai mica de 10% din valoarea contractului.
În cazul modalitatii prevãzute la art. 92^2 lit. b), terţii plãtitori sunt obligaţi sa vireze sumele rezultate din tranzacţii în termen de 4 zile lucrãtoare de la data efectuãrii tranzacţiilor, în conturile indicate de Ministerul Finanţelor.
Nerespectarea dispoziţiilor alin. 3 da dreptul Ministerului Finanţelor de a sesiza Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare în vederea constatãrii şi sanctionarii faptelor conform prevederilor Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori şi celorlalte reglementãri aplicabile în materie.
Societãţile comerciale care procedeazã potrivit dispoziţiilor cuprinse la art. 92^2 lit. c) şi d) sunt obligate ca, în termen de doua zile de la încasarea sumelor rezultate din vânzarea acţiunilor şi obligaţiunilor respective, sa le vireze în conturile indicate de Ministerul Finanţelor. Aceste sume nu pot fi urmãrite şi executate în cadrul nici unei proceduri de executare silitã şi nici nu pot fi folosite de cãtre societatea comercialã cu alta destinaţie decât cea prevãzutã de prezenta ordonanta.
Art. 92^5. - În cazul aplicãrii modalitatii de stingere a creanţelor bugetare, prevãzutã la art. 92^2 lit. a), terţii plãtitori dobândesc acţiuni deţinute de stat la societãţile comerciale ale cãror debite sunt astfel stinse corespunzãtor sumei achitate, în condiţiile stabilite prin convenţie.
Convenţia prevãzutã la alin. 1 se încheie între Ministerul Finanţelor şi terţii plãtitori. În acest scop Ministerul Finanţelor va apela la consultanţi, care pot fi bãnci de investiţii, societãţi de administrare ori societãţi de valori mobiliare.
Convenţia încheiatã între Ministerul Finanţelor şi terţul plãtitor constituie temeiul legal prin care se transfera dreptul de proprietate asupra acţiunilor deţinute de stat cãtre terţul plãtitor.
Convenţiile încheiate în temeiul prevederilor prezentului articol sunt acte autentice şi sunt scutite de plata oricãror taxe sau tarife.
Art. 92^6. - În cazul aplicãrii modalitatii de stingere a creanţelor bugetare, prevãzutã la art. 92^2 lit. b), Ministerul Finanţelor va inainta Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, prin consultanţii mentionati la art. 92^5, prospectul de oferta publica de vânzare, solicitând autorizarea acesteia.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este obligatã sa se pronunţe cu privire la prospectul de oferta publica de vânzare în termen de cel mult 5 zile de la primirea acestuia.
În cazul refuzului motivat al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de eliberare a autorizaţiei, Ministerul Finanţelor, prin consultantul menţionat la art. 92^5, va putea inainta din nou prospectul de oferta publica de vânzare dupã îndeplinirea cerinţelor formulate.
Dupã autorizarea de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Ministerul Finanţelor va proceda la distribuirea acţiunilor pe pieţele organizate.
Art. 92^7. - În cazul aplicãrii modalitãţilor de stingere a creanţelor bugetare, prevãzute la art. 92^2 lit. c) şi d), la cererea Ministerului Finanţelor, în termen de 5 zile, administratorii societãţilor comerciale debitoare, stabilite prin hotãrâre a Guvernului, vor convoca adunarea generalã extraordinarã a actionarilor pentru ca, în scopul acoperirii creanţelor bugetare restante, sa decidã cu privire la emisiunea de acţiuni sau de obligaţiuni, în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã.
În adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, prevãzutã la alin. 1, reprezentanţii statului anume desemnaţi vor cere adoptarea hotãrârii privind stingerea obligaţiilor bugetare restante, prin modalitãţile menţionate la acelaşi alineat.
Art. 92^8. - Începând cu data intrãrii în vigoare a hotãrârilor Guvernului prin care se stabilesc societãţile comerciale care intra sub incidenta prevederilor art. 92^2 se suspenda procedurile de executare silitã pornite impotriva acestora, precum şi procedurile de privatizare sau de lichidare iniţiate de Fondul Proprietãţii de Stat. De asemenea, se suspenda şi orice amânãri şi eşalonãri privind plata obligaţiilor bugetare.
Suspendarea înceteazã, dacã creanţele bugetare nu au fost stinse, prin modalitãţile menţionate la art. 92^2, în termenele prevãzute în hotãrârile Guvernului.
De la data intrãrii în vigoare a hotãrârilor Guvernului prin care se stabilesc societãţile comerciale care intra sub incidenta prevederilor art. 92^2 şi pana la stingerea creanţelor bugetare prin modalitãţile prevãzute în prezenta ordonanta, nu se mai calculeazã şi nu se mai datoreazã majorãri de întârziere.
În cazul în care prin vânzarea acţiunilor statului, dupã stingerea creanţelor bugetare, au rãmas sume disponibile, acestea se fac venit la bugetul de stat.
Art. 92^9. - Hotãrârile Guvernului prevãzute la art. 92^1 alin. 2 şi 3 constituie acte de gestiune sãvârşite de stat în calitate de persoana juridicã şi pentru administrarea patrimoniului sau.
Art. 92^10. - Ministerul Finanţelor va efectua plãţile aferente cheltuielilor determinate de aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe din bugetul Ministerului Finanţelor.
Sumele avansate pentru realizarea procedurilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta vor fi recuperate cu prioritate din sumele încasate în contul creanţelor bugetare.
Art. 92^11. - Licitaţiile organizate de Ministerul Finanţelor în aplicarea prezentei ordonanţe nu sunt supuse reglementãrilor privind achiziţiile publice.
Operaţiunile privind vânzarea acţiunilor şi a obligaţiunilor prin modalitãţile prevãzute în prezenta ordonanta sunt neimpozabile.
Art. 92^12. - Constituie contravenţie, dacã, potrivit legii nu sunt infracţiuni, şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei urmãtoarele fapte:
a) neoperarea mentiunilor în registrele prevãzute la art. 92^1 alin. 4;
b) nevãrsarea în termen sau folosirea în alte scopuri a sumelor prevãzute la art. 92^4 alin. 5;
c) nerespectarea termenului prevãzut la art. 92^6 alin. 2.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele Ministerului Finanţelor.
Dispoziţiile prezentei ordonanţe se completeazã cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor."

ART. 2
Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta se aplica societãţilor comerciale cu capital de stat care, la data intrãrii în vigoare a acesteia, au obligaţii bugetare restante.
ART. 3
În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, Ministerul Finanţelor va elabora norme metodologice pentru aplicarea acesteia, care vor fi supuse aprobãrii Guvernului.
ART. 4
<>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministrul privatizãrii,
Sorin Dimitriu

Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul industriei şi comerţului,
Radu Berceanu

Ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016