Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 30 septembrie 1999  privind unele masuri de acompaniament social pentru salariatii din industria metalurgica ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 30 septembrie 1999 privind unele masuri de acompaniament social pentru salariatii din industria metalurgica ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 481 din 5 octombrie 1999


În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Salariaţii societãţilor comerciale din industria siderurgica, a materialelor refractare, a feroaliajelor, a produselor carbonice şi a industriei metalurgice neferoase, ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective efectuate în condiţiile prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protecţia socialã a persoanelor ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective, beneficiazã de mãsurile de protecţie socialã prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
(1) Persoanele prevãzute la art. 1, din cadrul societãţilor comerciale semnatare ale Convenţiei de acompaniament social al restructurãrii industriei metalurgice, denumita în continuare CASRM, beneficiazã de serviciile de preconcediere colectivã realizate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, precum şi, la alegere, de:
a) participarea la mãsurile active de combatere a somajului prin parcurgerea unui program de acompaniament social, în condiţiile şi cu drepturile prevãzute la cap. II din prezenta ordonanta de urgenta;
b) participarea la mãsurile active pentru combaterea somajului, prevãzute la <>cap. IV secţiunea a II-a din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 .
(2) Persoanele disponibilizate care urmeazã un program de acompaniament social prevãzut la cap. II din prezenta ordonanta de urgenta primesc plãţile compensatorii în rate lunare, conform prevederilor <>art. 33 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 .
(3) Persoanele disponibilizate prin concedieri colective din societãţile comerciale care nu sunt semnatare ale CASRM beneficiazã de mãsurile de protecţie socialã acordate în baza prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 .

CAP. 2
Mãsurile active de protecţie a persoanelor disponibilizate colectiv

ART. 3
În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, constituie servicii de preconcediere colectivã, în principal, urmãtoarele activitãţi:
a) consilierea privind prevederile legale referitoare la protecţia socialã a şomerilor şi la reintegrarea lor profesionalã;
b) plasarea pe locurile de munca vacante existente pe plan local şi instruirea în modalitãţi de cãutare a unui loc de munca;
c) reorientarea profesionalã în cadrul sau în afarã unitãţii care disponibilizeaza, inclusiv prin cursuri de instruire de scurta durata;
d) sondarea opiniei salariaţilor şi informarea acestora cu privire la mãsurile active de combatere a somajului.
ART. 4
Mãsurile active de combatere a somajului care se realizeazã prin programul de acompaniament social sunt:
a) reconversia profesionalã;
b) participarea la lucrãri de utilitate publica;
c) consultanţa în vederea infiintarii de societãţi comerciale;
d) stimularea mobilitatii ocupationale.
ART. 5
Persoanele care participa la un program de acompaniament social pot beneficia de:
a) prime de încurajare lunare, neimpozabile, de pana la 20% din salariul mediu net pe ramura, publicat de Comisia Nationala pentru Statistica la data disponibilizarii, acordate pe parcursul programului;
b) prime de încurajare, reprezentând o suma neimpozabila de pana la 8 salarii medii nete pe ramura, acordate la finalizarea programului, stabilite în funcţie de salariul mediu net pe ramura publicat de Comisia Nationala pentru Statistica la data disponibilizarii.
ART. 6
(1) Mãsurile de protecţie prevãzute la art. 3, 4 şi 5 sunt realizate de Uniunea Nationala de Reconversie în Metalurgie, denumita în continuare UNIRMET.
(2) UNIRMET este persoana juridicã, înfiinţatã în baza prevederilor Legii nr. 21/1924 privind persoanele juridice, care funcţioneazã în sistem paritar, cu participarea organizaţiilor sindicale şi a asociaţiilor patronale din ramurile de activitate prevãzute la art. 1.
(3) UNIRMET poate realiza şi alte mãsuri active prevãzute de CASRM.
(4) Pentru realizarea mãsurilor active prevãzute la art. 4 şi la art. 6 alin. (3) UNIRMET trebuie sa fie acreditata în conformitate cu prevederile legale.
(5) Modul de organizare şi de funcţionare a UNIRMET este reglementat prin statutul propriu.
ART. 7
(1) Pentru finanţarea mãsurilor active de protecţie prevãzute în prezentul capitol se constituie Fondul Naţional de Solidaritate în Metalurgie, denumit în continuare FONDMET, gestionat de UNIRMET.
(2) Sursele de venituri ale FONDMET sunt:
a) contribuţia lunarã a societãţilor comerciale semnatare ale CASRM, în cota de 0,5% raportatã la cifra de afaceri;
b) contribuţia lunarã a salariaţilor din societãţile comerciale semnatare ale CASRM, în cota de 0,5% din salariul realizat;
c) donaţii, programe cu finanţare externa şi alte surse.
(3) Contribuţiile prevãzute la alin. (2) lit. a) şi b) se datoreazã de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta şi se vireazã în contul UNIRMET pana cel mai târziu la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã, potrivit prevederilor CASRM.
(4) Disponibilitãţile bãneşti ale FONDMET se pãstreazã la o banca comercialã stabilitã în conformitate cu reglementãrile în vigoare, iar dobânzile încasate se constituie venit la fond.
ART. 8
(1) Din sursele de venituri constituite potrivit art. 7 alin. (2) se finanţeazã:
a) cheltuielile pentru realizarea serviciilor de preconcediere colectivã şi a mãsurilor active prevãzute la art. 3 şi 4;
b) primele de încurajare lunare acordate în condiţiile art. 5 lit. a);
c) cheltuielile legate de gestionarea şi administrarea fondului, dar nu mai mult de 10% din cheltuielile totale anuale.
(2) Cheltuielile pentru acordarea primelor de încurajare prevãzute la art. 5 lit. b) şi pentru realizarea mãsurilor active prevãzute la art. 6 alin. (3) se pot efectua numai din sursele prevãzute la art. 7 alin. (2) lit. c).
ART. 9
Sumele neconsumate din FONDMET la finele anului se reporteazã pentru anul urmãtor.
ART. 10
Pentru a beneficia de parcurgerea unui program de acompaniament social persoana disponibilizata va încheia un contract cu UNIRMET. Durata programului de acompaniament social nu poate depãşi 12 luni.
ART. 11
(1) Prin programul de reconversie profesionalã UNIRMET se obliga sa asigure salariatului o pregãtire profesionalã alternativa, gratuita, urmatã de posibilitatea acordãrii unui loc de munca.
(2) În cazul în care persoanei disponibilizate i se oferã şi aceasta accepta sau ea însãşi gãseşte un loc de munca cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã, contractul cu UNIRMET înceteazã de drept.
ART. 12
(1) Prin programul de participare la lucrãri de utilitate publica UNIRMET se obliga sa caute un loc de munca pentru persoana disponibilizata şi în acest interval sa îi asigure posibilitatea exercitãrii unei ocupaţii în folos public.
(2) În cazul în care persoanei disponibilizate i se oferã şi aceasta accepta sau ea însãşi gãseşte un loc de munca cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã, contractul cu UNIRMET înceteazã de drept.
ART. 13
(1) Prin programul de consultanţa în vederea infiintarii unei societãţi comerciale UNIRMET se obliga sa acorde asistenta gratuita pentru întocmirea documentelor şi obţinerea avizelor necesare demararii activitãţii, dacã persoana care opteazã pentru un astfel de program se angajeazã ca minimum 50% din numãrul salariaţilor sa provinã din rândul persoanelor disponibilizate de la unitãţile prevãzute la art. 1.
(2) La data înmatriculãrii noii societãţi comerciale la registrul comerţului persoana disponibilizata, beneficiara a unui astfel de program, va primi din FONDMET o suma nerambursabila, egala cu 18 salarii medii nete pe ramura pentru constituirea sau completarea capitalului social.
(3) UNIRMET va vira societãţilor comerciale nouinfiintate, pe o perioada de 3 luni de la înmatriculare, câte un salariu de baza de încadrare brut pentru fiecare persoana angajata cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã, provenitã dintre persoanele disponibilizate din cadrul unitãţilor prevãzute la art. 1.
ART. 14
(1) Prin programul de mobilitate ocupationala UNIRMET se obliga sa asigure persoanei disponibilizate schimbarea locului de munca, prin încadrarea cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã într-o unitate aflatã în alta zona geograficã.
(2) Persoana care opteazã pentru acest program beneficiazã de decontarea cheltuielilor ocazionate de mutarea într-o alta zona geograficã, dar nu mai mult de 5 milioane lei.
ART. 15
Modul de acces la mãsurile active prevãzute la art. 4 şi la art. 6 alin. (3) şi condiţiile de realizare a acestora se stabilesc prin CASRM.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 16
(1) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Industriei şi Comerţului vor elabora şi vor supune aprobãrii Guvernului normele de aplicare a acesteia.
(2) UNIRMET va putea încheia contracte conform prevederilor art. 10 numai dupã intrarea în vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenta.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul industriei
şi comerţului,
Radu Berceanu

p. Ministrul finanţelor,
Mihai Aristotel Ungureanu,
secretar de stat


─────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016