Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 144 din 18 octombrie 2005  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 144 din 18 octombrie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 969 din 1 noiembrie 2005
Având în vedere angajamentele privind politica de protecţie socialã cuprinse în Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, ce impun necesitatea acordãrii indemnizaţiei de şomaj în mod echitabil, în funcţie de stagiul de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi îmbunãtãţirea mãsurilor de stimulare a ocupãrii forţei de muncã, ţinând seama de implicaţiile financiare generate de implementarea mãsurilor menţionate, ce nu pot fi suportate din bugetul asigurãrilor sociale de stat pe anul 2005, ce impun necesitatea reglementãrii acestora în regim de urgenţã, astfel încât fundamentarea bugetului asigurãrilor pentru şomaj pe anul 2006 sã se facã avându-se în vedere aceste mãsuri,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 5, punctele III şi IV vor avea urmãtorul cuprins:
"III. persoanã în cãutarea unui loc de muncã - persoana care face demersuri pentru a-şi gãsi un loc de muncã, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condiţiile legii;
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã."

2. La articolul 5, dupã punctul IV se introduce un nou punct, punctul IV^1, cu urmãtorul cuprins:
"IV^1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã."

3. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Angajatorii la care îşi desfãşoarã activitatea pesoanele prevãzute la art. 19 sunt obligaţi sã depunã, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã drepturile salariale şi/sau veniturile de natura acestora, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au sediul sau domiciliul, declaraţia lunarã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj."

4. Alineatul (1) al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate."

5. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Angajatorii au obligaţia de a plãti lunar o contribuţie la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cotã de 2,5%, aplicatã asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevãzute la art. 19."

6. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - Persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj, prevãzute la art. 20, au obligaţia de a plãti lunar o contribuţie la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cotã de 3,5%, aplicatã asupra venitului lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj."

7. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Termenul de depunere a declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj constituie şi termen de platã.
(2) În caz de neplatã a contribuţiilor datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, se aplicã reglementãrile legale privind executarea creanţelor bugetare."

8. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj."

9. La articolul 44, literele b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) la data când realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfãşura activitãţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacã realizeazã venituri lunare mai mari decât salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã;".

10. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - În cazul concedierilor colective, angajatorii au obligaţia sã înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în vederea adoptãrii unor mãsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri."

11. Alineatul (3) al articolului 50 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În vederea realizãrii serviciilor de preconcediere, angajatorii aflaţi în situaţiile prevãzute la art. 49 sunt obligaţi sã înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere."

12. Articolul 57 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 57. - (1) Creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se realizeazã de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã, în principal, prin:
a) informarea şi consilierea profesionalã;
b) medierea muncii;
c) formarea profesionalã;
d) consultanţã şi asistenţã pentru începerea unei activitãţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri;
e) completarea veniturilor salariale ale angajaţilor;
f) stimularea mobilitãţii forţei de muncã.
(2) Creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se poate realiza de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi prin promovarea unor programe speciale în parteneriat cu alte persoane juridice de drept public sau privat.
(3) Mãsurile care vizeazã creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã, prevãzute la alin. (1) lit. a)-d), se pot realiza şi contra cost de cãtre furnizori de servicii din sectorul public sau privat acreditaţi şi/sau autorizaţi în condiţiile legii."

13. La alineatul (2) al articolului 66^1, literele a) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului şi sã susţinã, gratuit, de cel mult douã ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia;
....................................................................
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, precum şi de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregãtire."

14. Dupã alineatul (2) al articolului 66^1 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru traseele prevãzute la alin. (2) lit. d), pentru care nu se elibereazã abonamente, persoanele au dreptul sã beneficieze de decontarea biletelor de cãlãtorie pe mijloacele de transport în comun."

15. Dupã alineatul (3) al articolului 66^1 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Persoanele care beneficiazã de drepturile prevãzute la alin. (3) nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire."

16. Alineatul (5) al articolului 66^1 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj sunt obligate sã participe la programele de formare profesionalã oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, precum şi la examenul de absolvire a acestora."

17. Articolul 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - (1) Formele prin care se realizeazã formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se desfãşoarã având la bazã standardele ocupaţionale recunoscute la nivel naţional, respectiv standardele de pregãtire profesionalã, aprobate potrivit legii.
(2) Dacã pentru anumite ocupaţii sau meserii nu existã standarde ocupaţionale recunoscute la nivel naţional, respectiv standardele de pregãtire profesionalã, Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã poate solicita unor persoane juridice de drept public sau privat proiecte de standarde ocupaţionale ori de pregãtire profesionalã, care vor fi aprobate potrivit legii."

18. Articolul 72 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 72. - (1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a)."

19. Dupã articolul 73 se introduce un nou articol, articolul 73^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 73^1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã egalã cu un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare la data încadrãrii.
(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
(4) Salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, avut în vedere la calculul indemnizaţiei de şomaj la care persoanele prevãzute la alin. (2) ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, dacã nu s-ar fi angajat, este salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare la data angajãrii.
(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a)."

20. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73^1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncã sau de serviciu înceteazã, într-o perioadã mai micã de 12 luni de la data încadrãrii în muncã, în temeiul urmãtoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi <>art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã au fost condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din <>Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(2) În situaţia nerespectãrii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevãzute la art. 73^1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii."

21. La articolul 80 alineatul (1), partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:"

22. Alineatul (2) al articolului 83 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevãzut la alin. (1), sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din urmãtoarele motive:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) şi f) şi <>art. 65 din Legea nr. 53/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 84 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) şi alin. (4) lit. c) din <>Legea nr. 188/1999 , republicatã, cu modificãrile ulterioare."

23. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 85 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 85. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, nu au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani."

24. La alineatul (7) al articolului 86, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) pe cel puţin 60% din numãrul locurilor de muncã nou-create prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii ori de unitãţi cooperatiste sã fie încadrat personal provenind din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã;".

25. Dupã alineatul (2) al articolului 91 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Taxele şi comisioanele pe care Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã le datoreazã bãncii sau agenţiei de credit pentru administrarea fondurilor pentru acordarea de credite în condiţii avantajoase se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj."

26. Alineatul (1) al articolului 93 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 93. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane din rândul şomerilor, pe care le menţin în activitate pe o perioadã de cel puţin 6 luni de la data angajãrii, beneficiazã de reducerea sumei reprezentând contribuţia de 2,5% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj."

27. La articolul 113, litera d) se abrogã.

28. Alineatul (2) al articolului 116 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Organele de control mãsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevãzute la art. 113 lit. a), c), e), h) şi i), precum şi contravenţia prevãzutã la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3)."

29. Articolul 127 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 127. - Indemnizaţia de şomaj şi celelalte drepturi stabilite prin prezenta lege se reactualizeazã ori de câte ori se modificã salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã."

30. În cuprinsul legii, sintagmele "salariul de bazã minim brut pe ţarã" şi "salariul minim brut pe ţarã" se înlocuiesc cu sintagma "salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã", iar sintagma "venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj" se înlocuieşte cu sintagma "venituri mai mici decât salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã".
În cuprinsul legii, expresia "neimpozabilã" se eliminã, întrucât regimul fiscal aplicabil sumelor acordate potrivit <>legii este reglementat prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ART. II
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2006.
(2) Pânã la data prevãzutã la alin. (1), Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei va modifica în mod corespunzãtor actele normative elaborate în vederea aplicãrii legii şi le va supune spre aprobare Guvernului.
ART. III
(1) Persoanele care solicitã dreptul la indemnizaţie de şomaj înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã beneficiazã de acest drept în cuantumul, pe durata şi în condiţiile stabilite de prevederile legale în vigoare la data solicitãrii dreptului.
(2) În aceleaşi condiţii beneficiazã persoanele prevãzute la alin. (1) de drepturile care le-au fost suspendate înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi care au fost repuse în platã dupã aceastã datã.
ART. IV
Persoanele care solicitã acordarea drepturilor lunare prevãzute la art. 72 din lege înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã beneficiazã de aceste drepturi în cuantumul, pe durata şi în condiţiile stabilite de prevederile legale în vigoare la data solicitãrii drepturilor.
ART. V
Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţã nu se aplicã convenţiilor şi/sau contractelor încheiate cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã pânã la data intrãrii în vigoare a acesteia.
ART. VI
<>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 18 octombrie 2005.
Nr. 144.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016