Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 143 din 18 octombrie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 143 din 18 octombrie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 934 din 19 octombrie 2005
Majorarea cu aproximativ 20% a preţului naţional de referinţã la energia termicã conduce la necesitatea adoptãrii de urgenţã a unor mãsuri suplimentare de diminuare a efortului financiar în bugetele populaţiei.
Introducerea unor noi modalitãţi de facturare şi platã a energiei termice este o mãsurã de urgenţã, având în vedere cã furnizorii au demarat operaţiunile de livrare a energiei termice în sistem centralizat pentru încãlzirea locuinţei. Noul nivel al preţului naţional de referinţã se va aplica începând cu luna noiembrie 2005.
În acest sens, se impune adoptarea unei ordonanţe de urgenţã a Guvernului care sã permitã introducerea mãsurilor de protecţie a populaţiei în perioada sezonului rece, cel puţin odatã cu majorarea preţului naţional de referinţã la energia termicã.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 25 februarie 2003, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolului 1 alineatul (1), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) facturarea şi plata în sistem de tarifare binom."
2. Dupã articolul 1 se introduc 5 noi articole, articolele 1^1 - 1^5, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1. - (1) Începând cu data de 1 noiembrie 2005 consumatorii de energie termicã pot plãti facturile de energie termicã alegând unul dintre urmãtoarele tarife:
a) tariful monom reprezentând preţul naţional de referinţã pentru energia termicã furnizatã populaţiei prin sisteme centralizate;
b) tariful binom tip B1;
c) tariful binom tip B2.
(2) Tarifele binom prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c) sunt opţionale şi sunt prevãzute în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezenta ordonanţã de urgenţã.
(3) Prin alegerea tarifelor binom consumatorii de energie termicã beneficiazã de o reducere de 2,5% din valoarea anualã totalã a facturilor de energie termicã.
Art. 1^2. - Pânã la data de 20 octombrie 2005 autoritãţile competente vor elabora procedurile privind modul de aplicare a tarifelor binom de cãtre furnizorii de energie termicã, care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 1^3. - (1) Pânã la data de 15 noiembrie 2005 furnizorii de energie termicã sunt obligaţi sã solicite şi sã aprobe opţiunile consumatorilor de energie termicã alimentaţi prin sisteme centralizate privind alegerea unuia dintre tarifele binom prevãzute la art. 1^1 alin. (1).
(2) Dupã data de 15 noiembrie 2005 consumatorii se pot adresa direct furnizorilor de energie termicã cu cereri de solicitare a tarifelor binom, aceştia din urmã fiind obligaţi sã aprobe solicitãrile de schimbare a tarifului în termen de 5 zile de la înregistrarea cererilor.
(3) Opţiunea privind tariful binom ales rãmâne neschimbatã pe o perioadã de 12 luni calendaristice consecutive.
Art. 1^4. - (1) În cazul consumatorilor de energie termicã, beneficiari ai ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, opţiunea privind tariful binom ales poate fi solicitatã furnizorilor de energie termicã pânã la data de 20 noiembrie 2005. Dupã aprobarea opţiunii furnizorii de energie termicã vor comunica în termen de 3 zile datele corespunzãtoare direcţiilor de muncã, solidaritate socialã şi familie judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Dupã data prevãzutã la alin. (1) consumatorii de energie termicã, beneficiari ai ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, pot adresa noi opţiuni pentru tariful binom în perioada august-septembrie 2006, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2006.
(3) Aplicarea tarifului binom pentru plata facturilor de energie termicã, în cazul consumatorilor de energie termicã, beneficiari ai ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, care au optat pentru acest tarif conform alin. (1), se face începând cu data de 1 ianuarie 2006.
Art. 1^5. - În cazul alegerii tarifelor binom prevãzute la art. 1^1 alin. (1) lit. b) şi c), furnizorii de energie termicã vor emite facturi de regularizare o datã pe an, dar nu mai devreme de 12 luni de la data alegerii tarifului şi nu mai târziu de 15 luni de la data alegerii tarifului."
3. Dupã articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei şi prepararea apei calde energie termicã furnizatã în sistem centralizat şi care au optat pentru modalitatea de facturare şi platã a energiei termice în sistem binom, beneficiazã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei pe o perioadã de 12 luni, diferenţiat, pentru perioada sezonului rece şi pentru restul anului.
(2) Pentru anul 2006 ajutorul prevãzut la alin. (1) se acordã în limita sumei totale, cu titlu de ajutor pentru încãlzirea locuinţei, cuvenite pentru lunile ianuarie-martie 2006.
(3) Cuantumul prevãzut la alin. (2) se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(4) Pentru ajutoarele prevãzute la alin. (1) şi (2) sunt aplicabile prevederile art. 5 alin. (2)."
4. În cuprinsul articolului 7 alineatul (1) textul "cuantumurile prevãzute la art. 5 alin. (1) şi (2)" se înlocuieşte cu textul "cuantumurile prevãzute la art. 5 alin. (1) şi (2), precum şi la art. 5^1 alin. (1) şi (2)."
5. În cuprinsul articolului 9 alineatul (1), articolului 13 alineatul (3), articolului 16^1 alineatul (1), articolului 16^2 alineatul (4), articolului 16^3 alineatul (3) şi al articolului 16^16 alineatul (1) sintagma "art. 5 şi 6" se înlocuieşte cu sintagma "art. 5, 5^1 şi 6".
6. Dupã articolul 16^19 se introduc 4 noi articole, articolele 16^20-16^23, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 16^20. - (1) Bonurile valorice se completeazã sau, dupã caz, se anuleazã numai de cãtre personalul autorizat din cadrul direcţiilor teritoriale.
(2) Bonurile valorice se anuleazã în urmãtoarele situaţii:
a) sunt deteriorate sau prezintã modificãri, adãugãri ori ştersãturi;
b) sunt pierdute sau sustrase;
c) sunt restituite de cãtre titulari, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, direcţiilor teritoriale, în cazul în care cuantumul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei a fost modificat şi, dupã caz, în cazul încetãrii dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei;
d) nu sunt distribuite cãtre titulari.
Art. 16^21. - În situaţiile prevãzute la art. 16^20 alin. (2) lit. a) şi b), titularii, asociaţiile de proprietari/chiriaşi, furnizorii de energie termicã în sistem centralizat şi de gaze naturale au obligaţia sã anunţe în scris direcţiile teritoriale, în termen de 72 de ore de la constatare, iar în cazul sustragerii, şi organele de poliţie.
Art. 16^22. - (1) Bonurile valorice anulate în condiţiile art. 16^20 alin. (2) lit. a) şi d) se restituie de cãtre direcţiile teritoriale Companiei Naţionale "Imprimeria Naţionalã" - S.A. pe bazã de aviz de însoţire şi proces-verbal de predare-primire, urmând a fi distruse contra cost.
(2) Bonurile valorice distribuite cãtre titularii ajutorului de încãlzire, care au fost utilizate pentru achitarea consumului de energie termicã sau de gaze naturale şi care au fost returnate de cãtre furnizorii de utilitãţi, precum şi cele restituite conform art. 16^20 alin. (2) lit. c) se pãstreazã de cãtre direcţiile teritoriale pe o perioadã stabilitã potrivit dispoziţiilor legale.
Art. 16^23. - (1) Bonurile valorice anulate în condiţiile prevãzute la art. 16^20 alin. (2) lit. b) se publicã de cãtre direcţiile teritoriale în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi se declarã nule.
(2) Cheltuielile pentru publicarea bonurilor valorice în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, se suportã dupã cum urmeazã:
a) de cãtre titular, în cazul în care bonurile valorice au fost pierdute din vina acestuia;
b) de cãtre furnizor, în cazul în care bonurile valorice au fost pierdute dupã achitarea de cãtre titular a contravalorii consumului de energie termicã sau de gaze naturale;
c) de cãtre direcţiile teritoriale, în cazul în care titularului sau furnizorului i-au fost sustrase bonurile valorice sau acestea nu se mai regãsesc în evidenţa direcţiei teritoriale la finalizarea Programului de acordare a ajutoarelor pentru încãlzirea locuinţei pentru sezonul rece încheiat."
7. Dupã articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 27, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Pentru sezonul rece noiembrie 2005 - martie 2006 bonurile valorice reprezentând ajutorul pentru încãlzirea locuinţei cu energie termicã furnizatã în sistem centralizat pentru familiile şi persoanele singure care au optat pentru modalitatea de facturare şi platã prevãzutã la art. 1 alin. (1) lit. b) şi c) se acordã dupã cum urmeazã:
a) pânã la data de 31 octombrie 2005, bonurile aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2005;
b) pânã la data de 31 decembrie 2005, bonurile aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie 2006.
(2) Bonurile valorice reprezentând ajutorul pentru încãlzirea locuinţei cu energie termicã furnizatã în sistem centralizat pentru familiile şi persoanele singure care au optat pentru modalitatea de facturare şi platã prevãzutã la art. 1 alin. (1) lit. a) se acordã integral pânã la data de 31 octombrie 2005.
(3) Pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare ale ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, care au optat pentru modalitatea de facturare şi platã în sistem binom a energiei termice furnizate în sistem centralizat, bonurile valorice reprezentând ajutorul pentru încãlzirea locuinţei se acordã dupã cum urmeazã:
a) pânã la data de 31 octombrie 2005, bonurile valorice aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2005;
b) pânã la data de 31 decembrie 2005, bonurile valorice aferente perioadei ianuarie-octombrie 2006."
8. Dupã anexa nr. 1 se introduce anexa nr. 2, având cuprinsul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. II
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 25 februarie 2003, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul economiei şi comerţului,
Iuliu Winkler,
ministru delegat pentru comerţ

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 18 octombrie 2005.
Nr. 143.

ANEXĂ
-----
(Anexa nr. 2 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 )
-------------------------------------------------------------

Tariful binom tip B1


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Componenta Componenta Componenta
Locuinţa apã caldã încãlzire variabilã
[numãrul de camere] de consum B1CI B1CV
B1CA
───────────────────────────────────────────────────────
[lei/zi] [lei/zi/mp] [lei/Gcal]
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 camerã 0,17 0,01 76,5
2 camere 0,25 0,01 76,5
3 camere 0,35 0,01 76,5
4 camere*) 0,5 0,01 76,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Pentru locuinţele cu mai mult de 4 camere se aplicã valorile de
la 4 camere.



Pentru o perioadã de facturare valoarea facturii, V, exprimatã în lei, se determinã cu formula urmãtoare:
V = [B1CA+B1CI x S] x N+Q x B1CV,
unde:
S = suprafaţa utilã a locuinţei, exprimatã în mp;
N = numãrul de zile din perioada de facturare;
Q = energia termicã consumatã în perioada de facturare, exprimatã în Gcal.

Tariful binom tip B2


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Componenta Componenta Componenta
Locuinţa apã caldã încãlzire variabilã
[numãrul de camere] de consum B2CI B2CV
B2CA
────────────────────────────────────────────────────────
[lei/zi] [lei/zi/mp] [lei/Gcal]
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 camerã 0,25 0,02 54,5
2 camere 0,36 0,02 54,5
3 camere 0,52 0,02 54,5
4 camere*) 0,7 0,02 54,5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Pentru locuinţele cu mai mult de 4 camere se aplicã valorile de
la 4 camere.



Pentru o perioadã de facturare valoarea facturii, V, exprimatã în lei, se determinã cu formula urmãtoare:
V = [B2CA+B2CI x S] x N+Q x B2CV,
unde:
S = suprafaţa utilã a locuinţei, exprimatã în mp;
N = numãrul de zile din perioada de facturare;
Q = energia termicã consumatã în perioada de facturare, exprimatã în Gcal.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016