Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 141 din 17 octombrie 2002  privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 141 din 17 octombrie 2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 828 din 18 noiembrie 2002
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta ordonanta de urgenta reglementeazã modul de acordare a licenţei de depozit, regimul certificatelor de depozit pentru seminţele de consum şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit.
ART. 2
Pentru garantarea integritãţii seminţelor de consum depozitate se instituie un sistem pentru acordarea licenţelor de depozit şi de gradare a seminţelor de consum şi se constituie Fondul de garantare pentru certificatele de depozit, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 3
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, denumit în continuare ministerul de resort, reprezintã autoritatea publica responsabilã cu acordarea licenţelor de depozit şi autorizarea gradatorilor pentru seminţele de consum, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Agenţii economici care au în proprietate sau în administrare unul sau mai multe depozite pot solicita în scris acordarea licenţei de depozit.
(3) În vederea acordãrii licenţei de depozit pentru seminţele de consum se înfiinţeazã Comisia pentru acordarea licenţelor de depozit, ca organism deliberativ, fãrã personalitate juridicã.
(4) Atribuţiile şi modul de funcţionare ale comisiei prevãzute la alin. (3) se stabilesc prin norme metodologice, care se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
(5) Membrii Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit sunt numiţi prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, la propunerea direcţiei generale de specialitate din cadrul ministerului de resort.
(6) Comisia pentru acordarea licenţelor de depozit este compusa din 15 membri care reprezintã ministerul de resort, asociaţiile patronale şi/sau agenţi economici cu activitate în domeniul depozitarii seminţelor de consum.
(7) Ministerul de resort va disponibiliza din fondurile proprii sumele necesare pentru tipãrirea licenţelor de depozit şi a certificatelor de depozit.
ART. 4
În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, termenii şi expresiile menţionate mai jos sunt definite astfel:
a) seminţe de consum - seminţe de cereale, leguminoase boabe, oleaginoase şi alte seminţe destinate consumului uman, animal, industrializarii şi comercializãrii;
b) depozit - construcţie, ansamblu de construcţii, inclusiv siloz, împreunã cu dotãrile tehnice aferente, situate într-o incinta, aflate în proprietate sau administrate de un agent economic şi utilizate special pentru depozitarea seminţelor de consum;
c) depozitar - agent economic care are în proprietate sau administreazã un depozit şi cãruia i s-a acordat licenta de depozit în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta şi ale normelor metodologice de aplicare a acesteia;
d) depozitare - activitatea incluzând operaţiunile de recepţie, gradare, condiţionare, pãstrare şi restituire a seminţelor de consum;
e) deponent - persoana fizica sau juridicã, proprietar al unei cantitãţi de seminţe de consum pe care o preda direct sau prin reprezentantul sau autorizat, în vederea depozitarii la un depozitar, pentru care primeşte în schimb unul sau mai multe certificate de depozit;
f) certificat de depozit - un document care constituie titlu de valoare, negociabil, la ordin, nominativ, emis de depozitar în schimbul primirii spre depozitare a seminţelor de consum de la deponent şi care poate fi transmis, dupã caz, prin cesiune sau prin simpla remitere;
g) activitate de gradare - activitate profesionalã de identificare şi separare pe criterii de calitate a loturilor de seminţe pentru consum, în vederea încadrãrii acestora în unul dintre gradele prevãzute în Manualul de gradare a seminţelor de consum;
h) deţinãtor de certificat de depozit - orice persoana fizica sau juridicã care, în calitate de posesor al certificatului de depozit, poate pretinde predarea de cãtre depozitar, la prima cerere, a seminţelor de consum menţionate în certificatul de depozit, în schimbul acestui certificat;
i) licenta de depozit - documentul emis de ministerul de resort care atesta ca, pe o perioada determinata, depozitarul îndeplineşte condiţiile tehnice şi financiare pentru depozitare, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta;
j) preţul pieţei - preţul format în condiţiile concurentei deschise, libere, în care nici unul dintre agenţii pieţei nu poate influenta sau decide unilateral stabilirea nivelului şi dinamicii acestuia, format pe baza raportului dintre cerere şi oferta;
k) punct de recepţie a seminţelor de consum - locul în care o persoana fizica sau juridicã ori reprezentantul autorizat al acesteia, care are în proprietate o cantitate de seminţe de consum, o preda în vederea depozitarii.

CAP. 2
Licenta de depozit

SECŢIUNEA 1
Acordarea licenţei de depozit

ART. 5
(1) Licenta de depozit se acorda, de Comisia pentru acordarea licenţelor de depozit, agentului economic constituit în condiţiile legii, pentru fiecare depozit aflat în proprietate sau în administrare, dacã sunt îndeplinite condiţiile financiare şi de performanta tehnica pentru gradare şi depozitare, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta şi ale normelor metodologice pentru aplicarea acesteia.
(2) Verificarea şi certificarea condiţiilor financiare şi tehnice se realizeazã de persoane fizice sau juridice specializate, abilitate în acest scop de ministerul de resort.
ART. 6
(1) Licenta de depozit se elibereazã contra unei taxe pentru acordarea licenţei, care se face venit la bugetul de stat.
(2) Cuantumul taxei pentru acordarea licenţei de depozit şi actualizarea acestuia în funcţie de rata inflaţiei se stabilesc anual, prin ordin comun al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi ministrului finanţelor publice, şi cuprind costurile necesare emiterii licenţei de depozit.
ART. 7
Licenta de depozit are o perioada de valabilitate de 5 ani de la data emiterii sale pentru fiecare depozit, cu posibilitatea prelungirii, în condiţiile respectãrii prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 8
Licenta de depozit se prelungeşte, la cererea scrisã a depozitarului, fãrã a depãşi perioada de 3 ani, cu perceperea unei taxe de prelungire, reprezentând 60% din valoarea taxei pentru acordarea licenţei de depozit, la data solicitãrii prelungirii.
ART. 9
Licenta de depozit poate fi suspendatã, anulatã sau retrasã pentru situaţiile şi în condiţiile menţionate în normele metodologice pentru aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 10
(1) În cazul propunerii de suspendare sau anulare a licenţei de depozit, depozitarul licenţiat, conform prezentei ordonanţe de urgenta, are posibilitatea sa fie audiat de cãtre Comisia pentru acordarea licenţelor de depozit.
(2) Reprezentanţi ai Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit vor controla depozitul la care s-a constatat încãlcarea prevederilor legale, iar depozitarul va presta activitatea de depozitare pana la stingerea obligaţiilor din contractele de prestãri de servicii încheiate cu deponentii.
(3) Pe perioada suspendãrii licenţei de depozit, activitatea de control se poate exercita şi pentru seminţele de consum transferate şi depozitate în alta parte, indiferent dacã aceste produse sunt proprietatea deponentului sau a depozitarului.
ART. 11
Depozitarul poate solicita retragerea propriei licenţe de depozit printr-o cerere scrisã, înaintatã Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit, în condiţiile stabilite de normele metodologice pentru aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 12
În situaţiile de suspendare, anulare sau expirare a licenţei de depozit, depozitarul este obligat sa transmitã ministerului de resort certificatele de depozit anulate ca urmare a restituirii seminţelor de consum deponentului, certificatele de depozit greşit completate şi anulate, precum şi certificatele necompletate.

SECŢIUNEA a 2-a
Tariful de depozitare

ART. 13
(1) Depozitarul va afişa permanent, la loc vizibil, în spaţii destinate relaţiilor cu publicul, tariful pentru serviciile prestate în cadrul operaţiunilor de depozitare definite la art. 4 lit. d).
(2) Plata serviciilor prestate se face în bani sau în natura; pentru plata în natura contravaloarea se calculeazã la preţul pieţei din momentul încheierii contractului de depozit.
ART. 14
(1) Pentru serviciile de depozitare cu plata în avans perioada negociata nu va depãşi 12 luni.
(2) În situaţia în care termenul de depozitare depãşeşte termenul negociat, deponentul va plati tariful practicat de depozitar, la data restituirii seminţelor de consum, pentru perioada care excede contractului de prestare de servicii.

SECŢIUNEA a 3-a
Asigurarea depozitarului

ART. 15
(1) Fiecare depozitar este obligat sa încheie un contract de asigurare a spaţiilor de depozitare aflate în proprietatea sau în administrarea sa, precum şi a seminţelor de consum depozitate în aceste spaţii.
(2) Contractele de asigurare se încheie separat, pentru spaţiile de depozitare şi seminţele de consum depozitate aferente certificatelor de depozit eliberate, pentru urmãtoarele riscuri: explozii, incendii, inundatii şi cutremure.
(3) Depozitarul este obligat sa plãteascã primele de asigurare pentru intreaga perioada a depozitarii seminţelor de consum.
(4) Dreptul la despãgubiri rezultate din contractul de asigurare a seminţelor de consum pentru care s-au eliberat certificate de depozit, în baza unui contract de cesiune, va fi transmis integral Fondului de garantare pentru certificatele de depozit.
ART. 16
(1) Depozitarul va pãstra seminţele de consum separat, în funcţie de gradul înregistrat în fiecare certificat de depozit emis, astfel încât restituirea sa se facã în limitele de calitate corespunzãtoare gradului atribuit la recepţie.
(2) Pe perioada depozitarii seminţelor de consum scazamintele şi perisabilitatile se determina conform prevederilor legale.
ART. 17
Agenţii economici care presteazã servicii de depozitare sunt obligaţi sa accepte, în mod nediscriminatoriu, seminţele de consum aduse spre depozitare, pana la capacitatea maxima pentru care s-a acordat licenta de depozit.

CAP. 3
Activitatea de gradare a seminţelor de consum

SECŢIUNEA 1
Sistemul naţional de gradare

ART. 18
(1) Activitatea de gradare a seminţelor de consum se organizeazã în cadrul Sistemului naţional de gradare a seminţelor de consum, instituit prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort, dupã consultarea organizaţiilor reprezentative în domeniu, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Se înfiinţeazã Comisia Nationala de Gradare a Seminţelor de Consum, cu personalitate juridicã, fãrã scop lucrativ, de interes general şi de utilitate publica, cu finanţare din surse proprii.
(3) Comisia Nationala de Gradare a Seminţelor de Consum este condusã de un consiliu format din reprezentanţi ai ministerului de resort, ai patronatelor şi ai organizaţiilor profesionale pe produs sau grupe de produse în domeniul producţiei, depozitarii, procesarii, comercializãrii şi standardizarii seminţelor de consum.
(4) Atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare ale Comisiei Naţionale de Gradare a Seminţelor de Consum se stabilesc prin hotãrârea Guvernului prevãzutã la alin. (1).

SECŢIUNEA a 2-a
Emiterea licenţei de gradator

ART. 19
(1) Gradarea seminţelor de consum se efectueazã de cãtre gradatori, autorizaţi prin acordarea unei licenţe de gradator, în conformitate cu prevederile Sistemului naţional de gradare a seminţelor de consum.
(2) Gradatorii pot avea şi calitatea de angajaţi ai societãţilor comerciale care se ocupa cu activitatea de depozitare, comercializare sau procesare a seminţelor de consum.
(3) Gradarea seminţelor de consum proprietate a depozitarului licenţiat, se face de cãtre un gradator care nu are calitatea de salariat al acestuia.
ART. 20
(1) Gradarea se efectueazã la punctele de recepţie a seminţelor de consum.
(2) Manualul de gradare a seminţelor de consum se aproba la propunerea Comisiei Naţionale de Gradare a Seminţelor de Consum, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(3) Manualul de gradare a seminţelor de consum poate fi modificat sau completat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.

CAP. 4
Certificatul de depozit

SECŢIUNEA 1
Cerinţe privind tipãrirea, emisiunea şi conţinutul certificatului de depozit

ART. 21
(1) Certificatul de depozit este emis sub forma unui document cu regim special, inseriat de ministerul de resort şi pus la dispoziţia depozitarilor.
(2) Ministerul de resort comanda tipãrirea certificatelor de depozit şi tine evidenta acestora.
(3) Tipãrirea certificatelor de depozit se finanţeazã de la bugetul de stat prin bugetul ministerului de resort.
ART. 22
Depozitarii elibereazã deponentilor certificate de depozit, pentru seminţele de consum predate de aceştia şi depozitate, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 23
(1) Certificatul de depozit este transmisibil, fãrã limite sau restrictii.
(2) Certificatul de depozit reprezintã titlu executoriu pentru cantitatea seminţelor de consum înscrisã în acesta.
(3) Certificatul de depozit este valabil pana la data restituirii mãrfii de cãtre depozitar, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale.
(4) Pentru depozitarea seminţelor de consum peste termenul prevãzut la art. 14 alin. (1) depozitarul elibereazã un nou certificat de depozit.
ART. 24
Certificatul de depozit poate servi la constituirea unei garanţii reale mobiliare asupra seminţelor de consum depozitate, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 25
(1) Formularul-tip al certificatelor de depozit este prevãzut în normele metodologice pentru aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Certificatul de depozit emis în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta trebuie sa conţinã, sub sancţiunea nulitãţii, urmãtoarele menţiuni:
a) seria şi numãrul certificatului de depozit;
b) denumirea şi sediul depozitarului, numãrul licenţei de depozit, codul unic de înregistrare, adresa depozitului;
c) date pentru identificarea deponentului şi semnatura lui;
d) data emiterii certificatului de depozit şi perioada depozitarii seminţelor de consum;
e) denumirea seminţelor de consum şi cantitatea predatã;
f) tipul, anul recoltei, clasa şi gradul seminţelor de consum predate;
g) tariful serviciilor prestate şi, unde este cazul, valoarea serviciilor plãtite în avans;
h) semnatura şi ştampila depozitarului;
i) o secţiune destinatã transmiterii dreptului asupra acestuia, precum şi pentru constituirea garanţiei reale mobiliare asupra seminţelor de consum depozitate.

SECŢIUNEA a 2-a
Înregistrarea certificatelor de depozit

ART. 26
(1) Depozitarul este obligat sa efectueze în registrul special al certificatelor de depozit înregistrãri complete referitoare la certificatele de depozit eliberate, anulate sau necompletate, precum şi la cantitãţile de seminţe de consum depozitate.
(2) Registrul şi certificatele de depozit vor fi pãstrate în condiţii de maxima siguranta.
ART. 27
Ministerul de resort va tine evidenta certificatelor de depozit tipãrite şi distribuite depozitarilor, într-un registru special al certificatelor de depozit.

SECŢIUNEA a 3-a
Restituirea şi expedierea seminţelor de consum

ART. 28
La cererea deţinãtorului certificatului de depozit şi în schimbul acestuia depozitarul este obligat sa predea, în termen de 14 zile, seminţele de consum depozitate, în condiţiile de cantitate şi calitate specificate în certificatul de depozit, dupã îndeplinirea obligaţiilor scadente de plata a contravalorii serviciilor de depozitare, calculate pana la data restituirii. Costurile expedierii se suporta de cãtre deţinãtorul certificatului de depozit.

CAP. 5
Fondul de garantare pentru certificatele de depozit

ART. 29
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se înfiinţeazã Fondul de garantare pentru certificatele de depozit, denumit în continuare Fondul.
(2) Fondul este persoana juridicã de drept public, cu finanţare extrabugetara.
(3) Organizarea şi funcţionarea Fondului se stabilesc prin statut propriu, aprobat prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort.
(4) Sediul Fondului este în municipiul Bucureşti.
(5) Depozitarii cãrora li s-a acordat licenta de depozit au obligaţia sa depunã în contul Fondului o cota reprezentând 0,5% din valoarea de piata a seminţelor de consum pentru care s-au emis certificate de depozit.
ART. 30
(1) Scopul Fondului este de a garanta rambursarea valorii seminţelor de consum înscrise în certificatele de depozit emise de depozitarii cãrora li s-a acordat licenta de depozit.
(2) Fondul va compensa plata depozitelor, reprezentând contravaloarea seminţelor de consum depozitate, atunci când acestea devin indisponibile.
(3) În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, depozitele sunt considerate indisponibile de la data prevãzutã în hotãrârea judecãtoreascã definitiva şi executorie de începere a procedurii falimentului depozitarului.
(4) Deţinãtorii certificatului de depozit indisponibil vor primi de la Fond contravaloarea seminţelor de consum specificate în certificatul de depozit, calculatã la preţul pieţei, la data solicitãrii restituirii seminţelor de consum.
(5) Ministerul de resort va proceda la stabilirea pierderilor financiare rezultate din certificatul de depozit indisponibil, în termen de maximum 30 de zile de la data sesizãrii de cãtre deponenti.
(6) În termen de 30 de zile de la stabilirea pierderilor Fondul va despãgubi deponentii, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta şi ale normelor metodologice pentru aplicarea acesteia.
ART. 31
(1) Depozitarii sunt obligaţi sa participe la constituirea resurselor financiare ale Fondului, pentru asigurarea intereselor financiare ale deponentilor.
(2) Contribuţiile la bugetul Fondului vor avea ca unica utilizare protejarea intereselor financiare ale deponentilor, în situaţia în care depozitarii nu îşi îndeplinesc obligaţiile prevãzute în contractele de prestãri de servicii de depozitare, precum şi obligaţia de a restitui seminţele de consum la solicitarea deponentului.
(3) Resursele financiare ale bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului se constituie din:
a) cote plãtite de depozitari, reprezentând 0,5% din valoarea de piata a seminţelor de consum depozitate şi pentru care s-au eliberat certificate de depozit, conform normelor metodologice pentru aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta;
b) dobânzi încasate la depozitele constituite de Fond;
c) realizarea creanţelor sale;
d) încasarea despãgubirilor din poliţele de asigurare din contractele prevãzute la art. 15;
e) venituri din investirea resurselor sale;
f) alte venituri, donaţii, sponsorizãri şi altele asemenea.
(4) Resursele financiare prevãzute la alin. (3) lit. e) vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor directe ale Fondului.
(5) Fondul poate investi resursele financiare disponibile în titluri de stat şi obligaţiuni emise de Banca Nationala a României, bãncile comerciale, administraţiile şi bãncile centrale din ţãrile membre ale Uniunii Europene şi ţãrile membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economicã şi Dezvoltare.
(6) Prin normele metodologice pentru aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta se stabileşte plafonul minim şi maxim al resurselor financiare, pentru garantarea contravalorii seminţelor de consum depozitate, ale Fondului.
(7) Sumele reprezentând cote de participare la constituirea Fondului sunt nerambursabile şi vor fi încadrate de cãtre depozitari în grupa cheltuielilor de exploatare.
(8) Cheltuielile curente ale Fondului nu pot depãşi veniturile prevãzute la alin. (3) lit. e).

CAP. 6
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 32
(1) Faptele ce constituie contravenţii la prevederile prezentei ordonanţe de urgenta şi modul de sancţionare a acestora se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Constatarea sãvârşirii faptelor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele împuternicite în acest sens prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor. Sancţiunile contravenţionale pot fi aplicate persoanelor fizice şi persoanelor juridice.
ART. 33
Prezenta ordonanta de urgenta intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 34
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta ministerul de resort va elabora şi va supune aprobãrii Guvernului normele metodologice pentru aplicarea acesteia.
ART. 35
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga:
a) <>Ordonanta Guvernului nr. 56/2000 privind reglementarea depozitarii cerealelor şi seminţelor oleaginoase, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 31 ianuarie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 39/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.113/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 56/2000 privind reglementarea depozitarii cerealelor şi seminţelor oleaginoase, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit şi pentru stabilirea contravenţiilor şi a modului de sancţionare a acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 27 noiembrie 2001;
c) orice dispoziţii contrare prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 17 octombrie 2002.
Nr. 141.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016