Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 14 din 20 februarie 2008  pentru acordarea unui ajutor suplimentar familiilor si persoanelor singure cu venituri reduse, care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 14 din 20 februarie 2008 pentru acordarea unui ajutor suplimentar familiilor si persoanelor singure cu venituri reduse, care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 27 februarie 2008

În anul 2001 Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, în prezent Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, a început reforma sistemului de preţuri şi tarife în sectorul gazelor naturale, în contextul liberalizãrii pieţei interne, eliminãrii subvenţiilor încrucişate dintre diverse categorii de consumatori, cu scopul implementãrii unui nou sistem care sã reflecte costurile efective ale furnizãrii gazelor şi stimularea investiţiilor din sector.
În anul 2007, autoritatea de reglementare în domeniu a estimat creşteri ale preţului gazelor naturale, astfel: creşterea cu 25% a tarifului de distribuţie, cu 25% a tarifului de transport şi cu 15% a tarifului de înmagazinare; pentru anul 2008, a estimat o creştere cu 5% a preţului de valorificare a producţiei interne, rezultând o creştere finalã de 14,6% la nivelul anului 2008.
Prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.197/2007 privind corectarea limitelor de venituri pentru acordarea ajutorului pentru încãlzirea locuinţei şi a nivelurilor acestuia în perioada sezonului rece noiembrie 2007-martie 2008, ajutorul pentru încãlzirea cu gaze naturale a fost majorat cu 10,7%, creştere care nu acoperã creşterea de 14,6% a preţului la gazele naturale pentru consumatorii finali.
În baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au fost instituite mãsuri de protecţie socialã a categoriilor defavorizate prin acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei în perioada sezonului rece, în scopul degrevãrii bugetelor de familie de efortul plãţii cheltuielilor crescute, în aceastã perioadã, de întreţinere a locuinţei.
Având în vedere majorarea preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, se impune adoptarea unor mãsuri de urgenţã prin acordarea în perioada februarie-martie 2008 şi noiembrie-decembrie 2008 a unor ajutoare suplimentare populaţiei cu venituri reduse, care utilizeazã gaze naturale pentru încãlzirea locuinţei.
Aceste elemente constituie situaţii extraordinare şi vizeazã interesul public.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. 1
(1) Se constituie Fondul social pentru acordarea unui ajutor suplimentar familiilor şi persoanelor singure care utilizeazã gaze naturale pentru încãlzirea locuinţei şi sunt beneficiare ale ajutorului pentru încãlzirea locuinţei în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumit în continuare Fondul social.
(2) Sursa de constituire a Fondului social este sponsorizarea ce va fi acordatã de producãtorii interni şi distribuitorii de gaze naturale, care contribuie benevol la constituirea acestui fond, în conformitate cu <>art. 4 alin. (1) din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Pe bazã de protocol încheiat între Guvern şi producãtorii interni şi distribuitorii de gaze naturale care doresc sã contribuie la fond, Fondul social se colecteazã şi se distribuie în cursul anului 2008, exclusiv cu aceastã destinaţie.
(2) Sumele cu care vor sponsoriza şi vor contribui la Fondul social producãtorii interni şi distribuitorii de gaze naturale sunt, de regulã, sume obţinute din majorarea de preţ la gazele naturale în cursul anului 2008.
(3) Sumele prevãzute la alin. (1) sunt cheltuieli cu deductibilitate limitatã pentru respectivele societãţi, prin derogare de la prevederile <>art. 21 alin. (4) lit. p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Colectarea sumelor se realizeazã lunar prin virarea în contul de venituri ale bugetului de stat, numãrul 37.01.01 "Donaţii şi sponsorizãri", deschis la Trezoreria Statului, pe baza protocoalelor încheiate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. 4
Ajutoarele suplimentare prevãzute la art. 1 alin. (1) se acordã de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, prin direcţiile de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale.
ART. 5
(1) În anul 2008 se majoreazã veniturile bugetului de stat la capitolul "Transferuri voluntare, altele decât subvenţiile", subcapitolul "Donaţii şi sponsorizãri", precum şi cheltuielile prevãzute în bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse la capitolul "Asigurãri şi asistenţã socialã", subcapitolul "Prevenirea excluderii sociale", titlul "Asistenţã socialã", cu sumele obţinute din sponsorizare.
(2) Se autorizeazã Ministerul Economiei şi Finanţelor sã introducã modificãrile corespunzãtoare în volumul şi în structura bugetului de stat, precum şi în cele ale bugetului Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse.
ART. 6
Acordarea ajutorului suplimentar prevãzut la art. 1 alin. (1) se realizeazã pentru perioada februarie-martie 2008 şi noiembrie-decembrie 2008, dupã cum urmeazã:
a) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã pânã la 155 lei li se acordã lunar o sumã de 100 lei;
b) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 155,1 lei şi 210 lei li se acordã lunar o sumã de 70 lei;
c) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 210,1 lei şi 260 lei li se acordã lunar o sumã de 60 lei;
d) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 260,1 lei şi 310 lei li se acordã lunar o sumã de 45 lei;
e) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 310,1 lei şi 355 lei li se acordã lunar o sumã de 30 lei;
f) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 355,1 lei şi 425 lei li se acordã lunar o sumã de 25 lei;
g) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 425,1 lei şi 480 lei li se acordã lunar o sumã de 20 lei;
h) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 480,1 lei şi 540 lei li se acordã lunar o sumã de 15 lei;
i) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 540,1 lei şi 615 lei li se acordã lunar o sumã de 10 lei.
ART. 7
(1) Stabilirea dreptului la ajutorul suplimentar se face prin decizie a directorului executiv al direcţiei teritoriale în a cãrei razã teritorialã locuieşte beneficiarul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei acordat în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Decizia prevãzutã la alin. (1) se emite lunar, pentru fiecare beneficiar, în baza situaţiei centralizatoare transmise de primari, prevãzutã în anexa nr. 4b) la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.350/2006 , pentru lunile februarie-martie 2008 şi noiembrie-decembrie 2008. Decizia se comunicã beneficiarului în termen de 30 de zile de la data emiterii.
(3) În vederea emiterii deciziei prevãzute la alin. (1), situaţia centralizatoare transmisã de primari, prevãzutã în anexa nr. 4b) la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.350/2006 , se transmite de primari direcţiilor teritoriale şi în format electronic.
ART. 8
(1) Plata ajutorului suplimentar se asigurã lunar, la domiciliul titularului, prin mandat poştal sau în cont curent personal ori în cont de card, deschis de titularul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei.
(2) Plata ajutorului suplimentar în cont curent personal ori în cont de card se face la cererea scrisã a titularului ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, adresatã direcţiei teritoriale, însoţitã de copia de pe extrasul de cont.
ART. 9
(1) În vederea efectuãrii plãţii ajutorului suplimentar pe bazã de mandat poştal, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse încheie convenţie cu Compania Naţionalã "Poşta Românã" -S.A., prin care se stabilesc procedurile de platã la domiciliul beneficiarilor şi tarifele pentru serviciile prestate, dar tariful poştal nu poate fi mai mare de 1% din drepturile achitate în condiţiile legii.
(2) În cazul achitãrii ajutorului suplimentar în cont curent personal sau în cont de card, direcţiile teritoriale efectueazã plata prin unitãţile bancare, pe bazã de borderou, cu plata unui comision bancar.
(3) Comisionul bancar prevãzut la alin. (2) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate şi se stabileşte prin negociere, la nivel teritorial, între direcţiile teritoriale şi unitãţile bancare.
ART. 10
În situaţia în care la plata ajutorului suplimentar prin mandat poştal se înregistreazã mandate returnate, sumele aferente vor fi reordonanţate din oficiu în luna urmãtoare. Dacã în termen de 3 luni de la prima reordonanţare sumele nu au fost ridicate de beneficiar, dreptul înceteazã.
ART. 11
(1) Sumele pentru plata ajutorului suplimentar, precum şi pentru cheltuielile cu transmiterea drepturilor şi orice alte cheltuieli administrative se asigurã din Fondul social.
(2) Pentru plata ajutorului suplimentar, direcţiile teritoriale solicitã Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, pânã cel târziu la data de 20 a fiecãrei luni, creditele bugetare corespunzãtoare, odatã cu cele pentru ajutoarele pentru încãlzirea locuinţei.
(3) Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse transmite Ministerului Economiei şi Finanţelor documentaţia pentru deschiderea de credite bugetare.
(4) În baza creditelor bugetare deschise de Ministerul Economiei şi Finanţelor, direcţiile teritoriale efectueazã plata sumelor cu titlu de ajutoare suplimentare.
ART. 12
Pe baza situaţiilor prevãzute la art. 7, direcţiile teritoriale întocmesc un raport statistic la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, pe care îl transmit Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse pânã la data de 28 a fiecãrei luni, potrivit modelului care va fi aprobat prin instrucţiunile de aplicare.
ART. 13
Ajutorul suplimentar este o formã de sprijin cu destinaţie specialã acordatã din bugetul de stat, nu se ia în considerare la stabilirea altor drepturi şi obligaţii şi se supune executãrii silite numai pentru recuperarea sumelor plãtite necuvenit cu acest titlu.
ART. 14
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de ajutor suplimentar se recupereazã, potrivit legii, de la persoanele care le-au încasat, pe baza deciziei directorului executiv al direcţiei teritoriale şi, dupã caz, prin angajamentul de platã scris al persoanei care le-a încasat necuvenit.
(2) Decizia de recuperare a sumelor încasate necuvenit se comunicã celui obligat la platã în termen de 15 zile de la emitere şi constituie titlu executoriu de la data comunicãrii.
ART. 15
Gradul de colectare a sumelor prognozate, conform algoritmului prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã, va determina în mod corespunzãtor ajustarea proporţionalã a ajutoarelor suplimentare aferente lunilor noiembrie-decembrie 2008.
ART. 16
În aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse şi Ministerul Economiei şi Finanţelor pot emite precizãri sau instrucţiuni care se aprobã prin ordin comun.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 20 februarie 2008.
Nr. 14.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016