Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 131 din 9 decembrie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 131 din 9 decembrie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.243 din 23 decembrie 2004

Având în vedere cerinţa asigurarii cadrului legal necesar aplicarii strategiei guvernamentale pentru îmbunataţirea situaţiei comunitaţilor de romi, etnie minoritara care se confrunta cu probleme economico-financiare deosebite, precum şi necesitatea derularii programelor adresate acestei etnii, pentru reducerea saraciei şi creşterea gradului de implicare şi organizare locala la nivelul aşezarilor cu populaţie preponderent roma, în scopul îndeplinirii criteriilor politice de aderare a României la Uniunea Europeana, ţinând seama de nevoia perfecţionarii mecanismelor operaţionale de finanţare a proiectelor de dezvoltare destinate categoriilor sociale defavorizate, situaţii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amânata, este necesara extinderea intervenţiei Fondului Român de Dezvoltare Sociala şi implicarea acestei instituţii în gestionarea programelor destinate în mod prioritar populaţiei rome,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicata,

Guvernul României adopta prezenta ordonanţa de urgenţa.

ART. I
<>Legea nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Român de Dezvoltare Sociala, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 751 din 15 octombrie 2002, cu modificarile şi completarile ulterioare, se modifica şi se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 alineatul (1), literele a) şi h) vor avea urmatorul cuprins:
"a) beneficiarii sunt grupuri din comunitaţi rurale sarace, grupuri sarace de etnie roma, grupuri dezavantajate, grupuri productive provenind din comunitaţi sarace şi alte categorii sociale stabilite ca eligibile, de comun acord cu finanţatorii sau donatorii;
..............................................................
h) reprezentanţii beneficiarilor sunt, dupa caz, fie comitetele de conducere a proiectelor, în cazul grupurilor din comunitaţi rurale sarace, al grupurilor productive provenind din comunitaţi sarace şi al altor categorii sociale stabilite ca eligibile, provenite din comunitaţi oraşeneşti, comunale sau sateşti, fie organizaţiile intermediare, în cazul grupurilor dezavantajate, fie primaria unitaţii administrativ-teritoriale singura şi/sau în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale, în cazul grupurilor sarace de etnie roma."
2. La articolul 2 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera d^1), cu urmatorul cuprins:
"d^1) grupuri sarace de etnie roma sunt persoane din aşezari situate în mediul urban sau rural constituite preponderent din membri ai etniei rome;".
3. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, grupurile prevazute la alin. (1) lit. b), d) şi d^1), precum şi grupurile aparţinând altor categorii sociale stabilite ca eligibile, provenite din comunitaţi/aşezari oraşeneşti, comunale sau sateşti, în condiţiile alin. (1) lit. a), trebuie sa dobândeasca personalitate juridica pe baza procesului-verbal de constituire ca persoana juridica, încheiat de cel puţin 10 membri ai comunitaţii, respectiv de cel puţin 30 de membri în cazul beneficiarilor de etnie roma, înregistrat la consiliul local în a carui raza teritoriala se afla comunitatea/aşezarea beneficiara sau grupul beneficiar, dupa caz. De personalitatea juridica astfel dobândita se poate face uz numai în raporturile juridice nascute în legatura cu aplicarea prevederilor prezentei legi. Persoana juridica astfel constituita înceteaza sa fiinţeze dupa ce a fost realizat obiectivul finanţarii, potrivit unor proceduri stabilite de Fond."
4. Dupa litera c) a articolului 3 se introduce o noua litera, litera c^1), cu urmatorul cuprins:
"c^1) proiecte şi programe cu abordare integrata adresate grupurilor sarace de etnie roma, aşa cum au fost definite la art. 2 alin. (1) lit. d^1). Modalitaţile de derulare a proiectelor şi programelor cu abordare integrata, adresate grupurilor sarace de etnie roma, se vor stabili, de comun acord cu finanţatorii, prin Manualul de operare;".
5. Alineatul (1) al articolului 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Grupul din comunitatea rurala saraca, grupurile sarace de etnie roma sau grupul aparţinând altor categorii sociale stabilite ca eligibile, provenite din comunitaţi oraşeneşti, comunale sau sateşti, pot face uz de personalitatea juridica dobândita potrivit art. 2 alin. (2) numai în raporturile juridice nascute în legatura cu realizarea unui proiect/program şi cu întreţinerea acestuia dupa încetarea finanţarii de catre Fond. La închiderea proiectelor finanţate de Fond, comitetul de întreţinere a proiectului preia toate drepturile şi este ţinut de toate obligaţiile comitetului de conducere a proiectului în ceea ce priveşte întreţinerea bunurilor rezultate din executarea proiectului, executând, dupa caz, şi ultimele acte de gestiune financiara ce constau în plata garanţiei de buna execuţie a contractelor încheiate, din contul bancar deschis pentru proiectul finanţat de Fond."
6. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Dupa aprobarea de catre Fond a cererii de finanţare, membrii grupului productiv provenit dintr-o comunitate saraca sau grupul productiv aparţinând altor categorii sociale stabilite ca eligibile, provenite din comunitaţi oraşeneşti, comunale sau sateşti, grupuri care au dobândit personalitate juridica potrivit art. 2 alin. (2), vor constitui, în vederea încheierii acordului de grant, o noua persoana juridica în una dintre formele juridice recunoscute prin dispoziţiile legale în vigoare, în raport cu specificul proiectului aprobat de Fond."
7. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Fondul are ca scop contribuţia la reducerea saraciei prin finanţarea de proiecte în comunitaţile sarace beneficiare, inclusiv pentru grupurile sarace de etnie roma şi pentru grupurile dezavantajate, creşterea capacitaţilor manageriale locale, susţinerea descentralizarii administrative, creşterea capacitaţii de organizare la nivel local."
8. Litera c) a articolului 12 va avea urmatorul cuprins:
"c) orientarea resurselor catre nevoile identificate şi/sau cererile exprimate de grupurile din comunitaţile rurale sarace, inclusiv de grupurile sarace de etnie roma, de grupurile aparţinând altor categorii sociale stabilite ca eligibile, provenite din comunitaţi oraşeneşti, comunale sau sateşti şi din grupurile dezavantajate;".
9. Dupa litera f) a articolului 12 se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:
"g) abordarea integrata a problemelor beneficiarilor."
10. Partea introductiva a articolului 13 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13. - Organul de conducere al Fondului este consiliul director, alcatuit din 11 membri, dupa cum urmeaza:".
11. Litera b) a articolului 13 va avea urmatorul cuprins:
"b) câte un reprezentant al Ministerului Muncii, Solidaritaţii Sociale şi Familiei, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Integrarii Europene şi al Agenţiei Naţionale pentru Romi, desemnaţi de conducatorii instituţiilor respective;".
12. Dupa alineatul (1) al articolului 22 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) In cadrul organigramei este prevazut şi un birou pentru relaţia cu grupurile sarace de etnie roma, precum şi personal suplimentar în cadrul structurilor existente, implicat în derularea proiectelor şi programelor integrate pentru grupurile sarace de etnie roma, o data cu punerea la dispoziţie a resurselor financiare necesare funcţionarii, a spaţiului necesar, conform art. 35, precum şi a resurselor financiare necesare pentru finanţarea acestor tipuri de proiecte şi programe."
13. Litera f) a alineatului (2) al articolului 24 va avea urmatorul cuprins:
"f) de la bugetul de stat, în limita echivalentului în lei a 12,4 milioane dolari S.U.A., din care echivalentul în lei a 300.000 dolari S.U.A. pentru asigurarea condiţiilor necesare extinderii activitaţii Fondului ca urmare a implicarii în pregatirea proiectelor şi programelor integrate privind grupurile sarace de etnie roma."
14. Dupa litera a) a alineatului (1) al articolului 26 se introduce o noua litera, litera a^1), cu urmatorul cuprins:
"a^1) finanţarea de programe cu abordare integrata;".
15. Articolul 31 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 31. - Plata grantului se face în lei, în condiţiile stabilite prin acordul de grant, la cursul de schimb al valutei obţinut de Fond în urma licitaţiei valutare din ziua efectuarii plaţii."
16. Dupa alineatul (1) al articolului 32 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) In cazul în care se constata utilizarea granturilor în alte scopuri decât cele prevazute în acordurile de grant, recuperarea sumelor granturilor de la respectivii beneficiari se efectueaza conform legislaţiei în vigoare privind modul de utilizare a fondurilor publice, de catre Fond împreuna cu organele fiscale competente, pe perioada funcţionarii Fondului, iar dupa încetarea funcţionarii acestuia, de catre organele fiscale competente."
17. Articolul 35 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 35. - Regia Autonoma "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" va pune la dispoziţie Fondului un imobil adecvat pentru sediul acestuia, care sa asigure şi spaţiul necesar desfaşurarii activitaţii Biroului pentru relaţia cu grupurile sarace de etnie roma."
ART. II
Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sa introduca modificarile care decurg din aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţa în structura bugetului de stat şi în structura şi volumul bugetelor Secretariatului General al Guvernului şi al Ministerului Finanţelor Publice.
ART. III
<>Legea nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Român de Dezvoltare Sociala, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 751 din 15 octombrie 2002, cu modificarile şi completarile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţa de urgenţa, se va republica dupa aprobarea acesteia de catre Parlament, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneaza:


──────────────
Seful Cancelariei Primului-Ministru,
Alin Teodorescu

Ministrul pentru coordonarea
Secretariatului General al Guvernului,
Eugen Bejinariu

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 9 decembrie 2004.
Nr. 131.

________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016