Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 130 din 12 noiembrie 2007  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 130 din 12 noiembrie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 780 din 16 noiembrie 2007
Având în vedere faptul cã România, în calitate de stat membru, avea obligaţia de a transpune în legislaţia naţionalã prevederile Directivei Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2005/35/CE privind poluarea cauzatã de nave şi introducerea unor sancţiuni în caz de infracţiuni pânã la 1 aprilie 2007,
în scopul garantãrii ducerii la îndeplinire a obligaţiilor României rezultate din Tratatul de aderare şi din prevederile Tratatului instituind Comunitatea Europeanã privitoare la obligaţia ce incumbã statului român de a comunica mãsurile naţionale de executare cãtre Comisia Europeanã,
ţinând cont de faptul cã neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzãtoare a acestor obligaţii vor avea ca efect declanşarea de cãtre Comisia Europeanã a procedurilor de sancţionare a României,
în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie situaţii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mãrii teritoriale, al zonei contigue şi al zonei economice exclusive ale României, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 765 din 21 octombrie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 47 alineatul (1), dupã punctul 2 se introduc patru noi puncte, punctele 3-6, cu urmãtorul cuprins:
"3. prin Convenţia Marpol 73/78 se înţelege Convenţia internaţionalã din 1973 pentru prevenirea poluãrii de cãtre nave, modificatã prin Protocolul încheiat la Londra la data de 17 februarie 1978, la care România a aderat prin <>Legea nr. 6/1993 , în versiunea sa actualizatã;
4. prin deversare se înţelege orice evacuare provenitã de la o navã, oricare ar fi cauza acesteia, conform definiţiei prevãzute la art. 2 din Convenţia Marpol 73/78;
5. prin navã se înţelege orice construcţie maritimã, indiferent de pavilion, inclusiv ambarcaţiunile cu aripi portante, vehiculele cu pernã de aer, submersibilele, mijloacele plutitoare şi platformele fixe sau plutitoare;
6. prin substanţe poluante se înţelege substanţele prevãzute în anexele I (Hidrocarburi) şi II (Substanţe lichide nocive în vrac) la Convenţia Marpol 73/78."
2. Dupã articolul 48 se introduc opt noi articole, articolele 48^1-48^8, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 48^1. - (1) Deversarea de substanţe poluante de pe o navã în:
a) apele maritime interioare, acvatoriile porturilor, în care se aplicã Convenţia Marpol 73/78;
b) marea teritorialã;
c) zona economicã exclusivã sau într-o zonã echivalentã stabilitã în conformitate cu dreptul internaţional;
d) marea liberã se pedepseşte cu închisoare de la douã luni la 2 ani sau cu amendã.
(2) Fapta prevãzutã la alin. (1), sãvârşitã din culpã, se pedepseşte cu închisoare de la o lunã la 6 luni sau cu amendã.
(3) Fapta prevãzutã la alin. (1) care a cauzat o deteriorare semnificativã a calitãţii apelor sau prejudicii semnificative vieţii marine se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 7 ani.
(4) Fapta prevãzutã la alin. (3), sãvârşitã din culpã, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.
(5) Dacã faptele prevãzute la alin. (1)-(4) au cauzat şi afectarea integritãţii corporale sau decesul uneia sau mai multor persoane, se aplicã regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Maximul special al pedepsei amenzii pentru faptele prevãzute la alin. (1)-(5) sãvârşite de o persoanã juridicã în cadrul unui grup infracţional organizat în sensul <>Legii nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalitãţii organizate sau în condiţiile prevãzute de art. 323 din Codul penal, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de 2.000.000 lei.
Art. 48^2. - În mãsura în care nu contravine prevederilor dreptului internaţional, jurisdicţia penalã a României se aplicã şi pentru faptele prevãzute la art. 48^1 sãvârşite de pe nave strãine:
a) în zona economicã exclusivã a României sau într-o zonã echivalentã stabilitã în conformitate cu dreptul internaţional;
b) în afara teritoriului României şi a zonei economice exclusive, dar care au cauzat sau riscã sã cauzeze poluare pe teritoriul sãu ori în zona sa economicã exclusivã, iar nava se aflã în mod voluntar într-un port sau terminal în larg al României;
c) în marea liberã, iar nava se aflã în mod voluntar într-un port sau terminal în larg al României.
Art. 48^3. - (1) În aplicarea art. 230 alin. 1 din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mãrii, încheiatã la Montego Bay (Jamaica) la 10 decembrie 1982, ratificatã prin <>Legea nr. 110/1996 , faptele prevãzute la art. 48^1 sãvârşite de pe o navã strãinã în afara teritoriului României se pedepsesc cu amendã în cazurile în care jurisdicţia penalã a României se aplicã conform regulilor de drept intern sau internaţional.
(2) În aplicarea art. 230 alin. 2 din Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mãrii, încheiatã la Montego Bay (Jamaica) la 10 decembrie 1982, faptele prevãzute la art. 48^1 alin. (1), (2) şi (4) sãvârşite de pe o navã strãinã în marea teritorialã a României se pedepsesc cu amendã.
Art. 48^4. - (1) Nu intrã sub incidenţa art. 48^1 şi 48^3 deversãrile de substanţe poluante care provin de la navele de rãzboi, de la navele de rãzboi auxiliare, precum şi de la alte nave aparţinând statului român ori altui stat sau exploatate de acesta şi utilizate în momentul deversãrii exclusiv pentru un serviciu public, necomercial.
(2) Nu intrã sub incidenţa art. 48^1 şi 48^3 deversãrile de substanţe poluante care au fost produse în condiţiile prevãzute de regulile 9, 10, 11 lit. a) sau de Regula 11 lit. c) din anexa nr. I ori Regula 5 sau Regula 6 lit. a) şi c) din anexa nr. II la Convenţia Marpol 73/78.
(3) Nu intrã sub incidenţa art. 48^1 şi 48^3 faptele sãvârşite de proprietar, de comandant sau de echipajul navei, care acţioneazã sub autoritatea comandantului, dacã deversarea de substanţe poluante a fost produsã în condiţiile prevãzute de Regula 11 lit. b) din anexa nr. I sau de Regula 6 lit. b) din anexa nr. II la Convenţia Marpol 73/78.
Art. 48^5. - (1) În cazul în care Autoritatea Navalã Românã constatã sãvârşirea unei infracţiuni prevãzute de prezenta lege sau are cunoştinţã de riscul sãvârşirii unei asemenea infracţiuni care cauzeazã ori poate cauza o poluare iminentã, trebuie sã informeze de îndatã celelalte state membre susceptibile de a fi expuse acestor prejudicii, precum şi Comisia Europeanã.
(2) În cazul în care Autoritatea Navalã Românã constatã sãvârşirea unei infracţiuni prevãzute de prezenta lege sau are cunoştinţã de riscul sãvârşirii unei asemenea infracţiuni, care poate fi supusã jurisdicţiei unui alt stat membru, trebuie sã informeze de îndatã respectivul stat membru cu privire la aceasta.
(3) Autoritatea Navalã Românã notificã de îndatã statului de pavilion al navei sau oricãrui alt stat în cauzã mãsurile luate în aplicarea prevederilor prezentei legi.
Art. 48^6. - (1) În cazul infracţiunilor care atrag competenţa mai multor state membre, România, prin autoritãţile centrale competente, va coopera cu statele membre implicate, în special în ceea ce priveşte stabilirea condiţiilor de urmãrire penalã, precum şi a normelor privind asistenţa judiciarã reciprocã.
(2) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului informeazã Secretariatul general al Consiliului cu privire la decizia României de a aplica jurisdicţia sa penalã pentru infracţiunile prevãzute de prezenta lege, sãvârşite de unul dintre resortisanţii sãi, în cazul în care acestea pot fi pedepsite penal la locul în care au fost sãvârşite sau în cazul în care locul în care au fost sãvârşite nu intrã sub nicio jurisdicţie teritorialã, precum şi pentru infracţiunile sãvârşite în beneficiul unei persoane juridice al cãrei sediu social este situat pe teritoriul sãu.
Art. 48^7. - Se desemneazã Autoritatea Navalã Românã ca punct de contact, în special în vederea schimbului de informaţii prevãzute la art. 48^5. Aceasta va transmite Comisiei Europene datele sale de contact.
Art. 48^8. - În cazul infracţiunilor prevãzute la art. 48^1, constatarea sãvârşirii acestora şi cercetarea penalã se efectueazã de cãtre personalul împuternicit al Autoritãţii Navale Române."
3. La articolul 49 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) aducerea ilegalã în ţarã, în scopul deversãrii, aruncãrii sau scufundãrii în apele maritime interioare, în marea teritorialã sau în zona economicã exclusivã a României sau al degajãrii în atmosfera de deasupra acestora, de pe nave sau de pe alte instalaţii plutitoare sau fixe, de pe aparate de zbor ori vehicule submersibile, de substanţe ori deşeuri nedegradabile, toxice, radioactive, hidrocarburi sau alte substanţe nocive, dãunãtoare sau periculoase pentru sãnãtatea oamenilor ori pentru flora şi fauna mãrii, ori de alte reziduuri sau materiale care pot sã producã pagube ţãrmului românesc ori sã creeze obstacole în calea utilizãrii legitime a mãrii, inclusiv în scopuri turistice;".
4. Dupã articolul 60 se introduce menţiunea privind transpunerea normelor comunitare, cu urmãtorul cuprins:
"Prezenta lege transpune art. 2-5, 8 şi 16 din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2005/35/CE privind poluarea cauzatã de nave şi introducerea unor sancţiuni în caz de infracţiuni, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 255 din 30 septembrie 2005."
ART. II
La alineatul (2) al articolului 92 din <>Legea apelor nr. 107/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 8 octombrie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, literele b) şi c) se abrogã.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul mediului şi
dezvoltãrii durabile,
Attila Korodi

p. Ministrul transporturilor,
Barna Tanczos,
secretar de stat

Ministrul internelor şi
reformei administrative,
Cristian David

Ministrul afacerilor externe,
Adrian Mihai Cioroianu

Bucureşti, 12 noiembrie 2007.
Nr. 130.

------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016