Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 129 din 9 decembrie 2004  pentru modificarea   Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 129 din 9 decembrie 2004 pentru modificarea Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.228 din 21 decembrie 2004

În vederea aprobãrii normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pânã la data de 1 ianuarie 2005, când este prevãzutã intrarea în vigoare a legii, se impun unele modificãri ale acesteia, care sã permitã efectuarea prestaţiilor de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
Pentru evitarea blocãrii sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi asigurarea funcţionãrii acestuia începând cu data de 1 ianuarie 2005, se impune modificarea în regim de urgenţã a <>Legii nr. 346/2002 .
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 454 din 27 iunie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Sunt asigurate obligatoriu prin efectul prezentei legi;
a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe baza unui contract individual de muncã, indiferent de durata acestuia, precum şi funcţionarii publici;
b) persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. a);
c) şomerii, pe toatã durata efectuãrii practicii profesionale în cadrul cursurilor organizate potrivit legii;
d) ucenicii, elevii şi studenţii, pe toatã durata efectuãrii practicii profesionale.
(2) Prevederile prezentei legi nu se aplicã personalului militar şi civil angajat pe bazã de contract şi personalului asigurat în sistemul propriu al Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pazã, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi în cel al Ministerului Justiţiei - Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi Direcţia Generalã de Protecţie şi Anticorupţie.
(3) Pentru personalul civil care îndeplineşte funcţii de demnitate publicã, funcţii publice sau cu contract individual de muncã în instituţiile publice prevãzute la alin. (2) se aplicã în continuare reglementãrile referitoare la accidente de muncã şi boli profesionale, cuprinse în <>cap. V din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prestaţiile acordându-se cu respectarea cotelor procentuale reglementate pentru sistemul de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale."
2. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - În cazul în care din culpa angajatorului sau a persoanei asigurate pe bazã de contract individual de asigurare nu s-a plãtit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau nu s-a declarat accidentul de muncã ori boala profesionalã, costul prestaţiilor şi al serviciilor de asigurare prevãzute de prezenta lege se suportã de angajator sau de persoana asiguratã pe bazã de contract individual de asigurare."
3. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Riscurile asigurate în condiţiile prezentei legi sunt accidentele de muncã şi bolile profesionale definite în conformitate cu prevederile <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã."
4. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, pentru reducerea timpului de muncã sau pentru trecerea temporarã în alt loc de muncã se calculeazã ca medie a veniturilor salariale brute realizate de cãtre salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestãrii riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cãrora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, pentru reducerea timpului de muncã sau pentru trecerea temporarã în alt loc de muncã o constituie media veniturilor salariale lunare brute la care s-a achitat contribuţia, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cãruia s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
(3) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, pentru reducerea timpului de muncã sau pentru trecerea temporarã în alt loc de muncã se utilizeazã numãrul de zile lucrãtoare din luna în care se acordã concediul medical sau, dupã caz, se solicitã alte drepturi de asigurãri sociale.
(4) La stabilirea numãrului de zile lucrãtoare din luna în care se acordã dreptul de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtori legale în care nu se lucreazã."
5. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Asiguraţii au dreptul la prestaţii medicale pentru reabilitarea stãrii de sãnãtate şi recuperarea capacitãţii de muncã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare."
6. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Asiguraţii au dreptul la tratament medical corespunzãtor leziunilor şi afecţiunilor cauzate prin accidente de muncã sau boli profesionale, dupã cum urmeazã:
a) asistenţã medicalã de urgenţã la locul accidentului, în mijloacele de transport specializate şi în unitãţile spitaliceşti;
b) tratament medical ambulatoriu, analize medicale şi medicamente, prescrise de medic;
c) servicii medicale în spitale sau în clinici specializate pentru boli profesionale;
d) tratament de recuperare a capacitãţii de muncã în unitãţi de specialitate;
e) servicii de chirurgie reparatorie;
f) cure balneoclimaterice."
7. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - În vederea corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice, funcţionale sau fizice cauzate de accidente de muncã şi boli profesionale, asiguraţii au dreptul la dispozitive medicale, care se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
8. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Tratamentul medical în perioada programului individual de recuperare, precum şi cazarea şi masa în unitãţile medicale se suportã de cãtre asigurãtor cu respectarea tarifelor şi criteriilor stabilite prin contractulcadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobat anual prin hotãrâre a Guvernului, şi prin normele metodologice de aplicare a acestui contract."
9. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Unitãţile care efectueazã prestaţii şi servicii medicale se stabilesc de asigurãtor în vederea reabilitãrii medicale şi recuperãrii capacitãţii de muncã a asiguraţilor care au suferit accidente de muncã şi boli profesionale.
(2) Tarifele pentru prestaţiile şi serviciile medicale aferente reabilitãrii medicale şi recuperãrii capacitãţii de muncã se stabilesc pe baza prevederilor existente în contractul-cadru al sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate.
10. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - (1) Asiguraţii beneficiazã de o indemnizaţie pe perioada în care se aflã în incapacitate temporarã de muncã în urma unui accident de muncã sau a unei boli profesionale.
(2) În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncã, certificatul medical se vizeazã în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv de casa teritorialã de pensii în a cãrei razã se aflã sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului."
11. Articolul 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integritãţii asiguraţii care, în urma accidentelor de muncã sau a bolilor profesionale, rãmân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncã între 20-50%."
12. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - (1) Compensaţia pentru atingerea integritãţii reprezintã o sumã fixã în bani şi se acordã integral, o singurã datã, fãrã a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptãţit asiguratul, şi nu este luatã în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integritãţii se stabileşte în funcţie de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statisticã.
(3) Criteriile şi grilele pe baza cãrora se acordã compensaţia pentru atingerea integritãţii se stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS."
13. Articolul 50 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - (1) Asigurãtorul acordã rambursãri de cheltuieli în urmãtoarele situaţii:
a) transportul de urgenţã, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decât cele uzuale;
b) confecţionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, în situaţia în care acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncã soldat cu vãtãmãri corporale.
(2) Costurile suportate de asigurãtor sunt destinate sã asigure recuperarea funcţionalitãţii organismului celui asigurat, iar cuantumul acestora se va stabili anual prin decizie a preşedintelui CNPAS."
14. Articolul 53 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 53. - (1) Pentru constatarea cazului asigurat şi stabilirea drepturilor de asigurare, asigurãtorul are acces şi recurge la procesul-verbal de cercetare, întocmit, potrivit legii, de autoritatea competentã care efectueazã cercetarea accidentelor soldate cu incapacitate temporarã de muncã, invaliditate şi deces.
(2) Asigurãtorul verificã modalitatea în care a fost efectuatã cercetarea şi decide asupra caracterului de muncã al accidentului urmat de incapacitate temporarã de muncã.
(3) În scopul stabilirii caracterului profesional al accidentului urmat de incapacitate temporarã de muncã, asigurãtorul poate coordona direct cercetarea accidentului, poate efectua o anchetã proprie sau poate evalua dosarul de cercetare întocmit de comisia angajatorului, dupã caz."
15. Articolul 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Asigurãtorul coordoneazã activitatea de prevenire a accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale la nivel naţional.
(2) Activitãţile de prevenire se realizeazã de cãtre CNPAS prin servicii proprii, în conformitate cu atribuţiile stabilite prin lege.
(3) Pentru activitãţile de prevenire care nu se suportã din sistemul de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale, CNPAS abiliteazã persoane juridice în calitate de servicii externe de prevenire.
(4) Criteriile privind abilitarea persoanelor juridice care au calitatea de servicii externe de prevenire se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I."
16. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - Personalul tehnic al asigurãtorului, care desfãşoarã activitãţi de prevenire a accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale, precum şi personalul medical specializat în medicina muncii au urmãtoarele atribuţii:
a) participã la stabilirea de programe de prevenire prioritare la nivel naţional, prin identificarea situaţiilor cu riscuri mari de accidente de muncã şi boli profesionale;
b) acordã consultanţã cu privire la mãsurile şi mijloacele de prevenire a accidentelor de muncã şi bolilor profesionale;
c) propun efectuarea şi finanţarea de studii şi analize institutelor de cercetare de specialitate, în vederea fundamentãrii mãsurilor de prevenire prioritare la nivel naţional;
d) acordã asistenţã tehnicã angajatorilor pentru elaborarea instrucţiunilor de prevenire;
e) cerceteazã accidentele cu incapacitate temporarã de muncã şi stabilesc caracterul de muncã al acestora în conformitate cu prevederile prezentei legi;
f) ţin evidenţa accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale;
g) recomandã mãsuri de prevenire şi controleazã aplicarea lor;
h) propun asigurãtorului majorãri sau reduceri ale contribuţiei pentru stimularea activitãţii de prevenire;
i) stabilesc programe de prevenire în baza situaţiilor concrete identificate la locurile de muncã;
j) consiliazã angajatorii cu privire la securitatea şi sãnãtatea în muncã."
17. Articolul 72 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 72. - În vederea realizãrii activitãţii de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, CNPAS are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã şi controleazã activitatea în acest domeniu, desfãşuratã de casele teritoriale de pensii;
b) poate cofinanţa programe în proiecte de prevenire a accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale;
c) aplicã mãsuri pentru îmbunãtãţirea serviciilor şi prestaţiilor de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale;
d) elaboreazã criteriile şi metodologia care stau la baza calculului contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale;
e) îndrumã şi controleazã activitatea de prevenire a accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale;
f) controleazã modul de acordare a prestaţiilor şi serviciilor de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, prevãzute de prezenta lege;
g) controleazã modul de acordare a majorãrilor sau reducerilor contribuţiei pentru stimularea activitãţii de prevenire;
h) poate organiza la nivel naţional, la propunerea caselor teritoriale de pensii, activitatea de recuperare funcţionalã, protezare, reorientare şi reconversie, în vederea reintegrãrii profesionale pentru persoanele care au suferit accidente de muncã şi boli profesionale;
i) organizeazã evidenţa cazurilor asigurate, precum şi a costurilor de asigurare la nivel naţional;
j) emite şi retrage autorizaţia de funcţionare a asociaţiilor profesionale de asigurare;
k) poate finanţa la nivel naţional studii de cercetare aplicativã în vederea elaborãrii de soluţii, dispozitive şi metode de prevenire a accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale;
l) poate organiza instruirea, formarea şi perfecţionarea personalului din domeniul asigurãrii pentru accidente de muncã şi boli profesionale;
m) face propuneri privind cheltuielile ce se finanţeazã din veniturile provenite din contribuţiile de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale;
n) urmãreşte execuţia veniturilor şi cheltuielilor activitãţii de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi prezintã ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei rapoarte trimestriale şi anuale privind execuţia bugetarã;
o) coordoneazã activitatea de managament al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
p) verificã modalitatea de efectuare a cercetãrii accidentelor de muncã urmate de incapacitate temporarã de muncã, prin participarea directã la investigaţie sau prin analiza documentelor justificative, dupã caz;
r) stabileşte caracterul profesional al accidentului cu incapacitate temporarã de muncã."
18. Articolul 96 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 96. - (1) Datoreazã contribuţii de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale urmãtorii:
a) angajatorii, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 5 şi 7;
b) asiguraţii prevãzuţi la art. 6.
(2) Contribuţia de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale, în cazul şomerilor, se suportã integral din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, se datoreazã pe toatã durata efectuãrii practicii profesionale în cadrul cursurilor organizate potrivit legii şi se stabileşte în cotã de 1% aplicatã asupra cuantumului drepturilor acordate pe perioada respectivã.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), angajatorii nu datoreazã contribuţii pentru persoanele prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. d)."
19. Articolul 100 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 100. - (1) Încadrarea în clasele de risc se face de cãtre asigurãtor, corespunzãtor activitãţii principale desfãşurate în fiecare unitate.
(2) În sensul prezentei legi se va considera activitate principalã activitatea cu numãrul cel mai mare de angajaţi."
20. Articolul 101 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - (1) Baza lunarã de calcul la care persoanele prevãzute la art. 5 şi 7 datoreazã contribuţia de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale este reprezentatã de fondul total de salarii brute lunare realizate.
(2) Cotele de contribuţie datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc sunt stabilite de la 0,5% la 4%, aplicate asupra fondului total de salarii brute lunare realizate.
(3) Contribuţia de asigurãri pentru accidente de muncã şi boli profesionale nu se aplicã asupra sumelor reprezentând:
a) prestaţii de asigurãri sociale care se suportã din fondurile asigurãrilor sociale sau din fondurile angajatorului şi care se plãtesc direct de cãtre acesta, potrivit legii;
b) drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale în cazul desfacerii contractelor individuale de muncã, al încetãrii calitãţii de funcţionar public sau de membru cooperator, altele decât cele acordate potrivit legii pentru perioada de preaviz;
c) diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer, precum şi drepturile de autor;
d) sumele reprezentând participarea salariaţilor la profit;
e) premii şi alte drepturi exceptate prin legi speciale."
21. Articolul 103 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 103. - Clasa de risc şi cota de contribuţie datoratã se comunicã de cãtre asigurãtor angajatorului anual sau ori de câte ori este nevoie."
22. Articolul 106 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 106. - Contribuţiile de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, dupã calculare şi reţinere, se vireazã pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã drepturile salariale."
23. Articolul 111 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 111. - (1) Neplata contribuţiei de asigurare de cãtre asiguraţii prevãzuţi la art. 6 la termenul stabilit atrage neacordarea drepturilor la prestaţii şi servicii de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
(2) Neplata contribuţiei de asigurare de cãtre asiguraţii prevãzuţi la art. 6, pe o perioadã de 3 luni consecutive, constituie pentru asigurãtor motiv de reziliere a contractului individual de asigurare."
24. Articolul 124 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 124. - (1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei:
a) nedepunerea la termen a declaraţiei prevãzute la art. 10 şi 12;
b) nerespectarea obligaţiei de comunicare prevãzute la art. 10, 12 şi 51;
c) refuzul de a pune la dispoziţie informaţiile solicitate potrivit art. 58;
d) nerespectarea metodologiei de încadrare în clasele de risc prevãzute la art. 99 şi 100;
e) nerespectarea prevederilor art. 101 alin. (1) şi ale art. 102 alin. (2) privind baza de calcul a contribuţiilor;
f) nerespectarea prevederilor art. 98, art. 101 alin. (2) şi ale art. 102 alin. (1) privind stabilirea contribuţiei de asigurare şi a cotelor acestei contribuţii;
g) furnizarea de informaţii eronate la stabilirea contribuţiilor datorate sau a prestaţiilor cuvenite, dacã fapta nu este sãvârşitã cu intenţie;
h) nerespectarea obligaţiei de platã prevãzute la art. 14.
(2) Cuantumul amenzilor prevãzute la alin. (1) se actualizeazã în raport cu rata inflaţiei, prin hotãrâre a Guvernului."
25. Articolul 143 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 143 - (1) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>art. 100 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.
(2) Dispoziţiile art. 98 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (3), art. 102, 104, art. 108 alin. (2), art. 109 alin. (1) lit. a), b), d), e) şi f) şi alin. (2), <>art. 111, 112, 114 şi 115 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, îşi vor menţine aplicabilitatea pentru toate situaţiile prevãzute în legea sus-menţionatã, cu excepţia celor generate de accidente de muncã şi boli profesionale, asigurate în conformitate cu prevederile prezentei legi."
ART. II
<>Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Dan Mircea Popescu

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 9 decembrie 2004.
Nr. 129.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016