Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 129 din 30 iunie 2000  privind modificarea   Legii nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si a   Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 129 din 30 iunie 2000 privind modificarea Legii nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si a Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 311 din 5 iulie 2000

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 16 iulie 1992, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (6) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Numerotarea circumscriptiilor electorale şi numãrul de deputaţi şi de senatori ce urmeazã sa fie aleşi în fiecare circumscripţie electoralã sunt prevãzute în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezenta lege."
2. Litera c) a alineatului (1) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"c) primeşte de la birourile electorale de circumscripţie procesele-verbale cuprinzând numãrul de voturi valabil exprimate pentru fiecare lista de candidaţi şi constata dacã exista partide, formaţiuni politice sau aliante ale acestora care nu au întrunit pragul electoral prevãzut la art. 65 alin. (2); comunica birourilor electorale de circumscripţie şi da publicitãţii, în termen de 24 de ore de la constatare, partidele, formaţiunile politice sau aliantele acestora care se afla în aceasta situaţie;"
3. Alineatul (2) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) De asemenea, prefectii, subprefectii şi conducãtorii serviciilor publice ale ministerelor şi ale altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate, descentralizate în unitãţile administrativ-teritoriale, nu pot candida în circumscripţiile electorale constituite în unitãţile administrativ-teritoriale în care îşi exercita funcţiile, dupã data declansarii oficiale a campaniei electorale."
4. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 62 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Dupã deschiderea urnelor şi numãrarea voturilor preşedintele biroului electoral al sectiei de votare va încheia, separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, câte un proces-verbal, în 3 exemplare, care va cuprinde:
a) numãrul alegãtorilor, potrivit listelor electorale permanente;
b) numãrul alegãtorilor care s-au prezentat la urne; defalcarea acestui numãr în funcţie de alegatorii de pe lista electoralã permanenta şi de pe aceea specialã;
c) numãrul total al voturilor valabil exprimate;
d) numãrul voturilor nule;
e) numãrul voturilor valabil exprimate, obţinute de fiecare lista de candidaţi sau de fiecare candidat independent;
f) expunerea, pe scurt, a intampinarilor şi contestaţiilor şi a modului lor de soluţionare, precum şi a contestaţiilor înaintate spre soluţionare biroului electoral de circumscripţie;
g) starea sigiliilor de pe urne la încheierea votarii;
h) numãrul buletinelor de vot primite;
i) numãrul buletinelor de vot rãmase neintrebuintate şi anulate.
(2) Procesele-verbale se semneazã de preşedinte şi de membrii biroului şi vor avea aplicatã ştampila de control. Semnãturile se pun în dreptul prenumelui, numelui şi, dupã caz, al apartenentei politice a fiecãrui membru. Un exemplar din procesul-verbal se afişeazã, la loc vizibil, la sediul biroului electoral al sectiei de votare."
5. Articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - (1) Dupã primirea proceselor-verbale cu rezultatul numararii voturilor biroul electoral de circumscripţie va încheia, separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat, câte un proces-verbal cuprinzând voturile valabil exprimate pentru fiecare partid, formaţiune politica sau alianta a acestora, pe care îl va inainta în termen de 24 de ore la Biroul Electoral Central.
(2) Dupã primirea proceselor-verbale încheiate de cãtre birourile electorale ale circumscriptiilor potrivit alin. (1), Biroul Electoral Central va stabili partidele, formaţiunile politice sau aliantele acestora care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Pragul electoral reprezintã numãrul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentarã, exprimat în procente, dupã cum urmeazã:
a) 5% din voturile valabil exprimate pe intreaga ţara, pentru partidele politice sau formaţiunile politice;
b) în cazul aliantelor politice, la pragul de 5% prevãzut la lit. a) se adauga, pentru al doilea partid membru al aliantei politice, 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga ţara, şi, pentru fiecare membru al aliantei politice, începând cu al treilea partid, câte un singur procent (1%) din voturile valabil exprimate pe intreaga ţara, dar nu mai mult de 10% .
(3) Dupã primirea de la Biroul Electoral Central a constatãrii cu privire la partidele, formaţiunile politice sau aliantele acestora care întrunesc şi care nu întrunesc pragul electoral, biroul electoral de circumscripţie va proceda la atribuirea, potrivit art. 66, a mandatelor de deputat, respectiv de senator.
(4) La lucrãrile efectuate de biroul electoral de circumscripţie au dreptul sa asiste candidaţii şi persoanele acreditate."
6. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 66 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - (1) Atribuirea de mandate pentru candidaţii de pe liste se face avându-se în vedere numai partidele, formaţiunile politice sau aliantele acestora care au întrunit pragul electoral prevãzut la art. 65 alin. (2), în mod distinct pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat.
(2) Operaţiunea de atribuire a mandatelor se face dupã comunicarea Biroului Electoral Central cu privire la partidele, formaţiunile politice şi aliantele acestora care au întrunit pragul electoral prevãzut la art. 65 alin. (2), în mod distinct pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat."
7. Articolul 91 se abroga.
8. Anexa nr. 1 va avea cuprinsul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
<>Legea nr. 69/1992 pentru alegerea Preşedintelui României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 16 iulie 1992, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (2) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Candidaturile propuse de partide, formaţiuni politice sau aliante politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacã sunt susţinute de cel puţin 300.000 de alegatori. Un alegator poate susţine un singur candidat."
2. Litera c) a alineatului (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"c) sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisã, semnatã şi datatã de candidat, precum şi de lista sau listele susţinãtorilor, al cãror numãr nu poate fi mai mic de 300.000 de alegatori."
3. Alineatul (3) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Lista susţinãtorilor este un act public, sub sancţiunea prevãzutã de art. 292 din Codul penal. Lista sau listele susţinãtorilor trebuie sa cuprindã data alegerilor, prenumele şi numele candidatului, precum şi prenumele şi numele, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numãrul actului de identitate şi semnãturile alegãtorilor care susţin candidatura. În lista se vor mentiona, de asemenea, numele şi prenumele persoanei care a întocmit-o. Persoana care a întocmit lista este obligatã sa depunã o declaraţie pe propria rãspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturilor susţinãtorilor."
4. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 21 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Dupã deschiderea urnelor şi numãrarea voturilor preşedintele biroului sectiei de votare încheie un proces-verbal în 3 exemplare, care va cuprinde:
a) numãrul alegãtorilor potrivit listelor electorale permanente;
b) numãrul alegãtorilor care s-au prezentat la urne; defalcarea acestui numãr în funcţie de alegatorii de pe lista permanenta şi de pe cea specialã;
c) numãrul total al voturilor valabil exprimate;
d) numãrul voturilor nule;
e) numãrul voturilor valabil exprimate pentru fiecare candidat;
f) expunerea, pe scurt, a intampinarilor şi contestaţiilor şi a modului lor de soluţionare, precum şi a contestaţiilor înaintate spre soluţionare biroului electoral de circumscripţie.
(2) Procesele-verbale se semneazã de preşedinte şi de membrii biroului. Un exemplar al procesului-verbal se afişeazã, la loc vizibil, la sediul biroului electoral al sectiei de votare."
ART. 3
Sintagmele coalitii politice şi coalitii electorale din cuprinsul <>Legii nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 16 iulie 1992, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Preşedintelui României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 16 iulie 1992, cu modificãrile şi completãrile ulterioare se înlocuiesc cu sintagma aliante politice.
ART. 4
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga orice prevederi contrare.

p. PRIM-MINISTRU,
MIRCEA CIUMARA

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de stat,
ministrul justiţiei,
Gheorghe Mocuta,
secretar de stat

Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca




ANEXA 1

NUMEROTAREA ŞI NUMĂRUL DE MANDATE
pentru fiecare circumscripţie electoralã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul circumscripţiei Amplasarea Numãrul de Numãrul de
electorale teritorialã mandate mandate
de deputat de senator
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Circumscripţia electoralã nr. 1 Alba 6 2
Circumscripţia electoralã nr. 2 Arad 7 3
Circumscripţia electoralã nr. 3 Arges 10 4
Circumscripţia electoralã nr. 4 Bacau 11 5
Circumscripţia electoralã nr. 5 Bihor 9 4
Circumscripţia electoralã nr. 6 Bistrita-Nasaud 5 2
Circumscripţia electoralã nr. 7 Botosani 7 3
Circumscripţia electoralã nr. 8 Braşov 9 4
Circumscripţia electoralã nr. 9 Brãila 6 2
Circumscripţia electoralã nr. 10 Buzau 7 3
Circumscripţia electoralã nr. 11 Caras-Severin 5 2
Circumscripţia electoralã nr. 12 Calarasi 5 2
Circumscripţia electoralã nr. 13 Cluj 10 5
Circumscripţia electoralã nr. 14 Constanta 11 5
Circumscripţia electoralã nr. 15 Covasna 4 2
Circumscripţia electoralã nr. 16 Dambovita 8 3
Circumscripţia electoralã nr. 17 Dolj 11 5
Circumscripţia electoralã nr. 18 Galaţi 9 4
Circumscripţia electoralã nr. 19 Giurgiu 4 2
Circumscripţia electoralã nr. 20 Gorj 6 2
Circumscripţia electoralã nr. 21 Harghita 5 2
Circumscripţia electoralã nr. 22 Hunedoara 8 3
Circumscripţia electoralã nr. 23 Ialomita 4 2
Circumscripţia electoralã nr. 24 Iaşi 12 5
Circumscripţia electoralã nr. 25 Ilfov 4 2
Circumscripţia electoralã nr. 26 Maramures 8 3
Circumscripţia electoralã nr. 27 Mehedinti 5 2
Circumscripţia electoralã nr. 28 Mures 9 4
Circumscripţia electoralã nr. 29 Neamt 8 4
Circumscripţia electoralã nr. 30 Olt 7 3
Circumscripţia electoralã nr. 31 Prahova 12 5
Circumscripţia electoralã nr. 32 Satu Mare 6 2
Circumscripţia electoralã nr. 33 Salaj 4 2
Circumscripţia electoralã nr. 34 Sibiu 6 3
Circumscripţia electoralã nr. 35 Suceava 10 4
Circumscripţia electoralã nr. 36 Teleorman 7 3
Circumscripţia electoralã nr. 37 Timis 10 4
Circumscripţia electoralã nr. 38 Tulcea 4 2
Circumscripţia electoralã nr. 39 Vaslui 7 3
Circumscripţia electoralã nr. 40 Valcea 6 3
Circumscripţia electoralã nr. 41 Vrancea 6 2
Circumscripţia electoralã nr. 42 municipiul
Bucureşti 29 13
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 327 140
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016