Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 127 din 8 octombrie 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 127 din 8 octombrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 705 din 16 octombrie 2008

Având în vedere dificultãţile înregistrate pe piaţa financiarã internaţionalã cu efecte negative asupra pieţei interne de capital, se impune adoptarea de mãsuri fiscale urgente care sã sprijine piaţa bursierã din România. În acest context, mãsurile fiscale propuse urmãresc reducerea influenţelor negative generate de dificultãţile înregistrate pe piaţa de capital asupra mediului investiţional românesc.
în vederea susţinerii programului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, instrument de bazã pentru asigurarea echilibrului bugetar, şi în scopul diminuãrii fenomenului de evaziune fiscalã în domeniul comercializãrii produselor energetice accizabile şi al TVA aferente achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport noi,
în temeiul prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 7 alineatul (1), punctul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"17. nerezident - orice persoanã juridicã strãinã, orice persoanã fizicã nerezidentã şi orice alte entitãţi strãine, inclusiv organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, fãrã personalitate juridicã, care nu sunt înregistrate în România, potrivit legii;".
2. La articolul 12, litera i) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"i) venituri din transferul titlurilor de participare, aşa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, la o persoanã juridicã, dacã aceasta este persoanã juridicã românã sau dacã cea mai mare parte a valorii mijloacelor fixe ale persoanei juridice, direct sau prin una ori mai multe persoane juridice, reprezintã proprietãţi imobiliare situate în România, precum şi veniturile din transferul titlurilor de valoare, aşa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c), emise de rezidenţi români;".
3. La articolul 20, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) în perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzacţionarea titlurilor de participare pe piaţa autorizatã şi supravegheatã de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare. În aceeaşi perioadã, cheltuielile reprezentând valoarea de înregistrare a acestor titluri de participare, precum şi cheltuielile înregistrate cu ocazia desfãşurãrii operaţiunilor de tranzacţionare reprezintã cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil."
4. La articolul 21 alineatul (3), literele j) şi k) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"j) cheltuielile efectuate în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;
k) cheltuielile cu primele de asigurare voluntarã de sãnãtate, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 250 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;".
5. La articolul 21 alineatul (4), litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) cheltuielile determinate de diferenţele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se deţin participaţii, precum şi de diferenţele nefavorabile de valoare aferente obligaţiunilor emise pe termen lung, cu excepţia celor determinate de vânzarea-cesionarea acestora. Excepţia nu se aplicã pentru cheltuielile reprezentând valoarea de înregistrare a titlurilor de participare tranzacţionate pe piaţa autorizatã şi supravegheatã de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, în perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 inclusiv;".
6. La articolul 30, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 inclusiv, nu se impoziteazã profitul obţinut de persoanele juridice strãine din tranzacţionarea pe piaţa autorizatã şi supravegheatã de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a titlurilor de participare deţinute la o persoanã juridicã românã."
7. La articolul 48 alineatul (5), literele g) şi h) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"g) contribuţiile efectuate în numele angajaţilor la fonduri de pensii facultative, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru o persoanã;
h) prima de asigurare voluntarã de sãnãtate, conform legii, în limita echivalentului în lei a 250 euro anual pentru o persoanã;".
8. La articolul 57 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) la locul unde se aflã funcţia de bazã, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţã între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi urmãtoarele:
- deducerea personalã acordatã pentru luna respectivã;
- cotizaţia sindicalã plãtitã în luna respectivã;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului sã nu se depãşeascã echivalentul în lei a 400 euro;"
9. La articolul 67, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Pierderile rezultate din tranzacţionarea titlurilor de valoare, altele decât cele prevãzute la alin. (4), înregistrate în cursul anului fiscal, se compenseazã la sfârşitul anului fiscal cu câştigurile de aceeaşi naturã realizate din tranzacţionarea titlurilor de valoare, altele decât cele prevãzute la alin. (4), în cursul anului respectiv. Dacã în urma acestei compensãri rezultã o pierdere anualã, începând cu pierderea anualã a anului fiscal 2010, aceasta se reporteazã numai în anul urmãtor.Pierderea anualã înregistratã în anul fiscal 2009 nu se reporteazã."
10. La articolul 67, dupã alineatul (8) se introduc douã noi alineate, alineatele (9) şi (10), cu urmãtorul cuprins:
"(9) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (3) lit. a), în perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2009 inclusiv, câştigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decât pãrţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societãţilor închise, sunt venituri neimpozabile.
(10) Câştigurile persoanelor fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decât pãrţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societãţilor închise, realizate începând cu 1 ianuarie 2010, sunt supuse regulilor prevãzute la alin. (3) lit. a)."
11. La articolul 115, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Urmãtoarele venituri impozabile obţinute din România nu sunt impozitate potrivit prezentului capitol şi se impoziteazã conform titlurilor II, III sau IV, dupã caz:
a) veniturile unui nerezident, care sunt atribuibile unui sediu permanent în România;
b) veniturile unei persoane juridice strãine obţinute din proprietãţi imobiliare situate în România sau din transferul titlurilor de participare, aşa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, deţinute într-o persoanã juridicã românã;
c) venituri ale unei persoane fizice nerezidente, obţinute dintr-o activitate dependentã desfãşuratã în România;
d) veniturile unei persoane fizice nerezidente obţinute din închirierea sau din altã formã de cedare a dreptului de folosinţã a unei proprietãţi imobiliare situate în România, din transferul proprietãţilor imobiliare situate în România, din transferul titlurilor de participare, aşa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, deţinute la o persoana juridicã românã, şi din transferul titlurilor de valoare, aşa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c);
e) veniturile obţinute de nerezidenţi dintr-o asociere constituitã în România, inclusiv dintr-o asociere a unei persoane fizice nerezidente cu o microîntreprindere."
12. La articolul 115, dupã alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3), (4) şi (5), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Veniturile obţinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fãrã personalitate juridicã din transferul titlurilor de valoare, aşa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c), respectiv al titlurilor de participare, aşa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, deţinute direct sau indirect într-o persoanã juridicã românã, nu reprezintã venituri impozabile in România.
(4) Veniturile obţinute din România de nerezidenţi din transferul instrumentelor financiare derivate, definite potrivit legii, nu reprezintã venituri impozabile în România.
(5) Veniturile obţinute de nerezidenţi pe pieţe de capital strãine din transferul titlurilor de participare, aşa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, deţinute la o persoanã juridicã românã, precum şi din transferul titlurilor de valoare, aşa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c), emise de rezidenţi români, nu reprezintã venituri impozabile în România."
13. La articolul 142 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) importul definitiv de bunuri care îndeplinesc condiţiile pentru scutire prevãzute de: Directiva 83/181/CEE a Consiliului din 28 martie 1983 ce determinã domeniul art. 14 (1) (d) al Directivei 77/388/CEE privind scutirea de platã a taxei pe valoarea adãugatã la importul final al anumitor mãrfuri, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 105 din 23 aprilie 1983, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Directiva 2007/74/CE a Consiliului din 20 decembrie 2007 privind scutirea de taxã pe valoarea adãugatã şi de accize pentru bunurile importate de cãtre persoanele care cãlãtoresc din ţãri terţe, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 346 din 29 decembrie 2007, şi Directiva 79/2006/CE a Consiliului din 5 octombrie 2006 privind exceptarea de la taxele de import a micului trafic de bunuri cu caracter necomercial din ţãrile terţe, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 286 din 17 octombrie 2006;".
14. La articolul 156^3, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Decontul special de taxã trebuie depus numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei. Acesta trebuie întocmit potrivit modelului stabilit de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi se depune:
a) pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea achiziţiilor intracomunitare;
b) înainte de înmatricularea în România a unui mijloc de transport nou, de cãtre persoanele prevãzute la alin. (3), dar nu mai târziu de data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea achiziţiei intracomunitare."
15. La articolul 244^1, dupã alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alineatele (4), (5),(6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Operatorii economici care intenţioneazã sã comercializeze în sistem en dιtail produse energetice prevãzute la art. 175 alin. (3) lit. a)-e), sunt obligaţi sã se înregistreze la autoritatea fiscalã teritorialã, conform procedurii şi cu îndeplinirea condiţiilor ce vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
(5) Operatorii economici care desfãşoarã activitatea de comercializare în sistem en detail de produse energetice prevãzute la art. 175 alin. (3) lit. a)-e) sunt obligaţi sã îndeplineascã procedura şi condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã prevãzut la alin. (4), în termen de 90 de zile de la data publicãrii ordinului în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Desfãşurarea activitãţii de comercializare de cãtre operatorii economici prevãzuţi la alin. (4), care nu îndeplinesc procedura şi condiţiile stabilite potrivit alin. (4), constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 20.000 lei la 100.000 lei şi confiscarea sumelor rezultate din aceastã vânzare.
(7) Desfãşurarea activitãţii de cãtre operatorii economici prevãzuţi la alin. (5), care nu îndeplinesc procedura şi condiţiile stabilite potrivit alin. (4), dupã termenul stabilit la alin. (5), constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 20.000 lei la 100.000 lei, confiscarea sumelor rezultate din aceastã vânzare şi oprirea activitãţii de comercializare a produselor accizabile pe o perioadã de 1-3 luni."
16. La articolul 285, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Impozitul pe clãdiri şi impozitul pe teren se reduc cu 50% pentru acele clãdiri şi terenurile aferente deţinute de persoane juridice, care sunt utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice pe o perioadã de maximum 6 luni pe durata unui an calendaristic."
17. La articolul 295 alineatul (11), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) taxele extrajudiciare de timbru prevãzute de lege, exclusiv contravaloarea cheltuielilor efectuate cu difuzarea timbrelor fiscale."
ART. II
Prezenta ordonanţa de urgenţã intrã în vigoare la 1 ianuarie 2009, cu urmãtoarele excepţii:
a) prevederile pct. 13 al art. I, care intrã în vigoare la 1 decembrie 2008;
b) prevederile pct. 14 şi 15 ale art. I, care intrã în vigoare la 1 noiembrie 2008;
c) prevederile pct. 17 al art. I, care intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
<>Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat

Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea
secretar de stat

Bucureşti, 8 octombrie 2008.
Nr. 127.

------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016