Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 127 din 28 decembrie 2010  pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 127 din 28 decembrie 2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei "Delta Dunarii"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 898 din 31 decembrie 2010

    Având în vedere necesitatea creãrii unor condiţii reale pentru dezvoltarea economico-socialã în zona "Delta Dunãrii" şi ţinând cont de nivelul actual de valorificare a potenţialului economic din perimetrul Biosferei, se impune adoptarea rapidã a unor mãsuri de consolidare a activitãţilor economice tradiţionale din Delta Dunãrii, în direcţia:
    - fiscalizãrii corecte a produselor obţinute din pescuit, prin revizuirea unor prevederi din domeniul pescuitului comercial, pentru punerea în aplicare a normelor dreptului Uniunii Europene referitoare la prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat, instituite prin Regulamentul (CE) nr. 1.005/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 2.847/93, (CE) nr. 1.936/2001 şi (CE) nr. 601/2004 şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1.093/94 şi (CE) nr. 1.447/1999;
    - optimizãrii exploatãrii resurselor acvatice, în limitele trasate de necesitatea conservãrii acestor resurse şi a protecţiei ecosistemelor naturale şi cu respectarea normelor europene prevãzute în Regulamentul (CE) nr. 2.371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea şi exploatarea durabilã a resurselor piscicole în conformitate cu politica comunã în domeniul pescuitului;
    - conservãrii şi stimulãrii ocupaţiilor tradiţionale în Deltã, prin promovarea unor mãsuri de stopare a practicilor comerciale necompetitive şi valorificare a resurselor naturale în condiţii de eficienţã;
    - îmbunãtãţirii mecanismului de colectare a veniturilor bugetelor locale ale comunitãţilor din zona "Delta Dunãrii", prin valorificarea potenţialului acestor comunitãţi de a genera venituri din activitatea economicã.
    Neadoptarea unor mãsuri urgente în direcţia suplimentãrii veniturilor bugetelor locale va genera reale dificultãţi în administrarea comunitãţilor din zona "Deltei Dunãrii", cu impact negativ asupra capacitãţii autoritãţilor locale de a gestiona activitãţile curente. Constrângerile generate de nivelul scãzut de colectare a veniturilor ridicã mari dificultãţi în ceea ce priveşte asigurarea sumelor necesare finanţãrii unor obiective cu caracter social, în special a celor pentru plata facilitãţilor acordate populaţiei care domiciliazã în aceastã zonã. Faţã de aceastã situaţie, este necesarã optimizarea modalitãţii de repartizare a veniturilor fiscale obţinute din activitãţile economice, de turism şi de agrement, autorizate la nivelul comunitãţilor locale, prin introducerea unor criterii obiective de repartizare, care sã ţinã cont atât de capacitatea comunitãţilor locale de a controla şi gestiona veniturile locale, cât şi de nevoia aplicãrii aceloraşi politici sociale pentru toatã populaţia din raza teritorialã a perimetrului Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii".
    Considerând faptul cã elementele sus-menţionate vizeazã un interes public, constituind o situaţie extraordinarã a cãrei întârziere în reglementare ar reprezenta o gravã ameninţare pentru existenţa ecosistemelor şi pentru stabilitatea populaţiei în Biosfera "Delta Dunãrii",
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    Articolul 9 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitãţi persoanelor care domiciliazã sau lucreazã în unele localitãţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei "Delta Dunãrii", republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 194 din 13 august 1997, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - Persoanele cu domiciliul în localitãţile din Rezervaţia Biosferei "Delta Dunãrii" au dreptul de a pescui, pentru consumul familial, în regim de pescuit recreativ/sportiv, pe baza unui permis nominal emis de cãtre administrator, în condiţiile legii."
    ART. II
    Articolul 11 din <>Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 283 din 7 decembrie 1993, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 11. - Desfãşurarea activitãţilor economice, de turism şi agrement din perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii", de cãtre persoanele fizice şi juridice, se autorizeazã de cãtre Consiliul Judeţean Tulcea sau Consiliul Judeţean Constanţa, dupã caz, având în vedere autorizaţia de mediu emisã de Administraţia Rezervaţia Biosferei "Delta Dunãrii".
    Taxele de autorizare se stabilesc anual prin hotãrâre a Consiliului Judeţean Tulcea sau a Consiliului Judeţean Constanţa, dupã caz, la propunerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii".
    Sumele încasate din taxele prevãzute în alin. (2) se fac venituri la bugetele locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale, astfel:
    a) 50% la bugetul judeţului pentru finanţarea activitãţilor cu caracter economico-social de pe teritoriul judeţului, inclusiv al Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii";
    b) 50% la bugetele locale ale unitãţilor administrativteritoriale din zona "Delta Dunãrii", proporţional cu numãrul de autorizaţii emise persoanelor de pe raza unitãţii administrativteritoriale respective.
    Din taxele încasate potrivit alin. (3), consiliile judeţene vireazã lunar, în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii, pentru luna anterioarã, unitãţilor administrativ-teritoriale, sumele ce se cuvin."
    ART. III
    <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 317/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 4 alineatul (3), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) administreazã resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale ale României, cu excepţia celor din Rezervaţia Biosferei "Delta Dunãrii", care sunt administrate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii", în colaborare cu autoritãţile administraţiei publice locale din Rezervaţia Biosferei "Delta Dunãrii", în condiţiile legii;".
    2. La articolul 9, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Accesul la resursele acvatice vii, cu excepţia celor din ariile naturale protejate, se reglementeazã pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã, în urma consultãrilor cu organizaţiile din domeniul pescuitului.
    (2) Accesul la resursele acvatice vii din ariile naturale protejate, în vederea practicãrii pescuitului în scop comercial, se atribuie în mod direct pescarilor profesionişti persoane fizice sau celor organizaţi în asociaţii profesionale de profil din unitatea administrativ-teritorialã, pe baza permiselor, licenţelor şi autorizaţiilor de pescuit comercial."
    3. La articolul 9, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Accesul la resursele acvatice vii din ariile naturale protejate este reglementat pe baza normelor aprobate prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi ministrului mediului şi pãdurilor."
    4. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - Atribuirea dreptului de pescuit se face în baza licenţelor emise de Agenţia Naţionalã pentru Pescuit şi Acvaculturã şi a permiselor şi autorizaţiilor emise de cãtre administratorul resurselor acvatice vii, dupã caz."
    5. La articolul 23, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 23. - (1) Prin pescuit recreativ/sportiv se înţelege pescuitul efectuat cu undiţa sau cu lanseta, în scop de agrement/performanţã, pe baza unui permis nominal emis de cãtre administratorul resurselor acvatice vii şi eliberat de acesta sau de asociaţiile de pescari sportivi, dupã caz."
    6. Articolul 41 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 41. - Prima vânzare a peştelui şi a produselor obţinute din pescuit se face numai în locuri special amenajate, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în baza nominalizãrilor fãcute de administratorul resurselor acvatice vii."
    ART. IV
    În termen de 7 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, la propunerea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturã, respectiv a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii", în urma consultãrilor cu organizaţiile din domeniul pescuitului, se aprobã normele prevãzute la <>art. 9 alin. (1^1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 317/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                             Constantin-Traian Igaş

                      p. Ministrul mediului şi pãdurilor,
                                  Marin Anton,
                                secretar de stat

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã

                 Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
                                 Bogdan Mãnoiu

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 28 decembrie 2010.
    Nr. 127.
                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016