Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 126 din 8 octombrie 2008  privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 126 din 8 octombrie 2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 697 din 14 octombrie 2008

În vederea respectãrii Acordului tripartit semnat la 25 iulie 2008 de Guvernul României, confederaţiile sindicale şi cele patronale reprezentative, care prevede la pct. II adoptarea de mãsuri imediate pentru realizarea intervenţiilor legislative asupra actelor normative, care sã cuprindã dispoziţii de eliminare a legãturilor dintre nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã şi drepturile de asigurãri şi de asistenţã socialã,
ţinând cont de necesitatea urgentãrii stabilirii elementelor de fundamentare a bugetului asigurãrilor pentru şomaj pentru anul 2009, proiect de buget care trebuie prezentat Guvernului în cursul lunii septembrie 2008,
pentru respectarea regulamentelor comunitare, precum şi a observaţiilor formulate de Consiliul Concurenţei în legãturã cu încadrarea unor mãsuri de stimulare a ocupãrii forţei de muncã în categoria ajutoarelor de stat, precum şi pentru reglementarea unor situaţii apãrute în aplicarea <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ţinând cont cã toate aceste aspecte vizeazã interesul public şi constituie o situaţie extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã, se impune elaborarea, în regim de urgenţã, a unui act normativ prin care sã se reglementeze un alt mod de stabilire a diferitelor drepturi ce se acordã în prezent, care sã nu aibã la bazã salariul de bazã minim brut pe ţarã, fapt ce ar conduce la eliminarea presiunilor suplimentare pe construcţia bugetarã.

În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5 punctul IV, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;".
2. La articolul 5, dupã punctul VIII se introduce un nou punct, punctul IX, cu urmãtorul cuprins:
"IX. Indicatorul social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, denumit în continuare indicator social de referinţã, reprezintã unitatea exprimatã în lei la nivelul cãreia se raporteazã prestaţiile bãneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, acordate atât în vederea asigurãrii protecţiei persoanelor în cadrul sistemului asigurãrilor pentru şomaj, cât şi în vederea stimulãrii anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncã, precum şi a angajatorilor pentru a încadra în muncã persoane în cãutarea unui loc de muncã."
3. La articolul 17 alineatul (1), literele a) şi f) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
.........................................................................
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;".
4. La articolul 19, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) soldaţii şi gradaţii voluntari;".
5. La articolul 33 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) plata indemnizaţiilor de şomaj, precum şi a prestaţiilor de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţia competentã în materie de şomaj din alt stat membru al Uniunii Europene, la a cãrei legislaţie este supus şomerul, acordate de Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã în numele şi pe cheltuiala acestei instituţii competente;".
6. Dupã articolul 33 se introduce un nou articol, articolul 33^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 33^1. - Valoarea indicatorului social de referinţã este de 500 lei."
7. La articolul 34 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;".
8. La articolul 34 alineatul (3), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;".
9. La articolul 37, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Indemnizaţiile de şomaj aferente drepturilor prevãzute la alin. (2) pot fi menţinute în platã în alte state membre ale Uniunii Europene, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare.
(5) Prestaţiile de şomaj aferente drepturilor stabilite de instituţiile competente în materie de şomaj din alte state membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute în platã în România, în condiţiile dispoziţiilor referitoare la prestaţia de şomaj, prevãzute de reglementãrile comunitare cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socialã a salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene, precum şi ale mãsurilor adoptate, potrivit legii, în aplicarea acestor reglementãri comunitare."
10. La articolul 38 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) încetãrii raporturilor de muncã;".
11. La articolul 44, literele b), c) şi k) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) la data când realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfãşura activitãţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacã realizeazã venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
.......................................................................
k) la expirarea termenelor prevãzute la art. 45 alin. (2), (3) şi (3^1);".
12. La articolul 45 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) la data plecãrii din ţarã pe o perioadã mai micã de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, dupã caz, la data obţinerii autorizãrii pentru menţinerea plãţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplaseazã în interiorul Comunitãţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a cãuta un loc de muncã şi doreşte sã îşi menţinã plata indemnizaţiei de şomaj;".
13. La articolul 45, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare."
14. La articolul 45, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. d), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data suspendãrii în condiţiile alin. (1) lit. d)."
15. Articolul 47 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recupereazã pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã sau, dupã caz, de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) se recupereazã de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rãmase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmãresc."
16. La articolul 48^1, alineatele (4), (5) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Angajatorii sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregãtire profesionalã, pentru care s-a acordat suma prevãzutã la alin. (1), cel puţin un an de la data acordãrii sumei.
(5) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (4) anterior termenului de un an sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã subvenţia acordatã pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României, în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2), şi nu mai pot beneficia de prevederile alin. (1) o perioadã de 2 ani de la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu ale persoanelor respective.
(6) Procedura şi modul de acordare a sumei prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin acte normative elaborate în aplicarea prezentei legi."
17. La articolul 48^1, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Suma prevãzutã la alin. (1) se acordã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, cu respectarea reglementãrilor aplicabile în domeniul ajutorului de stat pentru formare."
18. La articolul 66, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - (1) Persoanele prevãzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã beneficiazã, în mod gratuit, de servicii de formare profesionalã."
19. La articolul 66, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Persoanele care beneficiazã de servicii de formare profesionalã gratuite şi se încadreazã în muncã, potrivit legii, pot beneficia în continuare, pânã la finalizarea programului de formare profesionalã început, de serviciile de formare profesionalã gratuite la care aveau dreptul dacã nu s-ar fi angajat."
20. La articolul 73^1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 73^1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii."
21. Articolul 74 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii."
22. Articolul 75 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii."
23. La articolul 79, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cuantumul lunar al subvenţiei acordate pentru fiecare persoanã încadratã cu contract individual de muncã din rândul şomerilor este:
a) în perioada 1 aprilie-31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referinţã;
b) în perioada 1 noiembrie-31 martie, valoarea indicatorului social de referinţã, la care se adaugã contribuţiile de asigurãri sociale datorate de angajatori, aferente acestuia."
24. La articolul 79, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Subvenţiile prevãzute la art. 78 se acordã angajatorilor, inclusiv societãţilor comerciale şi regiilor autonome de interes local sau judeţean, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, cu respectarea reglementãrilor aplicabile în domeniul ajutorului de minimis.
(4) Prevederile alin. (3) referitoare la respectarea reglementãrilor aplicabile în domeniul ajutorului de minimis nu se aplicã în situaţia în care subvenţiile prevãzute la art. 78 din lege se acordã autoritãţilor administraţiei publice locale."
25. La articolul 80, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior."
26. La articolul 83 alineatul (2), literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi <>art. 65 din Legea nr. 53/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e) şi <>art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999 , republicatã."
27. La articolul 85, alineatele (1), (2) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 85. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
.......................................................................
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj."
28. La articolul 85, alineatul (3) se abrogã.
29. La articolul 86^2, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Creditele în condiţii avantajoase şi fondurile nerambursabile se acordã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, cu respectarea reglementãrilor aplicabile în domeniul ajutorului de minimis."
30. Articolul 94 se abrogã.
31. La articolul 95 se introduc douã noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Mãsurile de sprijin de natura ajutorului de stat, în sensul art. 87 alin. (1) din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene, prevãzute în prezenta lege, se vor acorda în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 .
(3) Acordarea facilitãţilor de natura ajutorului de stat sau ajutorului de minimis, prevãzute de prezenta lege, se face în baza schemelor de ajutor de stat ori schemelor de ajutor de minimis, elaborate cu respectarea reglementãrilor în domeniu, instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã."
32. La articolul 99, litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) stabileşte indicatorii de performanţã managerialã şi nivelul acestora, în baza cãrora se încheie, anual, contractul de performanţã managerialã cu Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã;".
33. Articolul 101 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã prezintã Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse rapoarte trimestriale şi anuale privind executarea bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi realizarea indicatorilor de performanţã managerialã stabiliţi prin contractul anual de performanţã managerialã."
34. La articolul 113, dupã litera i) se introduce o nouã literã, litera j), cu urmãtorul cuprins:
"j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj."
35. Articolul 114 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 114. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la lit. c), e), g) şi i), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), aceastã posibilitate fiind expres menţionatã în procesul-verbal."
36. Articolul 127 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 127. - (1) Indemnizaţia de şomaj se reactualizeazã ori de câte ori se modificã salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã.
(2) Drepturile stabilite prin prezenta lege, cu excepţia celor prevãzute la alin. (1), art. 72-75 şi art. 80 se reactualizeazã ori de câte ori se modificã valoarea indicatorului social de referinţã.
(3) Valoarea indicatorului social de referinţã se modificã prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat an/an anterior."
ART. II
(1) Persoanele ale cãror drepturi au fost stabilite înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã beneficiazã de drepturile prevãzute de lege, pe durata şi în condiţiile stabilite iniţial.
(2) De condiţiile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi persoanele cãrora le-au fost suspendate drepturile înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi care au fost repuse în platã dupã aceastã datã.
ART. III
Articolul 1 din <>Legea nr. 72/2007 privind stimularea încadrãrii în muncã a elevilor şi studenţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 217 din 30 martie 2007, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Angajatorul care încadreazã în muncã elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiazã, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare, prevãzut de <>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. IV
<>Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 907 din 11 octombrie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 13, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Prin derogare de la prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot fi autorizaţi pentru a încadra în muncã ucenici şi angajatorii care nu au prevãzut în statut sau, dupã caz, în autorizaţia pentru desfãşurarea unor activitãţi independente activitãţi de formare profesionalã."
2. La articolul 17, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane în baza unui contract de ucenicie la locul de muncã, conform prezentei legi, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pe perioada derulãrii contractului de ucenicie, pentru fiecare persoanã:
a) o sumã egalã cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare, prevãzut de <>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) o sumã egalã cu contravaloarea lunarã a serviciilor de instruire teoreticã a ucenicului, fãrã a putea depãşi 20% din valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare, prevãzut de <>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
3. Articolul 20 se abrogã.
ART. V
(1) Pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse va supune spre aprobare, prin hotãrâre a Guvernului, modificarea în mod corespunzãtor a Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 174/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pânã la data prevãzutã la alin. (1), Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse va supune spre aprobare, prin hotãrâre a Guvernului, modificarea în mod corespunzãtor a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrãrii în muncã a elevilor şi studenţilor, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 726/2007 .
(3) Pânã la data prevãzutã la alin. (1), Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse va supune spre aprobare, prin hotãrâre a Guvernului, modificarea în mod corespunzãtor a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 234/2006 , cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Mariana Câmpeanu

p. Ministrul economiei
şi finanţelor,
Cãtãlin Doica,
secretar de stat

Bucureşti, 8 octombrie 2008.
Nr. 126.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016