Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 121 din 25 septembrie 2002  pentru modificarea   Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 121 din 25 septembrie 2002 pentru modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 724 din 3 octombrie 2002
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ARTICOL UNIC
Capitolul II^1 din <>Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu completãrile ulterioare, se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL II^1
Ajutorul pentru încãlzirea locuinţei în perioada 1 noiembrie 2002 - 31 martie 2003
Art. 22^1. - Familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei energie termica furnizatã de sisteme centralizate, beneficiazã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei, dupã cum urmeazã:
a) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 1.053.000 lei li se acorda o suma de 980.000 lei, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încãlzirea şi apa calda menajera, confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi ori de factura individualã;
b) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza între 1.053.001 lei şi 1.287.000 lei li se acorda o suma de 588.000 lei, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încãlzirea şi apa calda menajera, confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi ori de factura individualã;
c) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza între 1.287.001 lei şi 1.638.000 lei li se acorda o suma de 294.000 lei, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încãlzirea şi apa calda menajera, confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi ori de factura individualã;
d) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza între 1.638.001 lei şi 2.106.000 lei li se acorda o suma de 154.000 lei, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încãlzirea şi apa calda menajera, confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi ori de factura individualã.
Art. 22^2. - Familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei gaze naturale, beneficiazã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei, dupã cum urmeazã:
a) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 1.053.000 lei li se acorda o suma de 500.000 lei, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încãlzirea şi apa calda menajera, confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi ori de factura individualã;
b) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza între 1.053.001 lei şi 1.287.000 lei li se acorda o suma de 300.000 lei, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încãlzirea şi apa calda menajera, confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi ori de factura individualã;
c) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza între 1.287.001 lei şi 1.638.000 lei li se acorda o suma de 150.000 lei, dar nu mai mare decât cheltuielile cu încãlzirea şi apa calda menajera, confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi ori de factura individualã.
Art. 22^3. - Prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (1)-(3), în sensul prevederilor art. 22^1 şi 22^2, prin familie se înţelege soţul, sotia şi alte persoane care au acelaşi domiciliu sau resedinta.
Art. 22^4. - Titularul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei este proprietarul locuinţei sau titularul contractului de închiriere a acesteia ori alt membru de familie, major şi legal împuternicit de cãtre proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere.
Art. 22^5. - (1) Ajutorul pentru încãlzirea locuinţei se acorda familiilor numai pentru locuinta de domiciliu sau, dupã caz, de resedinta a acestora.
(2) Prin locuinta de domiciliu sau de resedinta se înţelege locuinta situata la adresa înscrisã în actele de identitate ale membrilor de familie şi ale altor persoane majore, precum şi ale copiilor care locuiesc efectiv cu aceştia şi sunt luati în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei.
Art. 22^6. - (1) Ajutorul pentru încãlzirea locuinţei se acorda lunar, la cererea titularului, pe baza documentelor doveditoare privind componenta familiei şi a declaraţiei pe propria rãspundere privind veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioarã depunerii cererii, însoţitã de actele doveditoare.
(2) Veniturile pe baza cãrora se stabileşte cuantumul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei sunt cele prevãzute la art. 8 alin. (1) şi (2).
(3) Cererile de acordare a ajutorului pentru încãlzirea locuinţei se depun şi se înregistreazã la primãria localitãţii sau a sectorului municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu sau de resedinta, individual sau prin asociaţiile de proprietari/chiriaşi, pana la data de 25 a fiecãrei luni pentru luna anterioarã.
(4) Cererea şi declaraţia de venituri se completeazã potrivit formularelor aprobate prin hotãrâre a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(5) La elaborarea formularelor de cerere şi declaraţie de venituri se vor avea în vedere elementele cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.099/2001 .
Art. 22^7. - (1) Primãrii verifica veridicitatea documentelor depuse şi transmit lunar, pana la data de 10 a lunii urmãtoare depunerii cererii, fiecãrei asociaţii de proprietari/chiriaşi sau beneficiarilor individuali de factura un borderou de plata în care sunt înscrise numele titularilor ajutoarelor bãneşti şi suma de care poate beneficia fiecare titular. Borderoul de plata se semneazã de cãtre primar şi de secretar.
(2) Dupã repartizarea pe familii a cheltuielilor cu încãlzirea locuinţei sau la primirea facturii individuale comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/chiriaşi ori beneficiarii de factura individualã vor completa pe propria rãspundere, sub semnatura, coloana corespunzãtoare din borderou cu sumele efective datorate de fiecare beneficiar al ajutorului banesc.
(3) Borderoul de plata se completeazã potrivit modelului aprobat prin hotãrâre a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
Art. 22^8. - Pe baza borderourilor prevãzute la art. 22^7 alin. (1) primãrii vor asigura achitarea ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, dupã cum urmeazã:
a) dacã suma datoratã este mai mica sau egala cu ajutorul cuvenit pentru încãlzirea locuinţei, primãrii vor achitã sumele care se acoperã de la bugetele locale;
b) dacã suma datoratã este mai mare decât ajutorul cuvenit pentru încãlzirea locuinţei, primãrii achitã sumele care se acoperã de la bugetele locale, diferenţele urmând sa fie achitate de cãtre titulari la asociaţia de proprietari/chiriaşi sau direct la furnizor.
Art. 22^9. - Sumele reprezentând cheltuielile cu încãlzirea locuinţei privind consumul de energie termica sau de gaze naturale, plãtite direct de titulari, precum şi cele achitate de primari furnizorilor se vor colecta în conturile tip escrow, deschise la bãnci de cãtre distribuitorii şi producãtorii de energie termica sau de gaze naturale.
Art. 22^10. - Familiile şi persoanele singure, care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei lemne, cãrbuni şi combustibili petrolieri, beneficiazã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei, în cuantum de 300.000 lei şi în condiţiile prevãzute la art. 22 alin. (1) prin majorarea nivelului lunar al venitului minim garantat.
Art. 22^11. - (1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 22^6-22^9 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(2) Încasarea de cãtre agenţii economici producãtori şi/sau distribuitori de energie termica a sumelor de la beneficiari şi a fondurilor de la bugetele locale, acordate conform legii, în alte conturi decât cele tip escrow constituie contravenţie şi se sancţioneazã în conformitate cu prevederile <>art. 1 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor mãsuri de asigurare a fondurilor necesare în vederea furnizarii energiei termice şi a gazelor naturale pentru populaţie, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2002 .
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele cu atribuţii de control ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale autoritãţii administraţiei publice locale.
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
Art. 22^12. - Pentru anul 2002, în execuţie, prin derogare de la prevederile <>art. 2 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2002 , sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pot fi alocate lunar peste proportiile prevãzute, cu condiţia încadrãrii în aceste proporţii la nivelul anului."

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

p. Ministrul administraţiei publice,
Ionel Flesariu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 25 septembrie 2002.
Nr. 121.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016