Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 121 din 21 decembrie 2006  privind regimul juridic al precursorilor de droguri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 121 din 21 decembrie 2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.039 din 28 decembrie 2006

Luând în considerare cã de la 1 ianuarie 2007, data aderãrii României la Uniunea Europeanã, prevederile regulamentelor emise de instituţiile Uniunii Europene vor avea aplicabilitate directã în cadrul sistemului juridic românesc,
având în vedere faptul cã este necesarã adoptarea unor mãsuri pentru crearea cadrului instituţional şi juridic adecvat aplicãrii directe a prevederilor acestor acte comunitare,
în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie situaţii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã, al art. 69 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitãţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altã parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 , şi al <>art. 2 din Legea nr. 157/2005 pentru ratificarea Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul fiãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã reglementeazã regimul juridic al substanţelor folosite frecvent la fabricarea ilicitã a substanţelor stupefiante şi psihotrope, aşa cum sunt definite în art. 2 din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului 273/2004 din 11 februarie 2004 privind precursorii drogurilor, denumit în continuare Regulamentul 273/2004, şi în art. 2 din Regulamentul Consiliului 111/2005 privind supravegherea comerţului cu precursori de droguri între Comunitate şi statele terţe, denumit în continuare Regulamentul 111/2005, mãsurile pentru controlul şi supravegherea operaţiunilor cu acestea în vederea evitãrii deturnãrii lor, precum şi mãsurile de combatere a operaţiunilor ilicite.
(2) Lista substanţelor clasificate folosite în mod frecvent la fabricarea ilicitã a drogurilor este cea prevãzutã în anexa nr. I la Regulamentul 273/2004, precum şi în anexa la Regulamentul 111/2005.
(3) Substanţele clasificate menţionate la alin. (2) se clasificã în trei categorii, în raport cu gradul de risc şi posibilitatea înlocuirii acestora cu alte substanţe în cadrul procesului de fabricare ilicitã a drogurilor.
(4) Termenii şi expresiile folosite în prezenta ordonanţã de urgenţã şi definite la art. 2 din Regulamentul 273/2004, la art. 2 din Regulamentul 111/2005, precum şi la art. 2 din Regulamentul Comisiei 1.277/2005 privind aplicarea Regulamentului 273/2004 şi a Regulamentului 111/2005, denumit în continuare Regulamentul 1.277/2005, au înţelesul stabilit prin aceste acte comunitare.
ART. 2
Deţinerea, punerea pe piaţã, importul, exportul şi efectuarea de activitãţi intermediare cu substanţe clasificate se realizeazã cu respectarea obligaţiilor stabilite în prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. 3
(1) Contactul operatorilor cu autoritãţile, în vederea îndeplinirii obligaţiilor stipulate în prezenta ordonanţã de urgenţã, se realizeazã prin structura specializatã din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, care are rol de ghişeu unic privind precursorii.
(2) Agenţia Naţionalã Antidrog este structura de monitorizare a operatorilor şi operaţiunilor cu substanţe clasificate şi neclasificate, de coordonare unitarã a activitãţilor în domeniul precursorilor desfãşurate de instituţiile competente, precum şi de coordonare şi asigurare a cooperãrii acestor instituţii cu structurile societãţii civile şi organismele internaţionale în domeniul precursorilor şi care constituie baza naţionalã centralizatã de date în domeniul precursorilor.
ART. 4
Agenţia Naţionalã Antidrog aduce la cunoştinţã operatorilor cu substanţe clasificate şi neclasificate liniile directoare elaborate de Comisia Europeanã, prevãzute la art. 9 din Regulamentul 273/2004 şi la art. 10 din Regulamentul 111/2005, precum şi lista substanţelor neclasificate.

CAP. II
Autorizaţii şi declaraţii

ART. 5
(1) Agenţia Naţionalã Antidrog elibereazã autorizaţia prevãzutã la art. 3 alin. (2) teza I din Regulamentul 273/2004 şi la art. 6 din Regulamentul 111/2005.
(2) Pentru instituţiile învestite cu exercitarea autoritãţii publice ale cãror atribuţii legale impun desfãşurarea de activitãţi cu substanţe clasificate, prevãzute la art. 3 alin. (2) teza II din Regulamentul 273/2004, Agenţia Naţionalã Antidrog elibereazã o autorizaţie specialã.
(3) Autorizaţia prevãzutã la alin. (1) şi autorizaţia specialã prevãzutã la alin. (2) se elibereazã pe o duratã nedeterminatã, titularul având obligaţia sã dovedeascã, la fiecare 3 ani, cã îndeplineşte condiţiile existente la data autorizãrii. Dovada îndeplinirii de cãtre operator a condiţiilor existente la data acordãrii autorizaţiei se face pânã la expirarea termenului de 3 ani.
ART. 6
(1) Autorizaţia eliberatã conform art. 5 este valabilã pentru locaţiile declarate la solicitarea acesteia.
(2) Pentru eliberarea autorizaţiei prevãzute la art. 5, Agenţia Naţionalã Antidrog solicitã avizul prealabil al formaţiunii antidrog competente teritorial.
ART. 7
(1) În vederea înregistrãrii la Agenţia Naţionalã Antidrog, înainte de începerea activitãţii, operatorii care pun pe piaţã substanţe clasificate de categoria 2, atunci când cantitãţile de substanţe clasificate depãşesc limitele anuale prevãzute în anexa II la Regulamentul 273/2004, precum şi operatorii implicaţi în import, export şi activitãţi intermediare cu aceste substanţe declarã şi actualizeazã, imediat ce intervine o modificare, adresele locaţiilor în care îşi desfãşoarã activitãţile.
(2) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) conţine lista substanţelor clasificate din categoria 2, tipul operaţiunii vizate şi coordonatele de contact ale operatorului.
(3) Pentru operatorii prevãzuţi la art. 5 alin. (2) care desfãşoarã operaţiuni cu substanţe clasificate din categoria 2 se realizeazã o înregistrare specialã.
(4) Operatorii care desfãşoarã operaţiuni de export cu substanţe clasificate de categoria 3 în cantitãţi mai mari decât limitele anuale prevãzute în anexa nr. 2 la Regulamentul 1.277/2005 au obligaţia efectuãrii înregistrãrii prevãzute la alin. (1).
ART. 8
(1) Agenţia Naţionalã Antidrog autorizeazã fiecare operaţiune de export de substanţe clasificate din categoria 1, din statele nemembre ale Uniunii Europene, precum şi orice operaţiune de import de substanţe clasificate din categoria 1 care fac obiectul unei declaraţii în vamã, în statele nemembre ale Uniunii Europene, operaţiuni prevãzute la art. 12 şi 20 din Regulamentul 111/2005.
(2) Autorizaţia pentru operaţiunea de export şi de import este valabilã 6 luni.
ART. 9
(1) Notificarea prealabilã a exporturilor de substanţe clasificate din categoria 1 şi a exporturilor de substanţe clasificate din categoriile 2 şi 3 cu destinaţia anumitor ţãri, prevãzutã la art. 11 din Regulamentul 111/2005, se adreseazã Agenţiei Naţionale Antidrog.
(2) Soluţionarea în cazul primirii unei notificãri prealabile sau notificarea prealabilã a exportului cãtre ţara de destinaţie se realizeazã de cãtre formaţiunea centralã antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
ART. 10
Condiţiile de eliberare, suspendare sau retragere a autorizaţiilor ori de efectuare a înregistrãrilor, precum şi modul în care se face dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 5 alin. (3) se stabilesc în regulamentul de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã elaborat de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi aprobat prin hotãrâre a Guvernului.

CAP. III
Obligaţii ale operatorilor

ART. 11
(1) Operatorii cu substanţe clasificate de categoriile 1 şi 2 comunicã Agenţiei Naţionale Antidrog datele de contact ale persoanei responsabile cu aceastã activitate şi, dupã caz, ale înlocuitorului acesteia, desemnate în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Regulamentul 273/2004.
(2) Persoana responsabilã are atribuţii expres stabilite de operator pentru supervizarea operaţiunilor cu substanţe clasificate şi desfãşurarea acestora cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
(3) Orice modificare cu privire la persoana responsabilã sau la înlocuitorul acesteia se comunicã imediat Agenţiei Naţionale Antidrog.
ART. 12
(1) Operatorul are obligaţia de a comunica imediat Agenţiei Naţionale Antidrog orice eveniment neobişnuit sau operaţiune cu substanţe clasificate care poate genera ca aceste substanţe sã fie deturnate în vederea fabricãrii ilicite a substanţelor stupefiante ori psihotrope.
(2) Autoritãţile competente asigurã confidenţialitatea datelor furnizate de operator.
ART. 13
(1) Desfãşurarea operaţiunilor cu substanţe clasificate se face cu respectarea urmãtoarelor obligaţii:
a) obţinerea declaraţiei de utilizare, prevãzutã de art. 4 din Regulamentul 273/2004;
b) asigurarea şi pãstrarea evidenţei mişcãrii zilnice a substanţelor clasificate şi întocmirea documentaţiei în conformitate cu prevederile art. 5 din Regulamentul 273/2004 şi ale art. 3 şi 4 din Regulamentul 111/2005;
c) întocmirea pentru fiecare produs a normelor tehnice specifice privind producţia, ambalarea, transportul, depozitarea, manipularea, distrugerea sau neutralizarea acestora, consemnarea, asigurarea şi administrarea antidotului în caz de intoxicare, stabilit cu acordul Ministerului Sãnãtãţii Publice, în cazul operatorilor care produc substanţe clasificate;
d) asigurarea etichetãrii, conform dispoziţiilor legale în vigoare şi cu respectarea condiţiilor prevãzute la art. 7 din Regulamentul 273/2004 şi la art. 5 din Regulamentul 111/2005;
e) efectuarea ambalãrii, conform dispoziţiilor legale în materie.
(2) Limitele cantitative anuale, pentru care operatorii implicaţi în punerea pe piaţã a substanţelor clasificate din categoria 2 sunt exceptaţi de la prevederile art. 11 şi art. 13 alin. (1) lit. a) şi b), sunt cele prevãzute în anexa II la Regulamentul 273/2004.
ART. 14
(1) Pãstrarea şi depozitarea substanţelor clasificate se fac cu respectarea dispoziţiilor legale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
(2) În încãperile în care se depoziteazã substanţe clasificate nu se vor depozita alte materiale sau produse, cu excepţia cazurilor în care spaţiile respective sunt autorizate, potrivit legii, pentru pãstrarea substanţelor toxice ori stupefiante.
ART. 15
(1) Operatorii cu substanţe clasificate din categoriile 1, 2 şi 3 comunicã Agenţiei Naţionale Antidrog, pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, informaţiile prevãzute la art. 17 din Regulamentul 1.277/2005.
(2) Operatorii prevãzuţi la alin. (1) depun la Agenţia Naţionalã Antidrog, pânã la data de 10 iunie a anului în curs, estimarea producţiei şi importului pentru anul urmãtor.
ART. 16
(1) Operatorii care desfãşoarã operaţiuni de import, export şi tranzit cu substanţe clasificate din categoriile 1 şi 2 furnizeazã Agenţiei Naţionale Antidrog informaţiile prevãzute la art. 18 din Regulamentul 1.277/2005.
(2) Agenţia Naţionalã Antidrog are obligaţia sã raporteze Organului Internaţional de Control al Stupefiantelor, prevãzut la art. 2 lit. k) din Regulamentul 111/2005, situaţiile statistice trimestriale şi anuale pentru substanţele clasificate.
ART. 17
Controlul respectãrii dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţã se exercitã, potrivit atribuţiilor ce le revin în domeniile lor de activitate, de persoane anume desemnate din Ministerul Sãnãtãţii Publice, Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã şi Agenţia Naţionalã Antidrog.
ART. 18
(1) În vederea exercitãrii controlului respectãrii dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţã de cãtre organele abilitate, operatorii au obligaţia:
a) de a permite accesul în locaţiile în care îşi desfãşoarã activitãţile;
b) de a permite verificarea documentelor în baza cãrora îşi desfãşoarã activitatea şi a documentelor comerciale;
c) de a permite prelevarea, dacã este necesar, de probe, conform dispoziţiilor regulamentului de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) Autoritãţile publice cu competenţe de cercetare penalã au dreptul sã indisponibilizeze pentru verificãri mijloacele de transport pentru o perioadã rezonabilã, în raport de circumstanţe.

CAP. IV
Contravenţii şi infracţiuni

ART. 19
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 11 alin. (1) şi (3), art. 12 alin. (1), art. 13 alin. (1) şi art. 14;
b) împiedicarea exercitãrii dreptului prevãzut la art. 18 alin. (1);
c) netransmiterea datelor prevãzute la art. 15 şi art. 16 alin. (1).
ART. 20
Contravenţiile prevãzute la art. 19 se sancţioneazã cu amendã de la 4.000 lei la 10.000 lei.
ART. 21
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 19 şi 20 se efectueazã de personalul împuternicit al autoritãţilor prevãzute la art. 17.
(2) Prevederile <>art. 19 şi 20 se completeazã cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 22
(1) Punerea pe piaţã, importul, exportul, producerea, fabricarea, oferirea, furnizarea, vânzarea, transportul, livrarea cu orice titlu, trimiterea, plasarea pe piaţã, procurarea, cumpãrarea, sinteza, extracţia, experimentarea, activitãţile intermediare, astfel cum sunt acestea definite în art. 2 lit. e) din Regulamentul 111/2005, cumpãrarea sau deţinerea de substanţe clasificate, echipamente ori materiale, fãrã drept, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani.
(2) Constituie infracţiune şi comercializarea de substanţe clasificate cãtre operatori economici ori persoane fizice neautorizate sau neînregistrate, în conformitate cu art. 6-8 din Regulamentul 111/2005, pentru activitatea cu astfel de substanţe şi se sancţioneazã cu pedeapsa prevãzutã la alin. (1).
(3) Sãvârşirea faptelor prevãzute la alin. (1) şi (2) în scopul utilizãrii lor la cultivarea, producerea sau fabricarea ilicitã a drogurilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
ART. 23
Trecerea peste frontierã a substanţelor clasificate, fãrã documentele prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, constituie infracţiunea de contrabandã calificatã, prevãzutã şi pedepsitã de <>art. 271 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României.
ART. 24
(1) În cazul infracţiunilor prevãzute la art. 22 şi 23 se dispune confiscarea substanţelor clasificate în condiţiile legii.
(2) În cazul în care substanţele clasificate care au fãcut obiectul infracţiunilor prevãzute la art. 22 nu se gãsesc, infractorul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
ART. 25
Urmãrirea penalã în cazul infracţiunilor prevãzute la art. 22 şi 23 se realizeazã de cãtre procurori din cadrul Direcţiei de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizatã şi terorism din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ART. 26
(1) Distrugerea substanţelor clasificate confiscate sau predate în custodie la încetarea activitãţii, care nu pot fi valorificate, se face în condiţii ecologice, printr-un operator autorizat în condiţiile legii, în prezenţa unei comisii din care face parte persoana responsabilã de activitatea cu substanţe clasificate a operatorului care realizeazã distrugerea şi, dupã caz, a celui de la care au fost confiscate, un reprezentant al formaţiunii antidrog competente teritorial şi un specialist în protecţia mediului.
(2) Distrugerea substanţelor clasificate depreciate calitativ se poate face de operator, în prezenţa comisiei prevãzute la alin. (1).
(3) O copie a procesului-verbal de distrugere se comunicã Agenţiei Naţionale Antidrog.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 27
(1) Agenţia Naţionalã Antidrog şi celelalte autoritãţi cu competenţe în domeniul substanţelor clasificate şi neclasificate coopereazã cu societatea civilã în activitatea de prevenire a deturnãrii acestor substanţe din circuitul licit.
(2) Autoritãţile prevãzute la art. 17 sunt obligate sã colaboreze pentru realizarea scopului prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. 28
(1) Autorizaţiile eliberate în baza <>Legii nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folosiţi la fabricarea ilicitã a drogurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru substanţe clasificate de categoria 1 îşi pãstreazã valabilitatea pânã la expirarea termenului de 3 ani de la data eliberãrii, datã la care autorizaţia va fi eliberatã potrivit prevederilor art. 5.
(2) În termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, operatorii care desfãşoarã operaţiuni cu substanţe clasificate de categoriile 2 şi 3 sunt obligaţi sã-şi declare locaţiile.
ART. 29
Agenţia Naţionalã Antidrog este autoritatea naţionalã competentã în sensul prevederilor Regulamentului 273/2004, Regulamentului 111/2005 şi ale Regulamentului 1.277/2005.
ART. 30
Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţã se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în mãsura în care nu se dispune altfel.
ART. 31
Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 32
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se abrogã:
a) <>Legea nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folosiţi la fabricarea ilicitã a drogurilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 13 iunie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>art. 9 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362 din 3 august 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.121/2002 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a <>Legii nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folosiţi la fabricarea ilicitã a drogurilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 772 din 23 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


Prezenta ordonanţã de urgenţã asigurã aplicarea Regulamentului 273/2004, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L47 din 18 februarie 2004, a Regulamentului 111/2005, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L22 din 26 ianuarie 2005, şi a Regulamentului 1.277/2005, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. 202 din 3 august 2005.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Mircea Nicu Toader,
secretar de stat

Ministrul economiei şi comerţului,
Varujan Vosganian

Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 21 decembrie 2006.
Nr. 121.

----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016