Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 120 din 25 septembrie 2002 (*republicata*)  privind aprobarea Sistemului de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 120 din 25 septembrie 2002 (*republicata*) privind aprobarea Sistemului de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 25 ianuarie 2005
---------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 74/2004 pentru modificarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774 din 24 august 2004, aprobatã prin <>Legea nr. 419/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 993 din 28 octombrie 2004.
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 120/2002 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 727 din 4 octombrie 2002, a fost aprobatã prin <>Legea nr. 663/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 930 din 19 decembrie 2002, şi a mai fost modificatã prin <>Legea nr. 511/2003 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 10 decembrie 2003.


ART. 1
(1) Se aprobã Sistemul de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) Categoriile de activitãţi finanţate de la bugetul de stat în cadrul programelor prevãzute în anexã se actualizeazã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea autoritãţilor competente prevãzute la art. 2 alin. (1).
ART. 2
(1) Sumele de la bugetul de stat pentru susţinerea şi promovarea exportului se vor aproba distinct în bugetele anuale ale Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerului Finanţelor Publice şi Cancelariei Primului-Ministru, pentru Agenţia Naţionalã pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie.
(2) Sumele aprobate cu aceastã destinaţie în bugetele ordonatorilor principali de credite nu vor putea fi redistribuite în vederea utilizãrii lor la alte capitole de cheltuieli.
ART. 3
(1) Mecanismele de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat pentru aplicarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat se vor aproba, dupã caz, prin hotãrâri ale Guvernului, la propunerea autoritãţilor prevãzute la art. 2 alin. (1).
(2) Propunerile de utilizare a sumelor prevãzute la art. 2 se vor stabili în sistem bipartit de cãtre ordonatorii principali de credite şi patronatele de ramurã, cu aprobarea Consiliului de Export.
ART. 4
Armonizarea activitãţilor de elaborare şi aplicare unitarã a strategiei şi politicilor de stimulare şi promovare a exportului cu strategiile şi politicile sectoriale, precum şi monitorizarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat se realizeazã de cãtre Consiliul de Export, structurã organizatoricã la nivel naţional, cu caracter public-privat, având în componenţã reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale, structurilor patronale şi profesionale cu atribuţii şi activitate în domeniul exportului, care se înfiinţeazã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei şi Comerţului.


ANEXĂ

SISTEMUL
de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat

I. Instrumente în administrarea EXIMBANK, conform <>Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. şi instrumentele specifice de susţinere a comerţului exterior, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior va repartiza fondurile alocate anual prin bugetul de stat pe instrumentele din administrarea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., conform <>Legii nr. 96/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în funcţie de necesitãţile de susţinere a exportului.
II. Instrumente în administrarea ministerelor de resort:
1. Programul de promovare a exportului, administrat de Ministerul Economiei şi Comerţului, prin care se vor suporta, parţial sau total, din fonduri de la bugetul de stat cheltuielile privind:
a) participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, cu suportarea a 50% din cheltuielile privind transportul şi cazarea pentru un participant de la fiecare expozant, la nivelul baremelor stabilite pentru instituţiile publice, precum şi suportarea totalã a cheltuielilor privind transportul şi manipularea exponatelor, mostrelor şi materialelor publicitare, formalitãţile vamale aferente acestora, depozitarea ambalajelor aferente exponatelor pe perioada desfãşurãrii acţiunii promoţionale, închirierea, construirea şi/sau amenajarea spaţiului expoziţional, transportul materialelor aferente, cheltuielile generale pe perioada de desfãşurare a acţiunilor promoţionale, cheltuielile de reprezentare şi de protocol, cheltuielile de deplasare pentru persoanele care organizeazã şi coordoneazã acţiunile, inclusiv a unui reprezentant din partea patronatului de ramurã sau a asociaţiei profesionale care contribuie la realizarea acţiunii respective, cheltuielile pentru materialele publicitare, de prezentare şi promovare cu caracter economic general şi pentru mediatizarea prezenţei româneşti la acţiunile promoţionale, cheltuielile aferente comisionului prevãzut în contractul încheiat cu societatea organizatoare a pavilioanelor naţionale, standurilor specializate pe produse şi miniexpoziţiilor, precum şi alte cheltuieli care se justificã a fi alocate pentru realizarea târgurilor şi expoziţiilor internaţionale, cu aprobarea ordonatorului de credite;
b) organizarea de misiuni economice şi acţiuni de promovare a exporturilor în strãinãtate, cu suportarea a 50% din cheltuielile de transport şi cazare pentru un participant de la fiecare firmã, la nivelul baremelor stabilite pentru instituţiile publice, precum şi suportarea totalã a cheltuielilor privind transportul în interiorul ţãrilor de destinaţie pentru persoanele care participã la acţiunile respective, a cheltuielilor de deplasare pentru persoanele care organizeazã şi coordoneazã acţiunile, inclusiv a unui reprezentant din partea patronatului de ramurã sau a asociaţiei profesionale care contribuie la realizarea acţiunii respective, a cheltuielilor pentru închirierea spaţiilor aferente întâlnirilor de afaceri şi a dotãrilor necesare desfãşurãrii acestora, cum sunt: TV, video, retroproiector, computer şi altele asemenea, a cheltuielilor de reprezentare şi protocol, a cheltuielilor pentru elaborarea şi transportul materialelor de promovare şi de prezentare, cum sunt: cataloage, pliante, ecusoane şi altele asemenea, a cheltuielilor pentru transportul mostrelor, a cheltuielilor pentru formalitãţile vamale aferente materialelor de promovare şi de prezentare, precum şi mostrelor, a cheltuielilor pentru mediatizarea acţiunilor pe plan local, a cheltuielilor aferente comisionului prevãzut în contractul încheiat cu societatea organizatoare a misiunilor economice şi acţiunilor de promovare, precum şi alte cheltuieli care se justificã a fi alocate pentru realizarea acţiunilor respective, cu aprobarea ordonatorului de credite;
c) suportarea a 50% din cheltuielile de organizare şi funcţionare a reprezentanţelor comerciale româneşti, realizate prin parteneriat public-privat pe pieţe de interes pentru exportul românesc, înfiinţate prin hotãrâre a Guvernului, la recomandarea Consiliului de Export;
d) realizarea de studii de piaţã şi pe produse, inclusiv pentru obiective complexe, pe baze concurenţiale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu suportarea a 50% din cheltuielile aferente;
e) realizarea pe baze concurenţiale a buletinelor informative privind oferta de export şi distribuirea acestora în strãinãtate şi la ambasadele strãine din România, cu suportarea totalã a cheltuielilor;
f) realizarea de acţiuni de publicitate şi reclamã cu caracter general, pe produse şi grupe de produse, pe pieţe de interes pentru exportul românesc, pe baze concurenţiale, cu suportarea totalã a cheltuielilor, inclusiv a cheltuielilor pentru distribuirea materialelor de publicitate şi reclamã cu caracter general în strãinãtate şi la ambasadele strãine din România.
Ministerul Economiei şi Comerţului administreazã acţiunile de promovare a exportului prevãzute la lit. a) şi b) împreunã cu Centrul Român pentru Promovarea Comerţului, prin delegarea cãtre acesta a operaţiunilor de încheiere, finanţare şi derulare a contractelor de prestãri de servicii pentru realizarea acţiunilor respective.
2. Programul de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii pentru dezvoltarea exportului, administrat de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, conform <>Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţãrii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificãrile ulterioare.
3. Programul de creştere a competitivitãţii produselor industriale, administrat de Ministerul Economiei şi Comerţului.
4. Programul de creştere a competitivitãţii produselor agroalimentare, administrat de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
În cadrul programelor prevãzute la pct. 3 şi 4 se vor acoperi de la bugetul de stat, în proporţie de pânã la 50%, respectiv de pânã la 65% pentru întreprinderile mici şi mijlocii, cheltuielile agenţilor economici pentru:
a) implementarea şi certificarea sistemelor de management al calitãţii şi/sau a sistemelor de management de mediu;
b) dotarea şi/sau amenajarea laboratoarelor de testare şi etalonare, precum şi acreditarea acestora, dupã caz;
c) înregistrarea şi protejarea pe piaţa externã a mãrcilor, a brevetelor de invenţie, a desenelor şi modelelor industriale româneşti.
III. Prime de export pentru produsele agroalimentare eligibile conform Acordului privind agricultura - partea III, secţiunea II - Subvenţii la export, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, cu prioritate şi într-o proporţie mai mare pentru produsele agroalimentare biologice certificate, de origine vegetalã şi animalã.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016