Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 12 din 11 aprilie 2012  pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2010 privind regimul de control al operatiunilor cu produse cu dubla utilizare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 12 din 11 aprilie 2012 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2010 privind regimul de control al operatiunilor cu produse cu dubla utilizare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 256 din 18 aprilie 2012

    Având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1.232/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 noiembrie 2011 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere şi tranzitului de produse cu dublã utilizare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L326 din 8 decembrie 2011 şi intrat în vigoare în data de 7 ianuarie 2012, prevederile sale fiind direct aplicabile în toate statele membre ale Uniunii Europene,
    considerând cã neadoptarea imediatã a mãsurilor dispuse prin conţinutul noului regulament va afecta exportatorii români care nu vor putea exporta anumite produse cu dublã utilizare cãtre anumite destinaţii specifice, în condiţii de concurenţã echitabile faţã de ceilalţi exportatori din Uniunea Europeanã,
    având în vedere faptul cã fiecare stat membru trebuie sã informeze Comisia Europeanã cu privire la actele cu putere de lege şi actele administrative adoptate pentru punerea în aplicare a regulamentului menţionat, iar în situaţia constatãrii de cãtre Curtea Europeanã de Justiţie a neîndeplinirii de cãtre un stat membru a obligaţiilor ce îi revin pot fi aplicate sancţiuni,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 119/2010 privind regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublã utilizare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 892 din 30 decembrie 2010, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 197/2011, se modificã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 1. - Prezenta ordonanţã de urgenţã reglementeazã regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublã utilizare, precum şi mãsurile necesare în vederea aplicãrii Regulamentului (CE) nr. 428/2009 al Consiliului din 5 mai 2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere şi tranzitului de produse cu dublã utilizare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 134 din 29 mai 2009, modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1.232/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 noiembrie 2011, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L326 din 8 decembrie 2011, denumit în continuare Regulament, precum şi respectarea Acţiunii Comune a Consiliului nr. 401/2000/PESC privind controlul asistenţei tehnice ce vizeazã anumite produse cu utilizare finalã militarã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 159 din 30 iunie 2000, denumitã în continuare Acţiune comunã."

    2. La articolul 2, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
    "c) mãsurile necesare aplicãrii prevederilor legislaţiei în domeniu, în conformitate cu prevederile Regulamentului, inclusiv sancţiunile pentru nerespectarea acestora."

    3. La articolul 3, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
    "a) produse cu dublã utilizare, operaţiune de export, exportator, declaraţie de export, intermediar, servicii de intermediere, tranzit, autorizaţie individualã de export, autorizaţie globalã de export, autorizaţie generalã naţionalã de export, autorizaţie generalã de export a Uniunii, teritoriu vamal al Uniunii Europene, produse cu dublã utilizare care nu sunt din Uniune, utilizare finalã militarã, declaraţia destinatarului final, transfer - definite şi având înţelesul conform prevederilor Regulamentului;"

    4. La articolul 5 alineatul (1), partea introductivã şi litera b) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Se supun regimului de control prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã şi în conformitate cu Regulamentul urmãtoarele operaţiuni cu produse cu dublã utilizare:
    ...................................................
    b) transferul în interiorul Uniunii;"

    5. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 6. - Se supun regimului de control, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã, operaţiunile cu produse cu dublã utilizare prevãzute în anexa I la Regulament."

    6. La articolul 7, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) Se supun regimului de control, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã, şi operaţiunile cu produse cu dublã utilizare care nu figureazã în anexa I la Regulament, în situaţiile prevãzute la art. 4 şi 8 din Regulament."

    7. La articolul 9, alineatele (1), (3) şi (8) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 9. - (1) Operaţiunile cu produse cu dublã utilizare se supun autorizãrii prin eliberarea de licenţe. În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, termenul licenţã este identic, ca definiţie, cu termenul autorizaţie, utilizat în Regulament.
    ............................................................................
    (3) Cererile pentru licenţele prevãzute la alin. (2) lit. a), b), d) şi e) se transmit ANCEX pe modelele de formulare publicate în anexele IIIa şi IIIb la Regulament, completate în totalitate şi semnate de reprezentantul legal al operatorului economic. Solicitantul este rãspunzãtor pentru corectitudinea tuturor datelor şi informaţiilor conţinute în cerere şi în documentele anexate.
    ............................................................................
    (8) Pentru anumite exporturi de produse cu dublã utilizare cãtre destinaţiile şi în condiţiile menţionate în anexele IIa-IIf la Regulament, exportatorii pot beneficia de licenţele generale de export ale Uniunii nr. EU001, EU002, EU003, EU004, EU005 şi EU006."

    8. La articolul 10, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Operaţiunile de export cu produsele cu dublã utilizare prevãzute în anexa I la Regulament şi asistenţa tehnicã se efectueazã în baza licenţelor individuale de export, valabile pentru tipurile şi categoriile specificate.
    (2) Pentru transferurile în interiorul Uniunii de produse cu dublã utilizare prevãzute în anexa IV la Regulament, atunci când autorizarea se face prin licenţã individualã de export, se utilizeazã formularul din anexa IIIa la Regulament."

    9. La articolul 11, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) Pentru exportul produselor cu dublã utilizare prevãzute în anexa I la Regulament se pot elibera licenţe globale de export, valabile pentru tipurile şi categoriile de produse cu dublã utilizare specificate.
    (2) Pentru transferurile în interiorul Uniunii de produse cu dublã utilizare prevãzute în anexa IV la Regulament, atunci când autorizarea se face prin licenţã globalã de export, se utilizeazã formularul din anexa IIIa la Regulament."

    10. La articolul 12, alineatele (1), (3) şi (7) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) Pentru exportul produselor cu dublã utilizare prevãzute în anexa I la Regulament, cu excepţia produselor menţionate în anexa IIg la Regulament, şi pentru transferul produselor prevãzute în partea I a anexei IV la Regulament, poate fi solicitatã o licenţã generalã naţionalã de export.
    ......................................................................
    (3) ANCEX înregistreazã exportatorul în termen de 10 zile de la data prezentãrii solicitãrii în scris, în condiţiile prevãzute la art. 9 din Regulament.
    ......................................................................
    (7) Licenţele generale naţionale de export se emit în conformitate cu elementele comune prevãzute în anexa IIIc la Regulament, prin ordin al ministrului afacerilor externe, şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."

    11. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) Exportatorul care utilizeazã licenţele generale de export ale Uniunii are obligaţia sã se înregistreze la ANCEX înainte de prima utilizare a acestora, iar ANCEX va notifica exportatorului înregistrarea în termen de 10 zile lucrãtoare de la primirea cererii de înregistrare.
    (2) Exportatorul care utilizeazã licenţele generale de export ale Uniunii informeazã ANCEX în legãturã cu prima utilizare a acestei licenţe, nu mai târziu de 30 de zile de la data la care a avut loc primul export."

    12. La articolul 14, alineatele (1), (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 14. - (1) Serviciile de intermediere pentru produsele cu dublã utilizare prevãzute în anexa I la Regulament se efectueazã în baza licenţei pentru servicii de intermediere, dacã solicitantul a fost informat de cãtre ANCEX cã produsele respective sunt sau pot fi destinate, integral ori parţial, oricãreia dintre utilizãrile prevãzute la art. 4 alin. (1) şi (2) din Regulament.
    (2) Prevederile alin. (1) se extind şi pentru produse care nu figureazã în anexa I la Regulament dacã produsele respective sunt sau pot fi destinate, integral ori parţial, oricãreia dintre utilizãrile menţionate la art. 4 alin. (1) şi (2) din Regulament.
    (3) Este necesarã o licenţã pentru servicii de intermediere şi pentru situaţia în care intermediarul are motive sã suspecteze cã aceste produse sunt sau pot fi destinate oricãreia dintre utilizãrile menţionate la art. 4 alin. (1) din Regulament."

    13. La articolul 15, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 15. - (1) Pentru tranzitul produselor cu dublã utilizare din afara Uniunii, prevãzute în anexa I la Regulament, se poate impune obligaţia obţinerii unei licenţe dacã produsele respective sunt sau pot fi destinate, integral ori parţial, oricãreia dintre utilizãrile menţionate în art. 4 alin. (1) din Regulament.
    (2) Prevederile alin. (1) se extind şi pentru produse care nu figureazã în anexa I la Regulament dacã produsele respective sunt sau pot fi destinate, integral ori parţial, oricãreia dintre utilizãri."

    14. La articolul 16, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Emiterea licenţei privind exportul sau transferul în interiorul Uniunii de produse cu dublã utilizare din domeniul nuclear este condiţionatã de prezentarea de cãtre solicitantul de licenţã a unei autorizaţii de export ori transfer, dupã caz, eliberate de Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare."

    15. La articolul 17 alineatul (3), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
    "a) asistenţa tehnicã este acordatã în oricare dintre ţãrile menţionate în partea a doua a anexei IIa la Regulament;"

    16. La articolul 21 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
    "a) solicitantul, partenerul extern sau destinatarul final acţioneazã împotriva prevederilor Regulamentului;"

    17. La articolul 29, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 29. - În aplicarea regimului de control al operaţiunilor cu produse cu dublã utilizare, Ministerul Afacerilor Externe, prin ANCEX, coordoneazã activitatea sistemului naţional de control al exporturilor, ca parte a sistemului de control al Uniunii, alcãtuit din:"

    18. La articolul 32, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Utilizatorii de licenţe trebuie sã ţinã registre sau liste detaliate care sã cuprindã documentele comerciale şi informaţiile relevante pentru operaţiunile efectuate, conform prevederilor Regulamentului."

    19. La articolul 33, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
    "(6) ANCEX poate decide, cu avizul Consiliului pentru avizare, interzicerea tranzitului sau impunerea obligaţiei de obţinere a unei licenţe pentru tranzitul de produse cu dublã utilizare din afara Uniunii, cuprinse în anexa I la Regulament, dacã respectivele produse sunt sau pot fi destinate, integral ori parţial, unor utilizãri prevãzute la art. 4 alin. (1) şi (2) din Regulament, şi interzicerea tranzitului produselor cu dublã utilizare care nu figureazã în anexa I la Regulament pentru utilizãrile prevãzute la art. 4 alin. (1) şi (2) din Regulament, în baza informaţiilor întemeiate, referitoare la utilizarea finalã şi utilizatorul final, pe care le pun la dispoziţie instituţiile care desfãşoarã activitãţi informative, alte autoritãţi naţionale sau autoritãţi ale altor state."

    20. La articolul 35 alineatul (1), litera l) va avea urmãtorul cuprins:
    "l) nerespectarea obligaţiilor exportatorilor care beneficiazã de licenţe generale de export ale Uniunii, licenţe generale naţionale de export sau ale titularilor licenţelor globale de export privind raportãrile şi notificãrile ulterioare, cu amendã de la 16.000 lei la 25.000 lei."

    ART. II
    Înregistrãrile şi notificãrile referitoare la utilizarea licenţei generale de export nr. EU001 anterioare intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã rãmân valabile.

                                 PRIM-MINISTRU
                             MIHAI-RÃZVAN UNGUREANU

                                Contrasemneazã:
                                ----------------
                         Ministrul afacerilor externe,
                              Cristian Diaconescu

                         Ministrul afacerilor europene,
                                 Leonard Orban

                         Ministrul finanţelor publice,
                            Bogdan Alexandru Drãgoi

    Bucureşti, 11 aprilie 2012.
    Nr. 12.
                                      ----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016