Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 119 din 24 octombrie 2007  privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 119 din 24 octombrie 2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 738 din 31 octombrie 2007
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 119 din 24 octombrie 2007
privind mãsurile pentru combaterea întârzierii executãrii obligaţiilor de platã rezultate din contracte comerciale
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 738 din 31 octombrie 2007


Având în vedere prevederile art. 249 din Tratatul instituind Comunitatea Europeanã, care instituie obligaţia României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, de a transpune în dreptul intern directivele comunitare,
ţinând seama cã Directiva 2000/35/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind combaterea întârzierii plãţilor în tranzacţiile comerciale este în vigoare în statele membre de la data publicãrii în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, termenul de transpunere acordat acestora fiind 8 august 2002,
având în atenţie angajamentele asumate de autoritãţile române prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeanã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

CAP. I
Definiţii

ART. 1
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
1. contract comercial reprezintã contractul încheiat între comercianţi ori între aceştia şi o autoritate contractantã, având ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constând într-o sumã de bani;
2. autoritate contractantã reprezintã:
a) orice autoritate publicã a statului român sau a unui stat membru al Uniunii Europene, care acţioneazã la nivel central, regional ori local;
b) orice organism de drept public, altul decât cele prevãzute la lit. a), cu personalitate juridicã, care a fost înfiinţat pentru a satisface nevoi de interes general, fãrã caracter comercial, şi care se aflã în cel puţin una dintre urmãtoarele situaţii:
- este finanţat, în majoritate, de cãtre o autoritate contractantã, astfel cum este definitã la lit. a);
- se aflã în subordinea sau este supusã controlului unei autoritãţi contractante, astfel cum este definitã la lit. a);
- în componenţa consiliului de administraţie ori, dupã caz, a consiliului de supraveghere şi directoratului mai mult de jumãtate din numãrul membrilor sunt numiţi de o autoritate contractantã, astfel cum este definitã la lit. a);
c) orice asociere formatã de una sau mai multe autoritãţi contractante dintre cele prevãzute la lit. a) sau b);
3. întârzierea plãţii reprezintã depãşirea termenului contractual sau legal stabilit pentru executarea obligaţiei de platã a preţului;
4. titlu executoriu reprezintã hotãrârea pronunţatã de o instanţã judecãtoreascã sau decizia de platã emisã de altã autoritate competentã, prin care s-a dispus fie plata imediatã, fie plata în rate, care permite creditorului sã recupereze creanţele de la debitor prin mijloace de executare silitã.

CAP. II
Domeniul de aplicare

ART. 2
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã se aplicã creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintã obligaţii de platã a unor sume de bani care rezultã din contracte comerciale.
(2) Nu sunt incluse în sfera de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã:
a) creanţele înscrise la masa credalã în cadrul unei proceduri de insolvenţã;
b) contractele încheiate între comercianţi şi consumatori.

CAP. III
Dobânda aplicabilã obligaţiilor de platã rezultate din contracte comerciale

ART. 3
(1) Creanţa constând în plata preţului produce dobânzi dupã cum urmeazã:
a) în cazul contractelor încheiate între comercianţi, potrivit art. 43 din Codul comercial;
b) în cazul contractelor încheiate între comercianţi şi o autoritate contractantã, fãrã a fi necesarã punerea în întârziere a debitorului:
(i) dacã în contract a fost fixat un termen de platã, din ziua urmãtoare acestui termen;
(ii) dacã data sau termenul de platã nu este fixatã/fixat în contract:
- dupã 30 de zile de la data primirii de cãtre debitor a facturii sau a oricãrei alte asemenea solicitãri de platã;
- dacã data primirii facturii ori a unei solicitãri echivalente de platã este incertã, dupã 30 de zile de la recepţia mãrfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacã solicitarea de platã a fost comunicatã înainte de a primi mãrfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea mãrfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacã legea sau contractul stabileşte o procedurã de acceptare ori de verificare, permiţând certificarea conformitãţii mãrfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de platã la data verificãrii sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.
(2) Creditorul poate sã pretindã daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile fãcute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutãrii la timp a obligaţiilor de cãtre debitor.
(3) Este nulã orice convenţie prin care se fixeazã o obligaţie de punere în întârziere pentru a opera curgerea dobânzilor sau un termen de la care creanţa produce dobânzi mai mare decât cel prevãzut la alin. (1).
ART. 4
(1) Pãrţile sunt libere sã stabileascã rata dobânzii pentru întârzierea în plata preţului.
(2) În cazul în care rata dobânzii nu este stabilitã prin contract, se va aplica rata dobânzii de referinţã stabilitã de Banca Naţionalã a României. Rata de referinţã în vigoare în prima zi calendaristicã a semestrului se aplicã în urmãtoarele 6 luni.

CAP. IV
Dispoziţii procedurale

ART. 5
(1) Cererea privind creanţa de platã a preţului se depune la instanţa competentã pentru judecarea fondului cauzei în primã instanţã.
(2) În cazul litigiilor privitoare la obligaţii de platã rezultând din contracte comerciale nu este necesarã parcurgerea, în prealabil, a etapei concilierii directe prevãzute la art. 720^1 din Codul de procedurã civilã.
ART. 6
(1) Cererea introdusã potrivit prevederilor art. 5 cuprinde:
a) numele şi domiciliul sau, dupã caz, denumirea şi sediul creditorului;
b) numele şi domiciliul debitorului persoanã fizicã, iar în cazul debitorului persoanã juridicã, denumirea şi sediul, precum şi, dupã caz, numãrul certificatului de înmatriculare în registrul comerţului, codul fiscal şi contul bancar;
c) suma ce face obiectul creanţei, temeiul de fapt şi de drept al obligaţiilor de platã, perioada la care se referã acestea, termenul la care trebuia fãcutã plata şi orice element necesar pentru determinarea datoriei;
d) semnãtura creditorului.
(2) La cerere se anexeazã înscrisurile ce atestã cuantumul sumei datorate şi orice alte înscrisuri doveditoare ale acesteia.
(3) Cererea şi actele anexate la aceasta se depun în copie în atâtea exemplare câte pãrţi sunt, plus unul pentru instanţã.
ART. 7
(1) Pentru soluţionarea cererii, judecãtorul dispune citarea pãrţilor, potrivit dispoziţiilor Codului de procedurã civilã referitoare la pricinile urgente, pentru explicaţii şi lãmuriri, precum şi pentru a stãrui în efectuarea plãţii sumei datorate de debitor ori pentru a se ajunge la o înţelegere a pãrţilor asupra modalitãţilor de platã. Citaţia va fi înmânatã pãrţii cu 3 zile înaintea termenului de judecatã.
(2) Când creditorul învedereazã cã, deşi a fãcut tot ce i-a stat în putinţã, nu a izbutit sã afle domiciliul sau sediul pârâtului, preşedintele instanţei va dispune citarea acestuia prin publicitate. Afişarea, precum şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, sau într-un ziar de largã circulaţie se fac cu 5 zile înainte de data fixatã pentru judecatã.
(3) La citaţia pentru debitor se vor anexa, în copie, cererea creditorului şi actele depuse de acesta în dovedirea pretenţiilor.
(4) În citaţie se va preciza cã pânã cel mai târziu în ziua fixatã pentru înfãţişare, debitorul este obligat sã depunã întâmpinare, sub sancţiunea decãderii din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publicã. În cazul nedepunerii întâmpinãrii, instanţa poate considera aceasta ca o recunoaştere a pretenţiilor creditorului.
ART. 8
(1) În cazul în care creditorul declarã cã a primit plata sumei datorate, instanţa ia act de aceastã împrejurare printr-o încheiere irevocabilã.
(2) Dacã creditorul şi debitorul ajung la o înţelegere asupra plãţii, instanţa ia act de aceasta, pronunţând o hotãrâre de expedient, potrivit art. 271 din Codul de procedurã civilã, care, prin excepţie de la art. 273 din acelaşi cod, este irevocabilã.
(3) Hotãrârea de expedient constituie titlu executoriu.
ART. 9
(1) Sub sancţiunea decãderii, debitorul poate contesta creanţa prin întâmpinare.
(2) În cazul în care debitorul contestã creanţa, instanţa verificã dacã aceastã contestaţie este întemeiatã.
(3) În cazul în care contestaţia este întemeiatã, instanţa va respinge cererea creditorului printr-o încheiere irevocabilã. În aceastã situaţie, creditorul poate introduce cerere de chemare în judecatã potrivit dreptului comun.
ART.10
(1) În cazul în care, ca urmare a verificãrii cererii pe baza înscrisurilor depuse, a declaraţiilor pãrţilor, precum şi a celorlalte probe administrate, constatã cã cererea este întemeiatã, instanţa emite o ordonanţã de platã, în care se precizeazã suma şi termenul de platã.
(2) Dacã debitorul recunoaşte o parte a pretenţiilor creditorului, instanţa emite o ordonanţã de platã parţialã pentru suma ce corespunde pãrţii necontestate a creanţei, stabilind termenul de platã.
(3) Termenul de platã nu va fi mai mic de 10 zile şi nici nu va depãşi 30 de zile de la data comunicãrii ordonanţei de platã. Judecãtorul nu va putea stabili alt termen de platã decât dacã pãrţile se înţeleg în acest sens.
(4) Ordonanţa de platã se va comunica fiecãrei pãrţi de îndatã, potrivit prevederilor Codului de procedurã civilã.
ART. 11
În cazul în care instanţa, examinând probele cauzei, pronunţã o ordonanţã de platã numai pentru o parte din creanţa pretinsã, creditorul poate formula cerere de chemare în judecatã potrivit dreptului comun pentru a obţine obligarea debitorului la plata restului datoriei.
ART. 12
(1) Procedura prevãzutã la art. 5-8 şi la art. 11 nu va depãşi 90 de zile de la data introducerii cererii creditorului.
(2) Termenul prevãzut la alin. (2) nu include perioadele de întârziere ce sunt în culpa creditorului.
ART. 13
(1) Împotriva ordonanţei de platã debitorul poate formula cerere în anulare.
(2) Cererea în anulare se soluţioneazã de cãtre instanţa care a emis ordonanţa de platã.
(3) Cererea în anulare nu suspendã executarea. Suspendarea va putea fi însã încuviinţatã, la cererea debitorului, numai cu dare de cauţiune, al cãrei cuantum va fi fixat de instanţã.
(4) Dacã instanţa învestitã admite cererea în anulare, aceasta va anula ordonanţa de platã, pronunţând o hotãrâre irevocabilã. Prevederile art. 9 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
(5) Hotãrârea prin care a fost respinsã cererea în anulare este irevocabilã.
ART. 14
(1) Ordonanţa de platã, devenitã irevocabilã ca urmare a neintroducerii sau respingerii cererii în anulare, constituie titlu executoriu.
(2) Împotriva executãrii silite a ordonanţei de platã debitorul poate face contestaţie la executare, potrivit dreptului comun. În cadrul contestaţiei nu se pot invoca decât aspecte legate de procedura de executare.
ART. 15
Cererea pentru emiterea ordonanţei de platã prevãzute la art. 12 alin. (1) se timbreazã potrivit dispoziţiilor <>art. 3 lit. o^1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

*

Prezenta ordonanţã de urgenţã transpune Directiva 2000/35/CE privind combaterea întârzierii plãţilor în tranzacţiile comerciale, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 200 din 8 august 2000.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul justiţiei,
Tudor-Alexandru Chiuariu

Ministrul pentru întreprinderi
mici şi mijlocii, comerţ, turism
şi profesii liberale,
Ovidiu Ioan Silaghi

Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 24 octombrie 2007.
Nr. 119.
--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016