Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 119 din 21 decembrie 2006  privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 119 din 21 decembrie 2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.036 din 28 decembrie 2006
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 119 din 21 decembrie 2006
privind unele mãsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.036 din 28 decembrie 2006


Având în vedere cã, potrivit art. 249 din Tratatul pentru instituirea Comunitãţii Europene, regulamentul este actul normativ comunitar direct aplicabil în toate statele membre, nefiind necesarã o normã de transpunere a acestuia în
dreptul intern, se impune abrogarea - dupã caz, parţialã sau totalã - a reglementãrilor interne adoptate în scopul
aplicãrii cu titlu anticipat a unei serii de regulamente comunitare şi al creãrii cadrului instituţional care sã permitã
implementarea directã a acestora din urmã la data aderãrii,
ţinând seama de faptul cã menţinerea normei interne care dubleazã reglementarea comunitarã este de naturã a crea o practicã judecãtoreascã şi administrativã neunitarã, în privinţa interpretãrii şi aplicãrii regulamentelor comunitare, cu consecinţa atragerii rãspunderii statului român pentru neîndeplinirea obligaţiilor decurgând din calitatea de stat membru al Uniunii Europene,
având, de asemenea, în atenţie necesitatea asigurãrii uniformitãţii de aplicare a acquis-ului comunitar,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 187/2003 privind competenţa de jurisdicţie, recunoaşterea şi executarea în România a hotãrârilor în materie civilã şi comercialã pronunţate în statele membre ale Uniunii Europene, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 16 mai 2003, se abrogã.
ART. II
Titlul V "Grupurile de interes economic" din <>Legea nr. 161/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitãţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (3) al articolului 120 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasã, abuz de încredere, înşelãciune, delapidare, dare de mitã, luare de mitã, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţã, mãrturie mincinoasã, fals, uz de fals, precum şi pentru infracţiunile prevãzute de <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, infracţiunile prevãzute de <>Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi infracţiunile de spãlare a banilor prevãzute de <>Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spãlãrii banilor, precum şi pentru instituirea unor mãsuri de prevenire şi combatere a finanţãrii actelor de terorism, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
2. Alineatul (3) al articolului 125 se abrogã.
3. Articolul 232 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 232. - (1) Grupurile europene de interes economic - GEIE, persoane juridice cu scop patrimonial, sunt recunoscute şi pot funcţiona în România, în temeiul Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.137/85 din 25 iulie 1985 privind instituirea grupului european de interes economic (GEIE), publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 199 din 31 iulie 1985, şi al prezentei legi.
(2) Grupurile europene de interes economic înmatriculate în România nu pot avea mai mult de 20 de membri."
4. Articolul 233 se abrogã.
5. Articolul 234 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 234. - (1) Grupul european de interes economic se constituie prin contract semnat de toţi membrii şi încheiat în formã autenticã, denumit act constitutiv.
(2) În termen de 15 zile de la data autentificãrii actului constitutiv al grupului european de interes economic, fondatorii sau administratorii ori un împuternicit al acestora vor cere înmatricularea grupului în registrul comerţului în a cãrui razã teritorialã îşi va avea sediul grupul, în condiţiile <>Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Grupurile europene de interes economic dobândesc personalitate juridicã de la data înmatriculãrii, care se efectueazã în termen de 24 de ore de la data pronunţãrii încheierii judecãtorului-delegat prin care se autorizeazã înmatricularea grupului.
(4) Înmatricularea în registrul comerţului nu prezumã caracterul comercial al grupului european de interes economic.
(5) Dupã efectuarea înmatriculãrii, oficiul registrului comerţului comunicã, din oficiu, un extras al încheierii judecãtorului-delegat Regiei Autonome «Monitorul Oficial», spre publicare, pe cheltuiala solicitantului.
(6) Dupã fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii depun la oficiul registrului comerţului în a cãrui razã teritorialã se aflã sediul grupului european de interes economic, în termen de 15 zile, actul modificator şi textul complet al actului constitutiv în formã autenticã, actualizat cu toate modificãrile, care vor fi înregistrate în temeiul hotãrârii judecãtorului-delegat.
(7) Oficiul registrului comerţului va înainta, din oficiu, actul modificator astfel înregistrat şi o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv cãtre Regia Autonomã «Monitorul Oficial», spre a fi publicate în Partea a IV-a, pe cheltuiala grupului european de interes economic.
(8) Fondatorii, respectiv administratorii, rãspund în mod solidar pentru orice prejudiciu pe care îl cauzeazã prin neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la alin. (1) şi (3)."
6. Dupã articolul 234 se introduc nouã noi articole, articolele 234^1-234^9, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 234^1. - În cazul în care fondatorii sau reprezentanţii grupului european de interes economic nu au cerut înmatricularea sa în termenul legal, oricare membru poate cere oficiului registrului comerţului efectuarea înmatriculãrii, dupã ce, prin notificare sau scrisoare recomandatã, a pus în întârziere fondatorii ori reprezentanţii grupului, iar ei nu s-au conformat în cel mult 8 zile de la primire.
Art. 234^2. - (1) În cazul unor neregularitãţi constatate dupã înmatriculare, grupul european de interes economic este obligat sã ia mãsuri pentru înlãturarea lor, în cel mult 8 zile de la data constatãrii acestora.
(2) Dacã grupul european de interes economic nu se conformeazã, orice persoanã interesatã poate cere tribunalului sã oblige organele grupului, sub sancţiunea plãţii de daune cominatorii, sã înlãture neregularitãţile constatate potrivit prevederilor alin. (1).
(3) Dreptul la acţiunea pentru regularizare se prescrie prin trecerea unui termen de 6 luni de la data înmatriculãrii grupului european de interes economic.
Art. 243^3. - În orice facturã, ofertã, comandã, tarif, prospect, scrisoare, anunţ, publicaţie sau în alte documente emanând de la un grup european de interes economic, trebuie sã se precizeze denumirea acestuia, însoţitã de menţiunea «grup european de interes economic» sau de iniţialele «GEIE».
Art. 234^4. - Nulitatea unui grup european de interes economic înmatriculat în registrul comerţului poate fi declaratã de tribunal numai atunci când:
a) lipseşte actul constitutiv sau când acesta nu a fost încheiat în formã autenticã;
b) toţi fondatorii au fost, potrivit legii, incapabili, la data constituirii grupului;
c) obiectul de activitate al grupului este ilicit sau contrar ordinii publice;
d) lipseşte încheierea judecãtorului-delegat de înmatriculare a grupului;
e) lipseşte autorizarea legalã administrativã de constituire a grupului, în cazurile în care aceastã autorizare este prevãzutã în legile speciale pentru desfãşurarea anumitor activitãţi, precum cea bancarã sau de asigurãri;
f) actul constitutiv nu prevede denumirea, sediul şi obiectul de activitate ale grupului.
Art. 234^5. - Nulitatea nu poate fi declaratã în cazul în care cauza ei, invocatã în cererea de anulare, a fost înlãturatã înainte de a se pune concluzii pe fond la tribunal, cu excepţia situaţiei în care nulitatea este cauzatã de caracterul ilicit sau contrar ordinii publice al obiectului grupului european de interes economic.
Art. 234^6. - (1) Tribunalul sesizat cu o cerere de nulitate poate stabili, chiar din oficiu, un termen pentru acoperirea nulitãţii.
(2) În cazul în care, pentru acoperirea nulitãţii, este necesarã convocarea membrilor grupului european de interes economic sau comunicarea cãtre aceştia a textului proiectului de hotãrâre împreunã cu documentaţia aferentã, tribunalul va acorda, prin încheiere, termenul necesar pentru ca membrii sã adopte hotãrârea.
Art. 234^7. - (1) La data la care hotãrârea judecãtoreascã de declarare a nulitãţii a devenit irevocabilã, grupul european de interes economic este dizolvat şi intrã în lichidare.
(2) Prin hotãrârea judecãtoreascã de declarare a nulitãţii se vor numi şi lichidatorii grupului european de interes economic.
(3) Tribunalul va comunica dispozitivul acestei hotãrâri oficiului registrului comerţului, care, dupã înscrierea menţiunii, îl va trimite spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Art. 234^8. - Grupul european de interes economic nu poate emite acţiuni, obligaţiuni sau alte titluri negociabile.
Art. 234^9. - (1) O persoanã juridicã poate fi numitã sau aleasã administrator al unui grup european de interes economic.
(2) Administratorii sunt solidar rãspunzãtori de îndeplinirea tuturor obligaţiilor prevãzute în sarcina lor de Regulamentul Consiliului nr. 2137/85 din 25 iulie 1985 privind instituirea grupului european de interes economic (GEIE), publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 199 din 31 iulie 1985, de prezenta lege şi de actul constitutiv."
7. Dupã articolul 237 se introduc douã noi articole, articolele 237^1 şi 237^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 237^1. - (1) Sediul grupului european de interes economic poate fi mutat într-un alt stat membru, prin decizia membrilor grupului, luatã în unanimitate.
(2) Proiectul deciziei prevãzute la alin. (1) va fi comunicat, prin grija administratorilor, în termen de 15 zile de la elaborare, la oficiul registrului comerţului de la sediul grupului european de interes economic, în vederea menţionãrii intenţiei de transfer în registrul comerţului.
Oficiul registrului comerţului va transmite proiectul spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(3) În termen de douã luni de la data publicãrii proiectului în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, orice persoanã interesatã poate face opoziţie, pentru motive de ordine publicã, în condiţiile <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Hotãrârea judecãtoreascã irevocabilã prin care se soluţioneazã opoziţia la proiectul de decizie de transfer al sediului se menţioneazã, din oficiu, în registrul comerţului.
(5) Dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii judecãtoreşti pronunţate cu observarea prevederilor alin. (3) sau a expirãrii termenului de introducere a opoziţiilor, grupul european de interes economic va putea adopta, cu unanimitatea voturilor membrilor sãi, hotãrârea de transfer al sediului.
(6) Hotãrârea de transfer va produce efecte de la data înmatriculãrii grupului european de interes economic în registrul corespunzãtor noului sediu.
(7) Radierea grupului european de interes economic din registrul comerţului este posibilã numai dupã prezentarea dovezii efectuãrii înmatriculãrii grupului în registrul din statul membru de destinaţie.
(8) Pânã la efectuarea menţiunii cu privire la radierea grupului european de interes economic din registrul comerţului, terţii se pot prevala de sediul grupului din România, cu excepţia cazului în care grupul face dovada cã aceştia au cunoscut existenţa sediului din statul membru de destinaţie.
Art. 237^2. - Înmatricularea şi/sau radierea în/din registrul comerţului a unui grup european de interes economic fac obiectul publicãrii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Oficiul registrului comerţului de la sediul grupului va transmite, din oficiu, un comunicat în acest sens Oficiului Publicaţiilor Oficiale ale Comunitãţilor Europene, în vederea publicãrii acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene."
ART. III
Articolul 2 din <>Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Societãţile comerciale, societãţile şi companiile naţionale, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, regiile autonome şi organizaţiile cooperatiste, sucursalele înfiinţate de acestea, precum şi alte persoane juridice care se înregistreazã în registrul comerţului potrivit unor acte normative speciale sunt denumite în sensul prezentei legi solicitanţi."
ART. IV
Alineatul (2) al articolului 1 din <>Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În înţelesul prezentei legi, comercianţii sunt persoanele fizice şi asociaţiile familiale care efectueazã în mod obişnuit acte de comerţ, societãţile comerciale, companiile naţionale şi societãţile naţionale, regiile autonome, grupurile de interes economic cu caracter comercial, grupurile europene de interes economic cu caracter comercial şi organizaţiile cooperatiste."
ART. V
<>Legea nr. 637/2002 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat în domeniul insolvenţei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 931 din 19 decembrie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3, literele f), g) şi h) se abrogã.
2. Titlul II "Raporturi cu statele membre ale Uniunii Europene" se abrogã.
3. La titlul III "Dispoziţii tranzitorii şi finale", dupã articolul 77 se introduce un nou articol, articolul 77^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 77^1. - Prevederile prezentei legi nu sunt aplicabile raporturilor de drept internaţional privat din domeniul insolvenţei care cad sub incidenţa Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1346/2000 privind procedurile de insolvabilitate, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000."
4. Anexele nr. 1-3 se abrogã.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 21 decembrie 2006.
Nr. 119.


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016