Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 117 din 20 septembrie 2001  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 27/2000 privind regimul produselor supuse accizelor si instituirea unor masuri pentru diminuarea fenomenelor de frauda si evaziune fiscala in domeniul alcoolului si al bauturilor alcoolice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 117 din 20 septembrie 2001 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2000 privind regimul produselor supuse accizelor si instituirea unor masuri pentru diminuarea fenomenelor de frauda si evaziune fiscala in domeniul alcoolului si al bauturilor alcoolice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 613 din 28 septembrie 2001

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 27/2000 privind regimul produselor supuse accizelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 42 din 31 ianuarie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Litera a) a articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"a) alcoolul brut, alcoolul etilic rafinat, distilatele din cereale, orice alte distilate de origine agricolã, bãuturile alcoolice, precum şi orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care conţin alcool etilic;"
2. Titlul secţiunii a II-a va avea urmãtorul cuprins:
"Accize pentru alcoolul brut, alcoolul etilic rafinat, distilatele din cereale, orice alte distilate de origine agricolã, bãuturile alcoolice, precum şi orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care conţin alcool etilic"
3. Partea introductivã a articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - În grupa <<alcool brut, alcool etilic rafinat, distilate din cereale, orice alte distilate de origine agricolã, bãuturi alcoolice, precum şi orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care conţin alcool etilic>>, sunt cuprinse:"
4. Litera a) a articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"a) Alcoolul brut, alcoolul etilic rafinat, distilatele din cereale, orice alte distilate de origine agricolã, produsele obţinute pe baza de alcool etilic rafinat şi bãuturile alcoolice obţinute din alcool etilic rafinat sau din distilate, altele decât distilatul de vin"
5. Alineatul 1 de la litera a) a articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"În subgrupa <<alcool brut, alcool etilic rafinat, distilate din cereale, orice alte distilate de origine agricolã, produse obţinute pe baza de alcool etilic rafinat şi bãuturi alcoolice obţinute din alcool etilic rafinat sau din distilate, altele decât distilatul de vin>>, sunt cuprinse urmãtoarele: alcool brut, alcool etilic rafinat, distilate din cereale, alte distilate de origine agricolã, votca, rom, lichioruri, rachiuri pe baza de alcool etilic rafinat, whisky, gin, rom şi rachiuri din trestie de zahãr, alte bãuturi alcoolice spirtoase, precum şi orice alte produse care conţin alcool etilic, destinate industriei alimentare sau consumului, care au o concentraţie alcoolicã mai mare de 0,5% în volum."
6. La articolul 4 se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru alcoolul etilic rafinat, distilatele din cereale şi orice alte distilate de origine agricolã, provenite din ţara sau din import, utilizate ca materie prima în obţinerea bãuturilor alcoolice spirtoase, acciza se plãteşte o singura data de cãtre agentul economic producãtor sau importator de astfel de materii prime.
(4) Pentru bãuturile alcoolice spirtoase produse în ţara din alcool etilic rafinat, distilate din cereale şi orice alte distilate de origine agricolã, provenite din ţara sau din import, nu se datoreazã accize."
7. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În cazul produselor prevãzute la art. 3 provenite din import sau din ţara, utilizate ca materie prima pentru obţinerea altor produse supuse accizelor - altele decât bãuturile alcoolice spirtoase produse exclusiv din alcool etilic rafinat, distilate din cereale şi orice alte distilate de origine agricolã - agenţii economici prelucratori vor deduce, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru produsele finale facturate accizele plãtite în vama sau la achiziţionarea de pe piata interna a materiei prime."
8. La articolul 8 se introduce alineatul (11) cu urmãtorul cuprins:
"(11) Sub incidenta prevederilor prezentului articol intra şi urmãtoarele produse: alcoolul sanitar, distilatele din cereale, distilatul de vin şi orice alte distilate de origine agricolã. Documentele fiscale speciale utilizate pentru circulaţia acestor produse vor avea inscriptionate, dupã caz, cuvintele: <<Alcool sanitar>> sau <<Distilat>>."
9. Literele f) şi h) ale articolului 25 se abroga.
10. Alineatul (1) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Pentru produsele prevãzute la art. 25 lit. a) alin. 3, lit. b), g) şi i), scutirea de la plata accizelor se acorda prin restituirea accizelor efectiv plãtite la achiziţionarea produselor respective, pe baza documentelor justificative şi numai pentru cantitãţile folosite cu destinatiile expres menţionate în prezenta ordonanta."
11. Alineatul (1) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Agenţii economici - producãtori interni, importatori, comercianţi în sistem angro şi en detail -, care realizeazã venituri din vânzãrile de alcool etilic rafinat, distilate din cereale, distilat de vin, alte distilate de origine agricolã, bãuturi alcoolice, produse din tutun, cafea, cafea cu inlocuitori, cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, îşi pot desfasura activitatea numai în baza autorizaţiei de comercializare emise de:
a) Ministerul Finanţelor Publice, pentru agenţii economici producãtori şi importatori de alcool etilic rafinat, distilate din cereale, distilat de vin, alte distilate de origine agricolã şi de bãuturi alcoolice spirtoase obţinute din acestea;
b) direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în cazul bãuturilor alcoolice altele decât cele de la lit. a) -, inclusiv tuica şi rachiurile naturale, al produselor din tutun şi al cafelei."
12. Alineatul (3) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru comercializarea - în calitate de agent economic producãtor intern sau importator - a produselor prevãzute la alin. (1) lit. a), autorizaţia se emite anual cu percepere de taxe. Cererile şi documentaţia necesare în vederea eliberãrii autorizaţiilor anuale se depun cu cel puţin 60 de zile înainte de data expirãrii autorizaţiei de comercializare, eliberata anterior."
13. La articolul 36 se introduc alineatele (4) şi (5) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Vor fi autorizaţi în calitate de agenţi economici producãtori de distilate din cereale, distilat de vin şi orice alte distilate de origine agricolã numai agenţii economici care îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege pentru autorizarea agenţilor economici producãtori de alcool şi de bãuturi alcoolice - altele decât vinurile, tuica şi rachiurile naturale -, şi care prezintã adeverinta eliberata de organul fiscal teritorial, din care sa rezulte deţinerea în proprietate a clãdirilor, a capacitãţilor de producţie, precum şi deţinerea în proprietate sau în concesionare a terenurilor.
(5) În ceea ce priveşte cuantumul taxei de autorizare distilatele din cereale sunt asimilate alcoolului, iar distilatul de vin şi alte distilate de origine agricolã - cu excepţia celor din cereale -, sunt asimilate bãuturilor alcoolice."
14. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - (1) Listele cuprinzând autorizaţiile de comercializare în vigoare eliberate de Ministerul Finanţelor Publice agenţilor economici producãtori interni şi importatori de alcool etilic rafinat, distilate din cereale, distilat de vin, alte distilate de origine agricolã şi de bãuturi alcoolice obţinute din acestea vor fi publicate de organul fiscal emitent în prima decada a fiecãrui trimestru, în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Listele cuprinzând autorizaţiile de comercializare emise de direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor fi publicate de cãtre acestea în prima decada a fiecãrui trimestru, într-un ziar local de mare tiraj."
15. Litera A şi poziţiile nr. 1 şi 2 din anexa nr. 1 "Lista cuprinzând taxele speciale de consumaţie (accize)" vor avea urmãtorul cuprins:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea produsului Acciza (echivalent
crt. sau a grupei de produse U.M. euro/U.M.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
"A. Alcool brut, alcool etilic rafinat,
distilate din cereale, orice alte
distilate de origine agricolã, bãuturi
alcoolice, precum şi orice alte produse
destinate industriei alimentare sau
consumului, care conţin alcool etilic

1. Alcool brut, alcool etilic rafinat,
distilate din cereale, orice alte dis-
tilate de origine agricolã, bãuturi
alcoolice şi orice alte produse des-
tinate industriei alimentare sau consumului,
care conţin alcool etilic, cu o concentraţie
mai mare de 0,5% în volum; vinuri, produse pe
baza de vin şi produse pe baza de distilat din
vin, cu o concentraţie în alcool de peste 22%
în volum; coniac, armaniac şi vinars

1.1. Alcool brut hl alcool pur*1) 0

1.2. Alcool etilic rafinat, distilate din
cereale şi orice alte distilate de
origine agricolã hl alcool pur 65

1.3. Bãuturi alcoolice spirtoase obţinute
pe baza de alcool etilic rafinat şi bãuturi
alcoolice obţinute din distilate din cereale
şi din alte distilate de origine agricolã hl alcool pur 65

1.4. Alte produse destinate industriei
alimentare sau consumului, care conţin alcool
etilic, cu o concentraţie mai mare de 0,5%;
vinuri, produse pe baza de vin şi produse pe
baza de distilat din vin, cu o concentraţie
în alcool de peste 22% în volum; coniac,
armaniac şi vinars hl alcool pur 65

2. Bãuturi alcoolice naturale, inclusiv
distilatul de vin hl alcool pur 65"
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 2
(1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta intra sub incidenta regimului de supraveghere prevãzut la <>art. 28 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2000 privind regimul produselor supuse accizelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi producãtorii de distilate din cereale, distilat de vin şi de orice alte distilate de origine agricolã.
(2) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta agenţii economici producãtori de distilate din cereale, distilat de vin şi de orice alte distilate de origine agricolã au obligaţia sa se doteze cu contoare avizate de Biroul Roman de Metrologie Legalã, necesare pentru determinarea cantitãţii, precum şi cu mijloace de mãsurare legale pentru determinarea concentratiei alcoolice a produselor rezultate din instalaţiile de distilare, redistilare sau rafinare.
ART. 3
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
a) producţia şi comercializarea de alcool tehnic obţinut prin fermentarea materiilor prime agricole de origine vegetala, altul decât cel rezultat ca produs secundar din procesul de obţinere a alcoolului etilic rafinat;
b) producţia şi comercializarea alcoolului sanitar de cãtre agenţii economici, alţii decât producãtorii de alcool etilic rafinat legal autorizaţi;
c) comercializarea pe piata interna a alcoolului sanitar vrac;
d) circulaţia şi comercializarea în vrac a distilatelor din cereale, a distilatului de vin şi a altor distilate de origine agricolã, indiferent de concentratia alcoolicã a acestora, cu excepţia cazurilor în care agenţii economici producãtori livreaza aceste distilate agenţilor economici legal autorizaţi sa prelucreze şi sa imbutelieze produsele finale rezultate;
e) comercializarea alcoolului brut de cãtre agenţii economici.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-e) se sancţioneazã cu amenda între 1 miliard lei şi 5 miliarde lei şi confiscarea produselor, iar în cazul în care acestea au fost vândute, cu confiscarea sumelor rezultate din aceasta vânzare şi, dupã caz, anularea autorizaţiilor de comercializare.
ART. 4
(1) Necomercializarea în fiecare trimestru al anului pentru care s-a obţinut autorizaţia de comercializare în calitate de producãtor de alcool etilic rafinat, de distilate din cereale, distilat de vin şi de orice alte distilate de origine agricolã a unei cantitãţi egale cu cel puţin 10% din cantitatea avutã în vedere la autorizare atrage suspendarea autorizaţiei de comercializare, oprirea producţiei şi sigilarea instalaţiilor de producţie.
(2) Reluarea activitãţii de producţie şi comercializare a produselor prevãzute la alin. (1) se va face numai dupã ce agentul economic în cauza va prezenta organului emitent al autorizaţiei un certificat de atestare fiscalã, din care sa rezulte ca nu are obligaţii restante fata de bugetul de stat, precum şi contracte scrise încheiate cu agenţi economici utilizatori legali de astfel de produse, din care sa rezulte ca sunt posibile obţinerea şi comercializarea în trimestrul imediat urmãtor a unei cantitãţi de produse de cel puţin 10% din cantitatea avutã în vedere la autorizare. Contractele vor fi vizate de organele fiscale teritoriale în a cãror raza îşi desfãşoarã activitatea agentul economic producãtor.
ART. 5
(1) Achiziţionarea de produse supuse regimului de autorizare se poate efectua numai de la agenţii economici legal autorizaţi. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei, confiscarea produselor şi/sau confiscarea veniturilor realizate din vânzarea produselor astfel achiziţionate, precum şi cu anularea autorizaţiei de comercializare.
(2) Vânzarea de produse supuse regimului de autorizare în vederea prelucrãrii sau comercializãrii se poate efectua numai cãtre agenţii economici autorizaţi în calitate de producãtori sau comercianţi în sistem angro sau en detail. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei, confiscarea produselor vândute şi confiscarea veniturilor realizate din vânzarea acestora, precum şi cu anularea autorizaţiei de comercializare.
ART. 6
(1) Suspendarea sau anularea autorizaţiilor de comercializare se va face de organul fiscal emitent în baza deciziilor comisiilor instituite potrivit legii pentru emiterea autorizaţiilor de comercializare -, ca urmare a actelor de control emise de organele de specialitate cu atribuţii în acest sens.
(2) În situaţia existenţei unor acte de control aflate în diferite stadii de contestare se va proceda la suspendarea autorizaţiilor pana la soluţionarea litigiului, cu posibilitatea prelungirii duratei de valabilitate a autorizaţiilor cu o perioada egala cu perioada suspendãrii acestora.
(3) În situaţia în care actele de control nu sunt contestate în termen legal, autorizaţia va fi anulatã.
ART. 7
(1) Agenţii economici producãtori de alcool sanitar - alţii decât agenţii economici producãtori de alcool etilic rafinat legal autorizaţi -, în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta vor declara la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, stocurile existente de alcool sanitar vrac şi îmbuteliat. Listele de inventariere vor fi vizate de organul fiscal teritorial în a cãrui raza îşi desfãşoarã activitatea agentul economic în cauza. Stocurile inventariate vor putea fi valorificate numai sub supraveghere fiscalã, în termen de 30 de zile de la data declarãrii. Cantitãţile rãmase nevalorificate în termen vor fi confiscate.
(2) Agenţii economici producãtori de distilate din cereale, distilat de vin şi orice alte distilate de origine agricolã vor declara în termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, stocurile existente de astfel de produse. Listele de inventariere vor fi vizate de organul fiscal teritorial în a cãrui raza îşi desfãşoarã activitatea agentul economic în cauza, iar valorificarea acestora va putea fi efectuatã numai în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
a) nedeclararea în termen a stocurilor de alcool sanitar, de distilate din cereale, distilat de vin şi orice alte distilate de origine agricolã;
b) valorificarea stocurilor de alcool sanitar dupã termenul prevãzut la alin. (1).
(4) Contravenţia prevãzutã la alin. (3) lit. a) se sancţioneazã cu amenda de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei şi confiscarea cantitãţilor de alcool sanitar şi de distilate nedeclarate.
(5) Contravenţia prevãzutã la alin. (3) lit. b) se sancţioneazã cu amenda de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei şi confiscarea veniturilor realizate din vânzarea alcoolului sanitar.
Art. 8
(1) Contravenţiilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta li se aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
(2) Constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţie potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta se fac de personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi din unitãţile sale teritoriale, împuternicit în acest scop.
ART. 9
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se vor constitui, prin hotãrâre a Guvernului, echipe mixte de control, care vor verifica la toţi agenţii economici producãtori de alcool şi bãuturi alcoolice spirtoase deţinerea licenţelor de fabricaţie şi a autorizaţiilor de comercializare a acestor produse, precum şi îndeplinirea condiţiilor legale pentru aceasta, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializãrii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 123/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, respectiv, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 27/2000 privind regimul produselor supuse accizelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Echipele mixte de control vor fi formate din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerului de Interne, Autoritãţii pentru Protecţia Consumatorilor şi ai asociaţiilor patronale din ramura alcoolului şi bãuturilor alcoolice, legal înfiinţate.
(3) În toate situaţiile de constatare a neîndeplinirii condiţiilor de acordare şi deţinere a licenţelor de fabricaţie, precum şi a autorizaţiilor de comercializare se vor întocmi procese-verbale pentru anularea licenţelor de fabricaţie şi a autorizaţiilor de comercializare şi se va proceda la sigilarea instalaţiilor în vederea încetãrii activitãţii de producţie.
(4) Anularea licenţelor de fabricaţie şi a autorizaţiilor de comercializare se va face de cãtre organele competente cu eliberarea acestora, în baza actelor de control încheiate de comisiile mixte special constituite.
(5) Lista cuprinzând agenţii economici care se gãsesc în aceasta situaţie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, de cãtre Direcţia generalã de administrarea veniturilor publice şi a monopolurilor din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 10
Prezenta ordonanta de urgenta va intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
─────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016