Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 115 din 15 decembrie 2010  pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 115 din 15 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 862 din 22 decembrie 2010

    Ţinând cont de situaţia extraordinarã constând în necesitatea conformãrii Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calitãţii Aerului cu prevederile legislaţiei europene şi aplicãrii mãsurilor necesare pentru optimizarea şi dezvoltarea acestei structuri în vederea satisfacerii noilor cerinţe apãrute în domeniul calitãţii aerului, precum şi de faptul cã acestea reprezintã obiective de interes public prin care se realizeazã obligaţiile de monitorizare continuã a calitãţii aerului la nivelul întregii ţãri şi furnizarea datelor necesare întocmirii rapoartelor solicitate de organismele europene,
    având în vedere respingerea <>Ordonanţei Guvernului nr. 25/2008, contribuţia pentru deşeuri de ambalaje fiind scãzutã de la 2 lei/kg la o taxã de 1 leu/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piaţa naţionalã de cãtre producãtorii şi importatorii de bunuri ambalate şi de ambalaje de desfacere, şi cã impactul asupra veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu este semnificativ, în sensul cã, pe de o parte, se diminueazã încasãrile cu suma de 25.000.000 lei, deoarece valoarea contribuţiei scade de la 2 lei/kg la 1 leu/kg de ambalaje, iar, pe de altã parte, plata de cãtre producãtorii şi importatorii de bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere poate crea confuzie în ceea ce priveşte noţiunea de operator economic importator care în accepţiunea Codului fiscal se referã la operatorul economic care realizeazã o achiziţie extracomunitarã, iar potrivit legislaţiei de mediu, obligaţii privind evidenţa cantitãţilor de ambalaje introduse pe piaţa naţionalã, de colectare/valorificare şi reciclare a cantitãţilor de deşeuri de ambalaje generate pe piaţa naţionalã revin tuturor operatorilor (atât celor care fac achiziţii intracomunitare, cât şi celor care fac achiziţii extracomunitare).
    În vederea luãrii de mãsuri imediate cu impact asupra bugetului Fondului pentru mediu, respectiv modificarea contribuţiei aferente introducerii ambalajelor pe piaţa naţionalã, în scopul reducerii impactului diminuãrii veniturilor la acest fond şi a stabilirii obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare, globale şi pe tip de material de ambalare, pentru anul 2010,
    întrucât nepromovarea prezentei ordonanţe de urgenţã ar avea consecinţe negative asupra finanţãrii mai multor categorii de programe şi proiecte pentru protecţia mediului, printre care se numãrã douã programe de succes ale Guvernului României, menite sã antreneze şi sectorul privat în vederea relansãrii economice - Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional din anul 2010, cunoscut sub denumirea Programul "Rabla", şi Programul privind instalarea sistemelor de încãlzire care utilizeazã energie regenerabilã, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încãlzire, cunoscut sub denumirea Programul "Casa Verde",
    în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie o situaţie de urgenţã şi extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.193 din 30 decembrie 2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 9 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) o contribuţie de 2 lei/kg, datoratã de cãtre operatorii economici care introduc pe piaţa naţionalã ambalaje de desfacere şi bunuri ambalate, pentru diferenţa dintre cantitãţile de deşeuri de ambalaje corespunzãtoare obiectivelor de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare prevãzute în anexa nr. 3 şi cantitãţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare;".
    2. La articolul 9 alineatul (1), dupã litera s) se introduce o nouã literã, litera ş), cu urmãtorul cuprins:
    "ş) sumele încasate ca urmare a aplicãrii penalitãţii de 100 euro, echivalentã în lei la cursul de schimb leu/euro al Bãncii Naţionale a României valabil la data de 1 mai a anului respectiv, pentru fiecare tonã de dioxid de carbon echivalent emisã, plãtitã de cãtre operatorul sau operatorul de aeronave care nu a restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de serã corespunzãtoare emisiilor de gaze cu efect de serã generate în anul anterior, în conformitate cu prevederile legale în vigoare."
    3. La articolul 11, dupã alineatul (2^1) se introduce un nou alineat, alineatul (2^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2^2) Sumele prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. ş) se stabilesc prin decizie şi se plãtesc în funcţie de data comunicãrii deciziei, astfel:
    a) dacã data comunicãrii este cuprinsã în intervalul 1-15 din lunã, termenul de platã este pânã la data de 5 a lunii urmãtoare;
    b) dacã data comunicãrii este cuprinsã în intervalul 16-31 din lunã, termenul de platã este pânã la data de 20 a lunii urmãtoare."
    4. La articolul 11, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Formularele şi instrucţiunile de utilizare a acestora privind administrarea creanţelor datorate bugetului Fondului pentru mediu se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pãdurilor."
    5. La articolul 11, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) Deciziile şi declaraţiile privind stabilirea creanţelor la bugetul Fondului pentru mediu constituie titlu de creanţã şi devin executorii la data scadenţei."
    6. La articolul 12, alineatele (1)-(3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) Contribuţiile, taxele, penalitãţile şi alte sume ce constituie venit la bugetul Fondului pentru mediu se gestioneazã de Administraţia Fondului şi urmeazã regimul juridic al impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi al altor sume datorate bugetului general consolidat, reglementat de <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Administrarea contribuţiilor, taxelor, penalitãţilor şi a altor sume ce constituie venituri ale Fondului pentru mediu, inclusiv declararea, stabilirea, verificarea, colectarea, soluţionarea contestaţiilor, precum şi îndeplinirea mãsurilor asigurãtorii şi procedura de executare silitã se realizeazã de Administraţia Fondului în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care se aplicã în mod corespunzãtor.
    (3) Pentru neachitarea la termenul de scadenţã de cãtre debitori a obligaţiilor de platã prevãzute la art. 9 alin. (1) se datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    7. La articolul 12, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) Pentru sumele de restituit din finanţãrile acordate prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. l) se datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere de la data acordãrii finanţãrii pânã la data stingerii debitului.
    (3^2) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (3), nu se datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere pentru sumele prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. k), m)-o), r) şi ş)."
    8. La articolul 13 alineatul (1), dupã litera u) se introduce o nouã literã, litera v), cu urmãtorul cuprins:
    "v) Programul de dezvoltare şi optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calitãţii Aerului."
    9. La articolul 13, alineatele (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Categoriile de beneficiari şi metodologia de finanţare care prevede analiza, selectarea, aprobarea, implementarea proiectelor şi/sau programelor pentru protecţia mediului prevãzute la alin. (1), cu excepţia celor prevãzute la lit. m), o), p) şi v), se stabilesc prin ghidul de finanţare aferent fiecãrui program sau proiect, care se elaboreazã de Administraţia Fondului şi se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pãdurilor.
    (5) Categoriile de lucrãri şi/sau proiecte pentru protecţia mediului care se pot finanţa conform prevederilor alin. (1) lit. m), o), p) şi v), precum şi sumele destinate finanţãrii acestora se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pãdurilor."
    10. La articolul 13, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(5^1) Beneficiarul studiilor şi cercetãrilor prevãzute la alin. (1) lit. m) poate fi şi Administraţia Fondului, în acest caz aplicându-se prevederile legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice."
    11. Anexa nr. 3 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta ordonanţã de urgenţã.
    ART. II
    <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.193 din 30 decembrie 2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
                        Ministrul mediului şi pãdurilor,
                                 Laszlo Borbely

                             Ministrul agriculturii
                             şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã

                        Ministrul economiei, comerţului
                            şi mediului de afaceri,
                                   Ion Ariton

                           Ministrul transporturilor
                              şi infrastructurii,
                              Anca Daniela Boagiu

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Cseke Attila

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 15 decembrie 2010.
    Nr. 115.


    ANEXĂ

(Anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 196/2005)
---------------------------------------------------------------

        Obiectivele minime de valorificare sau incinerare în instalaţii
        de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin
   reciclare, globale şi pe tip de material de ambalare, pentru operatorii
          economici, pentru anul 2010 şi începând cu anul 2011



┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┐
│ │ Obiectivul de valorificare prin reciclare/tip │ │ │
│ │ de material (%) │ │ │
├─────┼─────────┬───────────────┬───────┬───────────────┬─────┼─────────────┼────────────────────┤
│ │ │ Plastic │ │ Metal │ │Obiectivele │Obiectivele globale │
│ │ ├─────┬─────────┤Sticlã ├─────┬─────────┤ │globale de │de valorificare sau │
│ Anul│Hârtie │ │din care:│ │ │din care:│Lemn │valorificare │ incinerare în │
│ │şi carton│Total│pentru │ │Total│pentru │ │ prin │ instalaţii de │
│ │ │ │ PET │ │ │aluminiu │ │reciclare*1) │ incinerare cu │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ (%) │ recuperare │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ de energie*2) (%) │
├─────┼─────────┼─────┼─────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────────────┼────────────────────┤
│ 2010│ 60 │ 14 │ - │ 44 │ 50 │ - │ 12 │ 42 │ 48 │
├─────┼─────────┼─────┼─────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────────────┼────────────────────┤
│ 2011│ 60 │ 22,5│ 42 │ 54 │ 50 │ 17 │ 15 │ 50 │ 57 │
├─────┼─────────┼─────┼─────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────────────┼────────────────────┤
│ 2012│ 60 │ 22,5│ 55 │ 60 │ 50 │ 21 │ 15 │ 55 │ 60 │
└─────┴─────────┴─────┴─────────┴───────┴─────┴─────────┴─────┴─────────────┴────────────────────┘


-----------
    *1) Procentajul minim din greutatea tuturor deşeurilor de ambalaje introduse pe piaţa naţionalã.
    *2) Procentajul minim din greutatea totalã a tuturor materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje introduse pe piaţa naţionalã.
                         -------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016