Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 112 din 8 decembrie 2010  pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 112 din 8 decembrie 2010 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 849 din 17 decembrie 2010

    Situaţia extraordinarã prevãzutã la art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã, se motiveazã prin necesitatea modificãrii regimului juridic al locuinţelor pentru tinerii specialişti din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, creându-se posibilitatea vânzãrii acestor locuinţe.
    Pe baza solicitãrilor primite din partea tinerilor specialişti s-a considerat oportun ca locuinţele destinate exclusiv tinerilor specialişti din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii sã poatã fi vândute, în aceleaşi condiţii ca şi celelalte locuinţe pentru tineri.
    Sumele rezultate din vânzarea locuinţelor destinate exclusiv tinerilor specialişti din învãţãmânt şi din sãnãtate suplimenteazã bugetul aferent acestui program, în vederea continuãrii construcţiei de locuinţe, realizându-se un numãr de unitãţi locative cel puţin egal cu cel existent.
    De asemenea, prin adoptarea prezentului act normativ se vor realiza susţinerea creşterii economice şi contracararea efectelor negative pe care criza internaţionalã actualã le are asupra domeniului locuirii în România. Astfel, susţinerea creşterii economice se poate realiza şi pe calea suplimentãrii cererii solvabile pentru persoanele care doresc sã achiziţioneze o locuinţã.
    Apreciind cã intervenţia legislativã de urgenţã şi extraordinarã este justificatã şi de atragerea de urgenţã a unor surse suplimentare de finanţare pentru construcţia de locuinţe,
    neadoptarea acestei mãsuri ar avea consecinţe negative, având în vedere cã în ultima perioadã marea majoritate a tinerilor medici opteazã sã lucreze în strãinãtate, fapt pentru care considerãm oportunã promovarea acestei ordonanţe de urgenţã care poate conduce la diminuarea migrãrii medicilor, asigurându-le accesul la o locuinţã în proprietate în localitãţile în care îşi desfãşoarã activitatea.
    Având în vedere cele menţionate mai sus, se impune modificarea actului normativ pe calea ordonanţei de urgenţã şi adoptarea acesteia cu celeritate.

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    <>Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 744 din 2 noiembrie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învãţãmânt sau sãnãtate, realizate în condiţiile prezentei legi, fac obiectul proprietãţii private a statului. Locuinţele pentru tineri destinate închirierii sunt administrate, în conformitate cu prevederile legale în materie aflate în vigoare, de autoritãţile administraţiei publice locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, iar cele destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învãţãmânt sau sãnãtate sunt administrate de autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului, respectiv din domeniul sãnãtãţii sau în administrarea unor unitãţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autoritãţi, potrivit legii. Pentru celelalte locuinţe care se realizeazã prin programele de investiţii prevãzute la art. 7 alin. (6) regimul juridic şi modul de repartizare sunt prevãzute de <>Legea nr. 114/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    2. La articolul 9, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(1) Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învãţãmânt sau sãnãtate, repartizate în condiţiile art. 8 alin. (3) sau ale art. 22, dupã caz, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, dupã expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptã cãtre acelaşi titular şi/sau cãtre persoana în beneficiul cãreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fãrã ca vânzarea sã fie condiţionatã de vârsta solicitantului."
    3. La articolul 9, alineatul (2), literele d) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "d) valoarea de vânzare a locuinţei se calculeazã de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale sau de cãtre operatorii economici în a cãror administrare se aflã imobilele respective, precum şi de cãtre autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului, respectiv din domeniul sãnãtãţii, sau de cãtre unele unitãţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autoritãţi, potrivit legii, şi reprezintã valoarea de înlocuire pe metru pãtrat, multiplicatã cu suprafaţa construitã efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuatã cu amortizarea calculatã de la data punerii în funcţiune a locuinţei pânã la data vânzãrii acesteia. Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderatã pe metru pãtrat, calculatã pe baza valorii contractelor de antreprizã încheiate, în condiţiile legii, în cursul anului anterior de cãtre A.N.L. cu antreprenorii, care se majoreazã cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderatã pe metru pãtrat a locuinţelor puse în funcţiune în anul anterior şi valoarea medie ponderatã pe metru pãtrat contractatã la momentul începerii lucrãrilor acestor locuinţe. Valoarea de înlocuire pe metru pãtrat astfel calculatã se stabileşte anual prin ordin al ministrului dezvoltãrii regionale şi turismului, ce urmeazã a fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Pentru acoperirea cheltuielilor de evidenţã şi vânzare, unitãţile prin care se efectueazã vânzarea, potrivit legii, beneficiazã de un comision de pânã la 1% din valoarea de vânzare a locuinţei, comision care se include, împreunã cu valoarea de vânzare a locuinţei, în preţul de vânzare al acesteia;
    e) în cazul clãdirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde în preţul locuinţelor. Centralele termice rãmân în administrarea consiliilor locale sau a autoritãţilor administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului, respectiv din domeniul sãnãtãţii, sau a unor unitãţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autoritãţi pânã la vânzarea a jumãtate plus unu din numãrul locuinţelor pe care le deservesc;".
    4. La articolul 9, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor prevãzute la alin. (1) se utilizeazã numai pentru finanţarea construcţiei de locuinţe. Dupã reţinerea comisionului prevãzut la alin. (2) lit. d) şi, dupã caz, a valorii de vânzare a construcţiilor prevãzute la art. 2 alin. (6), sumele obţinute se vireazã de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale şi, respectiv, de operatorii economici în a cãror administrare se aflã imobilele respective, precum şi de cãtre autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului, respectiv din domeniul sãnãtãţii, sau de cãtre unitãţile aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autoritãţi în a cãror administrare se aflã imobilele respective, prin bugetul propriu, cãtre A.N.L., pentru finanţarea programului de locuinţe pentru tineri. În colaborare cu autoritãţile administraţiei publice locale şi cu autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi sãnãtãţii, A.N.L. ţine evidenţa sumelor rezultate din vânzare şi încasate."
    5. La articolul 19, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Pentru realizarea de locuinţe destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt sau sãnãtate, autoritãţile administraţiei publice centrale interesate rãspund de punerea la dispoziţie a terenurilor în condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (1). Terenurile pot fi în proprietatea publicã sau privatã a statului şi în administrarea autoritãţilor administraţiei publice centrale respective sau, dupã caz, în administrarea unor unitãţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autoritãţi, în condiţiile legii."
    6. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 21. - Închirierea locuinţelor pentru tineri destinate închirierii, realizate în condiţiile art. 19, se face cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (4) şi (5)."
    ART. II
    (1) Locuinţele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învãţãmânt sau sãnãtate, prin programe de investiţii la nivel naţional, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 152/1998, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aflate în proprietatea publicã a statului şi în administrarea autoritãţilor administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului, respectiv din domeniul sãnãtãţii, sau în administrarea unor unitãţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autoritãţi, pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, precum şi terenul aferent acestora trec, în condiţiile <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în proprietatea privatã a statului şi rãmân în administrarea autoritãţilor administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului, respectiv din domeniul sãnãtãţii, sau în administrarea unor unitãţi aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autoritãţi, potrivit legii.
    (2) Locuinţele pentru tineri destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învãţãmânt sau sãnãtate, aflate în curs de execuţie prin programe de investiţii în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 152/1998, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care nu au fost recepţionate şi nu au fost înregistrate ca mijloace fixe pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, urmeazã regimul juridic prevãzut de <>Legea nr. 152/1998, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel cum a fost modificatã prin prezenta ordonanţã de urgenţã. Reglementarea regimului juridic al terenurilor aferente locuinţelor se realizeazã în mod corespunzãtor, potrivit legii.
    ART. III
    În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se vor actualiza Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 962/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. IV
    <>Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 744 din 2 noiembrie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                 Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
                              Elena Gabriela Udrea

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                  Cseke Attila

           Ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului,
                              Daniel Petru Funeriu

                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                             Constantin-Traian Igaş

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 8 decembrie 2010.
    Nr. 112.

                                     -----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016