Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 109 din 29 iunie 2000  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 56/2000 privind reglementarea depozitarii cerealelor si semintelor oleaginoase, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 109 din 29 iunie 2000 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 56/2000 privind reglementarea depozitarii cerealelor si semintelor oleaginoase, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 5 iulie 2000


În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ARTICOL UNIC
<>Ordonanta Guvernului nr. 56/2000 privind reglementarea depozitarii cerealelor şi seminţelor oleaginoase, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 31 ianuarie 2000, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Pentru asigurarea şi garantarea integritãţii cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase depozitate se constituie un Fond de garantare pentru certificatele de depozit, în condiţiile prevederilor prezentei ordonanţe."
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, denumit în continuare ministerul de resort, reprezintã autoritatea publica responsabilã cu licentierea depozitelor şi a gradatorilor, în condiţiile prevederilor prezentei ordonanţe.
(2) Agenţii economici care administreazã legal unul sau mai multe depozite solicita licentierea acestora pe baze strict voluntare.
(3) Comisia de licentiere a depozitelor este formatã din reprezentanţi ai ministerului de resort, precum şi din reprezentanţi ai celor care contribuie financiar la constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit.
(4) Ministerul de resort va disponibiliza fonduri din propriul buget pentru a realiza aceste obligaţii în mod corespunzãtor."
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile menţionate mai jos sunt definite astfel:
a) depozitul - o construcţie, structura sau un spaţiu protejat, inclusiv siloz, administrat legal de un agent economic şi utilizat special pentru depozitarea cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase destinate comercializãrii;
b) depozitarul - agentul economic care deţine cel puţin un depozit ce este atestat - ca urmare a inspectarii şi autorizãrii date, la cererea sa scrisã, de ministerul de resort sau de un inspector autorizat - ca îndeplineşte condiţiile corespunzãtoare pentru depozitarea şi gradarea cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase şi ca este îndreptãţit sa emita certificate de depozit;
c) deponentul - orice persoana fizica sau juridicã ori reprezentantul autorizat al acesteia, care are în proprietate o anumitã cantitate de cereale şi/sau de seminţe oleaginoase şi pe care o preda, în baza unui contract, în vederea depozitarii la un depozitar şi care primeşte în schimb unul sau mai multe certificate de depozit;
d) certificatul de depozit - un document care constituie titlu de credit negociabil, reprezentativ, de mãrfuri la purtãtor, emis de cãtre depozitar în schimbul primirii cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase de la deponent;
e) deţinãtorul de certificat de depozit - orice persoana fizica sau juridicã care, în calitate de proprietar de bunacredinta al certificatului de depozit, poate pretinde predarea cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase depozitate, la prima cerere;
f) licenta de depozit - documentul emis de ministerul de resort, care atesta ca pe o anumitã perioada determinata, depozitarul îndeplineşte condiţiile tehnice şi financiare pentru depozitare, conform prevederilor prezentei ordonanţe şi ale normelor metodologice prevãzute la art. 36;
g) activitatea de gradare - evaluarea calitãţii cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase predate la depozit şi încadrarea acestora în unul dintre gradele prevãzute în "Manualul operational de gradare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase."
4. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Licenta de depozit are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii ei pentru fiecare depozit."
5. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Dupã stabilirea de cãtre ministerul de resort sau, dupã caz, de cãtre inspectori autorizaţi de ministerul de resort, a tuturor pierderilor financiare ce decurg din situaţia prevãzutã la art. 34, acestea vor fi acoperite şi rambursate deponentilor din Fondul de garantare pentru certificatele de depozit, prevãzut pentru protecţia acestor deponenti, conform prezentei ordonanţe şi normelor metodologice prevãzute la art. 36."
6. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Fiecare depozitar este obligat sa contracteze o asigurare a depozitului aflat în proprietatea sa, precum şi a cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase depozitate."
7. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Depozitarul va pãstra cerealele şi/sau seminţele oleaginoase separat, în funcţie de calitatea lor înregistratã în fiecare certificat de depozit emis, pentru a se permite astfel în orice moment inspectarea, precum şi livrarea lor corespunzãtor calitãţii."
8. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Activitatea de gradare a cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase, denumita în continuare gradare, se organizeazã în cadrul unui sistem naţional de gradare a cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase, instituit prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea înaintatã de ministerul de resort, dupã consultarea organizaţiilor reprezentative în domeniu, din sectorul privat, în termen de 120 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe.
(2) Se înfiinţeazã Comisia Nationala de Gradare a Cerealelor şi Seminţelor Oleaginoase, cu personalitate juridicã, de interes general şi de utilitate publica, cu conducere şi finanţare proprii, formatã din reprezentanţi ai ministerului de resort, ai patronatelor, ai altor organizaţii neguvernamentale reprezentantive şi ai agenţilor economici.
(3) Atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare ale Comisiei Naţionale de Gradare a Cerealelor şi Seminţelor Oleaginoase se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului menţionatã la alin. (1)."
9. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Gradarea se efectueazã la primul punct de recepţie a cerealelor şi/sau a seminţelor oleaginoase, la agenţii economici constituiţi în baza Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, care presteazã servicii de depozitare.
(2) Manualul operational de gradare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase se aproba de ministerul de resort, prin ordin al ministrului, la propunerea Comisiei Naţionale de Gradare a Cerealelor şi Seminţelor Oleaginoase.
(3) Manualul operational de gradare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase va fi reactualizat, dacã este necesar, conform aceleiaşi proceduri."
10. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Certificatul de depozit este emis sub forma unui document cu regim special, inseriat de ministerul de resort şi pus la dispoziţie depozitarilor."
11. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Certificatul de depozit constituie titlu negociabil la purtãtor, transmisibil, fãrã limite sau restrictii, în lipsa de stipulaţie contrarã inseratã în titlu la cererea deţinãtorului de certificat de depozit.
(2) Valabilitatea certificatului de depozit este de un an de la data emiterii sale."
12. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Certificatul de depozit emis în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe trebuie sa conţinã, sub sancţiunea nulitãţii, urmãtoarele menţiuni:
a) denumirea şi sediul depozitarului, numãrul licenţei de depozit, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului, adresa depozitului;
b) numãrul şi seria certificatului de depozit;
c) numele şi semnatura deponentului;
d) data emiterii certificatului de depozit;
e) denumirea cerealelor sau seminţelor oleaginoase şi cantitatea depozitata;
f) tipul, clasa şi gradul cerealelor sau seminţelor oleaginoase depozitate;
g) tariful serviciilor de depozitare şi, unde este cazul, valoarea serviciilor plãtite în avans;
h) semnatura autorizata şi ştampila depozitarului;
i) o secţiune afectatã pentru modificarea dreptului de proprietate asupra certificatului de depozit, în care se va înscrie în clar numele deponentului care înstrãineazã certificatul de depozit şi semnatura acestuia. Aceeaşi secţiune va fi utilizata şi în caz de gajare a certificatului de depozit, caz în care se vor înscrie urmãtoarele: data constituirii gajului, valoarea garantatã, numele/denumirea şi semnatura constituentului gajului şi numele/denumirea şi semnatura creditorului gajist, precum şi data rambursarii creditului şi semnãturile de certificare a rambursarii creditului."
13. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Ministerul de resort va tine evidenta tuturor certificatelor de depozit emise, într-un registru al certificatelor de depozit."
14. Titlul capitolului V va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Fondul de garantare pentru certificatele de depozit"
15. Articolele 29-31 se abroga.
16. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Ministerul de resort este împuternicit sa examineze în orice moment registrele, înregistrãrile, documentele, conturile şi informaţiile referitoare la depozitar."
17. Articolul 33 se abroga.
18. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Depozitarii vor plati cote determinate de ministerul de resort, într-un fond pentru asigurarea intereselor financiare ale deponentilor.
(2) Contribuţiile la acest fond vor avea ca unica utilizare protejarea intereselor financiare ale deponentilor, în situaţia în care un depozitar nu reuşeşte sa îşi îndeplineascã sarcinile şi obligaţiile conform prezentei ordonanţe şi normelor metodologice prevãzute la art. 36.
(3) Ministerul de resort va crea un cont purtãtor de dobânzi la o instituţie financiarã, în care sa fie plasate aceste contribuţii. Acest cont va fi denumit Fondul de garantare pentru certificatele de depozit.
(4) În normele metodologice prevãzute la art. 36 se vor stabili o valoare minima şi o valoare maxima a fondului. Când s-a atins valoarea maxima nu se mai percep cotizatii. Când se ajunge la valoarea minima se reîncepe perceperea de cotizatii."
19. Dupã articolul 35 se introduce articolul 35^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 35^1. - (1) Toţi agenţii economici care presteazã servicii de depozitare sunt obligaţi sa accepte în mod nediscriminatoriu cerealele şi/sau seminţele oleaginoase aduse spre depozitare, pana la capacitatea maxima pentru care au fost licentiati sau pana la capacitatea maxima disponibilã, în cazul în care nu au calitatea de depozitar.
(2) Ministerul de resort va licentia persoanele fizice care desfãşoarã activitatea de cantarire în cadrul fiecãrui depozit. Va fi verificata cel puţin o data pe an acuratetea cantarelor de cãtre ministerul de resort sau de un inspector autorizat. Ministerul de resort va disponibiliza fonduri din propriul buget pentru a realiza aceste obligaţii în mod corespunzãtor."


p. PRIM-MINISTRU,
MIRCEA CIUMARA

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Ioan Avram Muresan

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

───────────

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016