Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 108 din 27 iunie 2001  privind exploatatiile agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 108 din 27 iunie 2001 privind exploatatiile agricole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 30 iunie 2001

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Exploatatiile agricole sunt forme complexe de organizare a proprietãţii, prin care se pun în valoare pãmântul, animalele şi celelalte mijloace de producţie, interconectate într-un sistem unitar, în vederea executãrii de lucrãri, prestãrii de servicii şi obţinerii eficiente de produse agricole.
ART. 2
Exploatatiile agricole pot fi formate din una sau mai multe proprietãţi de terenuri, animale şi mijloace necesare procesului de producţie agricolã.
ART. 3
Exploatatiile agricole se diferentiaza în funcţie de:
a) natura juridicã a acestora;
b) forma de proprietate;
c) natura activitãţii pe care o desfãşoarã;
d) mãrimea economicã şi dimensiunea acestora:
- comerciale;
- familiale.
ART. 4
Exploatatiile agricole vor fi conduse şi administrate de specialişti acreditaţi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, la propunerea organelor de specialitate de la nivelul judeţelor şi al municipiului Bucureşti.

CAP. 2
Dimensionarea exploataţiilor agricole comerciale

ART. 5
(1) Dimensiunile minime pentru exploatatiile agricole comerciale sunt:
A. Pentru sectorul vegetal:


a) cereale, plante tehnice şi medicinale:
- zona de campie 110 ha;
- zona de deal 50 ha;
b) pajişti naturale cultivate şi culturi
furajere pentru zona de munte 25 ha;
c) legume 2 ha;
d) plantaţii de pomi şi pepiniere 5 ha;
e) capsunerii, arbuşti fructiferi 1 ha;
f) plantaţii de vii nobile, pepiniere
şi hamei 5 ha;
g) sere şi solarii 0,5 ha;
B. Pentru sectorul animalier:
a) vaci de lapte 15 capete;
b) taurine la ingrasat 50 de capete;
c) oi sau capre 300 de capete;
d) porci 100 de capete;
e) alte specii de animale 100 de capete;
f) gaini ouatoare 2000 de capete;
g) pãsãri pentru carne 5000 de capete;
h) alte specii de pãsãri 1000 de capete;
i) apicultura 50 de familii.
C. Pentru sectorul piscicol:
a) bazine amenajate pentru
producerea puietului de peste 10 ha;
b) bazine amenajate pentru producerea
pestelui de consum 20 ha;
c) pastravarii 1 ha.


(2) Exploatatiile agricole înfiinţate cu respectarea dimensiunilor minime, prevãzute la alin. (1), vor beneficia de facilitãţi financiare, similare celor practicate în statele Uniunii Europene.
ART. 6
Exploatatiile agricole se pot constitui din:
a) terenurile dobândite în proprietate de persoanele fizice sau juridice, conform prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, şi ale <>Legii nr. 1/2000 pentru reconstruirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile ulterioare:
b) terenurile dobândite prin acte juridice între vii şi pentru cauza de moarte;
c) terenurile rezultate în urma schimburilor efectuate conform prevederilor <>art. 12 şi 13 din Legea nr. 54/1998 privind circulaţia juridicã a terenurilor;
d) terenurile rezultate prin asocierea liber consimţitã a proprietarilor individuali;
e) terenurile arendate;
f) terenurile concesionate;
g) terenurile în proprietate comuna, deţinute în devãlmãşie;
h) terenurile în proprietate comuna, pe cote-pãrţi (indiviziune).

CAP. 3
Sprijinul acordat exploataţiilor agricole

ART. 7
Producãtorii agricoli care deţin sau administreazã exploataţii agricole, dimensionate potrivit art. 5 alin. (1), pot beneficia de sprijinul direct al statului prin acordarea de subvenţii pe produs, în scopul îmbunãtãţirii eficientei economice, creşterii producţiei şi indicilor de calitate ai produselor agricole.
ART. 8
(1) Lista produselor agricole, fondurile şi sursele de finanţare se aproba anual de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, pentru plati directe, acordate producãtorilor agricoli organizati în exploataţii agricole, pe perioada unui an de producţie.
(2) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenta, prin an de producţie se înţelege perioada corespunzãtoare caracteristicilor biologice ale produselor sau grupelor de produse agricole, numit şi an agricol.
ART. 9
(1) Exploatatiile agricole pot beneficia de facilitãţi financiare din partea statului pentru investiţii privind cumpãrarea de tractoare, utilaje agricole, instalaţii pentru irigat, construcţii de spaţii de producţie, de stocare, de protecţia mediului, construcţii de adaposturi în zootehnie, sere, plantaţii de pomi, vita de vie, hamei, capsunerii etc.
(2) Fondurile şi sursele de finanţare, precum şi modul de acordare a facilitãţilor prevãzute la alin. (1), care nu sunt reglementate expres prin acte normative speciale, se stabilesc anual prin hotãrâre a Guvernului, înainte de începerea anului agricol.
ART. 10
Exploatatiile agricole şi deţinãtorii de depozite autorizate beneficiazã de ajutoare de depozitare pentru produse agricole, în condiţiile legii.
ART. 11
Producãtorii agricoli organizati în exploataţii agricole primesc de la procesatori ajutoare de producţie sub forma de avans, de cel puţin 30% din valoarea contractatã, pe baza contractelor încheiate între aceştia înainte de începerea anului agricol.
ART. 12
(1) Producãtorii agricoli, proprietari sau administratori de exploataţii agricole, pot beneficia de credit ipotecar potrivit legii.
(2) Pentru garantarea creditului primit, prevãzut la alin. (1), pot fi ipotecate bunurile imobile sau gajate bunurile mobile, inclusiv certificatele de depozit.

CAP. 4
Exploataţii agricole familiale

ART. 13
Exploatatiile agricole cu dimensiuni sub limitele prevãzute la art. 5 alin. (1) sunt exploataţii agricole familiale.
ART. 14
(1) Exploatatiile agricole familiale pot beneficia de servicii de consultanţa gratuite, conform legislaţiei în vigoare.
(2) Exploatatiile agricole familiale pot fi stimulate pentru practicarea agriculturii ecologice, prin acordarea de facilitãţi financiare suplimentare, stabilite prin legi speciale.

CAP. 5
Organizarea teritoriului exploataţiilor agricole

ART. 15
(1) Prin organizarea teritoriului exploataţiilor agricole se înţelege cadrul necesar pentru buna desfãşurare a proceselor de producţie, prin stabilirea categoriilor de folosinta a terenurilor, schimbul de terenuri, rectificari de hotare, amplasarea şi dimensionarea exploataţiilor tarlalelor şi parcelelor.
(2) Organizarea teritoriului exploataţiilor agricole se executa pe baza de studii şi proiecte.
(3) Organizarea teritoriului se realizeazã prin:
a) corelarea dezvoltãrii agriculturii din zona cu celelalte activitãţi economice şi sociale, care sa conducã la creşterea producţiei agricole şi la exploatarea în ansamblu a teritoriului;
b) organizarea terenului pe categorii de folosinta agricolã, şi anume:
- organizarea terenului arabil;
- organizarea plantaţiilor pomicole, viticole şi de hamei;
- organizarea pasunilor şi fanetelor;
c) stabilirea reţelei de drumuri agricole.
ART. 16
Pentru stabilirea categoriilor de folosinta se au în vedere:
a) reducerea dispersarii categoriilor de folosinta neeconomice situate în parcele mici, izolate, intercalate;
b) corectarea amplasarii nerationale a unor categorii de folosinta fata de ansamblul elementelor teritoriale, relief, centre de producţie, cai de comunicaţie, canale de desecare, canale de irigaţii;
c) creşterea suprafeţei categoriilor superioare de folosinta, în special a celei arabile;
d) crearea unor suprafeţe compacte, pe fiecare categorie de folosinta, de dimensiuni economice în cadrul fiecãrei exploataţii agricole;
e) punerea în valoare a terenurilor slab productive pentru agricultura;
f) corelarea permanenta a condiţiilor social-economice locale cu cele ecologice;
g) aplicarea rezultatelor cercetãrii ştiinţifice în domeniu.
ART. 17
Organizarea terenului arabil consta în amplasarea categoriei de folosinta prin stabilirea perimetrelor exploataţiilor, raţional amplasate şi delimitate, stabilirea asolamentelor în funcţie de fertilitatea terenului arabil, condiţiile de relief, tipurile de culturi etc.
ART. 18
Organizarea terenului plantaţiilor pomicole, viticole şi de hamei consta în stabilirea perimetrelor exploataţiilor agricole în funcţie de relief, sol, tipurile de plantaţii, reţele de drumuri, lucrãri de îmbunãtãţiri funciare şi de construcţiile necesare în vederea desfãşurãrii normale a procesului de producţie, prelucrare şi comercializare a produselor.
ART. 19
Organizarea terenului pasunilor consta în delimitarea unitãţilor de exploatare în funcţie de speciile de animale, numãrul acestora, de relieful terenului, natura lucrãrilor de îmbunãtãţiri funciare, sursele de apa, construcţiile utilitare aferente şi asigurarea legãturilor functionale cu satele, comunele, oraşele şi centrele de colectare, prelucrare şi valorificare a produselor.
ART. 20
Stabilirea reţelei de drumuri agricole consta în amplasarea şi dimensionarea acesteia, pe baza legislaţiei în vigoare, ca o completare a reţelei de drumuri de interes general, în funcţie de relieful terenului şi de lucrãrile de îmbunãtãţiri funciare, avându-se în vedere asigurarea accesului la fiecare parcela sau tarla al tractoarelor şi maşinilor agricole.
ART. 21
(1) Proiectele de organizare a terenului, pe categorii de folosinta agricolã, şi stabilirea reţelei de drumuri agricole se întocmesc de instituţiile specializate de la nivel central, judeţean şi local, împreunã cu consiliile locale şi consiliile judeţene, cu acordul prealabil al proprietarilor.
(2) Proiectele elaborate cu respectarea prevederilor alin. (1) devin obligatorii.
(3) Actele în legatura cu organizarea teritoriului exploataţiilor agricole sunt scutite de taxa de timbru.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 22
În bugetul de stat se vor prevedea, anual, cheltuielile necesare finanţãrii acţiunilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 23
Pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerul Administraţiei Publice şi Ministerul Finanţelor Publice vor elabora normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 24
Pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, împreunã cu Ministerul Administraţiei Publice, va elabora normele tehnice de întocmire a proiectelor de organizare a teritoriului exploataţiilor agricole prevãzute la art. 15-21.
ART. 25
(1) Prezenta ordonanta de urgenta va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta orice dispoziţii contrare se abroga.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ovidiu Natea,
secretar de stat

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016