Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 27 iunie 2001  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 27 iunie 2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 30 iunie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Declaraţia privind evidenta nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plata cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat constituie titlu de creanta şi devine titlu executoriu la data la care creanta bugetarã este scadenta conform legii."
2. Alineatul (5^1) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"(5^1) Contribuţia de asigurãri sociale pentru persoanele care beneficiazã de plati compensatorii se suporta de bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj la nivelul unei treimi din cota stabilitã pentru condiţii normale de munca."
3. La articolul 21, dupã alineatul (5^1) se introduce alineatul (5^2) cu urmãtorul cuprins:
"(5^2) Contribuţia de asigurãri sociale pentru salariaţii din industria de apãrare, care beneficiazã de indemnizaţii, potrivit legii, în perioada de întrerupere a activitãţii, se suporta astfel:
a) de bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj la nivelul unei treimi din cota stabilitã pentru condiţii normale de munca, reprezentând contribuţia individualã de asigurãri sociale;
b) de angajatori, conform prevederilor alin. (3)."
4. Litera a) a alineatului (1) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile şi adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. II şi VI;"
5. La articolul 31, dupã alineatul (5) se introduc alineatele (6) şi (7) cu urmãtorul cuprins:
"(6) Neretinerea şi nevãrsarea de cãtre angajatori a contribuţiei individuale de asigurãri sociale prevãzute la art. 21 alin. (2) şi la art. 22 alin. (1) constituie stopaj la sursa şi genereazã plata unor penalitãţi, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
(7) Sumele reprezentând penalitãţi se fac venit la bugetul asigurãrilor sociale de stat."
6. Alineatul (2) al articolului 37 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În perioada în care asiguratului i s-a reţinut contribuţia de asigurãri sociale, iar angajatorul nu şi-a achitat, în condiţiile prezentei legi, contribuţia datoratã în calitatea sa de contribuabil, pe o perioada mai mica de 6 luni, asiguraţii beneficiazã de toate drepturile prevãzute de prezenta lege."
7. La articolul 37, dupã alineatul (2) se introduc alineatele (2^1) şi (2^2) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În cazul în care asiguratului i s-a reţinut contribuţia de asigurãri sociale, iar perioada de neplata a contribuţiei datorate de cãtre angajator, în condiţiile prezentei legi, este mai mare de 6 luni, asiguraţii nu pot beneficia de pensia anticipata sau de pensia anticipata parţialã pana la achitarea integrala de cãtre angajator a contribuţiilor datorate şi a majorãrilor de întârziere aferente.
(2^2) În situaţiile prevãzute la alin. (2^1) asiguraţii pot beneficia de celelalte categorii de pensii în condiţiile prevãzute de prezenta lege."
8. Alineatul (5) al articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (1)-(4), dovedite prin decizia de admitere a cererii de pensionare, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului."
9. Alineatul (4) al articolului 43 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Criteriile de încadrare a activitãţilor de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I şi II de expunere la radiatii se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, în urma consultãrii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, în termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi."
10. Articolul 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - Personalul navigant din aviaţia civilã beneficiazã de prevederile art. 43 alin. (2) şi ale art. 44, în condiţiile realizãrii unui numãr minim de ore de zbor, salturi, respectiv starturi, aprobat prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi a Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în urma consultãrii cu CNPAS. Hotãrârea Guvernului va fi adoptatã în termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi."
11. Articolul 78^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78^1. - (1) Numãrul de puncte realizat de someri se calculeazã prin raportarea cuantumului drepturilor bãneşti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul Naţional de Statistica.
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) persoanele care beneficiazã de plati compensatorii, pentru care s-a achitat contribuţia din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, pentru care numãrul de puncte se calculeazã prin raportarea unei treimi din drepturile primite, în aceste cazuri, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul Naţional de Statistica."
12. Alineatul (1) al articolului 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Valoarea unui punct de pensie se calculeazã pe baza unui coeficient care nu poate fi mai mic de 30% şi mai mare de 50% din salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat."
13. La articolul 99, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Din duratele de acordare a concediilor medicale, respectiv a concediilor pentru creşterea copiilor, exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de munca, se plãtesc zilele lucrãtoare."
14. Articolul 101 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de munca se suporta astfel:

A. de cãtre angajator, în funcţie de numãrul de angajaţi avut la data ivirii incapacitãţii temporare de munca, astfel:
a) pana la 20 de angajaţi, din prima zi pana în a 7-a zi de incapacitate temporarã de munca;
b) între 21-100 de angajaţi, din prima zi pana în a 12-a zi de incapacitate temporarã de munca;
c) peste 100 de angajaţi, din prima zi pana în a 17-a zi de incapacitate temporarã de munca;

B. de bugetul asigurãrilor sociale de stat, începând cu:
a) prima zi de incapacitate temporarã de munca, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. III, IV, V şi alin. (2);
b) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pana la data încetãrii incapacitãţii temporare de munca sau pensionãrii."
15. Articolul 104 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 104. - De drepturile prevãzute la art. 103 beneficiazã toate categoriile de asiguraţi prevãzuţi la art. 5."
16. Litera f) a articolului 144 va avea urmãtorul cuprins:
"f) urmãreşte încasarea veniturilor bugetului asigurãrilor sociale de stat; organizeazã, indruma şi controleazã activitatea privind executarea creanţelor bugetare, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;"
17. Litera k) a articolului 148 va avea urmãtorul cuprins:
"k) nevirarea, în condiţiile legii, la bugetul asigurãrilor sociale de stat a contribuţiei de asigurãri sociale la termenele prevãzute la art. 29;"
18. La articolul 148, dupã litera k) se introduce litera k^1) cu urmãtorul cuprins:
"k^1) nevirarea, în condiţiile legii, la bugetul asigurãrilor sociale de stat a contribuţiei de asigurãri sociale timp de 3 luni consecutiv;"
19. Articolul 149 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 149. - Contravenţiile prevãzute la art. 148 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. b), c), f), g) şi i), cu amenda de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei;
b) cele prevãzute la lit. a), d), e), h), j), k) şi l), cu amenda de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei;
c) cele prevãzute la lit. k^1), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei."
20. Articolul 151 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 151. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre organele de control ale CNPAS şi ale caselor teritoriale de pensii.
(2) Pentru contravenţiile prevãzute la art. 148 lit. a) şi b) constatarea şi aplicarea amenzilor se pot face şi de alt personal împuternicit al CNPAS şi al caselor teritoriale de pensii, desemnat prin decizie a preşedintelui CNPAS."
21. La articolul 167^1, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Varstele standard de pensionare din care se face reducerea prevãzutã în tabelul nr. 4 sunt cele corespunzãtoare anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, prevãzute în anexa nr. 3."
ART. 2
<>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marin Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016