Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 14 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 645 din 21 iulie 2005

În vederea susţinerii mãsurilor de reformare a sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pe baza principiilor prevãzute în Programul de guvernare,
pentru definirea statutului instituţional al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, eficientizarea activitãţii acesteia şi a caselor de asigurãri de sãnãtate,
şi ţinând cont de necesitatea completãrii reglementãrilor actuale privind plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, elementele ce vizeazã interesul public şi constituie situaţii de urgenţã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ARTICOL UNIC
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 838 din 20 noiembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã, toţi cetãţenii români cu domiciliul în ţarã, precum şi cetãţenii strãini şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România şi fac dovada plãţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã."
2. La articolul 6 alineatul (1), litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) pensionarii de asigurãri sociale, pensionarii militari, pensionarii I.O.V.R. şi alte categorii de pensionari, numai pentru veniturile obţinute din pensii;".
3. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Obligaţia virãrii contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate revine persoanei juridice sau fizice care angajeazã persoane pe bazã de contract individual de muncã sau în baza unui statut special prevãzut de lege, precum şi persoanelor fizice, dupã caz."
4. Alineatul (2) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfãşoarã activitatea asiguraţii sunt obligate sã depunã lunar la casele de asigurãri alese în mod liber de asiguraţi declaraţii nominale privind obligaţiile ce le revin faţã de fond şi dovada plãţii contribuţiilor."
5. Alineatul (5) al articolului 10 se abrogã.
6. Alineatul (3) al articolului 39 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) CNAS poate stabili relaţii contractuale directe cu furnizorii de servicii medicale de dializã. Durata acestor contracte este de un an şi poate fi prelungitã prin acte adiţionale pentru anii urmãtori în limita creditelor aprobate prin buget pentru anul respectiv, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare."
7. La alineatul (1) al articolului 50, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) dobânzi, donaţii, sponsorizãri, venituri obţinute din exploatarea patrimoniului CNAS şi CAS, precum şi alte venituri, în condiţiile legii."
8. La alineatul (2) al articolului 51, literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activitãţi desfãşurate de persoane care exercitã profesii libere sau autorizate potrivit legii sã desfãşoare activitãţi independente, dar nu mai puţin de un salariu de bazã minim brut pe ţarã, lunar, dacã este singurul venit asupra cãruia se calculeazã contribuţia."
9. Alineatul (2) al articolului 52 se completeazã cu urmãtoarea formulare:
"Prin fond de salarii realizat, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, se înţelege totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de naturã salarialã. Structura acestuia pe categorii de venituri este detaliatã prin normele de încasare aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS, cu avizul consiliului de administraţie."
10. Alineatul (3) al articolului 52 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Nerespectarea prevederilor art. 51 alin. (1) duce la diminuarea pachetului de servicii de bazã, potrivit prevederilor art. 13. Diminuarea pachetului de servicii de bazã are loc dupã 3 luni de la ultima platã a contribuţiei."
11. Alineatul (2) al articolului 53 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligaţia sã îşi asigure sãnãtatea potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt obligate sã comunice direct casei de asigurãri alese veniturile, pe baza declaraţiei de asigurare, în vederea stabilirii şi achitãrii contribuţiei de 6,5%. Modelul declaraţiei de asigurare se aprobã prin ordin al preşedintelui CNAS."
12. Dupã alineatul (2) al articolului 53 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru lucrãtorii migranţi care îşi pãstreazã domiciliul sau reşedinţa în România, contribuţia lunarã la fond se calculeazã prin aplicarea cotei de 6,5% la veniturile impozabile realizate în România, iar în situaţia în care nu realizeazã astfel de venituri, la valoarea unui salariu de bazã minim brut pe ţarã."
13. Alineatul (3) al articolului 53 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru persoanele care se asigurã facultativ în condiţiile art. 7 alin. (2) contribuţia lunarã la fond se calculeazã prin aplicarea cotei de 13,5% la valoarea a douã salarii de bazã minime brute pe ţarã pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru."
14. Alineatul (4) al articolului 53 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, sã achite contribuţia legalã lunarã pe ultimii 3 ani, începând cu data primei solicitãri de acordare a serviciilor medicale, calculatã la salariul de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii."
15. Dupã alineatul (4) al articolului 55 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul neachitãrii în termen a contribuţiilor datorate fondului de cãtre persoanele fizice, CNAS, prin casele de asigurãri, procedeazã la aplicarea mãsurilor de executare silitã pentru încasarea sumelor datorate şi a dobânzilor şi penalitãţilor de întârziere, potrivit procedurilor instituite de codul fiscal şi Codul de procedurã fiscalã şi normelor de încasare aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS, cu avizul consiliului de administraţie."
16. Alineatul (1) al articolului 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - (1) CNAS este instituţie publicã, autonomã, de interes naţional, cu personalitate juridicã, care administreazã şi gestioneazã sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate în vederea aplicãrii politicilor şi programelor Guvernului în domeniul sanitar şi are sediul în municipiul Bucureşti, calea Cãlãraşi nr. 248, sectorul 3."
17. Alineatul (3) al articolului 60 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) CNAS funcţioneazã pe baza statutului propriu, avizat de consiliul de administraţie şi aprobat prin ordin al preşedintelui CNAS. Casele de asigurãri funcţioneazã pe baza statutului propriu, care respectã prevederile statutului-cadru, avizat de Consiliul de administraţie al CNAS şi aprobat prin ordin al preşedintelui CNAS."
18. Articolul 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - Pe lângã CNAS funcţioneazã consilii de experţi pentru elaborarea proiectelor de acte normative, cu consultarea obligatorie a ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţele sanitare proprii, precum şi pentru implementarea programelor, respectiv subprogramelor de sãnãtate, finanţate din fond."
19. La alineatul (1) al articolului 64, dupã litera r) se introduce o nouã literã, litera s), cu urmãtorul cuprins:
"s) iniţiazã, negociazã şi încheie cu instituţii similare documente de cooperare internaţionalã în domeniul sãu de activitate."
20. Alineatul (1) al articolului 71 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 71. - (1) Preşedintele consiliului de administraţie este preşedintele CNAS şi are rang de secretar de stat. Preşedintele CNAS are dreptul la organizarea cabinetului demnitarului în structura CNAS şi în limita numãrului de posturi prevãzut de lege pentru funcţia de secretar de stat. Preşedintele CNAS este numit de primul-ministru dintre membrii consiliului de administraţie, la propunerea ministrului sãnãtãţii."
21. Dupã alineatul (2) al articolului 72 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În condiţiile în care la prima convocare a unei şedinţe a consiliului de administraţie nu se îndeplineşte cvorumul prevãzut la alin. (1), preşedintele CNAS, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie, are dreptul sã convoace o nouã şedinţã în termen de maximum 7 zile, în cadrul cãreia hotãrârile sunt luate cu votul a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor prezenţi."
22. Articolul 73 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 73. - Preşedintele CNAS este ordonator principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului şi reprezintã CNAS în relaţiile cu terţii şi pe asiguraţi în raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, componente ale sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate."
23. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 74 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Ocuparea postului de director general se face prin concurs, pe o perioadã de 4 ani, şi se numeşte prin ordin al preşedintelui CNAS.
(3) Organizarea concursului şi criteriile de selecţie sunt stabilite de preşedintele CNAS, cu avizul consiliului de administraţie."
24. Literele b) şi u) ale articolului 76 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) avizeazã propriul regulament de organizare şi funcţionare, care se aprobã prin ordin al preşedintelui CNAS;
.........................................................................
u) avizeazã organigrama CNAS şi organigramele caselor de asigurãri teritoriale, care se aprobã prin ordin al preşedintelui CNAS;"
25. Alineatul (2) al articolului 77 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, precum şi pentru punerea în aplicare a hotãrârilor consiliului de administraţie, preşedintele CNAS emite ordine care devin executorii dupã ce sunt aduse la cunoştinţã persoanelor interesate. Ordinele cu caracter normativ emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţã se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
26. Alineatul (1) al articolului 81 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - (1) Directorii generali ai caselor de asigurãri sunt numiţi pe bazã de concurs, prin ordin al preşedintelui CNAS sau, dupã caz, prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, respectiv în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 56/1998 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 458/2001 . Directorul general devine membru de drept al consiliului de administraţie al casei de asigurãri şi preşedintele acestuia. Între CNAS şi directorul general al casei de asigurãri - manager al sistemului la nivel local se încheie un contract de management."
27. Litera b) a articolului 85 va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã deconteze furnizorilor contravaloarea serviciilor medicale contractate şi prestate asiguraţilor, la termenele prevãzute în contractul-cadru, în caz contrar urmând a suporta penalitãţile prevãzute în contract;".
28. Articolul 106 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 106. - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sãnãtãţii altei persoane rãspund potrivit legii şi sunt obligate sã suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicalã acordatã. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate prin grija caselor de asigurãri şi constituie venituri ale fondului.
(2) Furnizorii de servicii care acordã asistenţa medicalã prevãzutã la alin. (1) realizeazã o evidenţã distinctã a acestor cazuri şi au obligaţia sã comunice lunar casei de asigurãri cu care se aflã în relaţie contractualã documentele justificative care atestã cheltuielile efective realizate."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul sãnãtãţii,
Mircea Cintezã

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Cristian Vlãdescu

Ministrul apãrãrii naţionale,
Teodor Atanasiu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 107.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016