Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 13 decembrie 2006  pentru modificarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 107 din 13 decembrie 2006 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.029 din 27 decembrie 2006
În condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ajutorul pentru încãlzirea locuinţei cu lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri se acordã numai familiilor şi persoanelor singure, beneficiare de ajutor social în baza <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Prin acest ultim act normativ s-a creat inechitate faţã de familiile şi persoanele singure care în majoritate, circa 85%, se aflã în mediul rural şi care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei acelaşi tip de combustibil, respectiv lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri. În aceastã situaţie, conform datelor statistice, se aflã aproximativ 4.270.000 de familii şi persoane singure. Dintre acestea, circa 2.700.000 au venituri de pânã la 500 lei/membru de familie şi care, în prezent, nu beneficiazã de nicio formã de sprijin pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de încãlzirea locuinţei.
O altã inechitate creatã este aceea cã familiile şi persoanele singure care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei energie termicã furnizatã în sistem centralizat sau gaze naturale şi care au acelaşi venit pe membru de familie, respectiv de pânã la 500 lei, beneficiazã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei.
Pentru eliminarea acestor inechitãţi şi având în vedere cã sezonul rece deja a început, se impune luarea unor mãsuri de urgenţã pentru ca aceste categorii de familii şi persoane singure care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri, altele decât cele beneficiare ale ajutorului social în baza <>Legii nr. 416/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sã poatã beneficia, începând cu data de 1 ianuarie 2007, de un ajutor pentru încãlzirea locuinţei.
În acest sens, este necesarã modificarea de urgenţã a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel încât categoriile de persoane menţionate sã poatã beneficia de mãsurile preconizate pe perioada rãmasã din sezonul rece deja început, respectiv ianuarie-martie 2007.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 25 februarie 2003, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri, beneficiazã de ajutor lunar pentru încãlzirea locuinţei pe perioada sezonului rece, dupã cum urmeazã:
a) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã pânã la 125 lei li se acordã o sumã de 46 lei;
b) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 125 lei şi 170 lei li se acordã o sumã de 42 lei;
c) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 170 lei şi 210 lei li se acordã o sumã de 38 lei;
d) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 210 lei şi 250 lei li se acordã o sumã de 34 lei;
e) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 250 lei şi 290 lei li se acordã o sumã de 30 lei;
f) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 290 lei şi 345 lei li se acordã o sumã de 26 lei;
g) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 345 lei şi 390 lei li se acordã o sumã de 22 lei;
h) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 390 lei şi 440 lei li se acordã o sumã de 18 lei;
i) familiilor şi persoanelor singure al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 440 lei şi 500 lei li se acordã o sumã de 14 lei.
(2) Pentru familiile şi persoanele singure prevãzute la alin. (1) lit. a), beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ajutorul lunar pentru încãlzirea locuinţei este de 50 lei."

2. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) În sensul prevederilor art. 5, 6 şi ale art. 8 alin. (1), prin familie se înţelege soţul, soţia, precum şi alte persoane, indiferent dacã între acestea existã sau nu relaţii de rudenie, care au acelaşi domiciliu sau reşedinţã ori care locuiesc şi gospodãresc împreunã, sunt înscrise în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei.
...................................................................
(3) Beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 5, 6 şi art. 8 alin. (1) familiile şi persoanele singure, cetãţeni români, precum şi cetãţeni strãini ori apatrizi cu domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa în România, stabilitã în condiţiile legislaţiei române."

3. Alineatul (1) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Limitele de venituri pentru acordarea ajutorului lunar pentru încãlzirea locuinţei, precum şi nivelul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei cu gaze naturale şi lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri se corecteazã în funcţie de evoluţia preţurilor la aceste categorii de combustibili şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului."

4. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Consiliile locale pot aproba, prin hotãrâre, acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei din bugetele locale peste cele stabilite în condiţiile prevãzute la art. 5, 6 şi 8, dupã cum urmeazã:
a) prin majorãri ale ajutorului pentru încãlzirea locuinţei cu acelaşi cuantum pentru toţi beneficiarii care se gãsesc în aceeaşi tranşã de venituri, cu respectarea tranşelor de venituri prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) prin acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei pentru toate familiile şi persoanele singure cu venituri care depãşesc tranşele de venituri prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã."

5. Secţiunea a 3-a a capitolului II va avea urmãtorul cuprins:

"SECŢIUNEA a 3-a
Modul de stabilire şi acordare a ajutorului pentru încãlzirea locuinţei cu lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri

PARAGRAFUL 1
Ajutorul pentru încãlzirea locuinţei pentru familiile şi persoanele singure beneficiare de ajutor social stabilit în condiţiile <>Legii nr. 416/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare
Art. 16^10. - (1) Pânã la data de 15 septembrie a fiecãrui an, primarii au obligaţia sã întocmeascã lista cu beneficiarii de ajutor social care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri, pe baza documentaţiei depuse la stabilirea ajutorului social.
(2) Pe baza listei prevãzute la alin. (1), primarii emit dispoziţiile privind stabilirea dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei, pe care le transmit titularilor de ajutor social pânã la data de 30 septembrie a fiecãrui an.
(3) Dreptul la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei se stabileşte o singurã datã pentru toatã perioada sezonului rece.
(4) Plata ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, prevãzut la art. 8 alin. (2), se efectueazã o singurã datã, pânã la data de 31 octombrie a fiecãrui an, pentru toatã perioada sezonului rece.
(5) Data plãţii ajutorului pentru încãlzirea locuinţei şi modalitatea de platã a acestuia se stabilesc de cãtre primar prin dispoziţie care se aduce la cunoştinţã titularilor.
(6) Pentru familiile şi persoanele singure cãrora le înceteazã dreptul la ajutor social dupã data de 31 octombrie, dreptul la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei înceteazã în luna urmãtoare, iar sumele plãtite necuvenit cu acest titlu se recupereazã în condiţiile legii.
(7) Pentru familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social dupã data de 31 octombrie, ajutorul pentru încãlzirea locuinţei prevãzut la art. 8 alin. (2) se acordã începând cu luna în care s-a stabilit dreptul la ajutor social.
(8) Plata ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, stabilit în condiţiile alin. (6), pentru perioada rãmasã pânã la sfârşitul sezonului rece, se efectueazã o singurã datã, în luna în care s-a stabilit dreptul.

PARAGRAFUL 2
Ajutorul pentru încãlzirea locuinţei pentru familiile şi persoanele singure, altele decât cele beneficiare de ajutorul social stabilit în condiţiile <>Legii nr. 416/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare
Art. 16^11. - (1) Ajutorul pentru încãlzirea locuinţei pentru familiile şi persoanele singure, altele decât cele beneficiare ale ajutorului social stabilit în condiţiile <>Legii nr. 416/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acordã pe bazã de cerere, însoţitã de declaraţia pe propria rãspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia.
(2) Titularul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei este persoana care a completat cererea, iar beneficiarul este familia sau persoana singurã prevãzutã la art. 9.
(3) Titularul ajutorului pentru încãlzirea locuinţei este proprietarul locuinţei sau titularul contractului de închiriere al acesteia ori alt membru de familie major şi legal împuternicit de cãtre proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere ori, dupã caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 18 ani.
(4) Formularele conţinând cererile şi declaraţiile pe propria rãspundere sunt puse la dispoziţia solicitanţilor de cãtre primãrii.
Art. 16^12. - (1) Familiile şi persoanele singure care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 8 alin. (1) depun individual cererile şi declaraţiile pe propria rãspundere la primãria comunei, oraşului, municipiului sau, dupã caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cãrei razã teritorialã se aflã locuinţa de domiciliu sau de reşedinţã, pânã la data de 15 septembrie a fiecãrui an.
(2) Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei cu lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri se realizeazã o singurã datã, pentru toatã perioada sezonului rece, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, prin dispoziţie a primarului, care va conţine cuantumul ajutorului acordat în funcţie de venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure.
(3) Dispoziţiile primarului prevãzute la alin. (2) se emit o singurã datã, pentru toatã perioada de acordare a ajutorului, şi se transmit de cãtre primari titularilor ajutoarelor pentru încãlzirea locuinţei pânã la data de 30 septembrie a fiecãrui an.
(4) La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, dupã caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioarã depunerii cererii. Pentru stabilirea dreptului, primarul poate solicita prezentarea de documente doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia sau, dupã caz, de persoana singurã.
(5) Situaţia centralizatoare cuprinzând dispoziţiile prevãzute la alin. (2) se transmite direcţiilor teritoriale.
(6) Pe baza situaţiei centralizatoare prevãzute la alin. (5), direcţiile teritoriale solicitã Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei necesarul de credite bugetare în vederea plãţii ajutorului pentru încãlzirea locuinţei.
(7) Sumele primite de la Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei sunt transferate de direcţiile teritoriale bugetelor locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale în vederea plãţii ajutorului pentru încãlzirea locuinţei.
(8) Plata ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, prevãzut la art. 8 alin. (1), se efectueazã de cãtre primar, o singurã datã, pânã la data de 31 octombrie a fiecãrui an, pentru toatã perioada sezonului rece.
(9) Data plãţii ajutorului pentru încãlzirea locuinţei şi modalitatea de platã a acestuia se stabilesc de cãtre primar prin dispoziţie, care se aduce la cunoştinţã titularilor.
Art. 16^13. - (1) Titularii ajutoarelor pentru încãlzirea locuinţei sunt obligaţi sã comunice primarului orice modificare intervenitã în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificãrii.
(2) Comunicarea modificãrilor prevãzute la alin. (1) se va face prin depunerea la primãrie a unei noi declaraţii pe propria rãspundere.
(3) În cazul modificãrilor prevãzute la alin. (1), primarii vor emite noi dispoziţii cu privire la modificarea cuantumului ajutorului stabilit în condiţiile art. 8 alin. (1) sau, dupã caz, încetarea dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei.
(4) Modificãrile sau, dupã caz, încetarea dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei, prevãzute la alin. (3), se fac începând cu luna în care au intervenit modificãrile prevãzute la alin. (1), în cazul în care acestea s-au produs în primele 15 zile ale lunii.
(5) Primarii vor transmite titularilor ajutoarelor pentru încãlzirea locuinţei dispoziţiile prevãzute la alin. (3), în termen de 5 zile de la data emiterii. Situaţia centralizatoare cuprinzând aceste dispoziţii se transmite şi direcţiilor teritoriale.
(6) În situaţia în care familiile sau persoanele singure îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 8 alin. (1) pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei se face începând cu luna depunerii cererii.
(7) Plata ajutorului pentru încãlzirea locuinţei stabilit în condiţiile alin. (6), pentru perioada rãmasã pânã la sfârşitul sezonului rece, se efectueazã o singurã datã, în luna în care s-a stabilit dreptul."

6. Articolul 16^14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16^14. - (1) Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, prevãzut la art. 5 şi 6, se asigurã din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei."
(2) Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, prevãzut la art. 8 alin. (1), se asigurã din transferuri de la bugetul de stat cãtre bugetele locale, prevãzute în bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
(3) Cheltuielile administrative privind stabilirea, modificarea sau încetarea dreptului la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei, prevãzut la art. 5, 6 şi art. 8 alin. (1), precum şi pentru tipãrirea formularelor de cerere şi declaraţie pe propria rãspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia se asigurã din bugetele locale."

7. Articolul 16^15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16^15. - Fondurile necesare plãţii ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, prevãzut la art. 8 alin. (2), precum şi pentru cheltuielile administrative se asigurã din bugetele locale."

8. Alineatul (1) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 15 alin. (1) şi (2), art. 16^2 alin. (5)-(7), art. 16^3 alin. (1), (5) şi (6), art. 16^4 alin. (1), (2), (4)-(6) şi (9), ale art. 16^6 , 16^7, art. 16^8 alin. (1), art. 16^10 alin. (1), (4) şi (8), ale art. 16^12 alin. (3) şi (8), ale art. 16^13 alin. (5) şi (7) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 10.000 lei."

ART. II
(1) Pentru sezonul rece noiembrie 2006 - martie 2007, prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã pe perioada ianuarie-martie 2007.
(2) Instrucţiunile de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, precum şi formularele necesare în vederea stabilirii dreptului, efectuãrii plãţilor şi monitorizãrii Programului de acordare a ajutoarelor pentru încãlzirea locuinţei cu lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri se aprobã prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului administraţiei şi internelor.
(3) Familiile şi persoanele singure care, la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a instrucţiunilor de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, prevãzute la alin. (2), îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului pentru încãlzirea locuinţei cu lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri, pentru a beneficia de ajutorul integral de încãlzire pe perioada prevãzutã la alin. (1), depun cererile şi declaraţiile pe propria rãspundere pânã la data de 31 ianuarie 2007.
(4) Pentru asigurarea fondurilor necesare plãţii ajutoarelor pentru încãlzirea locuinţei cu lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri se autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice ca, la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, sã introducã modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã în structura bugetului de stat şi a bugetului Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei pe anul 2007.
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 25 februarie 2003, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenţã, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 13 decembrie 2006.
Nr. 107.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016