Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 105 din 14 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 105 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 647 din 21 iulie 2005
Situaţia extraordinarã, prevãzutã de art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã, se motiveazã prin necesitatea urgentã a eliminãrii facilitãţilor exclusiviste pentru Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe (A.N.L.) şi/sau pentru clienţii acesteia, dar şi necesitatea orientãrii obiectului de activitate al A.N.L. cãtre toate programele guvernamentale de construcţii de locuinţe proprietate publicã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale şi/sau de intervenţii la fondul construit, pentru care se acordã sprijin material şi/sau financiar de cãtre stat.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 16 iulie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2 alineatul (1), literele c), d) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe privind construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construcţia de locuinţe sociale şi de necesitate, construcţia altor locuinţe proprietate publicã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi intervenţii la construcţii existente, în aplicarea mãsurilor stabilite prin programe guvernamentale. Programele guvernamentale şi sursele de finanţare ale acestora se aprobã de Guvern la propunerea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
d) dobândirea de terenuri destinate construirii de locuinţe şi, dupã caz, monitorizarea unor programe pentru realizarea lucrãrilor de viabilizare a acestora;
e) iniţierea şi/sau dezvoltarea, în condiţiile pieţei, a unor programe de construcţii de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar;".
2. La articolul 2 alineatul (1), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) realizarea unor studii de specialitate privind piaţa imobiliarã (cererea şi oferta de locuinţe, terenuri de construcţii, costuri etc.)."
3. Alineatul (1^1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(1^1) Investiţiile privind construcţiile de locuinţe prevãzute la alin. (1) lit. c) sunt finanţate de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale, precum şi din credite interne/externe şi alte surse legal constituite."
4. Dupã alineatul (1^1) al articolului 2 se introduc trei noi alineate, alineatele (1^2), (1^3) şi (1^4), cu urmãtorul cuprins:
"(1^2) În structura cheltuielilor de investiţii prevãzute la alin. (1^1) va fi cuprinsã o cotã de 3% care se constituie venituri ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, destinate acoperirii cheltuielilor efectuate pentru realizarea montajului financiar necesar, contractarea serviciilor de proiectare, contractarea şi urmãrirea lucrãrilor de execuţie, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
(1^3) Aprobarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii prevãzute la alin. (1^1) se face în condiţiile legii.
(1^4) În aplicarea prevederilor <>art. 67 alin. 2 din Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iniţierea şi dezvoltarea programelor de construcţii de locuinţe de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe se fac cu avizul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului."
5. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dezvoltarea construcţiilor de locuinţe în condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. c) şi e) se face pe terenuri viabilizate sau a cãror viabilizare se realizeazã corelat cu termenele de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor."
6. Alineatul (3) al articolului 2 se abrogã.
7. Alineatul (4) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru atragerea resurselor de finanţare în construcţia de locuinţe, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe încheie convenţii speciale cu instituţii autorizate potrivit legii sã acorde credite ipotecare."
8. Alineatele (5) şi (6) ale articolului 2 se abrogã.
9. Alineatul (7) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Pentru atragerea de resurse financiare suplimentare, precum şi pentru asigurarea terenurilor viabilizate, destinate construirii de locuinţe, persoanele juridice cu activitãţi în construirea de locuinţe, de drumuri, în domeniul investiţiilor imobiliare, în domeniul serviciilor de gospodãrie comunalã, precum şi al celor de alimentare cu gaze şi energie electricã pot participa alãturi de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi/sau de autoritãţile publice locale la finanţarea şi derularea unor proiecte pentru dezvoltarea zonelor de locuit, pe bazã de contracte încheiate potrivit legii."
10. Dupã alineatul (7) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu urmãtorul cuprins:
"(7^1) În aplicarea prevederilor alin. (7), tipurile de contracte-cadru, forma şi conţinutul studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate şi criteriile de analizã a eligibilitãţii investitorilor se stabilesc prin norme metodologice de aplicare a prezentei legi."
11. Dupã articolului 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - (1) Terenurile destinate construirii de locuinţe prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe pot fi proprietate publicã ori privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi proprietate privatã a persoanelor fizice ori juridice. Terenurile proprietate publicã ori privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale se preiau de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe în folosinţã gratuitã, în condiţiile legii, pe perioada realizãrii investiţiilor.
(2) Terenurile proprietate publicã ori privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, destinate construirii de locuinţe prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, scoase din circuitul agricol, sunt exceptate de la prevederile <>art. 92 alin. (4) şi (5) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În cazul în care terenurile prevãzute la alin. (1) sunt în proprietatea publicã ori privatã a statului, acestea se transmit fãrã platã în proprietatea publicã sau, dupã caz, în proprietatea privatã a unitãţilor administrativ-teritoriale în care sunt amplasate şi în administrarea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, în administrarea consiliilor judeţene, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe îşi pãstreazã folosinţa gratuitã a terenurilor pe perioada realizãrii investiţiilor.
(4) Pe terenurile aflate în proprietatea publicã ori privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, utilitãţile şi dotãrile tehnico-edilitare se realizeazã prin obiective de investiţii promovate de cãtre consiliile locale potrivit legii şi în corelare cu programele de construcţii de locuinţe.
(5) Pentru asigurarea corelãrii programelor de investiţii în viabilizarea terenurilor cu programele de investiţii în construcţia de locuinţe, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va încheia contracte cu autoritãţile administraţiei publice locale prin bugetul cãrora se aprobã programul de investiţii publice pentru realizarea de utilitãţi şi dotãri tehnico-edilitare, în condiţiile art. 2 alin. (7) şi (7^1).
(6) Pentru terenurile proprietate privatã a unitãţilor administrativ-teritoriale, destinate realizãrii de locuinţe prin credite ipotecare, se vor stabili, prin hotãrâre a consiliului local, modalitatea de atribuire a acestora cãtre titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, precum şi cuantumul redevenţei sau al taxei stabilite potrivit legii. Concesionarea sau, dupã caz, darea în folosinţã a terenurilor se face pentru toatã durata de existenţã a construcţiilor.
(7) Stabilirea şi/sau clarificarea regimului juridic al terenurilor conform prevederilor alin. (6) se realizeazã înainte de promovarea programelor de dezvoltare a construcţiilor de locuinţe conform art. 2 alin. (2)."
12. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va stabili mãsurile necesare pentru luarea în evidenţã şi analiza solicitãrilor de construcţie de locuinţe proprietate personalã prin credit ipotecar. În acest scop va stabili şi va da publicitãţii locul de primire a solicitãrilor şi actele justificative necesare.
(2) Finanţarea construcţiilor de locuinţe care se realizeazã prin programele prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. e) se asigurã din sursele proprii ale beneficiarilor şi/sau din credite ipotecare acordate acestora de cãtre bãnci şi alte instituţii financiare autorizate potrivit legii.
(3) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi partenerii acesteia în dezvoltarea programelor de construcţii de locuinţe prin credit ipotecar pot avansa din surse proprii sumele necesare proiectãrii, autorizãrii şi contractãrii lucrãrilor de construcţii, urmând ca acestea sã fie reconstituite din sursele beneficiarilor de locuinţe."
13. Articolele 4 şi 5 se abrogã.
14. Litera b) a alineatului (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"b) venituri rezultate din activitãţi şi servicii prestate pentru promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe de investiţii publice în construcţia de locuinţe, precum şi venituri rezultate din activitãţi şi servicii prestate pentru promovarea şi dezvoltarea unor programe private în construcţia de locuinţe;".
15. Alineatul (2) al articolului 6 se abrogã.
16. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Resursele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pot fi avansate şi pentru finanţarea construcţiilor de locuinţe proprietate publicã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, urmând ca acestea sã fie reconstituite din sursele prevãzute cu aceastã destinaţie în bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, conform art. 2 alin. (1^1)."
17. Alineatul (4) al articolului 6^1 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va dezvolta anual programe de investiţii publice în construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construcţia de locuinţe sociale şi de necesitate, construcţia altor locuinţe proprietate publicã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi intervenţii la construcţii existente, pe baza programelor de investiţii aprobate în bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în colaborare cu organele administraţiei publice locale şi centrale interesate, pe terenurile prevãzute la art. 2^1 alin. (1), a cãror viabilizare se asigurã în condiţiile legii."
18. Alineatul (5) al articolului 6^1 se abrogã.
19. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 6^2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6^2. - (1) Tinerii, în sensul prevederilor prezentei legi, sunt persoane majore, în vârstã de pânã la 35 de ani la data repartizãrii unei locuinţe construite prin programele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi destinate închirierii.
(2) Locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, realizate în condiţiile prezentei legi, fac obiectul exclusiv al proprietãţii publice. Pentru celelalte locuinţe care se realizeazã prin programele de investiţii prevãzute la art. 6^1 alin. (4), regimul juridic şi modul de repartizare sunt prevãzute de <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
20. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Pentru atragerea de resurse suplimentare, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe poate emite periodic titluri de valoare, în condiţiile legislaţiei în vigoare."
21. Articolele 8-16 se abrogã.
22. Alineatul (3) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Consiliul de administraţie este compus din 5-7 membri desemnaţi şi numiţi prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului."
23. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Consiliul naţional de coordonare este format din 13 membri desemnaţi dupã cum urmeazã:


a) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor
şi Turismului - 2 membri;
b) Ministerul Economiei şi Comerţului - 1 membru;
c) Ministerul Finanţelor Publice - 1 membru;
d) Asociaţia Românã a Bãncilor - 1 membru;
e) Ministerul Administraţiei şi Internelor - 1 membru;
f) Ministerul Apãrãrii Naţionale - 1 membru;
g) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii - 1 membru;
h) Uniunea Naţionalã a Consiliilor
Judeţene - 1 membru;
i) Consiliul General al Municipiului
Bucureşti - 1 membru;
j) Federaţia Municipiilor din România - 1 membru;
k) Federaţia Oraşelor din România - 1 membru;
l) Federaţia Primarilor de Comune - 1 membru."


24. Literele b), h), l) şi m) ale articolului 20 se abrogã.
25. Litera i) a articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"i) aprobã prospectul de emisiune a titlurilor de valoare ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;".
26. Alineatul (2) al articolului 21 se abrogã.
27. Articolul 23 se abrogã.
28. Alineatul (1) al articolului 24^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24^1. - (1) Pentru construcţia de locuinţe din lemn pentru tineri, destinate închirierii, masa lemnoasã necesarã se poate asigura de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe."
29. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului elaboreazã norme metodologice de aplicare, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului."
30. În tot cuprinsul legii, denumirile "Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului" sau "Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei" se vor înlocui cu denumirea "Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului".
ART. II
(1) Creditele ipotecare, acordate din sursele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, se deruleazã conform prevederilor din contractele încheiate, pânã la data rambursãrii integrale a împrumuturilor.
(2) Aprobarea ratei dobânzii aferente creditelor prevãzute la alin. (1) este în atribuţia Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
(3) Resursele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se reîntregesc cu ratele rambursate şi dobânzile aferente creditelor acordate.
(4) Contractanţii de credite ipotecare, care au încheiate contracte de mandat cu Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe sau contracte de construire a unei locuinţe prin programele agenţiei aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, pot beneficia în continuare de o subvenţie în cuantum de 20% din valoarea locuinţei, dacã întrunesc, în mod cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) titularul contractului, respectiv membrii familiei acestuia (soţ/soţie şi/sau copii în întreţinere), nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub formã de subvenţii pentru o altã locuinţã;
b) este prima locuinţã pe care o construiesc cu finanţare prin credit ipotecar.
(5) Subvenţia prevãzutã la alin. (4) se asigurã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
ART. III
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, se vor modifica în mod corespunzãtor Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 962/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 4 octombrie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) <>Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 16 iulie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, dupã aprobarea acesteia prin lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. IV
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se abrogã:
1. <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/1999 privind reglementarea regimului juridic al terenurilor destinate construirii de locuinţe prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 491 din 13 octombrie 1999, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 243/2001 ;
2. <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 53/2003 privind subvenţionarea dobânzilor aferente creditelor ipotecare acordate pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 din 25 iunie 2003, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 537/2003 ;
3. Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 53/2003 privind subvenţionarea dobânzilor aferente creditelor ipotecare acordate pentru construcţia de locuinţe prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.049/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 645 din 10 septembrie 2003.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul delegat pentru lucrãri publice
şi amenajarea teritoriului,
Laszlo Borbely

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 105.
____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016