Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 103 din 14 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala si a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 142/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei SAPARD pentru implementarea tehnica si financiara a Instrumentului special de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 103 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 142/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei SAPARD pentru implementarea tehnica si financiara a Instrumentului special de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 646 din 21 iulie 2005
Având în vedere obligaţiile ce revin României ca urmare a angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeanã, este necesarã luarea tuturor mãsurilor privind construcţia instituţionalã pentru derularea fondurilor destinate finanţãrii Politicii Agricole Comune.
În urma consultãrilor avute cu experţii Comisiei Europene, s-a stabilit ca soluţie optimã înfiinţarea a douã agenţii de plãţi menite sã gestioneze mãsurile de sprijin finanţate din fonduri europene, precum şi a celor finanţate de la bugetul de stat al României.
Deoarece în <>Legea nr. 1/2004 se specificã faptul cã Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Industrie Alimentarã şi Dezvoltare Ruralã este singura instituţie care gestioneazã mãsurile de sprijin din cadrul Politicii Agricole Comune, se impune modificarea în regim de urgenţã a acesteia, precum şi a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 142/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei SAPARD pentru implementarea tehnicã şi financiarã a Instrumentului special de preaderare pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã, pentru asigurarea pregãtirii construcţiei instituţionale a celor douã agenţii, în vederea gestionãrii fondurilor europene.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

CAP. I
Modificarea şi completarea <>Legii nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Industrie Alimentarã şi Dezvoltare Ruralã

ART. I
<>Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Industrie Alimentarã şi Dezvoltare Ruralã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 25 februarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (3) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Denumirea Agenţiei se schimbã începând cu data de 1 octombrie 2005 în Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã."
2. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Începând cu luna iulie 2005 Agenţia este instituţia publicã responsabilã cu gestionarea unor forme de sprijin destinate susţinerii agriculturii, finanţate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile de instituire a acestora.
(2) Pânã la data aderãrii României la Uniunea Europeanã Agenţia va pregãti structura instituţionalã pentru gestionarea fondurilor europene pentru agriculturã, iar de la data aderãrii Agenţia va fi responsabilã cu derularea şi gestionarea acestor fonduri privind:
a) plãţile directe şi mãsurile de piaţã;
b) unele mãsuri finanţate din fonduri europene pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi pescuit, stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale."
3. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - Agenţia poate delega cãtre alte organisme din atribuţiile prevãzute în prezenta lege în situaţia îndeplinirii de cãtre acestea a urmãtoarelor condiţii:
a) responsabilitãţile şi obligaţiile acestor organisme, în special privind controlul şi verificarea conformitãţii cu regulile comunitare, sã fie clar definite;
b) organismele dispun de sisteme eficiente pentru asigurarea îndeplinirii responsabilitãţilor lor;
c) Agenţia este informatã în mod regulat şi la timp asupra rezultatelor controalelor efectuate, astfel încât caracterul suficient al acestor controale sã fie luat în considerare în gestionarea unei cereri."
4. Literele a) şi k) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) asigurã derularea operaţiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate;
..........................................................................
k) administreazã sistemul de certificate de export-import şi garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole;".
5. Dupã litera l) a articolului 3 se introduc 5 noi litere, literele m)-r), cu urmãtorul cuprins:
"m) este autoritatea publicã responsabilã cu implementarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control;
n) asigurã managementul cotelor de producţie de zahãr şi izoglucozã şi gestioneazã contribuţiile aferente acestor cote;
o) elaboreazã manuale de proceduri şi metodologii în vederea implementãrii corespunzãtoare a atribuţiilor care îi revin;
p) implementeazã şi administreazã restituţiile la export şi sistemul de garanţii aferente restituţiilor;
r) furnizeazã toate informaţiile solicitate de Organismul coordonator al agenţiilor de plãţi pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi pescuit."
6. Dupã articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 3^1. - (1) Sistemul Integrat de Administrare şi Control este instrumentul tehnic de gestionare şi control care se aplicã anumitor scheme de plãţi, în conformitate cu prevederile de instituire a acestora.
(2) Sistemul Integrat de Administrare şi Control reprezintã un ansamblu de norme şi proceduri de organizare instituţionalã, infrastructurã IT şi resurse umane.
(3) Sistemul Integrat de Administrare şi Control cuprinde urmãtoarele elemente:
a) o bazã de date electronicã;
b) un sistem de identificare a parcelelor agricole;
c) un sistem de identificare şi înregistrare a drepturilor la platã;
d) cererile de sprijin;
e) un sistem integrat de control;
f) un sistem unic de identificare a fiecãrui agricultor care a depus cererea de sprijin;
g) un sistem de identificare şi înregistrare a animalelor."
7. Dupã alineatul (3) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Agenţia angajeazã personal contractual, în funcţie de necesitãţi, pe perioada determinatã pentru îndeplinirea în termen a responsabilitãţilor."
8. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Agenţia are în structurã 42 de sucursale judeţene fãrã personalitate juridicã."
9. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Fondurile necesare în vederea desfãşurãrii activitãţii Agenţiei, inclusiv pentru realizarea şi implementarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control, se asigurã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale."
10. Dupã articolul 8 se introduc douã noi articole, articolele 8^1 şi 8^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 8^1. - Agenţia obţine acreditarea şi asigurã menţinerea acesteia în conformitate cu criteriile de acreditare şi instrucţiunile emise de Autoritatea pentru acreditarea agenţiilor de plãţi pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi pescuit.
Art. 8^2. - (1) Pentru cheltuielile care fac obiectul finanţãrii din partea Comunitãţii, conturile Agenţiei se certificã de cãtre un organism de certificare, pe baza unei examinãri a procedurilor şi a unui eşantion de tranzacţii, în conformitate cu standardele de audit acceptate pe plan internaţional.
(2) Organismul de certificare este o entitate independentã de Agenţie şi de Organismul de coordonare."
11. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Agenţia utilizeazã pentru aparatul central douã autoturisme şi un microbuz pentru transport de persoane, cu un consum lunar de carburant de 600 litri/autovehicul.
(2) Cele 42 de sucursale judeţene utilizeazã câte douã autoturisme pentru transport de persoane şi câte un autoturism pentru activitãţi specifice, cu un consum lunar de carburanţi de 600 litri/autovehicul, cu încadrarea în numãrul maxim de autoturisme aprobat Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale."
ART. II
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se abrogã lit. s) a alin. (1) al <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.210/2004 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 718 din 9 august 2004.
ART. III
<>Legea nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Industrie Alimentarã şi Dezvoltare Ruralã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

CAP. II
Modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 142/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei SAPARD pentru implementarea tehnicã şi financiarã a Instrumentului special de preaderare pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã

ART. IV
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 142/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei SAPARD pentru implementarea tehnicã şi financiarã a Instrumentului special de preaderare pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 471 din 28 septembrie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 309/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (7) al articolului 2 se abrogã.
2. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - (1) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, Agenţia SAPARD îndeplineşte funcţia de agenţie de platã şi, în cazul delegãrii, funcţiile de implementare, pentru proiectele realizate în cadrul mãsurilor care se referã la proiecte de investiţii, precum şi al altor mãsuri stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, finanţate din fondurile europene pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi pescuit.
(2) Agenţia SAPARD obţine acreditarea şi asigurã menţinerea acesteia în conformitate cu criteriile de acreditare şi instrucţiunile emise de Autoritatea pentru acreditarea agenţiilor de plãţi pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi pescuit.
(3) Pânã la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, Agenţia SAPARD înfiinţeazã în aparatul propriu structura instituţionalã necesarã realizãrii funcţiilor şi obligaţiilor prevãzute în cuprinsul alin. (1) şi (2).
(4) Rolul de Organism coordonator al agenţiilor de plãţi pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi pescuit este asigurat de Agenţia SAPARD, prin înfiinţarea Direcţiei pentru coordonarea agenţiilor de plãţi din fonduri europene pentru agriculturã, dezvoltare ruralã şi pescuit, aflatã în directa subordonare a directorului general al Agenţiei SAPARD. Atribuţiile acestei direcţii sunt independente de celelalte responsabilitãţi ale Agenţiei SAPARD.
(5) Denumirea Agenţiei SAPARD se schimbã, de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, în Agenţia de Plãţi pentru Dezvoltare Ruralã şi Pescuit.
(6) Modificãrile prevãzute în prezentul articol, inclusiv cele privind structura organizatoricã, nu afecteazã criteriile de acreditare pentru implementarea tehnicã şi financiarã a Programului SAPARD, pânã la finalizarea acestuia."
3. Dupã alineatul (5) al articolului 3 se introduc douã noi alineate, alineatele (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Începând cu 1 aprilie 2006, Agenţia SAPARD preia personalul din cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, care are atribuţii în cadrul serviciului tehnic delegat pentru Programul SAPARD. Personalul va fi preluat fãrã examen sau concurs şi va beneficia de aceleaşi drepturi salariale ca şi personalul angajat în cadrul Agenţiei SAPARD. Predarea-preluarea personalului şi a fondurilor aferente se face pe bazã de protocol încheiat între direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi Agenţia SAPARD.
(7) Se autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice sã introducã, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor alin. (6) în structura bugetului de stat şi a bugetului Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale pe anul 2006. Se autorizeazã Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale sã introducã modificãrile corespunzãtoare în anexele la bugetul propriu pe anul 2006."
ART. V
Structura organizatoricã şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale Agenţiei SAPARD se modificã în mod corespunzãtor.
ART. VI
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, pct. 11 din cap. III al <>art. 4 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 14 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 103.
______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016