Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 27 iunie 2001  privind modificarea si completarea   Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor   Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale   Legii nr. 169/1997 , precum si modificarea si completarea   Legii nr. 18/1991 , republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 102 din 27 iunie 2001 privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997 , precum si modificarea si completarea Legii nr. 18/1991 , republicata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 350 din 29 iunie 2001

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 12 ianuarie 2000, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) În aplicarea prevederilor prezentei legi reconstituirea dreptului de proprietate se face de regula pe vechile amplasamente, dacã acestea sunt libere."
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Pentru aplicarea prezentei legi comisia localã dispune de totalitatea terenurilor proprietate privatã a unitãţii administrativ-teritoriale respective.
(2) Reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevãzute la <>art. 9 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, se face pentru diferenţa dintre suprafata de 10 ha de familie şi cea adusã în cooperativa agricolã de producţie sau preluatã în orice mod de aceasta, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.
(3) În cazul în care în localitate nu exista suprafeţe de teren agricol pentru a satisface integral cererile, în condiţiile alin. (2), reconstituirea dreptului de proprietate se va face şi din suprafeţele de teren agricol trecute în proprietatea comunei, a oraşului sau a municipiului, conform <>art. 49 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, şi, dupã caz, în situaţiile în care prin hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile se constata nulitatea absolutã a unor titluri de proprietate, din terenuri agricole care trec în proprietatea privatã a statului.
(4) În situaţia în care nu se poate face reconstituirea dreptului de proprietate integral, în condiţiile alin. (2), se vor acorda despãgubiri pentru diferenţa de teren neretrocedat.
(5) Prin proprietar deposedat, în sensul prezentei legi, se înţelege persoana titulara a dreptului de proprietate în momentul deposedarii."
3. Alineatul (1) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Pentru terenurile din extravilanul localitãţilor, foste proprietãţi ale persoanelor fizice, care au trecut în proprietatea statului în mod abuziv şi se gãsesc incluse în diverse amenajãri hidrotehnice, de hidroamelioratii sau de alta natura, se restituie, în condiţiile legii, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora suprafeţe din terenurile aflate la dispoziţia comisiilor locale, iar în situaţia în care aceste suprafeţe sunt insuficiente se vor acorda despãgubiri, în condiţiile legii."
4. Dupã articolul 4 se introduce articolul 4^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - Pentru terenurile foştilor proprietari, persoane fizice, pe care se afla bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, pentru terenurile pe care sunt amenajate sere sau plantaţii de hamei, viticole şi pomicole, în funcţiune, restituirea se face pe alt amplasament dacã exista suprafeţe suficiente sau se acorda despãgubiri în condiţiile legii."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - În cazul persoanelor fizice prevãzute la <>art. 9 alin. (2) din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, cãrora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în limita suprafeţei de teren agricol de pana la 10 ha de familie şi li s-a aplicat cota de reducere potrivit legii, se restituie şi diferenţa de suprafata neatribuita sau li se acorda despãgubiri."
6. Alineatul (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) La stabilirea, prin reconstituire, a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole şi forestiere, în conformitate cu prevederile prezentei legi, comisiile comunale, orãşeneşti, municipale şi comisiile judeţene, constituite potrivit legii, vor verifica în mod riguros existenta actelor doveditoare prevãzute la <>art. 9 alin. (5) din Legea nr. 18/1991 , republicatã, precum şi pertinenta, verosimilitatea, autenticitatea şi concludenta acestor acte, ţinându-se seama şi de dispoziţiile art. 11 alin. (1) şi (2) din aceeaşi lege."
7. Dupã alineatul (1) al articolului 6 se introduc alineatele (1^1) şi (1^2) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile forestiere este admisã numai proba cu înscrisuri: acte de proprietate, cartea funciarã, cadastru, cererile de înscriere în cooperativa agricolã, registrul agricol de la data intrãrii în cooperativa, evidentele cooperativei agricole, ale amenajamentelor silvice şi pastorale, precum şi alte înscrisuri, cu data certa din perioada respectiva.
(1^2) Instituţiile care deţin înscrisurile prevãzute la alin. (1^1) au obligaţia sa elibereze, la cerere, actele solicitate de cei interesaţi. Refuzul de a elibera înscrisurile solicitate se sancţioneazã potrivit legii."
8. Alineatul (3) al articolului 6 se abroga.
9. Dupã articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) În situaţia în care anumite suprafeţe sunt revendicate de 2 solicitanti, dintre care unul este proprietarul deposedat prin mãsurile abuzive aplicate în perioada anilor 1953-1959, iar cel de-al doilea este persoana care a fost improprietarita cu teren preluat de la fostul proprietar, teren ce a fost preluat sub orice forma de cooperativa, se va restitui în natura ambilor solicitanti, în limita resurselor de teren existente.
(2) În cazul în care resursele sunt insuficiente se va atribui în natura teren primului proprietar, iar cel de-al doilea va fi despãgubit în condiţiile legii.
(3) În cazul lipsei resurselor se acorda despãgubiri, potrivit legii, ambilor proprietari.
(4) Aplicarea prevederilor de mai sus nu poate afecta drepturile dobândite în condiţiile art. 2 alin. (2) din prezenta lege."
10. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Pentru terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate conform art. 3, 5 şi 23 din prezenta lege se va emite un titlu de proprietate suplimentar, dacã persoanele în cauza au deja un titlu emis în condiţiile <>Legii nr. 18/1991 ; în caz contrar se va emite un singur titlu de proprietate pentru intreaga suprafata."
11. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 7 se abroga.
12. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Persoanelor fizice cãrora li s-a stabilit calitatea de acţionar la societãţile comerciale pe acţiuni cu profil agricol sau piscicol, în temeiul <>art. 36 din Legea nr. 18/1991 , nemodificata, indiferent dacã au încheiat sau nu contracte de locaţiune în temeiul <>art. 25 din Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, li se restituie în natura suprafeţe agricole, pe baza documentelor care atesta fosta proprietate, în perimetrul acestor societãţi. Atribuirea efectivã a terenurilor se face în condiţii care sa nu afecteze exploatatiile agricole, proprietate publica sau privatã a statului, în unitatea lor."
13. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Terenurile proprietate de stat administrate de institutele şi staţiunile de cercetare, destinate cercetãrii şi producerii de seminţe şi material sãditor din categorii biologice superioare şi cele pentru creşterea de animale de rasa, precum şi terenurile administrate de unitãţile de învãţãmânt cu profil agricol sau silvic aparţin domeniului public al statului."
14. Alineatul (2) al articolului 9 se abroga.
15. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Persoanelor fizice cãrora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor deţinute de institutele şi staţiunile de cercetare şi producţie agricolã, precum şi de regiile autonome cu profil agricol sau de societãţile naţionale cu profil agricol li se vor atribui terenuri în natura din terenurile proprietate privatã a statului.
(2) În situaţia în care suprafeţele proprietate privatã a statului sunt insuficiente acestea pot fi suplimentate cu suprafeţe ce se vor scoate din domeniul public al statului, în condiţiile legii, la propunerea prefectului, sau se vor acorda despãgubiri."
16. Articolul 11 se abroga.
17. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 12 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Comisiile comunale, orãşeneşti sau municipale din unitãţile administrativ-teritoriale pe care se afla terenurile, împreunã cu oficiile de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, ,vor delimita terenurile solicitate pe vechile amplasamente, dacã acestea sunt libere, în sole situate în imediata apropiere a localitãţilor, asigurându-se accesul la lucrãrile de hidroamelioratii, acolo unde ele exista.
...............................................................
4) Procesul-verbal de delimitare împreunã cu hotãrârea comisiei locale vor fi supuse spre validare comisiei judeţene, care este obligatã sa se pronunţe în termen de 30 de zile de la primirea acestuia."
18. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Prefectul, în calitatea sa de preşedinte al comisiei judeţene, va întocmi şi va inainta lunar Ministerului Administraţiei Publice un raport privind situaţia aplicãrii prevederilor legii, cu propuneri de mãsuri, inclusiv de tragere la rãspundere a primarilor care impiedica în orice mod reconstituirea dreptului de proprietate în termenele şi în condiţiile stabilite de lege."
19. Articolul 14 se abroga.
20. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Persoanelor fizice prevãzute la <>art. 37, 38 şi 39 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, li se reconstituie dreptul de proprietate pentru terenurile agricole şi pentru diferenţa dintre suprafata de 10 ha şi cea avutã în proprietate, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.
(2) În toate cazurile în care nu este posibila restituirea în natura a terenurilor se vor acorda despãgubiri potrivit legii."
21. Articolul 16 se abroga.
22. Articolul 17 se abroga.
23. Articolul 18 se abroga.
24. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - În cazul în care pe suprafeţele de teren care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate în condiţiile prezentei legi se afla investiţii functionale prin care s-a crescut valoarea fondului, contravaloarea acestor investiţii se recupereazã de la noii proprietari într-o perioada de maximum 10 ani."
25. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) În localitãţile în care rãmân terenuri agricole dupã aplicarea prevederilor prezentei legi consiliile locale pot atribui în folosinta loturi de pana la 5 ha de familie familiilor fãrã pãmânt, familiilor ţinere nou-întemeiate, specialiştilor care lucreazã în agricultura, cadrelor medicale, personalului didactic, slujitorilor cultelor religioase legal recunoscute.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de aceste drepturi numai dacã domiciliazã, locuiesc efectiv şi profeseaza în localitatea respectiva, nu au în proprietate alte terenuri agricole şi numai pe durata îndeplinirii cumulative a acestor condiţii.
(3) În localitãţile în care nu exista rezerva de terenuri agricole consiliile locale pot cumpara asemenea terenuri din resurse proprii pentru a le atribui categoriilor de persoane prevãzute la alin. (1)."
26. Articolul 21 se abroga.
27. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate, în cazul persoanelor fizice îndreptãţite conform prezentei legi, se fac de cãtre comisiile locale şi comisiile judeţene, în conformitate şi în condiţiile prevãzute la art. 12 şi la <>art. 51-59 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, în regulamentul de aplicare, precum şi cu respectarea prevederilor prezentei legi."
28. Dupã articolul 22 se introduce articolul 22^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 22^1. - Suprafeţele proprietate de stat formate din terenurile realizate pe seama indiguirilor, desecarilor şi altor lucrãri de îmbunãtãţiri funciare, din terenurile fermelor de stat existente la adoptarea <>Legii nr. 187/1945 pentru înfãptuirea reformei agrare, din cele preluate de la Domeniile Coroanei sau de la Ministerul Apãrãrii Naţionale, precum şi terenurile repartizate pentru înfiinţarea de ferme agricole, prin <>Legea nr. 187/1945 , rãmân în domeniul public al statului şi nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate."
29. Alineatul (1) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Structurile reprezentative ale unitãţilor de cult pot dobândi în proprietate, prin reconstituire, suprafeţe de teren agricol pe care le-au avut, astfel:
a) centre eparhiale, pana la 100 ha;
b) protoierii, pana la 50 ha;
c) manastiri şi schituri, pana la 50 ha;
d) parohii şi filii, pana la 10 ha."
30. Dupã alineatul (1) al articolului 23 se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Structurile reprezentative ale unitãţilor de cult, nou-înfiinţate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, pot dobândi în proprietate, prin constituire, suprafeţe agricole în limitele prevãzute la alin. (1), din terenurile disponibile ale consiliului local respectiv."
31. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 23 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar cu profil agricol sau silvic, şcolilor generale din mediul rural şi instituţiilor publice de ocrotire a copiilor li se restituie suprafeţele de teren pe care le-au avut în proprietate, în limita a 50 ha.
(4) Unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar cu profil agricol sau silvic, şcolilor generale din mediul rural, care nu au deţinut în proprietate terenuri agricole, li se atribuie în folosinta suprafeţe de teren agricol pana la 5 ha, dacã astfel de terenuri exista în rezerva comisiilor locale."
32. Alineatul (1) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, pentru diferenţa dintre suprafata de un hectar de proprietar deposedat şi cea avutã în proprietate, dar nu mai mult de 10 ha de proprietar deposedat, persoanelor fizice sau, dupã caz, moştenitorilor care au formulat cereri conform <>art. 45 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, se face de regula pe vechile amplasamente."
33. La articolul 24, partea introductivã a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se excepteazã de la reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente, pentru persoanele fizice şi juridice, urmãtoarele terenuri forestiere:"
34. Dupã litera g) a alineatului (2) al articolului 24 se introduce litera h) cu urmãtorul cuprins:
"h) terenurile forestiere aflate în administrarea Institutului de Cercetãri şi Amenajãri Silvice şi a staţiunilor de cercetare silvicã, în conformitate cu <>art. 35 alin. (2) din Legea nr. 18/1991 , republicatã."
35. Dupã alineatul (3) al articolului 24 se introduc alineatele (3^1) şi (3^2) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În situaţia în care prevederea de la alin. (3) nu poate fi pusã în aplicare, stabilirea terenurilor şi a amplasamentelor pe care vor fi puşi în posesie foştii proprietari se va efectua de cãtre comisia judeteana, cu acordul Regiei Naţionale a Pãdurilor, la propunerea comisiilor locale.
(3^2) În cazul în care pe raza judeţului nu sunt terenuri disponibile se vor acorda despãgubiri potrivit legii."
36. Alineatul (2) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Gospodãrirea terenurilor forestiere atribuite în condiţiile prezentei legi se face în regim silvic, potrivit legii."
37. Alineatul (4) al articolului 25 se abroga.
38. Alineatul (2) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Suprafata restituitã formelor asociative se compune din cota-parte indivizã a membrilor asociaţi, dar nu mai mult de 20 ha de fiecare titular deposedat."
39. Dupã alineatul (2) al articolului 26 se introduc alineatele (2^1), (2^2) şi (2^3) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În cazul în care forma asociativa a fost în devãlmãşie, fãrã specificarea cotei-pãrţi pentru fiecare asociat deposedat, suprafata ce se restituie se stabileşte în cote-pãrţi egale, în limitele prevãzute la alin. (2).
(2^2) Suprafata restituitã formelor asociative cuprinde numai terenurile pentru care s-au formulat cereri.
(2^3) Suprafata restituitã membrilor formelor asociative nu se cumuleazã cu suprafata dobandita conform prevederilor art. 24 alin. (1)."
40. Alineatul (4) al articolului 26 se abroga.
41. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Administrarea şi exploatarea terenurilor forestiere restituite potrivit prevederilor art. 26 se fac în regim silvic, potrivit legii."
42. La articolul 28, alineatele (1), (2), (3) şi (5) se modifica şi se introduc alineatele (6)-(9), astfel:
"Art. 28. - (1) În vederea administrãrii şi exploatãrii terenurilor forestiere prevãzute la art. 26 membrii formelor asociative de tip composesorate, obsti de moşneni, obsti de rãzeşi, pãduri graniceresti şi altele sau moştenitorii acestora se vor constitui într-o asociaţie autorizata de cãtre judecãtorie, potrivit legii.
(2) În termen de 45 de zile de la data validãrii de cãtre comisie, în condiţiile prezentei legi, a cererilor foştilor composesori, moşneni, rãzeşi sau, dupã caz, ale moştenitorilor acestora, un comitet ales de adunarea membrilor formei asociative sau/şi moştenitorii acestora, cu majoritatea simpla, va solicita judecãtoriei competente teritorial, pe baza certificãrii dreptului de proprietate sau de moştenire de cãtre comisiile locale, autorizarea formelor asociative de administrare a terenurilor forestiere.
(3) Comitetul va prezenta judecãtoriei, o data cu cererea şi cu certificatul eliberat de comisia localã, un statut autentificat de notarul public, în care se vor stabili: structura acestora şi organele de conducere; modul de administrare şi de exploatare a terenurilor forestiere, în condiţiile legii; drepturile şi obligaţiile membrilor, care nu pot fi decât cetãţeni romani cu domiciliul efectiv în România la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta; raspunderi, sancţiuni, modul de dizolvare, precum şi alte prevederi specifice, însoţite de dovada calitãţii de membru dobândite numai pe cale de moştenire legalã.
..............................................................
(5) Suprafeţele forestiere aflate în proprietate comuna rãmân în proprietate indivizã pe toatã durata existenţei asociaţiei.
(6) În cazul dizolvãrii formei asociative suprafeţele de teren forestier respective revin în proprietatea statului şi în folosinta consiliului local respectiv.
(7) În situaţia în care nu vor exista moştenitori legali ai membrilor formelor asociative înfiinţate în conformitate cu prevederile prezentei legi cotele aferente acestora trec în proprietatea statului şi în folosinta consiliului local respectiv.
(8) Membrii formelor asociative nu pot instraina propriile cote-pãrţi între ei sau unor persoane din afarã acestora şi nu pot transmite drepturile prin testament sau donaţie, ci numai prin moştenire legalã.
(9) Pe raza localitãţilor în care se reconstituie forme asociative şi dupã stabilirea suprafeţei totale cuvenite acestora terenurile neatribuite rãmân în proprietatea statului şi pot fi date în folosinta consiliului local pana la limita suprafeţei de 200 ha."
43. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 29 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Centrele eparhiale, protoieriile, parohiile, filiile, schiturile, manastirile, constituite pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, dobândesc prin reconstituire suprafeţe pana la limita de 30 ha din fondul bisericesc al cultului cãruia îi aparţin, recunoscut de lege, dacã acesta a avut în proprietate terenuri forestiere.
(3) Terenurile atribuite potrivit alin. (2) nu vor putea depãşi, cumulat, suprafata avutã în proprietate de fondul bisericesc în judeţul în care s-a constituit protoieria, parohia, filia, schitul sau manastirea care depune cerere pentru reconstituire."
44. Dupã articolul 29 se introduce articolul 29^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 29^1. - (1) Pentru cazurile în care o persoana fizica solicita cu acte doveditoare reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, pentru o suprafata de teren arabil pe care în prezent se afla vegetaţie forestierã din fondul forestier naţional, se va acorda teren arabil sau, la cerere, va fi despagubita.
(2) În situaţiile în care o persoana fizica solicita cu acte doveditoare reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, pentru o suprafata de teren forestier care în prezent este teren arabil, se va acorda teren arabil sau, la cerere, va fi despagubita."
45. Articolul 31 se abroga.
46. Articolul 37 avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Persoanelor fizice ale cãror terenuri au intrat în componenta fostelor cooperative agricole de producţie şi, ca urmare a comasarilor, nu li s-a stabilit dreptul de proprietate în condiţiile <>Legii nr. 18/1991 , li se reconstituie dreptul de proprietate în condiţiile prezentei legi, de regula pe vechile amplasamente, în perimetrul societãţilor comerciale cu capital de stat, în sole compacte, dacã acestea nu au fost atribuite în conformitate cu art. 2 alin. (1) din prezenta lege, iar în toate celelalte cazuri li se acorda despãgubiri."
47. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Comisiilor prevãzute la art. 6 alin. (1) le este interzisã reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere prin transferul lor de la o unitate administrativ-teritorialã la alta."
48. Articolul 39 se abroga.
49. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Pentru toate terenurile agricole şi forestiere solicitate prin cereri întemeiate, aprobate de organele competente, înregistrate în termenele şi cu procedura prevãzute de <>Legea nr. 18/1991 , republicatã, care nu au putut fi retrocedate, precum şi în situaţiile în care foştii proprietari au optat pentru despãgubiri, prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, se vor stabili valoarea terenurilor arabile şi a celor forestiere, sursele financiare şi modalitãţile de plata cãtre foştii proprietari."
ART. 2
<>Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 92, dupã alineatul (7) se introduce alineatul (8) cu urmãtorul cuprins:
"(8) Soldul fondului de ameliorare a fondului funciar constituit potrivit legii, rãmas neutilizat la finele anului, se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã cu aceeaşi destinaţie."
2. Articolul 109 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 109. - Fapta persoanei fizice care are calitatea de membru al comisiei locale sau judeţene de aplicare a prezentei legi, de a impiedica în orice mod reconstituirea sau constituirea, dupã caz, a dreptului de proprietate ori eliberarea titlului de proprietate cãtre persoanele îndreptãţite, precum şi eliberarea nejustificatã a titlului de proprietate sau pe baza unor mãrturii despre care a avut cunostinta ca fiind false, constituie abuz în serviciu şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani."
3. Anexa nr. 1 se înlocuieşte cu anexa la prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 3
În termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Guvernul va aproba Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor.
ART. 4
<>Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se alineatelor şi articolelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
Ovidiu Natea,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca





ANEXA 1
──────────
(anexa nr. 1 la <>Legea nr. 18/1991 , republicatã)
────────────────────────────────────────────────

TAXA PROCENTUALĂ
datoratã pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol
a terenurilor aflate în extravilan
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa terenului agricol
──────────────────────────────
1 2 3 4 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Taxa procentualã 400 350 300 250 200
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Taxa procentualã se aplica la valoarea terenului, prevãzutã ca preţ de pãrţile din contractul de înstrãinare.
2. În situaţia în care terenul nu a fãcut obiectul vânzãrii-cumpãrãrii şi acesta este proprietatea investitorului sau provine din concesionare, donaţie etc., taxa procentualã se calculeazã la valoarea de circulaţie a terenului din zona respectiva.
3. Pentru terenurile agricole aflate în extravilan, prevãzute la pct. 1 şi 2, care se scot definitiv şi temporar din circuitul agricol, se face în mod obligatoriu evaluarea de cãtre evaluatorii atestaţi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor. Scoaterea temporarã se face pe o perioada de maximum 2 ani.
4. În cazul în care se constata ca valorile rezultate din aplicarea taxelor conform pct. 1 şi 2 sunt mai mici decât evaluarea efectuatã conform pct. 3, se foloseşte la calculul taxei procentuale prevãzute în prezenta anexa valoarea stabilitã de evaluatori atestaţi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, la care se aplica procentele din tabel.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016