Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 100 din 29 iunie 1999  privind unele masuri de protectie sociala a cadrelor militare si a salariatilor civili, care se vor aplica in perioada restructurarii aparatului central, comandamentelor de arma, inspectoratelor generale, marilor unitati, unitatilor si a formatiunilor din compunerea Ministerului de Interne    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 100 din 29 iunie 1999 privind unele masuri de protectie sociala a cadrelor militare si a salariatilor civili, care se vor aplica in perioada restructurarii aparatului central, comandamentelor de arma, inspectoratelor generale, marilor unitati, unitatilor si a formatiunilor din compunerea Ministerului de Interne

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 309 din 30 iunie 1999
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Cadrele militare şi salariaţii civili din aparatul central, comandamentele de arma, inspectoratele generale, marile unitãţi, unitãţile şi formaţiunile din compunerea Ministerului de Interne, denumite generic unitãţi ale Ministerului de Interne, care se disponibilizeaza ca urmare a restructurãrii acestuia, beneficiazã de mãsurile de protecţie prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
Programul de restructurare a Ministerului de Interne vizeazã mãsuri care se referã la transformarea sau la redimensionarea unitãţilor acestuia, având drept urmare diminuarea numãrului de funcţii prevãzute în statele de organizare în timp de pace.
ART. 3
Cadrele Ministerului de Interne, ale cãror funcţii se reduc, vor fi încadrate, în limitele prevederilor statelor de organizare, în alte unitãţi, potrivit criteriilor stabilite prin ordin al ministrului de interne.
ART. 4
În sensul art. 1 se considera disponibilizaţi:
a) ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii, trecuţi în rezerva în temeiul <>art. 85 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;
b) salariaţii civili, ale cãror contracte individuale de munca sunt desfãcute din initiativa unitãţii, în temeiul prevederilor art. 130 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

CAP. 2
Ajutoare şi plati compensatorii acordate cadrelor militare şi salariaţilor civili disponibilizaţi din Ministerul de Interne

A. Pentru cadrele militare (ofiţeri, maiştri militari şi subofiteri)

ART. 5
(1) În perioada de restructurare a Ministerului de Interne, ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii pot fi trecuţi în rezerva, la propunerea comandantilor şi cu aprobarea esalonului superior, cu drept de pensie, înaintea implinirii vârstei prevãzute de lege, astfel:
a) cu drept de pensie militarã de serviciu cu vechime integrala, cadrele militare care au o vechime în serviciu de minimum 30 de ani bãrbaţii şi 25 de ani femeile;
b) cu drept de pensie militarã de serviciu cu vechime incompleta, cadrele militare care au o vechime în serviciu de minimum 20 de ani, din care cel puţin 10 ani în serviciul militar, şi varsta de minimum 45 de ani împliniţi pana la data de 31 decembrie 1998.
(2) Cadrele militare care vor fi disponibilizate în condiţiile alin. (1) şi care au împlinit stagiul minim în grad sau împlinesc acest stagiu pana la data de 31 decembrie 1999 vor fi înaintate în gradul urmãtor şi trecute în rezerva cu aceeaşi data.
(3) Prevederile <>Decretului nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la stabilirea, plata, suspendarea sau încetarea plãţii pensiilor, şi ale <>Legii nr. 80/1995 se aplica şi în cazul cadrelor militare trecute în rezerva în condiţiile alin. (1).
ART. 6
Cadrele militare trecute în rezerva, cu drept de pensie în condiţiile art. 5, beneficiazã pentru activitatea depusa în Ministerul de Interne de ajutorul stabilit prin reglementãrile legale în vigoare referitoare la salarizarea personalului militar. În plus, pentru fiecare an rezultat ca diferenţa între varsta de pensionare prevãzutã de <>Decretul nr. 214/1977 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, coroborat cu prevederile <>Legii nr. 80/1995 , şi varsta pe care o au la data trecerii în rezerva, se acorda o plata compensatorie, neimpozabila, egala cu doua solde lunare brute din ultima luna de activitate.
ART. 7
(1) Cadrele militare cu o vechime în serviciu mai mica de 20 de ani, trecute în rezerva ca urmare a nevoilor de reducere şi de restructurare, vor beneficia de o plata compensatorie, neimpozabila, corespunzãtoare vechimii în serviciu, al carei cuantum este de:
a) 12 solde lunare brute din ultima luna de activitate, pentru o vechime în serviciu mai mica de 7 ani;
b) 15 solde lunare brute din ultima luna de activitate, pentru o vechime în serviciu cuprinsã între 7 şi 15 ani;
c) 20 de solde lunare brute din ultima luna de activitate, pentru o vechime în serviciu mai mare de 15 ani.
(2) Cadrele militare trecute în rezerva în condiţiile alin. (1) beneficiazã şi de ajutorul lunar sau de alocaţia de sprijin, dupã caz, în cuantumul stabilit de actele normative în vigoare.
ART. 8
(1) De drepturile prevãzute la art. 7 beneficiazã şi cadrele militare disponibilizate, cu o vechime în serviciu de 20 de ani sau mai mult, care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 pentru trecerea în rezerva cu drept de pensie.
(2) Vechimea în serviciu care se ia în considerare potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta este aceea stabilitã conform <>art. 10, 13 şi 18 din Decretul nr. 214/1977 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>art. 20 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã, astfel cum a fost completat prin <>Legea nr. 73/1991 privind stabilirea unor drepturi de asigurãri sociale, precum şi de modificare şi completare a unor reglementãri din legislaţia de asigurãri sociale şi pensii.

B. Pentru salariaţii civili

ART. 9
Salariaţii civili cu o vechime în munca minima de 6 luni lucrate în ultimele 12 luni în unitãţile Ministerului de Interne, ale cãror funcţii se desfiinţeazã şi care nu vor fi încadraţi în alte unitãţi ale Ministerului de Interne în termen de o luna de la data desfiinţãrii funcţiei, beneficiazã de plati compensatorii.
ART. 10
(1) Suma totalã de bani, cu titlu de plata compensatorie, se stabileşte pentru fiecare salariat civil cãruia i s-a desfãcut contractul individual de munca potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, corespunzãtoare vechimii în munca, astfel:
a) 6 salarii medii nete pe unitate, pentru o vechime în munca mai mica de 5 ani;
b) 9 salarii medii nete pe unitate, pentru o vechime în munca între 5 şi 15 ani;
c) 12 salarii medii nete pe unitate, pentru o vechime în munca mai mare de 15 ani.
(2) Suma de bani acordatã potrivit alin. (1) poate fi majoratã cu un salariu mediu net pe economie, dacã beneficiarul are domiciliul într-un judeţ în care nivelul ratei somajului este cu 5% peste nivelul mediu la nivel naţional, înregistrat în ultimele 3 luni consecutive, anterioare lunii în care a avut loc disponibilizarea.
ART. 11
Salariaţii civili disponibilizaţi prin restructurarea Ministerului de Interne primesc ajutor de şomaj în condiţiile <>legii şi celelalte drepturi stabilite prin Legea nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. 3
Mãsuri active de protecţie a cadrelor militare şi a salariaţilor civili disponibilizaţi din unitãţile Ministerului de Interne

ART. 12
(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, prin mãsuri active de protecţie se înţelege acele mãsuri care au ca scop combaterea somajului şi sprijinirea persoanelor aflate în cãutarea unui loc de munca, pentru a dobândi statutul de persoana ocupatã.
(2) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã va asigura gratuit:
a) punerea la dispoziţie personalului disponibilizat a listei cuprinzând locurile de munca vacante şi cursurile de calificare organizate contra cost;
b) medierea în vederea angajãrii;
c) consultanţa pentru iniţiere în afaceri şi orientare profesionalã.
ART. 13
Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, prin agenţiile pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti, acorda asistenta de specialitate structurilor Ministerului de Interne supuse restructurãrii, la solicitarea acestora, pe baza unui protocol încheiat între Ministerul de Interne şi Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã.
ART. 14
În vederea reconversiei profesionale, personalul disponibilizat în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta poate urma, gratuit, cursurile de calificare, recalificare, perfecţionare sau, dupã caz, alte forme de pregãtire profesionalã organizate de Ministerul de Interne. Cheltuielile care decurg din aplicarea acestei prevederi vor fi suportate din bugetul Ministerului de Interne.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 15
Drepturile care se cuvin personalului disponibilizat, ca plati compensatorii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, se nasc de la data trecerii în rezerva, respectiv a desfacerii contractului de munca.
ART. 16
Cadrele militare şi salariaţii civili, disponibilizaţi în perioada de restructurare a Ministerului de Interne, beneficiazã de drepturile bãneşti prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta o singura data. Plãţile compensatorii se acorda în cel mult 60 de zile de la data trecerii în rezerva, respectiv a desfacerii contractului de munca.
ART. 17
Sumele de bani aferente plãţilor compensatorii pentru cadrele militare se suporta din fondurile destinate cu acest scop Ministerului de Interne, iar pentru salariaţii civili, din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj.
ART. 18
(1) Sumele de bani cuvenite cadrelor militare şi, respectiv, salariaţilor civili se transfera, de cãtre Ministerul de Interne şi, respectiv, de cãtre Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, în conturi curente personale, speciale, purtãtoare de dobânzi, deschise pe numele beneficiarilor la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, conform convenţiilor încheiate în acest scop.
(2) Pentru sumele de bani aferente plãţilor compensatorii virate în conturile curente personale şi pentru eventualele regularizari ulterioare, Ministerul de Interne, respectiv Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, va plati Casei de Economii şi Consemnaţiuni un comision de 2% prevãzut în convenţie.
(3) Pentru deschiderea de conturi şi pentru operaţiunile efectuate nu se percepe comision de la beneficiarii de plati compensatorii.
ART. 19
Cheltuielile privind restructurarea personalului din unitãţile Ministerului de Interne, precum şi cele privind reconversia profesionalã, pentru anul 1999, vor fi aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 20
Perioada pentru care cadrele militare, trecute în rezerva în condiţiile art. 7, primesc ajutoare lunare sau alocaţii de sprijin, potrivit actelor normative în vigoare, constituie vechime în munca.
ART. 21
Cadrele militare şi salariaţii civili disponibilizaţi prin restructurarea unitãţilor Ministerului de Interne beneficiazã de urmãtoarele facilitãţi:
a) scutirea pe o perioada de 2 ani de la plata impozitului pe venit, pentru cei care vor fi autorizaţi, potrivit legii, sa desfãşoare activitãţii economice pe baza liberei iniţiative ca persoane fizice independente sau ca asociaţii familiale. Aceasta prevedere se aplica persoanelor care au obţinut autorizaţia de funcţionare în termen de 6 luni de la data trecerii în rezerva, respectiv a desfacerii contractului de munca;
b) credite în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 1/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 22
Personalul Ministerului de Interne, pensionat în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, poate cumula pensia cu salariul obţinut, în cazul în care îşi continua activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate prin activitãţi cu scop lucrativ.
ART. 23
Dupã împlinirea vârstei şi a vechimii în serviciu, prevãzute de legislaţia în vigoare, cadrele militare pensionate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta pot solicita Ministerului de Interne, o singura data, recalcularea pensiei.
ART. 24
Cadrele militare disponibilizate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta pot fi rechemate în activitate în una dintre instituţiile de apãrare, ordine publica şi siguranta nationala, numai în raport cu nevoile acestora şi dupã restituirea integrala a sumelor primite drept plati compensatorii.
ART. 25
Posturile salariaţilor civili cãrora li se desface contractul individual de munca în procesul de restructurare, pe baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, se desfiinţeazã şi nu pot fi reinfiintate timp de 18 luni.
ART. 26
(1) Nu beneficiazã de plati compensatorii, acordate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, cadrele militare şi salariaţii civili care la data disponibilizarii se afla în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) cumuleazã pensia cu salariul;
b) deţin acţiuni sau pãrţi sociale care reprezintã mai mult de 5% din totalul dreptului de vot în adunarea generalã a actionarilor sau a asociaţilor la una sau mai multe societãţi comerciale;
c) sunt autorizate sa desfãşoare activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, ca persoane fizice independente sau ca asociaţii familiale.
(2) Cadrele militare şi salariaţii civili, disponibilizaţi în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, vor declara, pe proprie rãspundere, ca nu se afla în vreuna dintre situaţiile prevãzute la alin. (1).
(3) Nu beneficiazã de plati compensatorii, acordate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, persoanele care, în termenul de 60 de zile prevãzut la art. 16, îndeplinesc condiţiile de pensionare pentru munca depusa şi limita de varsta sau la cerere.
ART. 27
Ministerul de Interne şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor emite în comun norme metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta referitoare la personalul civil.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de interne,
Constantin Dudu-Ionescu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul muncii şi protecţiei
sociale,
Alexandru Athanasiu

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016